Rekuperácia - správne nadimenzovanie rozvodov

Ahojte. Plánujem svojpomocnú realizáciu rozvodov vzduchotechniky z plastových flexi hadíc. Systém Duotec - http://www.multivac.sk/produkty/duotec alebo Uniflexplus - http://www.uniflexplus.sk/uniflexplus... Hviezdicové usporiadanie rozvodov pomocou stropných rozdeľovačov - jeden na čistý vzduch, druhý na odpadový. Priemer hadíc - vonkajší 75mm, vnútorný 63-64mm. Výustky tanierové v strope. Schému rozvodov som zakreslil na obrázku. Dom je menší bungalov, celková úžitková plocha 94,6 m2, jednotlivé miestnosti: - obývačka s kuchyňou: 30 m2 - pracovňa: 9,7 m2 - detská izba: 11,6 m2 - spálňa: 14,6 m2 - kúpeľňa: 7,1 m2 - tech. miestnosť: 3,8 m2 - WC: 2,3 m2 - zádverie: 4,1 m2 - špajza: 2 m2 - chodba: 9,4 m2 Dom bude obývaný tromi, v budúcnosti možno štyrmi osobami. Rekuperačná jednotka: Sentinel Kinetic B A teraz otázka: neviem si rady, koľko hadíc ťahať do jednotlivých miestností? Stačí po jednej, alebo je nutné ťahať niekde paralelne dve? Vďaka.
Odpovedať
1
2
@calimero neviem priamo odpovedat, my mame reku navrhnutu zo spira , len teda dodam postrehy, mozno pomozu, mozno nie :) v obyvacke mame dve vyustky vsade inde je po jednej a jednu odtahovu mame aj v spajzii oproti tvojmu navrhu
Odpovedať
@calimero tvoj projekt je úúplne podobný môjmu a tiež to plánujem presne ako ty... tak som rád že niesom v tom sám.. ž čoho je domček? aké hrúbky izolácíí?
Odpovedať
S tym flexi potrubim opatrne. Su to dost male priemery a maju dost velke tlakove straty oproti rozvodom z pevneho materialu (napr. spiro). Na tejto stranke sa daju vypocitat nejake udaje o tlakovych stratach a rychlostiach prudenia vzduchu (flexi potrubie som tam nenasiel) http://www.qpro.cz/Ztraty-trenim-ve-v... Len tak pre zaujimavost som tam dal plastove potrubie s 60mm priemerom (hladke steny, nie vrubkovane) s prietokom vzduchu 30m3/h a vysla mi tlakova strata 2,7Pa/m a rychlost prudenia 3m/s. Pre porovnanie: Rura 160mm, 300m3/h: tl. strata 1,39Pa/m a rychlost 4m/s Radsej by som si dal urobit projekt, v konecnom dosledku na tom mozete este aj usetrit, lebo projektant vie navrhnut optimalne trasy a vypocitat vsetky detaily okolo toho. Podla coho chcete napr. cely system zaregulovat?
Odpovedať
Urcite spiro, co najvacsie priemery, a velmi vykonnu jednotku, aby mohla bezat nehlucne na nizke otacky, radsej nie svojpomocne. Ale najst dobru firmu za rozumny peniaz je velmi tazke, dobri vzduchotechnici sa malym domom neradi venuju, maly zisk. ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
Moj osobny nazor...daj si to navrhnut. ak by si chcel, mozem ti sprostretkovat kontakt.
Odpovedať
@cvoky8 cau, obvodove steny Ytong 25cm, na to pojde 25cm EPS. V strope je 45cm vaty a do podlahy pojde 24cm EPS.
Odpovedať
@supiiik @peto99 Som limitovany malym priestorom ne vedenie potrubi, preto plastove flexi hadice. Navyse su vhodne aj na svojpomocnu montaz, spiropotrubie by som svojpomocne nezvladol. Inak plastove flexi hadice bezne montuju aj renomovani vyrobcovia ako Paul, Nilan alebo Helios. Staci pozriet aj tu na modrej streche, ma to vela ludi v albumoch a nikto si nestazuje. Na projektantov mam svoj nazor. Dal som si navrhnut rozvody firme, kt. sa zaobera predajom a montazou rekuperaciek a navrhli mi tam este tensie hadice, ako chcem ja. Ono nie je projektant ako projektant a casto zdravy sedliacky rozum znamena viac, ako diplom z VS.
Odpovedať
@calimero Ja som mal projekt rekuperacie ako sucast projektu domu, nerobila mi to firma a mozem povedat, ze to vizera navrhnute celkom slusne. Mam to navrhnute zo spiro potrubia, ktore je na svojpomocnu montaz dost narocne. Realizujem to akurat v tychto dnoch a robim to z plastoveho PP-HT potrubia. Ked to navrhuje realizacna firma, tak sa moze stat, ze pouziju system, z ktoreho maju najvyssie provizie, robia iba dany system, jednoducho sa im montuje,atd... Netvrdim, ze sa to bezne nemontuje a nemusi to byt zle, akurat ma taky rozvod zopar nevyhod s ktorymi treba ratat: - vyssia tlakova strata: vyssi prikon ventilatorov - horsie cistitelne - nizsie priemery znamenaju vyssiu rychlost prudenia vzduchu a potencionalne vyssiu hlucnost Vyhoda je hlavne v tom, ze riziko presluchov medzi miestnostami je minimalna a realizacia je jednoduchsia. Ja som sa spolahol na projekt a hlavne na vyhody, ktore som uviedol vyssie.
