Riesenie kurenia v v novostavbe...

Profilova fotka
zdravim vsetky strechy :) chcem sa spytat o rady ako riesit kurenie v bungalove kedze nechcem do domu plyn, a chcem pouzit iba nejaku alternativu, coho by ste sa skor chytili? elektrickeho kurenia, krbovej vlozky, alebo nejakej specialnej technologie stiepka alebo pelety? mam pocit ze na pelety,stiepku, alebo kotol na drevo by bolo vhodne asi postavit aj nejaku pivnicu, alebo kotolnu, co by bolo efektivnejsie? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo určite nie krb ani nič čo je na pelety, brikety, štiepku, drevá a iné kraviny... ak chceš mať v dome komfort, tak určite podlahové kúrenie... ak nechceš plyn, tak máš viac možností: 1. postav dom podľa platných noriem a budeš platiť za kúrenie veľa peňazí 2. postav nízkoenergetický dom, resp. dom podobný pasívnemu a nebude ta trápiť čím bude kúriť - bude ti stačiť elektrokotol, ktorým budeš ohrievať vodu do podlahovky 3. ak postavíš niečo medzi tým, tak máš ešte variantu ísť do tepelného čerpadla, ktoré je síce na elektrinu ale náklady ti zníži cca na 1/3, nakoľko z 1kW spraví výkon 3 a viac kW. Technickú miestnosť budeš potrebovať tak, či tak, len ak budeš kúriť nejakým pevným palivom, tak samozrejme oveľa väčšiu, kde budeš musieť mať aj palivo aj nejakú akumulačnú nádrž.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som sa skor priklanal k tomu drevu, a splynovaciemu kotlu, ale neviem si predstavit dat taky kotol do technickej miestnosti v bungalove, a na druhej strane si neviem predstavit taky bungalov z pristavenou nejakou kotolnou z boku.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo skús kuknúť www.elak.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo hlavne, že si vieš predstaviť ako si chystáš drevo na zimu a chodíš prikladať aby si mal teplo... keď chceš žiť ako naší starý rodičia, tak si kúp starú chalúpku a tam prikladaj do piecky... podľa mňa to do dnešnej modernej novostavby vôbec nepatrí, takýto spôsob kúrenia a poznám aj jeden konkrétny príklad v mojom okolí ako to dotyčný človek teraz prerábal ale samozrejme, že už len na radiátory, nakoľko podlahovku nikdy následne nedorobíš ak ju nezaleješ pri stavbe do podlahy. Ale máš aj takú variantu, že budeš mať podlahové kúrenie a vodu do podlahovky budeš ohrievať nejaký kotlom na tuhé palivo - ale tiež sa ti to predraží o akumulačnú nádrž atď - treba si to dať všetko naceniť, zhodnotiť a provnať efekt a komfort...
Odpovedať
určite nerieš kúrenie tuhým palivom, budeš ho musieť furt zhánňať, niekde skladovať, pravidelne prikladať do kotla aby si mal teplo, najlepšie vstať pred piatou ránou aby mala rodina na siedmu teplo a teplú vodu. Staneš sa otrokom svojho domu. Určite by som riešil kúrenie médiom, ktoré ti "príde" samé a bude furt k dispozícii. Drevo si nechaj na romantiku pri krbe. Ja som dal podlahovku, teda ohrievacie médium je voda a vždy si bdem môcť zvoliť čím ho ohriať (ale tuhé palivo to asi určite nebude vzhľadom na pracnosť okolo toho). Zvolil som plyn a do budúcnosti kombinácia so solárom. Alebo ludia volia tepelné čerpadlo, elektrický kotol. Je možnosť aj elektrické káble do podlahy, ale už nebudeš môcť v budúcnosti zmeniť zdroj tepla. K tým peletkám. Svokor mal kotol na tuhé palivo, furt sme tam mrzli, teplá voda sa vždy minula skôr ako sa stihli všetci osprchovať, bolo treba objednať drevo, spratať drevo, naštiepať a furt ho potom vláčiť do pivnice ku kotlu. Celé zle. Tak