Riadene vetranie - rekuperacia. Aktivna/Pasivna

Zdravicko ludkovia, poprosim o názory a rady. Hľadám rekuperaciu do väčšieho poschodoveho domu. Kúrenie tam bude plynové - teplovodna podlahovka. Chcel by som počuť výhody a nevýhody aktívnej a pasívnej rekuperacie. Či ta aktívna, tzn s tepelnym cerpadlom je aj s cenovou návratnosťou. Alebo je to len o tom koľko peňazí do toho dať. A akú značku vybrať. Rozmýšľal som ak by mala byť len na vetranie tak použiť od jedného vyrobcu kotol vaillant a od nich aj vetraciu jednotku. Či ísť do nilanu. Naozaj neviem. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
pokial nestavias pasivny dom, aktivnu rekuperaciu neries.
Odpovedať
Aha, myslel som, že to asi nebude nutnosť. Skôr som ale uvažoval, že tá aktívna ako napr. Nilan got vie aj ochladiť vzduch, čo sa mi zdalo celkom ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus to sice vie, ale rovnako ako pri vykurovani je vykon pre bezny dom nedostatocny.
Odpovedať
A rozdiely sú len v jednotkách? Rozvody sú rovnaké. Či? Pri pasívnej mi treba aj ten predohrev či čo to. Cca koľko je teda rozdiel v cene?
Odpovedať
Ahoj, ja to riesim pasivnou rekuperaciou a hybridnym tepelnym cerpadlom (teda tepelne cerpadlo v kombinacii s plynovym kotlom umoznuje aj chladenie). Tepelne cerpadlo Daikin Altherma Hybrid 8KW (cca 5500€ - dotacia nieco cez 2000€), rekuperacia Komfovent RECU-300 s tepelnym vymennikom (cca 3000€), takze by to malo aj setrne kurit a v lete aj chladit. No uvidime ako to dopadne.
Odpovedať
@pistikus Rozdiel v cene je znacny. Ani pasivna a ani aktivna nie je navratna zalezitost, ale pri pasivnej je to o nieco lepsie. Aktivna obsahuje kompresor, vlastne je to mala klimatizacia a rovnako tak aj riziko poruchy je vyssie. Pasivna su len 2 ventilatory, vymennik a krabica. Obe splnia ten isty ucel. Dokonca nie je nutny ani predohrev, lebo pasivna vacsinou obsahuje ochranu, ktora nedovoli vymenniku zamrznut (resp. nemala by). Aktivna ma dalsie vyhody, len neviem, ci to stoji za tie peniaze a ako vravim, predpokladam, ze zivotnost je ovela nizsia, resp. pripadny servisny zasah po zaruke drahsi.
Odpovedať
@stanh Rozumiem tvojej kombinácii, ale chladiť podlahovkou vraj nie je velmi efektívne a ani zdravé asi. Chladný vzduch ti stále zostane dole. Či? Rekuperáciu by som využil aj v zime v mrazoch, keď je vo vnútri suchší vzduch. Dá sa to s pasívnou?
Odpovedať
@pistikus ja mam Nilan VP18 K - teda K = ako Kühlung - chladenie. Rocna spotreba cca 2350 kWh, pricom zohrieva vodu - za rok asi 35 - 40m3 ? neviem, mam vodomer len na vstupe do domu. - neviem ako presne funguje pasiv ked je vonku -10 alebo -15 , alebo v lete ked je vonku 30+ a chces vetrat, ci sa vypina alebo nejaky bypass... alebo nevetras pasivnou a skusas v noci ked je len 25 vonku aby si vyvetral? Dakujem neprosim. V lete aktivna fuka vzduch asi 7 stupnovi - nie je to klima, ma to chladiaci vykon len 1.2 kW (tusim) ale stale lepsie ako pasiv a mas vetrane ci je den alebo noc. Ja som ju chcel kvoli komfortu ako v zime tak aj v lete, za tie prachy navyse mi to stalo - klimu som nechcel, ale riesim exterierove tienenie, takze dom sa neprehrieva.
Odpovedať
@pistikus co myslis tym: "Rekuperáciu by som využil aj v zime v mrazoch, keď je vo vnútri suchší vzduch." ze aktivna vysusuje vzduch, aby sa nerosili okna?
