Rozne potrubie pre privod a odvod rekuperacie

Ahojte. Mam projekt rodinneho domu, v ktorom sa ale na zaciatku neratalo s rekuperaciou. Po dlhsom case a prezreti vsetkych pre a proti, som sa rozhodol spravit si rozvody svojpomocne. Tu nastava ale zadrhel dom ma mierne sikmu strechu (takmer plochu) a miestnosti kde by mala rekuperacia mat odtah vzduchu (wc, kupelna, kuchyna) su situovane pomerne pri sebe (koli kratkym rozvodom vody) a su v dome kde je strecha najnizsie. Tym padom mi medzi sdk stropom a izolaciou zostava priblizne 10cm. Tu teda nastavaju problemy a mozne riesenia. 1. Pouzit pre odtah namiesto klasickeho spiro potrubia hranate (hlinikove alebo plastove) o rozmeroch 60x204mm (najblizssie obsahovo k 125mm kruhovemu potrubiu) Pre privod vzduchu uz miesto bude a moze sa pouzit klasicke potrubie. 2. Pouzit kruhove potrubie (125mm) a zatlacit ho do izolacie strechy (ktora ma 35cm, ale este treba ratat aj s listami na upevnenie SDK, cize miesta bude mozno este menej) 3. Znizit strop, ale navrhovany je 2.4m , cize nizsie uz by asi nebolo dobre. 4. Cely dom zodvihnut o jednu tvarnicu a mat tak rezervu v mieste aj pre pripadny tlmic hluku alebo vacsie priemery potrubia. Je to ale financnenajnarocnejsie Ktora moznost je vo vztahu cena/vykon najidealnejsia?
Odpovedať
1
2
80 mm potrubie zdvojiť, tj. viesť dve 80-ky vedla seba. cenovo lepsie ako ploche potrubie a nemusite nic tlacit, nicit ...
Odpovedať
@andreus daj o jeden rad viac a bude miesto aj na rekuperaciu a miestnosti budu mat 250cm. Odhadom bude ten jeden rad stat 600-800€ (tvarnice+vonkajsia fasada). Tlmice hluku su dolezite.
Odpovedať
skleni ano, nad tym som tiez uvazoval, ale celkovo co som cital na forach tak tieto zdvojene potrubia (vacsinou flexibilne) nie su velmi odporucane. Aj keby pre moj pripad boli zrejme idealne. stowasser: tlmice hluku mam moznost namontovat priamo ku rekuperacii v technickej miestnosti. Tie tlmice este pri odsavani som uvazoval koli prenosu zvukov z wc do inych casti domu.. urcite sa chapeme :D Cize nieje to vyslovene riesene tak ze tam niekde tlmic musi byt. Ale tiez to vychadza asi najlespie aj pre vyssi strop a viac miesta na vsetko. Len ta cena :/
Odpovedať
@andreus tlmice potrebujete na privod, lebo jednotlive miestnosti budu medzi sebou prepojene a tam to treba utlmit, ta cena je maximalna, predpokladam, ze to bude menej, na druhej strane budete mat stropy v primeranej vyske, co v buducnosti ocenite
Odpovedať
zdravím Vás, tlmiče sú potrebné pri prívod od jednotky a na odvode k jednotke. Dovodm je prenos zvuku v rozsahu všetkých rekvenciách v potrubí od ventilátorov. Pokiaľ máte prepojené miestnosti tak, že dve miestnosti vedľa seba sú prepojené potrubím, to je, pardon pre ten výraz, v háji. Dá sa robiť falošný útlm flexo hadicou, ktorú zvlníte akoby do vela esíčok. Sú aj malé potrubné tlmiče. Majú ale malé útlmy. Bez tlmičov, budete počuť ventilátory a najhoršie to je napr. večer ked je čas oddychu a vy počujete takú nízku frekvenciu, rezonanciu. Dokonca keď realizujeme niekomu vetranie na kľúč a investor nechce tlmiče, tak to nerobíme vôbec. Tlmiče sa dajú zohnať aj za lacnejšie peniaze. 160-600 (postačujúci tlmič , 900-ka je lepšia samozrejme, ale pokiaľ sú peniaze problémom...) sú bežne za cenu 60€ bez dph. A my dodávame aj neznačkové (s rovnakým útlmom) za 38€ bez dph. čo mi vôbec nepríde ani v prvom prípade ako moc velká investícia. Určite si ich ale dajte!!! Dve rúry vedľa seba - žiadny deficit, horšie vetranie, nič... jediná pravda je, že dve 80-ky majú rovnaký prenosový výkon (to nazvime tak) ako jedna 125-ka. Tlaková strata a kombinácia rýchlosť a zvuk. Takže nič tým nestratíte, ani nezískate. Je to to isté. ;-)
Odpovedať
@andreus este existuje moznost ubrat z izolacie podlahy, ak je tam 20 cm, pokojne staci 8 az 10. Rozvody po mojej skusenosti neodporucam robit svopomocne, toto nie je zavlaha. Firma urobi rychlejsie a lepsie, so zarukou.
