Rekuperacna jednotka vhodna do bytu

Zdravim, Mam v plane zakupit rekuperacnu jednotku, vsetko robim svojpomocne, hladam jednoduche a lacne riesenia. Mam potiahnutu provizornu vzduchotechniku od zasklenej lodzie, ktora nevytrca z profilu bytovky. Teplota tam neklesne ani v zime pod 0 stupnov. To je miesto kde planujem instalovat RJ. Otvory v panele uz mam, cez obvodovu stenu, vyuzitim povodneho otvoru z kuchyne na vetranie. Zatial jedna izba ma potiahnutu privod aj odvod. Na vnutorny rozvod planujem 76mm flexi hadicu. Zatial to nebudem zakryvat. Uvazoval som o vytvoreni len jedneho otvoru cez zasklenu lodziu a to na odvod pouziteho vzduchu. Privod cerstveho by bol priamo v lodzie, ktora je vacsinu roku pootvorena, v zime zavreta, vymena vzduchu by nastavala podtlakom cez spary, tym by sa tiez vonkajsi vzduch predohrieval. Najprv som uvazoval o niecom uplne lacnom ako HR100, na experimentovanie. Teraz som ale zacal uvazovat o niecom ako REX 200/300, pripadne Venus 300. Musi to byt lahsie, do 30kg, ako som pisal, robim to sam. Do rotacneho vymennika sa mi nechce, velke, tazke, komplikovane. Isiel by som do klasiky, hlinik, dobre urobeny :-). P.S. Byvam v BA zima trva max mesiac.
Odpovedať
Aby som to este upresnil, momentalne pouzivam axialny ventilator na privod vzduchu do uz spominanej izby/spalne. Ventilator je umiestneny v tej zasklenej lodzii, kde regulujem velkost pootvorenia zasklenia a mam aj casovy spinac, cize regulujem aj doby akcie. Zatial to vsetko funguje ale uvazujem o ciastocnej automatizacii, ktoru by mal zabezpecit vhodny vymennik a tiez si robim plany na zimu. Ten REX 200/300 sa mi paci lebo je jednoduchy. Nechcel som sa priamo pytat na tu RJ. Myslim, ze ten Venus dost tlaci na marketing a parametre su viazane. V pripade REXu vidim, ze len zmena privodu/odvodu vie zmenit vykon, naviac je tam plynula regulacia v cene. Niektore veci sa daju lahko dokupit ako letny bypass a podobne. Venus ma plastovy vymennik, mam rad kovove, ci hlinikove veci :-) Samozrejme Venus ponuka rozne vychytavky ale nik nepovedal, ze si ich casom nemozete pridat do svojho REXu.
Odpovedať
@pajko_ pre jednu miestnost ti staci najmensia rekuperacia i ked cim bude mensi prietok vzduchu a vacsi vymennik tym bude rekuperacia ucinnejsia. Akym sposobom sa ti ohrieva vzduch v lodzii? Lebo tam ti zakonite musi teplota klesnut, lebo budes dlhodobo odoberat energiu.
Odpovedať
Plny suhlas, cim bude mensi prietok a vacsi vymennik, je vacsia ucinnost. Vzduch v lodzii je ohrievany len kontaktom o kuchynu pripadne otvorenou vetrackou v zime. Je mozne, ze podtlak v tomto pripade nebude dostatocny pre vymenu vzduchu. Viem, musim skusit ako by terajsie zariadenie islo v zime. Momentalne je to vsetko relativne lebo riesim len jednu spalnu kde to muselo byt riesenie aj ked sucasny stav riesenia je ad-hoc. Netvrdim ale, ze v buducnosti nedojde k plne rekuprovanemu bytu. To bol aj jeden z mnoho dovodov preco som nechcel pouzit lokalnu RJ. V pripade ale umiestnenia privodu/odvodu cerstveho vzduchu na jednom panely lodzie, na to musi byt RJ stavana, co REX nie je. Pravdepodne sa jedna o logiku RJ, ktora dokaze prijimat/odovzdavat v roznom case a tym mozu byt privod/odvod na jednom mieste. Na panely zasklenej lodzie moze byt tazke zarucit izolaciu tychto dvoch potrubi aby sa vzajomne neovplyvnovali.
Odpovedať
No nic, nebudem velmi spekulovat, umiestnim obidva otvory vo vzdialenosti 3 metre na paneloch lodzie, pripadne pootocim orientaciu mriezok, privod do zavetria, odvod na roh bytovky. Dufam, ze to bude prirodzene. A pojdem do toho REXu. Aj ked stale mi nie jasne ako moze Venus dosiahnut ucinnost 93% s privodom/odvodom vedla seba a s plastovym vymennikom :-)
Odpovedať
@pajko_ za urcitych podmienok je mozne vsetko, ale ty to v zivote nezazijes, to mas ako s papierovymi hodnotami spotreby automobilov :-D
Odpovedať
Stale som si nie isty s tymi otvormi na stene lodzie, neviem presne kade a kde ich viest. Ale urcite je to zaujimava tema na zamyslenie. V principe sa mi podarilo bez narusenia statiky otvorit prieduchy v byte. Co v dnesnej dobe zateplovania je asi tabu. Myslim, ze odvod vzduchu by mal ist na roh a privod do zavetria. Zvazujem hlavne extremne nizke teploty.
Odpovedať
Profilova fotka
@pajko_ pozri Wolf CWL-D-70
Odpovedať
Lokalna RJ nepripada v uvahu kedze cez obvodove murivo sa nedostanem, bytovka je zateplena a je to zasah do fasady, ktory by muselo schvalit spolocenstvo. Proste to nejdem riesit. Tiez si nechcem navrtat dieru v spalni a kopec dalsich nevyhod.
