Rozumne kurenie a zohrievanie TUV

zdravim majstrov kurenarov a odbornikov vo fachu :D ako stavitel rodinneho domu by som sa rad poinformoval a podebatoval o kureni a zohrievani TUV ako vy odbornici vidite asi taký zlaty stred medzi rozumnou investiciou do kurenia a jeho efektivnostou a navratnostou...mame s pritelkou postaveny bungalov 17x10m uzitkovej plochy 148m steny su porfix 30cm zatial nezateplene pojde15cm sedy polystiren, vata v strope je 40cm a 9 cm polystirenu v podlahe okna trojsklo.v dome je natiahnuta podlahovka z jednym zberacom a hladam k tomuto domu adekvatne kurenie.do domu je natiahnuty plyn a tym by som chcel prevazne kurit +krbovymi kachlami...potreboval by som rady ohladne typu kotla aky typ je dobry menej kazovy oproti inym kolko kw by mal mat potrebuje aj akumulacnu nadrz ci ta je zbytocna?a ako ohrievat TUV?malym zasobnikom v kotli ci vedsim mimo kotlu alebo investovat do solarnich paneloua a vodu ohievat nimi je to dobra investicia?penazi nieje na rozhadzovanie preto potrbujem co najviac informacii za ktore vopred dakujem :-)
Odpovedať
@miso99 Vobec neviem, co riesis. Postavil si (na dnesnu dobu) uplne obycajny dom. Do toho domu si potiahol obycajny plyn a postavil obycajny komin na obycajne kachle. Chces riesenie na mieru. Kup si kondenzacny kotol s nepriamym ohrevom TUV, termostat a ides. Kotol kupis podla tepelnej straty domu (nejaky slabsi), najdi si v projekte. Ked mas chut, zakur si v kachliach. Solar nema zmysel. Tu naozaj nie je co riesit. Amen.
Odpovedať
@miso99 Kúp kotol, ktorý dokáže ísť na nízky minimálny výkon, aby ti zytočne necykloval... Keď kúpiš závesný so vstavaným zásobníkom TÚV, ušetríš miesto a energiu na ohrev vody, keď ti nahreje nejakých 45 litrov a zvyšok si napustíš prietokovo. Mám také doma, zatiaľ žiaden diskomfort, aj pri naraz používaných dvoch odberných miestach (drez a vaňa/umývadlo) a UK tiež šlape bez problémov. Ja mám doma Viessmann, vraj celkom kvalitná značka, ale aj iné sú dobré, hľadaj hlavne rýchly servis a náhradné diely za tebe prijateľnú cenu...
Odpovedať
@miso99 Kondenzačný plynový kotol s malým výkonom (povedzme 12 kW) a s malým zásobníkom na teplú úžitkovú vodu (povedzme 50 litrov) bude asi najlepšie riešenie. Nechcem sa tváriť múdro a povýšene ako v prvom príspevku, preto vysvetlím prečo. Asi nemôžeš vedieť ktorá rada je dobrá a ktorá zlá. Preto si to potrebuješ preveriť = poznať dôvod prečo a prípadne si to niekde aj prakticky overiť. Kondenzačný kotol má vysokú účinnosť = nízka cena za teplo. Rozdiel ceny kondenzačného kotla oproti nekondenzačnému je nepodstatne malý. Kotol s malým maximálnym výkonom má aj malý najnižší výkon. Strata domu môže byť menšia ako najmenší = spodný výkon kotla. To spôsobuje že sa kotol zapína a vypína = cykluje. Časté cyklovanie ničí kotol. Tepelná kapacita podlahovky a nízky spodný výkon kotla obmedzuje cyklovanie, nie je potrebná akumulačná nádrž na kúrenie. 50 litrová nádrž na teplú vodu stačí na napustenie vane a teplá voda sa rýchlo dohreje. Prakticky je teplá voda prístupná nepretržite.
Odpovedať
@miso99 Ja mam immergas zeus 26, s malym 45L zasobnikom TUV. Mam len ten kotol, podlahovku a nic viac. Nemam krb, nemam komin, nemam akumulacnu nadrz, nemam solar, atd ... Platim asi 30eur mesacne za plyn a 27eur za elektrinu. A som spokojny a nic neriesim, rozhodol som sa asi dobre ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec nic nemas, skoro nic neplatis, stastny to clovek :-) ahoj
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?