Odpovedať
@mr79 7 stupnov v lete fuka pri akom objeme? teoreticky by mal byt v rurach kondenz, nemal si problem? 1 kW chladenia je v horucavach vykon vyvolavajuci usmev. Aky je rozdiel medzi klimou so 7 stupnovym vzduchom, ale 6 kW vykonom, a aktivnou reku s 1kW?
Odpovedať
@peto99 pri objeme cca 90 m3 za hodinu, a kondenz riesi uz jednotka sama v sebe. Aky rozdiel ? Ze to mam privadzane do kazdej izby, nebudem chladit 1 klimou na 13 metrov - ci kolko to dofukne, a pocuvat to cely den, kedze pracujem z domu. Ked sem tam idem do firmy, tak mi klima vadi, ze to stale fuka priamo a hluk. A chladenie klimou nepotrebujem. Ja som mal v dome cez posledne leto v obyvacke max 26 stupnov - nie je este poriesene externe tienenie na velke zapadne okno. V celom dome 24 a v spalni 23. Takze aj ked som spal, mal som cerstvy vzduch a nepustal klimu este aj v noci - to mi staci na dovolenke v Grecku.
Odpovedať
@mr79 Myslel som, že ak nebeží pasívna rekuperácia v zime, čo ja požadujem. (Teraz máme v byte v zime suchý vzduch) Ale to by mal riežiť ten entalpický výmeník a predohrev. Či? Neriešime dom na štýl pasívneho, tzn. nasekané malé izby a ideálna orientácia. Riešime to čo sa nám páči a tým pádom je to trochu väčší dom. Asi tu hodím pôdorysy niekde.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mr79 mam 130 m2 bungalov, v lete chladi v noci 6 hodin bojler s TC objemom 200 m3, vyfukovany vzduch ma 12 stupnov, a keby nebola hadica izolovana, kondenz by sa urcite tvoril. Predpokladam, ze mas rozvody izolovane. Kazdy dom potrebuje inak kurit a chladit. Objem 90 m3 a vykon 1 kW nie je pre bezny dom, a akomdoplnkove riesenie je pridrahe. 90 m3 nesplna ziadnu normu vetrania, ja mam v lete 200 m3 z rekuperacie. V zime znizujem na 90 m3, ale pri rotacnom vymenniku riskujem kondenz.
Odpovedať
@pistikus pozri moj podorys - dom ma 180m2 zastavahu plochu - obyvak 30m2, kuchyna 16m2, 2 detske 15 a 16m2, mala pracovna, spalna 14m2 + satnik, mala kupelna 4m2, velka 11m2. Ale detske a obyvak je orientovany na juh. Aktivna rekuperacia vzduch vysusuje - ja mam vlhkost cca 40-42%. Mam tam cidlo, aby tu hodnotu velmi nepodliezalo. Ak sa mi zda uz velmi suchy, tak mam este zvlhcovac, ktory som mal este ked sa narodil syn, lebo v bytovke to bolo desne.
Odpovedať
@peto99 Rozvody su komplet v izolacii - nad nimi je 45 cm izolacie zo 60 cm. - bojler Ti chladi co? Technicku? alebo mas rozvody do vsetkych izieb? 90 m3 cez den, ked som tu sam? za hodinu vymeni 1/4 celeho objemu (ten je cca 370m3) - rezim ma nastavene, aby pred spanim vyvetral hodinu s objemom 150 m3 a taktiez raz pocas spanku, inak cez den od 7:00 90 m3 a poobede opat o 17:00 na 1 hodinu 150m3.
Odpovedať
@mr79 Preto asi pôjdem do pasivnej. Na môj objem by ta aktivna nestihala chladiť. A necham to na prirodu a izolácie. A ak dávam rekuperáciu, myslel som, že zvlhčovačom sa už vyhnem. Pozri náš pôdorys. Je to málinko väčšie. ;-)
Odpovedať
@pistikus neprecitam kotovanie.. je to strasne male. Tu neide o chladenie ako take. Tu ide to to, aby nevetrala s teplym vzduchom - dom by mal byt postaveny, tak aby nepotreboval skoro chladit - takze opat poriadne izolovany a exterierove tienenie.
