Rozdelovač kúrenia, správne zapojenie?

Zapli sme kotol do podlahového kúrenia, zatiaľ bez termostatu, nastavená teplota vody na 30st. Jeden okruh je stále studený. Kotol stále udržuje vodu na 30st. s malými 3-5 min.prestávkami a čerpadlo neustále ide. Prietokomery sa vôbec nehýbu. Termostatické hlavice mám namontované v hornej časti a prietokomery v dolnej časti. Opačne ako je na priloženom obrázku. Nemôže byť chyba v nesprávnom zapojení rozdeľovača? Termostatické hlavice mám na hornej strane a pri skúške rukou sú rúrky idúce z nich teplé, rúrky vedúce z prietokomerov sú chladnejšie.
Odpovedať
je tazke ti odpovedat.pridaj foto tvojho rozdelovaca.Prietokomery mozu byt aj dole,ide o to ktory je privod od kotla.prietokomety sa nemusia hybat,ale musia ukazovat prietok.Ak su na nule tak ti to nekuri.Podlahovka je len o odobrom odvzdusneni,samozrejme aj zapojeni,ale hadam ten co ti to robil to nerobil prvikrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk môže tam byť viac chýb...pošli foto Tvojho zapojenia. A montážna firma sa k tomu ako postavila? Či si si to nebodaj montoval sám?
Odpovedať
@poliacik321 dodávateľ tvrdí, že je to jedno. Dopytoval som sa u obchodného zástupcu-dovozcu, ten hovorí, že prívod teplej vody musí byť do prietokomerov, lebo keby sa v budúcnosti domontovali elektrické termostatické hlavice, tak by to pískalo. Tak som telefonoval dodávateľovi nech to prehodí tak ak to má byť. Teraz to kúri, ale je to pustené všetko na plno.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk to kde je pripojený prívod a spiatočka nieje jedno. Sú rozdielne typy rozdeľovačov s prietokomermi kde sa to zapája aj opačne. Treba foto Tvojho rozdeľovača a schému zapojenia ako to máš teraz. Myslím tým kde máš prívod a kde spiatočku. Potom Ti budeme vedieť poradiť. To čo Ti hovorí kúrenár je jedna vec, ale nemusí sa zhodovať so správnou montážou. Stretávam sa s tým denno denne, že sa robia chyby veď sme len ľudia.
Odpovedať
Prívod mi kúrenár na moju žiadosť prehodil a dorobil ukazovateľ teploty. Prívod je teraz dolu na vstupe do prietokomerov a spiatočka hore.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Pozeram ze rozvod je 16mm PEX rury a privod do rozdelovaca sa dava 20mm?
Odpovedať
@radoslavc Kolko mas okruhov? 20mm je malo... Ja mam od kotla 32 po redukovane T a odtial 26 ku kazdemu rozdelovacu
Odpovedať
@radoslavc určite nie keď je väčší odber do VT.
Odpovedať
@robinhood VT?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk tak je to správne. Spiatočka tam kde sú ručné hlavice. Ale aj tak pozdravujem kúrenára, že keby robil takto moje zákazky tak by už bol dávno bez roboty. Niečo otrasné :-|
Odpovedať
@nadro diskusia je z roku 2014, ale aj tal ďakujem za príspevok
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kejsix A co by si urobil, keby si mal od kotla 3/4 a do rozvadzaca (16 vetiev) chces priviest 1"? Narazil som na tento problem a neviem kudy kam ;-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba No pouzil prechod/redukciu. Nemas velmi co ine s tym spravit. Ja mam tiez kotlovy vystup 3/4", ventily/filtre pod kotlom 3/4" a za nimi prechod na 1" a 32mm alpex. Ono by to chodilo aj cez 20mm rurku, ale jednak taka rychlost prudenia sposobuje uz casto pocutelny hluk v potrubi a jednak predstavuje vyssi odpor resp. vyssiu zataz pre kotlove cerpadlo. Pointa je pouzit na trase od kotla po rozdelovace vacsi priemer potrubia, aby si odlahcil cerpadlo/spomalil rychlost prudenia v potrubi pri zachovani prietoku.
Odpovedať
@kejsix a nepoznas daku akumulacku s dvoma hadmi cca 300l a 1" vyvodmi? So vo faze planovania pred realizaciou, tak este nie je neskoro na spravne rozhodnutia :)
Odpovedať
@rkorba aktualne v tomto prehlad nemam, to skor @gkrivanek a pod.
Odpovedať
@rkorba viessmann vitocell 100 je presne taky stoji okolo 700Eur https://www.viessmann.sk/sk/obytne-bu...
Odpovedať
@gkrivanek dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Mal by som aj ja jeden obrázok, zaujíma ma Váš názor, či je to správne zapojené. Prívod je na spodnej strane, pri termo hlavici... Za odpovede Vám vopred ďakujem
Odpovedať
@pa3k110 ak je to kombinácia s radiatorov a podlahovky je to ok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Využijem túto tému....potrebujem objasniť výrazy, lebo nejak sa po 3 vodároch strácam.... - spiatočka na rozdelovaci je - tá spodná časť, kadiaľ sa vracia vida z podlahy (ochladena) ku kotlu....right? - spiatočka na kotli je - výstup teplej vody z kotla naspäť ku rozdeľovaču?? ( Na Protherme ľavá strana) Lebo každý hovorí ináč 🤷‍♀️
Odpovedať
@terry25 Spiatočka je tá chladnejšia voda. V oboch prípadoch.
Odpovedať
@toky1 takže na kotli je to ľavá strana, teda vstup do kotla pred ohriatim
Odpovedať
@terry25 Spiatočka je tá rúrka, ktorou sa vracia vykurovacia voda do kotla zo systému kúrenia. Na ktorej strane kotla Protherm to je - netuším.
Odpovedať
Profilova fotka
spiatocka je cast vykurovacieho okruhu, ktorym sa vracia voda, ktora uz odovzdala teplo naspat ku zdroju. Napriklad v scheme u mna doma je oznacena modrou. Je chladnejsia ako kotlova voda (cervena).
Odpovedať
@terry25 V prípade kotla Protherm RAY je spiatočka naozaj na ľavej strane.
Odpovedať
Vďaka za rady 👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?