Rekuperácia - svojpomocné riešenie

Profilova fotka
Ahojte, na jar sa chystám začať stavať a veľmi by som chcel mať v dome rekuperáciu. Vedeli by ste podeliť o svoje skúsenosti so svojpomocným riešením? Za každý príspevok vopred ďakujem.
Odpovedať
@jurajsrnka Pozri môj fotoblog, nájdeš tam zopár informácií. Ak to bude málo, zadaj si do vyhľadávača na Modrej streche slovo "rekuperácia" a môžeš čítať aj 3 dni. ;-) http://www.modrastrecha.sk/blog/chrob...
Odpovedať
Profilova fotka
dobrý nápad, ale najskôr si naštudujte niekoľko detailov. Žiaľ ani profesionálne firmy nepostupujú podľa predpisov a z dlhodobého hľadiska sú tieto rekuperácie nebezpečné. Len jeden detail: čo najviac použite rovné potrubie s prístupom na čistenie a dezinfekciu. Vyrovnajte v každej trochu väčšej miestnosti prívod a odvod vzduchu, treba zohľadniť odpory a smery prúdenia,
Odpovedať
Za 10 minút som preškolil celú rodinu ako dostatočne suplovať rekuperáciu. Každé ráno na cca 15min pootvárajú dvere na izbách a protiľahlé vetračky. Ja mám 100% istotu, že dýcham čerstvý vzduch a kopec voľného času na rodinu a koníčky, lebo nemusím registrovať servisné prehliadky potrubí a filtrov ďalšieho nepotrebného systému v RD. Ale samozrejme rešpektujem rozhodnutie každého človeka. Aj môjho suseda, ktorý má okrem rekuperácie, TČ, plynového kotla aj kotol na tuhé palivo. Zabudol som na krb. On hovorí, že pre istotu, a ked na to mám :-).
Odpovedať
@jurajsrnka hlavne nemaj susedov KURICOV ,,ktory ti zadymuju dom ...
Odpovedať
@pripad001 aha to suplujes tak ze pustas chladny vzduch? To rekuperacia nerobi. Ked spis v noci das budik aby si prevetral v spalni? Tie demagogicke kecy o tom ako ti starostlivost ubera cas a radsej ho venujes konickom a rodine su horsie ako z nejakej lacnej reklamy.
Odpovedať
@sysell ... ale veď ja som nepísal tebe a napísal, že rešpektujem každého rozhodnutie. Takže kto je tu lacná reklama?
Odpovedať
@pripad001 citat s porozumenin, ja som napisal ze tie reci a rodine a spol su ako z lacnej reklamy
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za vsetky doterajsie prispevky @sysell @pripad001 @mino1985 @jan45 @chrobak7 Samozrejme v priprave nechcem nic zanedbat a cele prudenie si skusim nasimulovat cez rozne hrubky a profily. So stavbou sa chcem zmestit na 120-130m2 UP, takze otazne bude, aku jednotku a k nej prisluchajuce prislusenstvo zvolit.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Tvoj fotoalbum a popis su paradne! Prosim, ako by si spratne zhodnotil svoju pracu a vyber jednotky/vedenia vzduchu (5x10)?
Odpovedať
Profilova fotka
uplne lajicky nazor - prislo by mi najefektivnejsie tahat privod/odvod vzduchiu po priamke, ale neviem ci je to spravne riesenie
Odpovedať
@pripad001 "Za 10 minút som preškolil celú rodinu ako dostatočne suplovať rekuperáciu. Každé ráno na cca 15min pootvárajú dvere na izbách a protiľahlé vetračky. Ja mám 100% istotu, že dýcham čerstvý vzduch." To myslis uplne vazne alebo si robis srandu ? 15 minut vyvetrat rano a mas cerstvy vzduch cely den ? Odporucam ti kupit si CO2 merak a potom zistis, ze na cerstvy vzduch budes musiet na 15 minut otvarat vetracky kazdu hodinu. Ano, aj v noci. Ak napriklad spia dve osoby v spalni, kde su zavrete dvere, bez vetrania je vzduch vydychany kludne aj za hodinu. Takze tak.