Odpovedať
@pistikus pasivna vysusa vzduch, rotacny vymennik vsak vracia cast vlhkosti spat. Ja musim zvlhcovac pouzivat v mrazoch. Ak postavis z Ytongu, prve roky budes mat co robit s vlhkostou, nie so suchym vzduchom. Na toto je rekuperacia idealna. Na chladenie staci predbezne priprava na klimu, staci aj jeden kabel 3x25 CYKY. Nebude mozno potrebny. Klima lacno kuri. @mr79 ak mas pristup k rozvodom, pre istotu skontroluj povrch rur pri chladeni v lete. Vata moze pri rurach vlhnut, a potom aj vyschne. Vatu nemam, takze neviem, ci je tento proces pre izolaciu zatazovy. Pri vacsom objeme vzduchu by Ta mohol prekvapit kondenz z vyustiek alebo pod SDK. Ja mam problem s kondenzom pri prietoku pod 150 pocas silnych mrazov a dlhotrvajucich dazdov. Bojler s TC fuka studeny vzduch do stredu domu, v extremnych horucavach takto udrzim teplotu do 26 cca tyzden, potom nastupuje klima na 2-3 hodiny denne. Z jedneho miesta v dome, bez problemov klesne pod 24 za 1-2 hodiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus samozrejme, ze vies vetrat aj s pasivnou. Je pravda, ze je tam problem s mrznutim vymenika. Ten sa riesi napriklad predohrevom. Je to samozrejme energia navyse, ale ani aktivna nie je perpetum mobile a tu energiu tam dodava cez TC. Ako som pisal, aktivna ma aky taky vyznam v pasivnom dome, ked vysie naklady na nu vykompenzuju to, ze uz nepotrebujes dalsie kurenie. Pri beznom dome budes vzdy potrebovat doplnkove vykurovanie/chladenie a preto to nema vyznam, lebo pasivna plus TC stoji cca tolko isto co ta aktivna rekuperacia.
Odpovedať
@majkoj otazkou je, aky chladiaci vykon vies dostat do domu prostrednictvom pasivnej rekuperacie napojenej na vymennik a chladiaci okruh TC pri beznej vymene vzduchu cca 200m3/h. Nie kazdy, kto ma TC a pasivnu reku ma stropne chladenie, voci podlahovemu chladeniu maju vyhrady najma nase krajsie polovicky a fancoil napojeny na TC je v podstate klima (dokonca aj tolko stoji ;-) ) J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v teraz na rovinu, ak polovicke nepovies ze chladis podlahu, nevsimne si to :). 200m3 nie je bezna vymena vzduchu, aj ked norma o takom cosi hovori :). Vacsi na ludi ma rekuperaciu nastavenu na polku pripadne stvrtinu vykonu. A aj tak je 200m3 nic oproti tomu co potrebuje klima, aby ten vykon dokazala preniest :)
Odpovedať
@pistikus Chladit samozrejmen nebudem podlahovku ale vzduch v rekuperacii. Rozvody rekuperacie idu do kazdej obytnej miestnosti. Dom stavam zo SILKY (VPC - Akumulacny material) a budem tienit, takze by sa prehrievat nemal a hadam by mal postacovat aj chladiaci vykon mojho Daikin Altherma Hybrid na dotvorenie idealnej pohody v lete.
Odpovedať
@majkoj V zime maju ludia tendenciu setrit a nevysusovat vzduch velkou vymenou vzduchu, preto vetraju do 100m3. V lete, ak to bude podmienka akeho takeho chladenia, si myslim nieje problem vetrat 200 az 300 m3/h. Otazkou je, aky chladiaci vykon viem takto z toho dostat (pri teplotnom spade 6/12 napr.) @stanh nie zeby tvoje TC to nevedelo utiahnut, problem je to tym vzduchom do domu dostat... Klima bezne na plne otacky fuka cez 1000 m3/h. Preto sa pytam, ze kolko realne pri 200 az 300m3/h viem z toho "vyzmykat"
Odpovedať
@jaro_v No uvidime. Urcite dam vediet ako to funguje. Predpokladam ze prave kvoli SILKE bude zotrvacnost domu vysoka a tienenie zabrani prehrievaniu vzduchu. Chladenie bude len podporny prostriedok. Vypocitat to neviem ale kedze budem mat dotovane TC a o uzitocnosti rekuperacie som presvedceny, neda mi nevyskusat ich skominovat s pouzitim vykonneho vymennika. Je to investicia 250€ naviac
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v ok tepelna kapacita vzduchu je 0,00033kWh/m3/K. cize pri 6/12 a 300m3 (co su ale ine fukoty :) ) to mas chladiaci vykon cca 600W :), chapes uz o com pisem cely cas ? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanh treba sa zmierit s tym ze niektore veci su fyzikalne nemozne :)
Odpovedať
@stanh vychladit dom rekuperaciou nepojde, musel by si rozvody napojit na klimu, NEODPORUCAM. Vzduch z klimy je studeny a pri prudeni v zohriatom priestore bude vlhkost kondenzovat v rurach, v horsom pripade bude kvapkat do izieb. Chladenie podlahou alebo stropom je dobre riesenie. V najvacsich horucavach by mohla stacit pridavna klima na jednom miesta v dome.
