Riešenie strašidelných scenárov teplovodných krbov

Riesilo sa to uz viackrat v suvislosti s vodnymi krbmi, co v pripade ak ustane obeh vody v systeme nasledkom vypadku prudu (cerpadla) hlavne v pripadoch ked nikto nebude doma. Co ak .. by sa do systemu teplovodnych rozvodov zapojil termostat. Nieco podobne tomu v aute, kedy pri naraste teploty sa tento otvori a zapoji do okruhu chladic auta, po ochladeni sa znova zavrie s tym, ze otvorenim toho termostatu v kureni by sa natlacila do kurenarskeho okruhu voda z vodovodu. Studenu vodu ma doma kazdy. Ak sa nemylim (v kureni som laik, takze pravdepodobne ano) okruhy su po nizkym prevadzkovym tlakom okolo 1 atm (?) voda ide z domacich vodarni na 3-4 a z mestskych vodovodov 5-6 atm, co by stacilo na pretlacenie tej horucej vody v systeme v pripade takejto situacie, poistne ventily su 6 atm, tie samy o sebe by vodu (paru) vypustili, ale to by rozpaleny system siel nasucho, ten pripojeny vodovod by to poriesil. Netusim co by na to povedal taky kondenzacny kotol, nejako by trebalo doriesit aj spatnu klapku do vodovodu, ventil na druhom konci systemu, co by zaroven vypustil tu horucu niekam do kanalu .. no v takej havarijnej situacii radsej prist o kotol ako by to malo vybuchnut. Dufam ze som ozrejmil pointu. Ci ? Hlupost ? :-)
Odpovedať
Riesenie bez elektrocentral, UPS-iek, zaloznych zdrojov, bezudrzbove. Situacia bez prudu a naraz bez vody by mohla nastat u domacich vodarni, tam by to zaviselo od objemu vody v nadrzi, ale na obecnom-mestskom vodovode by nemal byt problem. Ked to funguje v autach, malo by aj v kureni.
Odpovedať
@kanvor Myslím, že som to už videla niekde. Čo ak vypadne elektrina tak, že to odstaví aj obecný vodovod? Napr. v našej obci to tak býva... takže zrejme by konkrétne u nás nebolo dosť bezpečné ani toto... :-S :-(
Odpovedať
Mozno sa mylim, ale nie je prave pre tieto pripady na teplovodnom vymenniku pripadne na jeho armature poistny ventil. Takze ak by aj voda necyrkulovala tak jednoducho prebytocny tlak vody/pary proste vypusti von. V porovnani so zlozitym sposobom ventilov a primiesavanim vody z rozvodu je to uplne jednoduche a primitivne. Samozrejme treba pocitat s najhorsim a to, ze si to tepelny vymennik odnesie ale to je stale mensia polozka ako kotol pripadne ina cast rozvodov kurenia
Odpovedať
@ferre1 Neviem, nevidel som nazivo. No to ano, keby to odniesla len vlozka, ale ked je v sustave aj kotol? Predpokladam, ze nejaka automatika to spravi, ale ak ten ventil vypusti vodu z trubiek - kotol zhasne? Tak ak to je tak, naco kazdy riesi zalozne zdroje.
Odpovedať
... tiež máme záložný zdroj
Odpovedať
A mozno by nemusel ten termostat otvorit vodovod do trubiek ale vyliat 20L vody do krbu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
kto tam prikladá, keď nikto nie je doma?
Odpovedať
to čo potrebuješ sa vola chladiaca smyčka ,teplu vodu odpusti a dopusti zo systemu studenu vodu a ochladi ti krbovu vložku na teplotu cca 60 C dostat to bežne kúpiť a je to jeden ventil na vyše a pripojenie na studenú vodu .zaležitosť cca 30 €.
Odpovedať
@jan45 Rano sa nalozi 4,5 polien v zavislosti od velkosti vlozky, vzduch sa privrie, nech to nebafne a hajde robit do zahrady, na navstevu niekam na 3 hodinky, alebo sa da nalozit pred spanim na noc. A hned nato vypne prud, cerpadlo zastavi. Alebo peletovacie krby, snek nalozi do ohniska, vypnu prud. (tu mozno trepem, asi uz je to tam inac vymakane) Toho sa kazdy boji u vodnych krbov.? Malo by aj stacit pripojit vodnu akumulacnu nadrz o vykone toho jedneho "nalouzenia" ako poistku pre taky pripad, to teplo by slo tam. Pocul som nedavno aj strasidelny pribeh o svokre, ktora chcela mladym spravit radost, nech maju holubkovia nalozene v krbe a teplucko kym pridu domov, naladovala krb drevom ale nezapla cerpadlo (mali tam rucny vypinac nanho). Vraj to potom zapli len par minut pred startom vlozky do vesmiru, rucicky na meracoch uz pretacalo.. radiatory potom len zaplakali. @stanik1972 tak potom je to super, netreba vymyslat vymyslene.Len to asi neriesi pripad vypnutia vody a el. zaroven.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanik1972 nie 30 ale 100 a neviem či má na vložke 2" závit a priestor na montáž. Prehriatie pri neprítomnosti hrozí len pri poruche automatiky na kotli na pelety, pri ručnom prikladaní to eliminuje expanzná nádoba s poistným ventilom.