Odpovedať
@jarosujo ale kamarati mu to pri pive zozeru chapes... Keby sme sa ho spytali na merania tak v podstate nevie dolozit. V dnesnej dobe sa musi kazdy ku vsetkemu vyjadrovat a mat nejaky nazor - najlepsie iny ako vsetci ostatni. Potom je frajer lebo vsetko vie, vsade bol :) K teme: mam merac CO2. V byte kde nieje rekuperacia vie vystupit (merana) hodnota aj na 3000ppm za jednu jedinu noc. Ked potom vyvetram na cca. 30 minut a cely den v miestnosti nikto nieje, dokaze CO2 klesnut na cca. 800-900ppm. Ked si potom priratas dalsich 3000 za dalsiu nov tak zistis, ze vlastne sa ti kazdym dnom ovzdusie len a len zhorsuje. Ked zoberieme najvyssiu hodnotu CO2 ktora sa este poklada za akceptovatelnu (1000ppm) tak si mozes byt isty, ze mas vzduch, pokladany za vydychany este ked ides spat. Samozrejme, mozes vyvetrat pred spanim ale to v zime urcite nerobis (lebo zima) a v lete tiez nie (lebo teplo).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marekjahoda Vsetky tie hodnoty su pekne ale na svete je milion xy domacnosti ktore rekuperaciu nemaju a normalne v tych nevyvetranych domoch ZIJU-neumieraju :-D Ze rekupoeracia je prinos ale nie zivotne dolezity . Tiez o nej uvazujem do novostavby ale obavam sa aby to nebolo dalsie kurvitko do zbierky v dome tak ako ked mam v aute za priplatok monitor na sledovanie telky alebo digitalnu klimu namiesto tej manualnej a komfort je to vyssi ale aj predtym sa dalo normalne fungovat bez nich :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 rozdiel je v tom, že keď som projektoval domy do ktorých Drevina dodávala okná, bola normou predpísaná prievzdušnosť spár a tá sa úspešne dosahovala netesnými krídlami. Ďaľšie vetranie nebolo potrebné. tepelné straty nikoho netrápili a mali hodnotu 50 W/m3. Dnes sú okná prakticky vzduchotesné, a tepelná strata vetraním je vyššia ako strata stavebnými konštrukciami. Pre dosiahnutie požadovanej predpísanej straty 15-20 je preto potrebná rekuperácia . Tu mi už vyčítali, že nie som jej prívrženec, ale dnes je už dom bez nej ťažko postaviť. Mne nevadí tento prvok, vadí mi, že ho navrhujú a montujú laici a spôsobuje viac škody ako treba.
Odpovedať
Mne tiez nevadi ale napriklad teraz ked byvam tak rano vyvetram a poobede vyvetram a zeby som mal vacsie naklady na kurenie alebo zeby som pocitoval neaky diskonfort bez tej rekuperacie iba ked vetram oknami -neako mi nechyba ! Ze reku ci je az taka potrebna a takym prinosom ako sa o nej hovori lebo reklama robi dnes vela :-D Skor by som privital neaky projekt od specializovanych firiem na vzduchotechniku ktory by vedel fungovat na prirodzenom vetrani bez rur a ventilatorov-niekde na ceskom zamku alebo hrade som to videl len tie tepelne straty by trebalo vyriesit :-) Ale ked uz take ,,samocinne,, vetranie fungovalo pred 200rokmi na starych budach tak teraz by ho mohli vylepsit :-) Ale dnes co sa da urobit jednoducho tak to urobia este zlozitejsie !
Odpovedať
@dodik13 To hledám taky. Protože bych nedostal stavební povolení pouze s el. topením, tak mám naprojektované TČ vzduch - voda v domě s TZ 3,3 kW a protože mi nevadí trocha nepohodlí, tak hledám řešení jak dostat v zimě do ložnic dostatek čerstvého vzduchu (byť ledového, když ho za levno dohřeju tím TČ). Nějaké řešení? Uvažuji nad centrálním odtahem vzduchu, kdy odtahy budou v koupelnách s WC a v ložnicích otevřené mikroventilace a nějaký časovač bude spouštět větrák. Lepší nápad?
