Rezim odvlhcovania pri klimatizacii

Zdravim, nema niekto znalost, ako funguje rezim odvlhcovania pri klimatizacii ? Je mi jasne, ze v rezime chladenia sa vzduch zaroven aj vysusuje. Len mi nie je mi uplne jasne, co robi klima v rezime odvlhcovania. V tomto rezime si mozem nastavit len teplotu. Ak ju nastavim rovnaku, ako mam v miestnosti, chladit asi nebude a tym padom nemoze nic odvlhcit. Kompresorove odvlhcovace v principe funguju ako klima v rezime chladenia, akurat je chladny vyfukovany vzduch este znovu dohrievany, co pri klime nie je. Teoreticky by mohla klima striedavo chladit a potom zas kurit okolo nastavenej teploty, co by mohlo fungovat. Ale skor si myslim, ze to je len blud a rezim odvlhcovania=rezim chladenia. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Mám mobilní klimatizaci (5 000 Kč z Hornbachu), odvedla špičkovou práci při dosušování novostavby. Odteklo několik hektolitrů kondenzátu. Rozdíl je pouze v rychlosti ventilátoru. Když je velká, chladí, ale nekondenzuje. Brzy dosáhnete nastavené teploty. Když je malá, spotřebuje většinu chladícího výkonu na kondenzaci a menšinu na chlazení. Dosažení nastavené teploty trvá déle, ale vyteče spousta kondenzátu. Jestli tam výrobce naprogramoval navíc revers si musíte objevit sám. U té mobilní mi to topilo sousedním výfukem. Nejekonomičtější řešení, jak vysušit novostavbu v zimě. Vlastně to topilo i tím teplem z kondenzace.
Odpovedať
@jarosujo pri rezime odvlhcovania si masina strieda rezim chladenie/kurenie. teoreticky ma kurenie vzdy vyssi vykon ako chladenie tym padom ide dlhsie v chladeni a nasledne dohrieva.
Odpovedať
@josef_vavra Len moja situacia je trochu ina, ja by som potreboval znizit vlhkost v dome len teraz, ked je vonku dlho dazdivo a mam v dome okolo 65%. Vtedy mi totiz hrozne puka plavacka (Kaindl), ktorej to je znama vlastnost. Puka tak, ze sa bojim chodit po dome, aby som nezobudil babo. Inak mi tych 65% vobec nevadi. Ked vlhkost klesne na 40%, pukanie takmer prestane. Lenze ja potrebujem len odvlhcovat, v dome je idealnych cca. 24°C, cize nepotrebujem ani chladit ani kurit. A to logicky klima nedokaze, musela by vyzrazany a ochladeny vzduch opat dohriat na danych 24°C, aby to nijak neovplyvnilo teplotu v dome. A to asi splitova jednotka nedokaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Tusim odvlhcovat bez chladenia dokaze asi len daikin sarara ,co teda ak nechces topit/chladit tak nieje lacna zalezitost. Asi skor samotny odvlhcovac, Alebo riesit jadro problemu ,plavacka by teda nemala pukat.
Odpovedať
Ja ked odvlhcujem pivnicu s mobilnou klimatizaciou, ktora samozrejme strieda chladenie s kurenim tak po par hodinach sa mi zdvihne teplota. Je to normalne, lebo pri svojej praci spotrebovava el energiu, ktora sa premeni na teplo. Za 24h dokaze vycucnut 20l vody z 33m3.
Odpovedať
Na toto je najlepsia mobilna klimatizacia. Vyfuk nechas vnutri a tym padom aj chladi aj hreje. Samozrejme, mierne bude stupat teplota kedze zakon zachovania energie nepusti. Ale to mierne zvysenie teploty dokorigujes split klimatizaciou, ktoru mas. Je to sice na hlavu ale fungovat to bude urcite. :-) Alebo ak mas podlahovku tak zakur a teplo odober klimatizaciou a tym padom aj odvlhcis , bude to energeticky +- rovnake ako pri odvlhcovani klimou. Alebo vymen podlahu a budes mat navzdy klud. PS: Ja mam tiez Kaindl ale vlhkost mam aj teraz v dazdivom pocasi pod 55% tak sa nejak extra neprejavuje 8-(. Kazdopadne never more Kaindl!
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Jen potvrzujete, co jsem psal při vysušování novostavby. Do 33m3 vzduchu se při vlhkosti 65% vejde pouhých 0,2 litru vody. To znamená, že za 24 hodin se vzduch 100x otočí mezi zdmi a mobilní klimatizací. Klimatizace topí cca 1 kW elektrický příkon + 0,5 kW kondenzace. Zdi vysušováním naopak odebírají 0,5 kW na výpar. To celé odpovídá větrání 4. Běžně navrhovaná rekuperace dosahuje větrání 0,3 Mobilní klimatizace je tedy 13x účinnější, než rekuperace či intenzivní větrání. Takže doporučení. Pokud řešíte vlhkost, kupte si za pár šupů mobilní klimatizaci. Cokoli jiného je o řád (13x) horší.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?