Odpovedať
@skleni Tlmice budem mat priamo pri jednotke, ktora bude o poschodie nizsie v technickej miestnosti. Dom ma obyvatelne podlazie a zapustenu garaz s technickou miestnostou. Technicka ma 13m2, cize tam sa to vojde v pohode. Odtah mam naplanovany z kupelni a wc, kde su tieto miestnosti vedla seba, cize bolo by riesenie este zdvojit cestu k nim hned odvyustenia z technickej, ale zasa nastava problem s miestom. @peto99 Izolaciu v podlahe mam naprojektovanu na 12cm, menej by som urcite nechcel ist, uz toto bolo pre mna minimum. A ano, urcite by to firma spravila lepsie a rychlejsie, ale v hre su opat financie. Navyse zaruku na rozvody nevidim velmi rentabilnu, kedze budu pod SDK a nebude k nim pristup bez rozobratia SDK.
Odpovedať
@andreus tych 12 cm mas krocajovu izolaciu? Staci 5. Pokial niekde urobis chybu, rekuperacia bude hlucna a moze kondenzovat. Ale financie su prvorade.
Odpovedať
@andreus Kuchynu neodsaňávaš? predsien, satník, komoru.. nic?
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sa tiez rozhodli davat rekuperaciu dodatocne. Ale ja uz mam hrubu stavbu postavenu, takze nemozem ziaden rad pridat. Na Tvojom mieste by som asi pridal jeden rad tehal a mal miesto na vsetko. Pripada mi to ako najvhodnejsie riesenie aj napriek cene. Lepsie je, ked netreba improvizovat.
Odpovedať
@peto99 podlahu na terene mam navrhnutu 15cm beton, 12cm Polystyren (zrejme pojde EPS), 6cm zaliatie. Viem ze ked niekde spravim chybu tak si budem buchat hlavu, preto zbieram informacie kde to ide a pokial na to este mam cas. Ak by sa mi podarilo usetrit inde, tak by som samozrejme radsej riesil cez firmu. Velakrat som sa ale stretol s nazormi ze firma navrhne vzduchotechniku vhodnu pre nich a financne nevyhodnu pre investora, ako jednoduche a najucinejsie riesenie. @skleni Odvod planujem este v kuchyni a rozmyslam este aj na chodbe. tam je ale uz viac miesta pod stropom, kriticka je kupelna a wc
Odpovedať
@andreus vsak o tom pisem. Rozvody budu zablendovane, takze ich znova neopravis. Podla diskusie to nevyzera, ze by si sa vo veci vyznal. A boli tu aj ini borci, ktori nakoniec uznali, ze to svojpomocne zvladne naozaj iba clovek so skusenostami, alebo od fachu. 240 vyska na prizemi pri 12 cm EPS v podlahe? Nechyba tam jeden rad tehal? Ja by som urcite pridal, 240 je malo. Ak pridas, bude miesto na rekuperaciu, aj bude dom lepsie vyzerat. Najst dobru firmu nemusi byt jednoduche, ale ked venujes energiu hladaniu namiesto spekulovania, malo by sa to podarit. Robota stoji 500 az 1000 vratane montaze jednotky a overeneho projektu, jednotku ti aj tak nedovolia montovat kvoli zaruke. So spirom sa nerobi jednoducho, podla mna to nestoji za to riziko.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 Nerob z toho zase raketovu vedu. Mam natahane (antibakterialne) flexi rozvody podla podkladov od predajcu @asex , do kazdej miestnosti osobitne od rekuperacnej jednotky. Montaz svojpomocne za pol dna dvaja ludia, nevidim tam takmer ziadny priestor na chybu. Iba sa rury polozili zhora na SDK profily.
