Riešenie teplovodného krbu

Zdravím Vás. Mal by som jednu technickú otázku. Plánujem do novostavby RD inštalovať plynové kúrenie a teplovodný krb. V spodnej časti domu chcem podlahovku a na poschodí radiátory. Ale mám malú tech. miestnosť, kde sa mi veľmi ťažko zmenstí akumulačná nádrž pre potreby podlahovky, a aj plynový kotol s boilerom.Preto sa pýtam či ste niekto uvažovali o možnosti: žeby som výstup z krbu alebo plyn. kotla napojil na vstup do radiátorov na poschodí a následne spiatočku z radiátorov pripojil na vstup do podlahovky. Samozrejme s pripojeným domiešavacím ventilom. Zaujímalo by ma či podľa Vás toto možno netradičné riešenie môže fungovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@gelo28 zdravím, skús sa informovať u odborníkov www.kureniepresov.sk @rastiik
Odpovedať
možno by to aj fungovalo, ale! chcelo by to schému ako to chceš pospájať (krb, kotol s bojlerom, podlahovka, radiátory, "riadenie"). Ako bude riešená bezpečnosť? Čo sa stane keď v krbe v lete pre atmošku zakúrite? Teplovodný krb bez akumulačky (a čím väčšia, tým lepšia) mi nepríde ako múdre riešenie. Viem, že to výrobcovia ponúkajú ale či to mysleli pri návrhu úprimne, neviem. Aj keď to niekto dokáže plnohodnotne využiť.
Odpovedať
Dobre, opýtam sa inak, v takom prípade nemám veľa možností ako túto kombináciu realizovať bez akumulačnej nádrže?
Odpovedať
Profilova fotka
@gelo28 nádrž nevynechaj! Nechceš asi kúriť do neba....
Odpovedať
@gelo28 cez výmenník, ale s dochladzovaním a vypúšťaním horúcej vody v primárnom okruhu, keby si vyrobil viac tepla ako ti dovolí sústava spotrebovať. O nejakých výkonnejších krboch pri takom zapojení ani neuvažuj (jedine žeby si tým ohrieval vodu v bazéne), ale zopakujem, je to mrhanie ako palivom, keďže to môže byť dosť neefaktívne, tak aj peniazmi pri investícii.
Odpovedať
znami to mal podobne na vymennik ma len problemi a to mu robili dobry majstri, musel tam dat dve expanzky, velmi riskantne riesenie, ale ak to bude fumgovat preco nie, ibaze dobre je pouzit maximalne 5 kw krbovu vlozku..
Odpovedať
a hlavne sa biju kotlove cerpadla a podobne zalezitosti .ak mas kondenzak podlahovku a par radiatorou si to dobre zateplyl a das krb spravis tam prieduchy a mas vibavene. strasne to chcete vseci prekombinovavat a nakoniec do toho nasipete kopec prachov a cele zle ak dobre vymyslis umiestnenie krbu a rozostavis prieduchy tak ti kotol pri takej zime aka bola tento rok bude zapinat akurat cez noc...
Odpovedať
Chlapi díky za cenné rady. Poradil som sa s kurenármi, a rozhodli sme sa, že žiadne zbytočné špekulácie. Dáme síce krb, ale sálavý nie prieduchový ani teplovodný. Primárny zdroj bude plyn, a krb len cez prechodné obdobie, alebo v prípade Ukrajinskej plynovej krízy. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gelo28 dobré rozhodnutie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?