Rozdiel medzi rekuperáciou Paul a systémom Scheidel Aera comfort

aky je prosim rozdiel medzi rekuperaciou napr. Paul a systemom Scheidel Aera comfort? http://www.schiedel.sk/aera-comfort ten schiedel vychadza samozrejme ovela lacnejsie a kedze budeme mat pec, zda sa mi jednoduchsie dat si namontovat toto.. dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@pami2 aera je len nutene vetranie.
Odpovedať
@dano101 no ano, ale ked chcem zabranit tepelnym stratam vetranim, co viac este potrebujem? nie je rekuperacia zbytocna, nestaci len nutene vetranie?
Odpovedať
Profilova fotka
@pami2 ja osobne by som si uz dal rekuperaciu.ale je to otazka ceny a co vlastne stavas.
Odpovedať
@dano101 no rekuperacia je asi 2x tak draha ako nutene vetranie. momentalne robime na projekte a dostali sme sa k otazke rekuperacie, preto sa tu pytam na nazory.. ja som za NED, ale nie za cenu ..vsetkeho.podla mna niektore nove technologie v podstate nemaju navratnost, preto rozmyslam ci nestaci len nutene vetranie..
Odpovedať
Profilova fotka
@pami2 prid sa ku mne pozriet na aeru.ja som za rekuperaciu.je drahsia,ale aspon ti nieco usetri.aera len vetra.no ale je to urcite lepsie nez otvaranie okien v zime.
Odpovedať
Profilova fotka
Pekny den prajem my mame rekuperaciu od atrea ecv 390 analogova regulacia,1500,-eur stala mame uz 2mesiac spokojnost 100percent vlhkost v dome 55az 60percent,netreba s oknamy vetrat nie je prach,prievan,stale čerstvo..
Odpovedať
@dano101 takze ty mas spravenu tu Aeru? si spokojny? nehuci to velmi? dik za pozvanie, Luzianky mame na skok, tak sa ozvem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pami2 tam nema co hucat.nasavacie otvory mas v stene a odtah v strobe.jednotka je na povale.budes ju pocut akurat ked budes na povale.u mna spokojnost,ale keby som staval znova,tak PD a urcite rekuperaciu. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d...
Odpovedať
@pami2 suhlasim!my budeme tiez stavat ned,kuk projekt a rekuperaciu som vylucil. myslim ze je to hlavne o komforte ale myslim ze otvaranie okien nie je az taka tazka zalezitost ;-)
Odpovedať
@dano101 teraz ma napadlo, nevies poradit ci na rekuperaciu pripadne nutene vetranie typu Aera treba nejaku predpripravu? trebars nam nevyjdu na to teraz financie, budem si to chciet dat o par rokov, tak aby som nemusela vela burat...
Odpovedať
Ked som naposledy pozeral rekuperacie, tak vsetky pasivne v zime pod 0 zamrzali, prave vtedy, ked ju clovek najviac potrebuje. A rozmrazovanie bolo bud tym ze presla do podtlaku alebo si pricucla priamo vzduch s domu pri jednotke.. Kedze v oblasti, kde budem, je 30 dni rocne, kedy je cely den pod nulou a 90 dni je premerna teplota pod 0, to mozem rovno vetrat oknom. Podla mna rekuperacia je len o komforte, a nikdy sa nevrati v uspore.
Odpovedať
Profilova fotka
@pami2treba si to dat do schiedlu nacenit a nech ti spravia na to plan a potom od nich kup len module a par rur. na aeru potrebujes dat este pred omietkou taky to modul do steni. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... na odsavanie takuto ruru na poval http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... ked to urobis potom uz nic burat nemusis. a na rekuperacku potrebujes natiahnut len rury a potom si das jednotku.len ti to musi nejaky profik nakreslit ako to mas dat.tieto veci sa nerobia od oka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pzad treba si dat zemny vymennik a nic ti nezamrzne. :-D
Odpovedať
@pzad mame prvu zimu za sebou s rekuperaciou Paul, nezamrzla ani raz. Rozdiel medzi nutenym vetranim bez rekuperacie a vetranim s rekuperaciou je zasadny a to v teplote vzduchu, vstupujuceho do miestnosti. Je rozdiel, ci v zime mi do interieru vstupuje 17 st. a vykurovanim ohrievam len rozdiel teplot 5 -6 st. alebo mi do izieb vstupuje vzduch 3 st. Samozrejme, zavisi to od vonkajsich teplot, ale dni s teplotou nad 10 st. v zime vela nebyva. U nas s PAUL maximalna spokojnost.