Odpovedať
@peto99 Takze si to zhrnme - moja aktivna rekuperacia je drahe doplnekove riesenie ked ten chladiaci vykon postacuje? Ty mas: 1. Komin - mas aj krb? 2. klimu 3. rekuperaciu 4. bojler s TC 5. teplovodnu podlahovku s elektrokotlom 6. a planujes TC - voda voda (uz sa tam skor fakt nic viac nedalo dat). Vies napisat k tomu ceny? odhadujem komin 1000, klima 1550, rekuperacia 2000 - 2200, elektrokotol 600, bojler s TC 1500? Rozvody podlahovky a nejaky rozdelovac - nemam sajnu mozno 500? rozvody rekuperacie nepisem, to mam aj aj. Spolu cca 7150 - 7350. Ak mas krb tak dalsich 1500 az 2000 navyse. Vsetko z toho zabera urcite miesto. Ja mam rekupraciu za 5500 a elektricka podlahovka s regulaciami za cca 2300 - spolu 7800Eur. Cely system zabera 60x60 cm - nemam celkom pri stene tak 70 x 70 cm v technickej. Spotreba u Teba od 5.1. do 17.1 - 4947 - 5613, teda 666 kWh za 12 dni = 55,5 kWh denne. Spotreba u mna od 5.1 do 17.1 - bola NT - 369 a VT - 23 spolu: 392 za 12 dni = 30.75 kWh denne Len informacne za dlhsie obdobie 5.11-5.1 si este ze mas 2384 kWh (priemer 39 na den), ja som mal 1436 (priemer 23 denne) a dom ma o 50m2 viac. Takze za 2 mesiace rozdiel cca 100 Eur, sa mi zda uz relativne dost. Takze naco by som daval klimu ak s tym 1 kW to staci - Kolko stupnovy vzduch dava tvoja rekuperacia v lete? Ta privadza teply a ochladzujes ho klimou?
Odpovedať
@mr79 pekny dotaznik ;-), neber to osobne. Netvrdim, ze mas zle vyrieseny dom. Ale mas dom na hranici pasivu, takze tam je vykon postacujuci. V beznom dome, napriklad v mojom cca 70-80 kWh/m2/rok by nestacil v zime, ani v lete. 1. Krb zatial nemam kvoli peniazom. komin stal urcite viac ako 1000 2. klimu - 1550 3. rekuperaciu - 4700 s rozvodmi 4. bojler s TC - 1000 5. teplovodnu podlahovku s elektrokotlom - cenu podlahovky neviem- 2000?, kotol stal 600 s montazou 6. TC - voda voda. Ale zrejme ho nikdy nekupim. Cena cca 15000. Radsej zavediem plyn spred domu. od 5.1 do 17.1 boli v BA tuhe mrazy, klima kurila minimalne, a vela spotreboval doohrev rekuperacie. TC v bojleri je momentalne mimo prevadzky, TUV ohrieva spirala /cakam na opravu/, kurime na 23,5 Reku privadza v noci dost teply vzduch, ktory musi klima ochladit, ale vela robi aj bojler s TC. Tebe som klimu neradil, navyse nemas dom v BA, rozdiel je v lete dost velky, pochadzam totiz z PO.
Odpovedať
@mr79 aby si bol korektny pri porovnavani, treba dopocitat aj zvysenu investiciu do zateplenia
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?