si dal prerobiť kúrenie na peletky. Aby s tým nemal starosti tak si dal spraviť automatický dávkovací systém, do pivnice veľký zásobník, do domu diery na prívodné rúry, že príde auto nafúka to do zásobníka a žiadna starosť. Celé to bolo drahé ako heroin. Navyše zistili, že keď objednajú peletky s tým fúkacím autom, tak ich to vyjde niekoľko násobne drahšie, tak si objednávajú peletky iba vo vreciach alebo ako im to vozia, sklápačkou zložia na dvor a oni ich pekne zase prenášajú do kotolne a nasypávajú do dávkovača. CELÉ ZLE Moji rodičia majú plyn už vyše 20 rokov, cca po 15 rokoch sme menili kotol, náklady na kotol primerané, nastaví sa teplota na termostate a už nič neriešia. Nerobím reklamu na plyn, len som ti chcel opísať život s kúrením na tuhé palivo :-)
Odpovedať
Dnes je taka pomylena doba, co sa tyka kurenia. Ludia sa snazia stavat to, co sa stavia na okoli a pritom okolie stavia to iste uz 30 rokov. Dnes je moderne plynove kurenie, v obyvacke krb a pripadne este v kotolni kotol na pevne palivo, samozrejme do buducna sa rata aj s predpripravou na solar. Cele je to nezmysel. Neviem, ci sa na to ludia pozeraju aj z tej ekonomickej stranky. Takato zostava stoji cez 10.000 Eur a pritom jedina moznost uspory je, ze zozeniem drevo a kurim s nim namiesto plynu, ale stracam komfort a narobim sa pri tom ako... Pritom by stacilo tie peniaze investovat do lepsej izolacie a potom mozem kurit aj elektrikou. Investicne som na tom rovnako, lebo len presuniem inv. prostriedky z kurenia do izolacie, prevadzkove naklady mozu byt este nizsie, ako kurenie drevom a o komforte ani nehovorim. Stavba je pre vacsinu z nas investicia na cely zivot. Prva chyba bola prist sem s otazkou, co si dat do domu na kurenie, toto bolo treba konzultovat s projektantom, ale este lepsie by bolo vyclenit si par vecerov na studium a hladat informacie o tom, ake su moznosti a co ktora moznost prinasa, potom porovnat a sam sa rozhodnut. Priama odpoved od niekoho na tomto fore asi nebude to prave orechove, lebo kazdy preferuje nieco ine a rozhodnut sa spravne je mozne, len pokial je clovek dostatocne informovany.
Odpovedať
@stanleykoooo V prvom rade si daj spracovat cenove ponuky a potom ich nam sem napis a my ti poradime. Takto od buka do buka sa radit neda. Musis porovnat vsetky naklady. My netusime za ake ceny zozenies material, majstrov a za aku cenu budes mat komoditu na vykurovanie. Ked si to vsetko presne nespocitat, tak sa urcite rozhodnes zle. Ja ked som staval, tak som porovnaval hlavne elektrinu a plyn. Tuhe palivo som nechcel a navyse to vychadzalo aj dost draho. Takze som sa uz rozhodoval len medzi elektrinou a plynom. Elektrina ma dost nizke investicne naklady, ale prevadzkove su asi 3x vyssie ako plyn. Tak mi to nakoniec vyslo tak, ze som zainvestoval do plynu a po asi 5 rokoch by sa mi to malo vratit na prevadzkovych nakladoch. A tak doba sa uz blizi, takze som spokojny, ak elektrina prudko nezlacnie, alebo plyn prud nezdrazie, budem v suchu a mozem si povedat, ze som sa rozhodol spravne ...
Odpovedať
Profilova fotka
@malofla len tak okrajovo.. ak ste mali zimu, svokor asi nevie kurit drevom... nasi kuria drevom vacsinu zimy ( maju aj plyn) a zimu nikdy nemaju..ale to je o tom, vediet kurit a mat aj dobru pec, aby pekne vydrzala od vecera do rana a nad ranom sa len prilozi.... praveze mavaju az moc teplo.... :-) a voda tiez v pohode.. ide o to, aky velky zasobnik na vodu maju a nie , cim kuria. hm?
