Rozostup potrubia pri podlahovom kúrení

Zdravim,staviam bungalov a v projekte mam rozostup rúr na podlahovke 225 mm respektive 150 mm zóna cca 1m od okien, pri nacenovani, som sa stretol s tym,ze skoro všetci mi odporučili dat si rozostup 150mm v celom dome,ze sa zdvihne výkon na meter štvorcový a ze je to žiadaný efekt.Zdroj tepelné cerpadlo.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
a hlavne pocitovy efekt ;-) na dlzku slapaje dva privody :-)
Odpovedať
@bmmedia čiže to odporúčaš aj ty?
Odpovedať
na nacenenie kasli kto co hovori, v projekte snad mas kurenie urobene, vypocitane, nadimenzovane tak chod podla toho.
Odpovedať
@atlaska ved hej jasne,len ma zaujímalo co náhodou to zvýšenie výkonu na m2, má význam alebo nie...Resp. či je to na osoh ci na skodu.
Odpovedať
Profilova fotka
vypocet je jedna vec a prax druha vec :-) donsalieri ano odporucam ;-)
Odpovedať
@donsalieri Ja mám vypočítané tepelné straty domu a podlahove kúrenie na severnej strane 18cm a 22cm juzna strana.
Odpovedať
A co ak je na kazdu izbu zvlas termostat? Je lepsie nechat rozostup 150?
Odpovedať
@donsalieri pri tepelnom čerpadle daj 15,kupelnu 10 ,okrajove zóny 10.Pri tep.čerpadle treba aj objem vody,bude využité efektívne.
Odpovedať
@robo28w nebude to prehnane? Celková projektovana tepelná strata objektu je 7 kw.
Odpovedať
@donsalieri určite nie.Tep čerpadlo ti pojde min výkonom.Aby ti necyklovalo ja dobre mat objem vody,inak sa tam este domontovava cca 45-60 lit akumulacka.Dobre je vždy nechať napr rebrík cirkulovať,aby bol odoberaný výkon.Ostatné vies riešiť zonovou reguláciou.
Odpovedať
@robo28w a nepostaci to celkove navýšenie z tých 225 na 150?
Odpovedať
@donsalieri stačí
Odpovedať
Článok sa načítava...
150 az 200 viac abi menej netreba len 100 v kupelni a pri presklenych stenach
Odpovedať
@gkrivanek a podla teba do akej vzdialenosti?
Odpovedať
Daj 150 mm.. Cenovo to nieje v tisickach a pocitovo je to o uroven vyssie.
Odpovedať
@donsalieri 150
Odpovedať
Ok pôjdem teda touto cestou + kúpeľňa asi tých 100
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri sa na tento projekt: ;-) http://bmmedia.sk/wp-content/uploads/... Prave to realizujeme a ten projekt som nerobil ja. Kupelna 100, izby 150 a okrajova zona pri oknach 100. Maju trojsklo a nizke tepelne straty. Dobry projektant to vie vyregulovat hydraulicky, slabsi projektant meni rozostup rurok. Zalezi na akej skole studoval a kto ho ucil a vysvetlil mu to :) preto chodim prednasat podlahovku na Bratislavsku, Zilinsku, Zvolensku univerzitu kazdy rok a mame tam aj vystavenu celu podlahovku, aby studenti vedeli realne ako to vyzera ked projektuju :) na Kosickej som este nebol :)
Odpovedať
@bmmedia vďaka za naozaj vycerpavajucu odpoveď. Mam v podstate rovnaký projekt akurát ako píšem rozostup 225 a pri oknách 150 inak to same...
Odpovedať
@bmmedia velmi pekne spracovany projekt. V com prepocitavas homogenitu teploty povrchu ?
Odpovedať
Profilova fotka
ivantausk staci termokamera pri roznych rozostupoch ;-) jeden moj student robil davnejsie ztoho diplomovku :-) doporucujem si pozriet aj tento clanok rozdiel medzi AL a PE odrazovou foliou :-) http://bmmedia.sk/rozdiel-medzi-al-fo...
Odpovedať
@bmmedia @ivantausk @robo28w a co by ste doporučili popod nábytok? (skriňa v spálni 3 m dlhá, kuchynská linka,atď. )
Odpovedať
@bmmedia skor som myslel vo faze projektu a nie ako validaciu. Vtedy este nieje co merat ;) To si pozriem.
Odpovedať
@donsalieri tak isto ako inde, kedze nabytok mozes casom presunut na ine miesto. Ak nie alebo napr pod krbom, by som to vynechal uplne. Bud 150 mm alebo vobec.
Odpovedať
@donsalieri rozostup potrubia sa voli v zavislosti od pozadovaneho vykonu podlahovky a ten zavisi od tepelnych strat domu. Ja mam napr. rozostup 30 cm, v kupelni o cosi menej. Potrubie viest co najblizsie pri stenach. Ziadne metrove odstupy od stien. Nabytok a skrine nie je nutne zohladnovat. cifry 15 cm a 10 cm volam, ze "vseobecne" ... tie platia pre kazdy objekt. Blizsie s trubkami sa uz ani ist neda :-D . Ak neviem ako trubky dat a nic nechcem pokazit sup ho 15 cm a v kupelni 10. Vysledkom je vyssia cena podlahovky (viac potrubia a vyssia pracnost) ... :)
Odpovedať
@donsalieri obvykle pod kuchynskú linku nedavam,pod stavane skrine tiež nie.Pod nábytok ktorý sa presúva nerieš a daj.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ... a mensia potrebna vstupna teplota a tam padom vyssia ucinnost pre zdroje ako su KK a TC a necudujuca sa navsteva, preco je niekde teplejsia podlaha a niekde nie (a ano ropoznas to aj pri malej teplote vody :) )
Odpovedať
@dominik_boksansky pozor,jedna sa o tepelne čerpadlo,nie kotol.Po vymieňaní skúsenosti s inými kúrenárskymi firmami je dobré dat rozostupy na 15.Je to lepšie.Nieje je to otom ako navrhnut výkon podlahovky v jednotlivých miestnostiach.Tepel.cerpadlo je lepšie ked ide na min výkon a bez cyklovania a pri väčších rozostupoch by si mohol mat studené zóny medzi rúrkami.Ďalšou výhodou je objem vody,aby sa mal kde odovzdávať výkon.Šetríš tým čerpadlo.
Odpovedať
@robo28w pri cerpadle povedzme, ze ok vzhladom na mnozstvo vykurovacej vody. (to cerpadlo som si nevsimol) @majkoj neviem preco vela ludi hovori o studenych zonach. Ja nic take nepocitujem, resp. nepocitujem ani teplu podlahu kedze ma max 22 stupnov ked kuri. Este aj manzelka bola troska nestastna, lebo si myslela, ze pri podlahovke bude tepla podlaha. Sice za posledny mesiac som kuril iba raz ked som potreboval dvihnut teplotu domu pred nastahovanim.
Odpovedať
@robo28w šlo mi presne o vstavanu šatníkovu skriňu na chodbe a v spálni...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?