Romotop do NED domu a CPV 125/150 mm ?

Profilova fotka
Zdravím, čítal som tu jednu diskusiu a písalo sa tam, že CPV treba podľa technického listu od výrobcu priemer. To znamená, že keď je CPV 150 tak mám dať celé potrubie 150 mm ? Ja som plánoval dať CPV HT rúrky 110 mm... HT potrubie ani taká hrúbka nie je a 15 cm polystyrénu mám v podlahe, takže 150/160 mm rúru tam vtrepať asi nevtrepem... Bungalov je NED - A cca 6500 kwh/rok (podľa projektu - ale dám ešte hrubšiu izoláciu na steny...) Komín Schiedel Absolut jednoprieduch 200 cca 6,66-7,00 m Rekuperácia - plánovaná 15 cm polystyrénu v podlahe + podlahové + poter + finálna vrstva (celková výška podlahy 25 cm) 40 cm polystyrénu na povale ( strop Premaco 24 cm) 280 cm konečná výška miestnosti (300 cm - 20 cm spustený sadrokartón)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
ako mozes mat nulu v 25cm, ked mas len 15cm polystyrenu? Ked vyrobca dal na svoj vyrobok CPV 125 tak musi staci a aj tebe do baraku je vykonovo prijatelnejsia. Nezabudaj, ze tam budes mat este kolena a tie tiez brania nasavanemu vzduchu. Kup tu slabsiu vlozku, a pekne do planovanej izolacie schovas i rozvody.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba
Odpovedať
ale to si zabudol povedat, ze si ides zabetonovat peniaze v podobe systemovej dosky 8-) Kup tu s CPV 125, poloz ju na 5cm polystyren, z vrchu a boky vypen a poloz na nu systemovu dosku.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba O kolenách viem a chcem ich minimalizovať, takže chcem len jedno pod CPV dať (2x45 uhol napr...) Veď tá 150 je už riadna rúra :D Chcem sa ešte opýtať, aký je reálny rozdiel vo vložkách, pretože majú obe regulovateľný výkon a teda sú podľa mňa u mňa použiteľné... Otec mi ale vraví, že určite mám zobrať tú s vyšším výkonom (krb bude len teplovzdušný bez rozvodov umiestnený cca v strede domu...) Jaj a ešte som zabudol kúrenie TČ Vzduch-ZEM/voda (ešte nie som rozhodnutý) a podlahovka nízkoteplotná...
Odpovedať
Existuju aj ploche rozvody vzduchu - napr. 90x200 mm. Tie sa daju elegantne schovat v EPS. Co sa tyka vloziek, tiez by som radil zobrat slabsiu do NED.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt Áno viem o tom, ale tam zas sa to inak počíta ten účinný priemer. Ja som zástanca plastu, pretože by som nerád aby to tam hrdzavelo z napr. kondenzovanej vlhkosti...
Odpovedať
@predatorzv ked budes skrtit tu s vyssim vykonom, tak budes mat cierne sklo a mozno i viac zasraty komin. I ked tie vlozky vyzeraju identicky len ta s vyssim ma vacsiu spalovaciu komoru smerom do hlbky. V tomto pripade by si mozno mohol zobrat i tu silnejsiu, ale ked si pozries na tepelno technicky posudok kolko tepla potrebujes na tvoj barak, tak zistis, ze by postacovala i s nizsim :-) Je to len a len na tebe 8-)
Odpovedať
@predatorzv Otec ti radí zle. Do nízkoenergetického domu by stačila aj ešte slabšia, ako tá 4,5 kW. Ja mám Romotop 4,5 kW rohovú a keď so rozohreje kozub, tak už len občas po jednom polienku prikládam, aby nebolo horúco. Za hodinu je vyhriaty celý dom aj bez rozvodov a prieduchov a to zakúrim keď je von už pod -10 °C aj cez deň.
Odpovedať
@predatorzv ja by som skor kupil tu druhu, lebo je hlbsia a vlozis tam hrubsie poleno. Vykon si vies regulovat privodom vzduchu. Ten rozvod mozes kludne urobit z plochych dielov, bud plastovych, alebo plechovych. Kukni moj album mam to tam ako som to robil ja. A to ci je to 125, alebo 150 tam velky rozdiel neni, lebo aj tak nebudes kurit na plny vykon a budes skrtit trochu privod vzduchu.
Odpovedať
@originalx Priškrtením prívodu vzduchu tak akurát zaserie sklo a zadechtuje komín.
Odpovedať
@ruren ved nemoze sa vela priskrtit privod vzduchu. Bezne sa pri zakureni otvori naplno a po rozhoreni sa da na polovicu a ziadne sklo nebude cierne. Dechtuje sa ak sa uzavrie privod vzduchu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx Uzavrieť prívod na polovicu nič nerieši. Ani nepostrehneš zmenu.
Odpovedať
@ruren no dojdi mi pozroet na dom, idem akurat prilozit do krbu, ak je naplno otvoreny vzduch, tak hori ohen jak besny, ak dam na polovicu, tak je taky pokojny plamen, tym padom sa znizi aj vykon.
Odpovedať
@predatorzv možno ti pomôže keď ti poviem že som namiesto jednej väčšej rúry použil dve menšie... http://www.modrastrecha.sk/blog/roboz...
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza Aj to by bolo riesenie, len najst vhodnu redukciu 😁
Odpovedať
@predatorzv no a to som vyriešil takto http://www.modrastrecha.sk/blog/roboz... :-D Nie je to úplne perfektné riešenie, ale zatiaľ funguje.
Odpovedať
@originalx To bude asi tým, že máš slabý ťah v komíne, alebo tenkú rúru na prívode vzduchu z exterieru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?