Riešenie vykurovania na pozemku bez plynu a elektrického vykurovania

Ahoj stavebníci. Potrebujem poradiť. Máme pozemok, na ktorom nie je plyn a čo sa týka elektriny, môžeme sa pripojiť do siete iba na svietenie a používanie malých spotrebičov, keďže stĺp to viac nestíha. V budúcnosti sa oblasť bude plynofikovať a mal „vraj“ v oblasti stáť nový transformátor (tak do 3 rokov) takže by sme mohli elektrinou aj riešiť kúrenie. Potrebujeme ale začať stavať už na jar, takže musíme sa rozhodnúť, čo sa vykurovania týka. Ideme stavať bungalov, pozemok je rovinatý, slnečný, podstatné izby a obývačka orientované na juhozápad. Tiež by sme chceli mať časom dve nezávislé vykurovania, viem, že je to investícia navyše, ale myslím, že sa to v dnešnej situácii oplatí. Keďže sa tomu nejako extra moc nerozumieme, chcem Vás poprosiť o radu. Najmä čo sa týka terajšej situácie, akým kotlom poriešiť kúrenie? A neskôr sa pripojiť na plyn alebo elektrinu, keď to tam bude dotiahnuté a nám sa nebude chcieť rúbať drevo, lebo budeme staručkí? Treba to riešiť už teraz v zmysle nejakých predpríprav? Ďakujem :-)
Odpovedať
A co tak postavit dom, ktory nebude takmer potrebovat kurenie? Ked ho stiahnete na stratu 2kW pri -15°C, tak vam to urcite utiahne aj terajsia mozna pripojka. A ak pojdete do tepelneho cerpadla, tak to utiahne aj s prstom v zadku. :-) Vykaslite sa na krb, kurenie pevnym palivom a ine zurivosti. Moderny dom taketo veci nepotrebuje a za usetrene peniaze za pripojku plynu, komin, krb a kotol na pevne palivo, radsej pridajte na izolaciach. Z dlhodobeho hladiska to bude to najlepsie co mozete urobit.
Odpovedať
Aha, ale keďže som laik, ako ho stiahnem na tu stratu 2kW, a co sa tyka izolacii, ako presne na nich pridat? Nemozeme sice moc vyskakovat, co sa financii tyka, ale radsej usetrime na vnutornom vybaveni a co sa tyka kurenia, okien a izolacii, tam setrit moc nechceme. Potrebovali by sme trochu konkretnejsie veci, nech sa mame od coho odrazit, ked sa to bude riesit s projektantom, nech sme v obraze :-) inak zatal dakujeme!
Odpovedať
to vam musi vypocitat a poradit projektant.
Odpovedať
a varit budete v kotliku na ohni? indukcna doska ma prikon az 7500 W :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ja tam nikde nevidim napisane ze bude varit na inducke :-). Ak to ides len stavat tak by som rozhodne dal preratat tepel.straty a izolacie nanovo. Jeden z navrhov je teplovodne podlahove kurenie a ako zdroj tepla by som volil tepelne cerpadlo alebo peletkovu pec.
Odpovedať
@dugvajzo108 Aklé veľké ističe Vám povolia? Dá sa dať 3x25 A ? Nie je problém kúriť elektrinou - len treba dom poriadne zatepliť, na úroveň takmer pasívneho domu. My tak máme - kúrenie potrebuje výkon 1 fénu! A na čom sa bude variť? Lebo varná doska má násobne väčší výkon ako kúrenie v takomto prípade. K tomu dajte malé krbové kachle a je to. Ročne nás kúrenie stojí 180 €.
Odpovedať
@blacksr problem nebude kurit elektrinou aj ked nezateplí staci kybel penez o nie je o com :D
Odpovedať
@doors454 musí znížiť TS domu, aby mohol mať malinký príkon
Odpovedať
@peto99 Pri uplne najhorsom variante kludne aj na propan-butane. Sice trochu otrava s menenim flasi ale da sa.
Odpovedať
@dugvajzo108 Tak ako pise @blacksr. Ono, pokial este nemate hotovy projekt, resp. este nieje podana ziadost o stavebne povolenie, treba povedat vasmu architektovi, ze nemate zaujem platit vela za kurenie. A ze by ste radi dom na urovni strat pasivneho domu (+ - ). Ci je schopny toto zabezpecit. A potom sa ho spytat, ze ten dom co Vam navrhuje, ci ma aky/taky faktor tvaru, resp. ci sa stym da nieco robit (neviem v akej faze projektovania ste, ja som mal tiez nakresleny bungalov najskor, a skoncilo to uplne inak). Ak Vam bude rozumiet o com vravite, tak mate architekta co o tom minimalne pocul a ste na dobrej ceste ;)
Odpovedať
@dugvajzo108 1) Najlacnejšie palivo je polystyrén :-) ... dobre zateplený objekt príliš vykurovať netreba. 2) Dosť energie treba na prípravu teplej úžitkovej vody, a tú polystyrén nevyrobí. 3) Najlacnejšie palivo je obvykle plyn alebo drevo, elektrina je drahá. 4) Ak budete mať kotolňu, najprv tam dajte kotol na drevo, neskôr kotol na plyn. Budete mať diverzifikované zdroje energie. 5) Môžete zverejniť projekt, stačí náčrt pozemku a dispoícia. Nechajte si poradiť od skúsenejších. Hovorí sa že prvý dom treba zbúrať, druhý predať a bývať v treťom.