Odpovedať
Takze po dlhsej uvahe som sa rozhodol pre Komfovent R 200. Dlho som zvazoval Dalap Rex 300 kvoli jeho cene a jednoduchosti ale vzhladom na nutnost riesit odvod kondenzatu som tuto RJ vynechal. Kondenzat nemoze stekat po fasade, nemoze byt vypustany volne do priestoru pod Vami a je viac menej problematicke ho dopravit zo zasklenej lodzie spat do kuchyne v panelovom dome. Ako som uz pisal urcite prieduchy a rozvody uz su, postupne sa pracuje na doladeni vo volnom case a v case ked sa susedia nemusia stazovat. Vonkajsie prieduchy 125mm vo vzdialenosti cca 2m na spodnom hlinikovom panele zasklenej lodzie. Pouzity vetrak z kuchyne 14x14cm na vytvarovane hlinikove 125mm potrubie. Ako mi bolo upovedomene, nutnost izolocie aj za RJ aspon 1,5m s vynimkou vnutorneho prieduchu kedze by tam uz nevoslo. Rozvody vnutri cez hranate plastove potrubie, po posledne vetvenie cez 200x60mm, jednotlive izby 100x50mm. Budu tahane rohmi bez nutnosti zakrytia. RJ bude vystavena maximalne -5 az -10 stupnov par dni v roku. Vykon a poloha trysiek, kedze kazda cast ma svoj privod a odvod, v jednotlivych izbach bude modelovana na zaklade merania CO2.
Odpovedať
V principe som celkom prekvapeny, ze ludia zo zateplenych bytoviek nereaguju, kedze su ich miliony. No jo, prisla propaganda zateplit, a to jest, brat uver. Prisla propaganda pouzit plastove okna. A zaizolovat vsetko co sa da. Ze usetrime 10% a mozno aj viac. A teraz mozno pride propaganda, ze nemame co dychat. Avsak musi to mat financny podklad. Co zatial nema ale dychat musime.
Odpovedať
Hovorim, nie som tu zavisly na nazoroch, len som prekvapeny. A vobec sa nestitim nazoru zavriet moju temu ako minule. Vela veci, vlastne vsetky sa daju poriesit bez tupeho fora. Len sa tomu treba venovat. Tak ci tak uroven prispevkov je mizerna, kde su stare dobre casy ? To tu diriguju zeny ? Ha, ha, cesta k zaniku. Zeny sa maju starat o rodinu, avsak v dnesnej dobe emancipacie robia vsetko a nic. A hlavne lacnejsie. Bida. A chlapi, zareaguju obcas , boli zatlaceni do rohu.
Odpovedať
Ci pisem o sebe? Ano pisem ale nic to nemeni na veci. Odflaknuta praca, snaha o karieru. To je crta dnesnej populacie. A obcas stale si stale niektori myslia ze potrebujeme ich nazori.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Poprosim admina o uzavretie tejto temy, vsetko bolo poriesene a ucastnici su nadmieru stastni.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@pajko_ no pochvalil si sa, myslim ze staci. Uz ta minula tema bolo hviezdne citanie, toto si aspon napisal komplexne, nie kazdu vetu separatne. (len tak mimochodom: Ty sa nazdavas, ze ludia tu na streche nemaju nic ine na robote len striehnut co vypotis a hned budu reagovat? Vsak za 2 hodiny si si tu prispel 5x. Mas kadenciu jak kalasnikov :-D ) Byvam v nezateplenom panelaku v byte s plastovymi oknami a odkedy mame plastove okna moj uplne najvacsi problem je, ze mi je tu teplo, niekedy az priteplo. V 4 izbovom byte mam 2 radiatory uplne vypnute, izby su vykurene, niekedy az prekurene len cez stupacky, v obyvacke mam programovatelny termostaticky ventil, ktory kuri na 18 cez den, od 17:00 do 21:00 vytlaci na 22 co nam bohate staci, posledna izba ma ventil nastaveny na 2, aj tak je tam pernamentne 21° kuchyna tiez na 2, a tam je pri vareni az na skapanie, inac prijemnych 20. Nevidim jediny dovod na to aby som davala rekuperaciu. Ked chcem vetrat vyvetram cez okno, v spalni mam pernamentne otvorenu vetracku (snad len ked fuka SKV kombinovany s teplotami pod -5°), vypnuty radiator aj tak mi je na spanie priteplo, ostatne izby kde sa spi su na tom podobne. Tak to zhrnieme: Na panelakoch uz zarobili vyrobcovia plastovych okien, potom zateplovacia mafia, teraz zarobia vyrobcovia rekuperacii. Teda ak najdu dost magorov, ktorych oblbnu ako teba... A aj tak na teple neusetris, lebo sice budes spotrebovavat menej kJ ale tie kJ budu stale drahsie a drahsie, lebo reziu maju teplarne rovnaku ci vyrobia 7MW alebo len 6
Odpovedať
@pajko_ menej chlastať, alebo huliť... :-)
Odpovedať
No ved to
Odpovedať
Takze, bolsevici, rj zakupena od pana ph. A ze sa vsetci poserete ale ide po pici.
Odpovedať
A kedze v tomto prijebanom fore sa neda editovat, odpad je isty, tak, vsetci losseri ste uchyli.
Odpovedať
No nic, kedze tuto temu som zalozil JA, idem na to.
Odpovedať
Cize, po mesiacoch zvazovania, dlhych testoch, vlastnim co2 meter, a studiu netu, som nenasiel nic lepsie ako vtipneho pana P ci M zo spolocnosti aSEX.
Odpovedať
A cuduj sa svetu, bola to spravna volba, Teraz ficim na Komfovent RJ 300 ale vzhladom na obmedzene akcie fora nemozem prispiet.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?