Odpovedať
@andreus falosne preklady/nosniky si tiez moznost. Povala? Prsote sa to da. urcite spravit, robili sme uz aj horsie veci.
Odpovedať
@rillwen o plaste nebola rec, v principe su plasty urcene na svojoomoc. Aky max prietok mas?
Odpovedať
@rillwen ty mas flexi rozvody ako su napr Duotec? Myslel som ze sa s nimi pohodlne pracuje, ale ze niesu az tak vhodne koli tlakovym stratam. Mohol by sa vyjadrit aj @asex ? Cital som vela jeho reakcii a pride mi ze je tu jeden z najvacsich odbornikov a rad by som pocul aj jeho nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus ďakujem za privolenie. Rozprávať o plastových rozvodoch že majú veľké tlakové straty je zavádzajúce. Treba si uvedomiť že do každej miestnosti ide samostatná vetva, takže ak máme 6 hadíc vnútorného priemeru 75, je to v súčte nepomerne viac ako nám prepraví Spiro priemeru 125mm. Na viac je tu bezproblémová čistiteľnosť, žiadne spoje na trase. Rozvody sa dajú schovať aj do úzkych podhľadov. Za príplatok sú aj antibakteriálne čo iné druhy rozvodov nevedia zabezpečiť. Plast je potravinársky, to zanemená že je úplne zdravotne nezávadný, nie ako el. chráničky a pod...
Odpovedať
tlaková strata potrubia sa nesčítava. Vypočíta sa najväčšia tlaková strata (logicky najčastejšie na najdlhšej vetve) a to je celková tlaka systému (pokiaľ sú všade rovnaké distribučné prvky). Z praxe viem, že tlakovú stratu nedokážete dosiahnuť väčšiu ako 100Pa a teda rekuperácia pôjde v dobrých číslach.
Odpovedať
Profilova fotka
Zaujímavá diskusia. Tak teda z mojej skúsenosti. Vetranie sa v rodinnom dome dá spraviť aj svojpomocne, nie je to žiadna raketová technológia. Súhlasím s tým, že s tým spiro potrubím je robota a flexi hadicami ešte ťažšia ak sa s tým človek babre sám. Je pravda, že partia skutočne šikovných montérov to zvládne určite rýchlejšie a profesionálne. Ak má človek šťastie a na takých natrafí. Súhlasím s tým, že flexi hadice sú veľmi dobré riešenie a nie sú s ním žiadne problémy a ani s hlukom, či čistením. Sú totiž z vnútra hladké. S tými tlmičmi hluku zase až tak istý nie som. Tu už závisí od výkonu vetrania. Moja skúsenosť 100m3/h žiaden hluk proste nič, 150m3 stále nič a 300m3 veľmi jemné šumenie spôsobené prúdiacim vzduchom. A stačilo my iba napojiť spiro k vetraniu flexibilným, tepelne izolovaným potrubím. No dalo by sa tu veľmi veľa rozprávať, no na zaver iba jedno. Dobrá rada je pridať ešte jeden rad tvárnic. Rieši to väčšinu problémov za najnižšie náklady. Všetko od "vzduchariny" je len drahšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus tak ako písal asex. Potrubie priemeru 75mm by malo v pohode vyriešiť Tvoj problém s vetraním a rekuperáciou, ak sa teda nerozhodneš podvinúť o ten jedn rad tehál. V každom prípade sa to ale dá a tvrdenie nadomnou 100m3 žiaden hluk je pravda, ale ak sa to ráta iba na jednu miestnosť. Pokiaľ sa ráta celý dom v bežne navrhovanom rozmere tak 300m3 je tak akurát a pri vetraní takéhoto domu je to už aj počuť. Určite by som tie tlmiče hluku doporučil. Veď teraz výrobcovia robia 2v1 a to aj rozdeľovač a je všetko krásne dostupné každá vetva je samostatne. Dá sa to krásne čistiť a servisovať. Dokonca do tých tlmičov sa dajú pridávať aj filtračné vložky. Je si z čoho naozaj vybrať, len netreba šetriť tam kde sa nemá, lebo potom to aj tak dopadne a zrazu rekuperácia a vetranie je najhoršia vec na svete keď to je zle urobené a navrhnuté.