Odpovedať
Profilova fotka
@kanvor si obdivovateľ strašidelných scénarov, "Pocul som nedavno aj strasidelny pribeh o svokre, ktora chcela mladym spravit radost, nech maju holubkovia nalozene v krbe a teplucko kym pridu domov, naladovala krb drevom ale nezapla cerpadlo (mali tam rucny vypinac nanho)." Ak je niečo zle navrhnuté a urobené, tak aj poistka bude zlá, Tam stačí jeden obrátený teplomer, ktorý automaticky zapne pri zvýšení a vypne pri poklese teploty. Pri takejto situácii by už poistný ventil dávno uvolnil tlak.{Ak tam je}.
Odpovedať
neviem akych 100 € ked ventil stoji 18,5 € a montáž ide hned za poistny ventil ako nahle začne poištak vypoštat automaticky napušta vodu do systemu čim sa zabráni zdeformovaniu vložky , ja to mam tak urobene a raz sa mi to stalo , čiže mam to odskúšane , ale stalo sa to preto lebo vypla elektrina a bolo nakurene čiže vyplo čerpadlo a tým pádom my vychladilo celu vložku , bez smyčky by som neriskoval
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
pozor na poistný ventil-aspoň raz do mesiaca by ste ho mali pretočiť a odpustiť z neho vodu pretože ak sa to nerobí tak tesnenie sa prilepí a v prípade potreby sa poistný ventil neotvorí. Riešenie proti výpadku el. energie je záložný zdroj (ale kvalitný) nie dáka čína
Odpovedať
Podrobnosti neviem, ci tam mal alebo nemal poistku. Strasidelne pribehy ano, stavaju sa asi casto :-) niekedy aj "sranda".. napocuval som sa, ked som riesil vodu,, ako bojler vybuchol kym boli v robote a zrusil im celu priecku v dome na prach, alebo ten ked prisiel chlapik domov, uz z vonku pocul hukot, domom triaslo po odomknuti dveri si musel klaknut, do vysky kolien para.. bojlerove trubky rozkvitnute. Alebo pribeh o vyhoretom dome, kde sa majitel len nahodou v noci ked siel na zachod zacul praskot ohna, mal nove kurenie na tuhe palivo s novou kominovou vlozkou, hasici mu do domu naliali 4 kubiky vody, ze vraj hucal vietor do komina, nazbieral sa tam decht a zacalo to horiet. Tazko mne laikovi povedat co sa tam vlastne stalo, z dalsej strany hovoria ze to preto, ze spaloval vsetko co horelo, bordel z dvore, no par ludi v dedine tymto do konca zivota zavrhlo kurenie na pevne palivo, poniektore bajky zludoveju, ale clovek ked si to vypocuje, tak ma aspon pred tymi vecami respekt. Kde kto si sam tie krby doma montuje, kupia v polsku a pripoja, zaoberat sa spravnostou konstrukcie zacnu az ked sa nieco stane. V kazdom pripade asi riesenia - existuju, len to treba urobit ako to ma byt a to, ze to susedovi funguje a nikoho nezabilo, nevyhoreli nemusi znamenat, ze tomu tak bude vzdy, mozno mal len doteraz stastie.
Odpovedať
@stanik1972 To znie rozumne.
Odpovedať
@poliacik321 Poistne ventily u kurenarskych / TUV hobby rieseni asi nebudu velmi oblubene, uz som videl 2 bez nich. Ano zaloha to potiahne, no kvalitne zalozne UPS stoji aj peniaze, nie kazdemu sa chce do takej investicie, k tomu (ak nema uz zabudovanu) ochranu pred bleskom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@stanik1972 poistný ventil vraj nemoze byt montovaný, ak más dom napojený na studnu, pri výpadku elektriky nemaš ako dopustit vodu, jednine záložné zdroje na čerpadlá obehové aj na vodu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?