Odpovedať
@r4d3k74 celkom zaujímavý článok možno práve pre teba http://blog.zdravydom.sk/dom-architek...
Odpovedať
@gabordanko díky, ten článek i videa jsem četl a viděl snad 5 x. Jen mi to nepřijde zase úplně levné a jednoduché. Dokážu si představit jeden výkonný ventilátor v TM, který bude odtahovat koupelny a v noci bude spouštět v intervalech a provětrávat ložnice a dětské pokoje, kde budou okna s mikroventilací. Ale nevím jestli to neublíží těm oknům. Jde mi vlastně jen o tu noc, přes den vyvětrám okny, i mě to baví :) Projektant topí elektrickým podlahovým topením, takže alespoň ta úspora za ohřev vody. Já bych studený vzduch ohřál TČ vzduch voda, tedy za levno a vlastně by to bylo jediné, kdy to TČ najde při TZ 3,3 využití.
Odpovedať
@r4d3k74 pozri vort penta es, mam ho v jednom dome, odsavanie 2xkupelky, 2x strecha, 1x technicka, s priemerom 80mm a 1x kuchyna s priemerom 125mm, ide to na nejake casove rele ktore spina kazdu hodinu na 10min, robil mi to elektrikar, lebo ja som do elekt. total pako plus snimac vlhkosti v kupelkach, ktory zvysi vykon ventilatora akurat pri sprchovani, podla papierov viem, ze min prikon je 14W a max. 35w
Odpovedať
@dodik13 ale hej, to je v pohode, ja zase netvrdim ze to je jedine mozne riesenie. Teraz bol na idnes.cz clanok ze v cesku maju problemy v rekonstruovanych skolach s vymenenymi oknami ze im tam maju deti caste bolesti hlavy, su nepozorne, unavene atd. Zistilo sa ze pripustne hodnoty CO2 sa prekracuju niekolkonasobne. Tam by im ta rekuperacia pomohla. Samozrejme neumieraju ale ta kvalita vzduchu/zivota je nizsia. Co sa tyka "kurvitka" - treba sa zamysliet kolko takych uz mas. Aj automaticka brana je kurvitko - tiez nebola predtym. Podomietkova bateria? Geberit? Bud das alebo nedas - tak to dnes funguje. Je XYZ moznosti na vyber.
Odpovedať
S tou kvalitou vzduchu v skolach mas pravdu ale tam je to na vine aj osveta lebo uz za mojich cias niektore ucitelky prizvukovali aby sme si vyvetrali castejsie lebo kazdy to mal na haku a potom to aj tak vyzeralo,ze smrad ale teplucko :-D No a k inym kurvitkam taky pohom brany vymenis kedy kolvek ale skus cistit po rokoch rozne zalomene potrubia alebo ich dezinfikovat no neviem ale slast to asi nebude :-S A volat preto firmu tak ja nemusim stale pre kazdu robotu volat cudzich ludi na navstevu a este im preplacat za to :-)
Odpovedať
@jurajsrnka robil som rekuperáciu svojpomocne: jednotku bez motorov od českého kutila RECUCOFA--http://cofa.blog.cz/en/1202/rekuperacni-jednotka-svepomoci, rozvody od ASEXU, motory a reguláciu od AMEXXu, montáž komplet svojpomoc, výsledná cena 1800E, výkon 600M3. Funguje bezvadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz dakujem za link idem prestudovat ;) projekt vedenia vzduchu bol nejako konzultovany, alebo ste to dali podla seba?
Odpovedať
@jurajsrnka projekt mi urobil asex, keď som kupoval rury.
Odpovedať
Profilova fotka
@bluejoz a ako hodnotis rekuperaciu ? mohol by si mi o nej napisat viac ako to vo finale vyzeralo co to obnasalo a ako to funguje ? dakujem
Odpovedať
@jurajsrnka nerozumiem otázke. Všetky informácie som dal v predchádzajúcom príspevku o 12:45
Odpovedať
@jurajsrnka respektíve, okrem toho čo som uviedol, môžem odpovedať na konkretnú otázku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?