Odpovedať
@pami2 prispevok vyssie bol pre Teba :)
Odpovedať
@maminnka Nechcem vam brat iluzie, ale fyziku neoserie ani "Paul". Vsetky pasivne rekuperacie bez predohrevu, zemneho vymenniku, tepelnych trubic pod 0 zamrza a cim lepsia rekuperacia, tym skorej zamrzne. To ze potom rekuperacia vymennik rozmrazuje mozno nevidite, akurat vtedy ide ucinnost rapidne dolu a meni sa to na obycajne vetranie bez rekuperacie. Podla toho, co som si dohladal o rekuperaciach je rekuperacia len o komforte, nie o usporach (ked clovek odrata naklady na nu).
Odpovedať
@pzad ved ja som nepovedala, ze nemame predohrev :) je to komforte, kvalitnom vzduchu (taka sa sa vetranim oknami nedosiahne) a v zavislosti od ceny aj o usporach, Vid priklad @blacksr, ma rekuperaciu za par eur.
Odpovedať
@maminnka ahoj, ktorý model rekuperačky Paul máte? Tiež uvažujem o tejto značke.
Odpovedať
@calimero Santos 370 DC
Odpovedať
@maminnka diky, u mna by prichadzali do uvahy Santos 370 alebo Focus 200. Pouzivate rekuperaciu aj na kurenie alebo iba na vetranie? Rozvody vam robila ktora firma?
Odpovedať
@calimero ako to myslis, ci pouzivame vzt aj na vykurovanie? U nas bezi stale, vacsinou na minim. vykon. Vetra a v zime sucasne "vykuruje", kedze nam do interieru pusta podstatne teplejsi vzduch, nez ako je vonku. Rozvody nam robila ta ista firma, ktora jednotky santos aj predava.
Odpovedať
@maminnka niekedy sa rekuperacia pouziva aj na teplovzdusne vykurovanie, ked sa privadzany vzduch okrem rekuperacnej jednotky este doohrieva nejakym "ohrievacom". Vtedy sa spravidla robia rozvody v podlahe - je to lepsie kvoli stupajucemu teplemu vzduchu. Ja planujem rekuperaciu pouzivat len na vetranie, teda rozvody umiestnit do stropu pod SDK. Kuk tu: http://www.vetranie.sk/nase_pdf/Ako_v... Vy to mate ako?
Odpovedať
@calimero ohrievac mame pridany iba na vstupe, je zaradeny pred jednotkou. Takze taketo vykurovanie nemame, rozvody vedieme tiez pod SDK stropom.
Odpovedať
@maminnka dakujem, tak to mate riesene tak isto, ako by som to chcel mat aj ja. Prosim ta, tie rozvody su z akeho materialu? Je to nejaky plast alebo kov? A kolko miesta to zaberie pod SDK? Mam v projekte medzeru 25cm nad SDK. Vedela by si mi napisat aj cenu, kolko vas vysli rozvody od tej prievidzkej firmy? Kludne do IP. Dakujem.
Odpovedať
@maminnka tiez ma zaujima to co calimera :-)
Odpovedať
@calimero @kriloter rozvody su z plastu - spiropotrubie, pod SDK zaberu cca 10 cm, ale na vyustky musite pocitat viac, 25 cm je dost. Cena za rozvody (material a montaz) cca 2 200 EUR, u nas cca 200 m potrubia.
Odpovedať
@maminnka to nie je spiro, ale dik
Odpovedať
@kriloter mas pravdu, moja chyba, pozrela som zlu polozku v cenovej ponuke, toto je system octopus. Ostatne sa nemeni.
Odpovedať
@calimero Pri 25 cm by som dal normalne potrubie napr priemeru 125 mm (hlavna vetva 160 mm). Aky maju priemer tie hadice ? 75 mm ? Ak 75 mm, tak 125 mm rura ma 2.8 krat vacsi prierez, to znamena ze pri rovnakej rychlosti nou moze prejst 2,8 krat viac vzduchu a myslim, ze ma aj nizsiu tlakovu stratu.
Odpovedať
tieto hadice su samozrejme vnutri hladke
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?