Odpovedať
@danculd LPG Flaga nadrze na dvor sa daju prenajat, propan flasu by som do interieru nikdy nedal http://www.flagask.sk/sk/o-lpg/najcas...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Propan butanova flasa sa ale nedava do interieru. Ty co ich pouzivaju ich mavaju bud na balkone alebo zvonku pri stene a do kuchine su napojene hadicou ci potrubim.
Odpovedať
Od buduceho roka budu dotacie na fotovoltiku a TC /cena sa blizi 1000 E za 1kWp minus dotacia 1500 E/, mozno by to v kombinacii s terajsou elektrickou pripojkou utiahlo domacnost aj s kurenim, dobre zatepleny dom by mohol vystacit s TC 4,5 kW s realnou spotrebou 1,5-2 kW. Fotovoltika moze cez den nabit bateriu v elektroaute, a v noci kurit :-) Ja mam komplet pripravu na fotovoltaiku, plyn som zrusil vtedy, ked este nebola kriza.
Odpovedať
Porovnanie cien tepla: - smrek 30 eur/prm + splyňovací kotol: 0,04 €/kWh - plyn 0,05 €/kWh + kondenzačný kotol + radiátory: 0,06 €/kWh - propán-bután (LPG) 0,07 €/kg + kotol: 0,07 €/kWh - elektrina: 0,11 €/kWh Aktualizujte ceny.
Odpovedať
bojler s TC Ariston Nuos Evo 110 ma prikon 300 W
Odpovedať
@peto99 Odkiaľ si bude ten bojlér brať teplo? Dúfam že nie z interiéru kde sa za neho už raz zaplatilo.
Odpovedať
@polystyren vstupne investicie?
Odpovedať
@peto99 napriklad z toho spalovania smreku :-)
Odpovedať
@peto99 Tak si k cene spálenej elektriny bojléra (cca 1/3 z ceny za priamy ohrev) pripočítaj cenu toho smreku. 0,04 €/kWh + 0,11 €/kWh/3 = 0,08 €/kWh. Okrem toho potrebuje bojlér veľký prietok vzduchu a hučí.
Odpovedať
@polystyren cena plati iba v zime
Odpovedať
@peto99 Vo vykurovacom období. Tak to spriemerujme na 0,06 €/kWh. Kašľať na to.
Odpovedať
co tabulka vstupnych investicii? krb 3000-5000, plyn. kotol so zasobnikom a pripojkou 4000-5000, vymena kotla po 5-7 rokoch, splyn. kotol? + priestor v dome navyse na drevo? + robota navyse? elektrokotol s bojlerom s TC 1300 E. kolko tepla kupim za 3-4000 Eur?
Odpovedať
Orientačne: Krb liatinový 500 € + komín 700 €. Plynová prípojka 1000 €. Plynový kotol: 1000 €. Zásobník tuším 1 m3 s izoláciou: 1000 €. Drevo na pálenie na pár dní - priestor v kotolni.
Odpovedať
Splynovací kotol 1000 €. Akumulačnú nádrž treba spoločnú, zvlášť, vyjde to lacnejšie.
Odpovedať
@dugvajzo108 Uplne na zaciatok potrebujes vediet, aky ti daju istic. Ak ti daju aspon 3x25A, tak si vyhral a mas volne ruky. Ak nie, ani tam nestavaj, lebo budete varit v mikrovlnke a v kanvici vifony.. ;-) Co sa tyka kurenia, ak chces NED alebo nebodaj pasiv, tak si najdi projektanta, co take robi. Vacsina to nerobi! Vacsina projektantov buchne 37cm lambdu, na to preventivne 10cm eps, plynovy KK, podlahovku, krb a smitec. NED to nie je len ze pridas na izolaciach, to su detaily, ktore ako laik urcite nedas! Ak chces ist na cisto el. kurenie, potrebujes straty max. 3kW. Ak na TC alebo biomasu, tak ti staci bezny dom.
Odpovedať
Zatial velmi pekne dakujem za vsetky postrehy a napady. Dnes som sa dozvedela, ze schvalovanie pripojky na elektrinu bude buduci tyzden, takze budem vediet presne, kolko (aky istic) a ci vobec nieco dostaneme. Tak teda ideme cakat a potom tu presne napisem, ako na tom vlastne sme.Ste super! :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren aktualizujem, TC 0,032€/kWh :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to je samozrejme krasa, uz len keby investicia bola polovicna... Ja teraz zvazujem do coho pojdem a ani za svateho sa rozhodnut. Rocna potreba na vyrurovanie a TUV bude +/-5,5 MWh...
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo tak u mna to nebolo az take zlozite, kedze plyn sice je, ale nejakych 80m od domu :). Momentalne ekonomicky najrozumnejsia alternativa u mna by bola elektrina. TC je u mna na hranici navratnosti. Ale zase cloveka ako som ja, technickeho nadsenca, to potesi :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?