Odpovedať
S radou tvarnic by to bolo vsetko najjednoduchsie, mozno sice drahsie, ale vyskytuje sa tu este jeden problem, o ktorom som zo zaciatku neuvazoval. Moj dom bude takmer s rovnou strechou (velmi mierny sklon) a z juznej casti domu ma byt terasa, velke francuzske okno a dalsie okna z izieb. So zdvihnutim strechy by dom mozno stratil svoj terajsi tvar a zvysena cast medzi oknami a strechou by mohla posobit viac rusivo. Na vizualnu stranku som nemyslel :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro Ja som nepovedal, že tlmiče nie. Ak sú peniaze. Poznám normy a odporúčania ohľadne výmeny vzduchu v obytných priestoroch a sú podľa môjho názoru dosť uletené. Hlavne pri malých stavbách ako je rodinný dom. Teda ak to nie je rodina s dvanástimi deťmi. Štyria ľudia, čo je u nás už dosť slušná rodina, nevydýchajú 300m3 vzduchu za hodinu. Lebo v takom prípade by sme tu nediskutovali, lebo by sme boli všetci udusení. Prirodzená infiltrácia v starých domoch totiž nemala taký výkon. Je pravda, že budem mať v dome stále čerstvý vzduch, ak teda sused práve nepáli lístie alebo nedajbože pneumatiky. No jedno čo predajcovia vzduchotechniky akosi zabúdajú povedať je, že s rastúcim výkonom ventilátora taktiež rastie aj jeho príkon. A ak to zoberieme s celoročného hľadiska, lebo vetranie by malo bežať stále, tak sa to vyjadrí akosi v tých vtipných papierikoch nazývaných EURá. Nie je to možno veľa, ale EURO k EURU! A ešte k projektu. Ak človek nie je negramotný, má trochu času a ovláda aj iný svetový jazyk ako Slovenčinu, tak to nie je až taký problém. Dokonca ak mám miestnosti s odťahmi blízko seba, tak je to úplne primitívne. Nad prívodom treba trochu porozmýšľať nad trasami, prípadne prierezmi, aby som udržal tlakové straty a nemusel moc škrtiť výduchy. Rodinný dom nie je nákupné stredisko.
Odpovedať
Profilova fotka
Kontaktuj @blacksr mne pomohla dosť výrazne s rekuperáciou, návrhom rozvodov a akýmikoľvek otázkami ohľadom toho
Odpovedať
Mne tiez projektantka vypocitala/navrhla 300m3/hod vymenu vzduchu, to by mi v principe sla ventilacia celu dobu na maximum, to su ine fukoty ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ahojte, na zaklade precitania diskusie by som chcel ist do montovania rekuperacie svojpomocne z flexi hadicami (antibakterialne) + TLMICE - pod sadrokartonom 10cm podhladom. No nechcem prestrelit moje znalosti a vedomosti a tak zhanam niekoho kto by mi za financnu odmenu navrhol kadial idealne viest rozvody. Kde nakupit veci ktore mi k tomu treba a vypocital ake rozvody su pre mna najlepsie pomer/cena/vykon. Pozeram ze v diskusiii je viac ludi co sa vyznaju. Pls napiste spravu kto ma cas a ochotu pomoct. DAKUJEM
Odpovedať
@sakalsk našiel si niekoho?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@asex je možné použiť antibakteriálne potrubie klimaflex aj do zeme napríklad ako register aj keď ja by som ho chcel skôr len na nasávanie vzduchu ďalej od domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, nie je problém použiť toto potrubie. Je to v podstate normálna chránička ktorá sa môže zakopať, rozdiel je len v tom, že vzduchotechnická je vyrábaná z inej zmesi. Mám zrovna skladom 20m hadice DN200 (vnútorný priemer 160mm), ktorá je na niečo takéto ideálna. Celý kotúč je 25m, predáva sa len po celých baleniach, ale už ho mám načatý, tak by som ho vedel ponúknuť za lepšiu cenu...
Odpovedať
Profilova fotka
@sakalsk ak chcete spravím na CP na rozvody + návrh rozvodov, nie je problém.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim Vas, este otazocka ku privodnym ruram pre rekuperaciu. Kupil som jednotku Loossnay a pridovne rury su specifikovane len velkostou - cize pouzit priemer 160. Mozu byt aj klasicke plastove - kanalizacne, alebo len SPIRO ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?