Odpovedať
Profilova fotka
Určite plyn s drevom by som si nevedela predstaviť kurit :( možno tak sem tam do krbu ale mať to ako hlavné vykurovanie domu určite nie! Zateplit , dobré okná a dúfajme že slabá zima :-) Mi sme sa rozhodli pre plyn ešte pred stavbou ale to je na kazdom ako bude bývať prvú zimu určite dáky nedoplatok ked sa jedná o novostavbu.
Odpovedať
@katrin21 ahoj, kotol mali dobrý, problém bol v tom, že prvý rok boli nadšení z lacného kúrenia a potom ich to prestalo baviť prihadzovať, manželkin mladší brat vysprchoval pol zásobníka a poslednému sa už neušlo. Moji rodičia kúrili pred plynom uhlím a riešili podobné veci, zložiť uhlie, skladovať uhlie a prikurovať. Otec bol furt na služobných cestách a mama si ničila zdravie. Ja sa priznám, od rána do večera som v práci a chcem aby mala manželka s deťmi plné pohodlie keď môžu.
Odpovedať
@malofla pasivny dom, alebo dom s takmer nulovou spotrebou a elektricke kúrenie a je jedno v akej forme (elektrokotol, infrapanely, odporove káble...) full komfort, nízke investičné náklady a tiež nízke prevádzkové náklady a jedna miestnosť ušetrená :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Plynári ! už len dúfať, že sa na nás bratia Rusi nenahnevajú :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
v zime plyn asi nebude prichadzat cez Ukrajinu, zrejme nestihnu napnit zasobniky na zapade UA, ale inak je na trhu plynu dost
Odpovedať
@mirooslav Malinko sa obavam, ze ak nebude plyn, tak nebude ani elektrika. Pametam si situaciu z pred myslim 4 rokov. Bulhari alebo Rumuni to boli, nemali plyn vobec, tak vsetci kurili elektrikou aby nepomrzli a el. siet to akosi nezvladala. U nas sa do toho zrejme prida este aj vypadok paroplynovych elektrarni.
Odpovedať
Profilova fotka
@malofla akoze v pohode, netvrdim, ze treba mat kurenie na pevne palivo, iba ze tiez ked clovek vie ako kurit a ma aj dobre tvrde drevo, ktore dlho hori + dobru pec, tak to nie je o neustalom prihadzovaní do pece... nasi maju dreva vela, ale su uz davno na dochodku , takze ocino je rad, ze ma cinnost a co robit, ked ho chysta, lebo cely zivot tvrdo pracoval, nevie len tak sediet... ale co sa tyka kurenia, tak to uz nejaka veda nie je... hej, treba doniest to drevo z dvora do kotolne, to ano... :)ale prikuruju v podstate rano, na obed a vecer... hotovo. :) Plyn vyuzivaju v prechodnych obdobiach, ked nie je velka zima :) Urcite je plyn pohodlnejsi. Ale zase ked sa Rusi zblaznia,nasi nezmrznu..
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ja som sem tu otazku nedal aby mi niekto konkretne poradil, ale aby som mal prehlad o nazoroch co a ako, mne nebude vadit nastiepat drevo a prilozit, ani mi nebude vadit kurit elektrikou, mne islo len o obycajny nazor, kedze kotolnu z domu urobit nechcem, a pristavit tam kolnicku co bude kotolna to sa mi tiez dva krat nepaci...
Odpovedať
Profilova fotka
@malofla no myslim ze tam bol niekde inde problem s tym kurenim na drevo, pretoze blbost ze vstat rano o piatej a zakurit aby rodina mala o siedmej teplo a teplu vodu je podla mna prehnana, to sa moze ratat akurat niekde na 4poschodovy cinziak nie na dom.
Odpovedať
Profilova fotka
ludia, neodsudzujte ma, ja som sem nepisal uz hotovu vec aby ste mi napisali do coho sa mam pustit, ja som sem pisal o rady, skusenosti, klady zapory.
Odpovedať
@stanleykoooo Skus dat aspon tepelne straty domu. Pri 1kW je cokolvek okrem elektriky zbytocny luxus, pri 10kW je uz aj plyn pridrahy.
Odpovedať
@supiiik ak ma plnu penazenku zelenych papierov a na ucte xy jurašov tak moze mat v zime otvorene okna a kurit aj celu dedinu... mam na mysli ze ak mam na to a ma straty 10 kw tak tým plynom budem kurit
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?