Odpovedať
Profilova fotka
calimero, preco nedas vacsi priemer? napriklad Uniflexplus+ 90 mm:Priemer: vonkajší Ø91mm, vnútorný: Ø78mm
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero pridal by som privod do obyvacky a odvod do kuchyne a spajzi, tak aby sa to vyrovnalo 5=5, a neviem ci si uz riesil elektrinu ale potiahni od rekuperacky kabel 3x1,5mm do kuchyne, kupelne, wc a daj tam spinac na max. vykon RJ.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked uz chces ostat pri tychto flexi potrubich, tak iste daj paralelne dva flexi do obyvacky, kuchyne, spalne, a kupelne. Tymto potrubim aby si prudenie vzduchu nevnimal nemozes hnat viac ako 20 m3/hod...
Odpovedať
@lubosu Ten el. kabel tahat odkial kam? Ja do odtahu na WC dam el. kabel od vyustu k spinacu svetla. Do vyustu dam ventilator s dobehom. Podobne som to chcel aj v kuchyni, ventilator by sa zapinal ked sa zapne digestor, ale elektrikar ma odhovotil. Ze digestory sa vyrabaju so zaliatou zastrckou a ak by som do tejto elektroinstalacie zasiahol, stratim zaruku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@brandy12 bolo to myslene pre rekuperacku. Ale to co chces urobit na wc je ok, v kuchyni velmi nechapem preco sa ma zapnut ventilator ked zapnes digestor, vyved ruru digestora von z domu a nepotrebujes dalsi ventilator.
Odpovedať
@lubosu V dome s rekuperaciou je nezmysel davat digestor s vyvodom vzduchu mimo dom. Budem mat cirkulacny digestor. Zamer bol taky, ze ked zapnem digestor(varim) tak sa zapne aj ventilator odtahu v kuchyni a zvysim ucinnost odsavania.
Odpovedať
Profilova fotka
@brandy12 aha, tak v tom ti nepomozem, som myslel ze odtahy su von. Ty chces vlastne tlacit vzduch do RJ, len aby sa nevytlacil inde. :-D
Odpovedať
Tak zas som o niečo múdrejší. Čo som si naštudoval, pre 75mm hadice sa odporúčajú max. prietoky 30 m3/h. V podstate z toho vychádza pri svojich návrhoch napr. Helios (Centrum rekuperácie) alebo aj Paul, keďže obidve tieto značky montujú hadice s takýmto priemerom. Takže tu je upravený návrh. Kvôli rovnováhe medzi privádzaným a odvádzaným vzduchom som potreboval pridať ešte jeden odťah, dal som ho do tech. miestnosti, vhodnejšie riešenie som nenašiel.
Odpovedať
@silviu som dosť limitovaný priestorom na ťahanie rozvodov. Nad 90mm hadicami tiež dosť intenzívne uvažujem. Ale podľa vedomostí, ktoré zatiaľ mám, aj tak by som musel ťahať po dve 90mm hadice do obývačky a kuchyne, lebo vzhľadom na prietoky by po jednej pravdepodobne nestačilo. Takže až tak veľmi by som si nepomohol - strop by musel ísť nižšie a na cene rozvodov by som neušetril.
Odpovedať
@supiiik čo znamená zaregulovanie systému? Čo viem, regulácia sa v prípade plastových hadíc robí priamo na tanierových výustkoch. Alebo si myslel niečo iné?
Odpovedať
@lubosu čo som čítal v inej diskusii, @blacksr neodporúča dať do špajze odťah, ale opačne, prívod vzduchu, keďže privádzaný vzduch je o čosi chladnejší. Mne by to ale celý systém skomplikovalo, keďže prívodov mám dosť a neviem, čo s odťahmi. Tak som dal jeden odťah do tech. miestnosti, lebo fakt neviem, čo s ním :-( Uf. Na káble od rekuperačky som zabudol. Do kúpeľne a WC nie je problém, tam ešte nemám obklady, ale v kuchyni už sú omietky.......prúser :-.
Odpovedať
@calimero Ak niekto potrebuje špajzku chladnejšiu, tak radšej prívod. Ak je to jedno, tak odťah. Ale aj s odťahom sa to dá riešiť a mať v nej trochu chladnejšie - ak ide o rohovú miestnosť (2 ochladzované steny) a má to aj okienko, tak bez kúrenia aj s odťahom tam bude chladnejšie v zime. V lete je to zajedno - iba ak má niekto ZR a špajzku bez okienka alebo na sever, tak s prívodom bude mať trošku chladnejšie než inde v dome.
Odpovedať
@calimero Zabudol na externý spínač? Tak môže byť v kuchyni diaľkový, napr. u Sentinelu sa to dá (ale cena bude vyššia, asi 100 €).
Odpovedať
@blacksr Ja by som spajzu riesil radsej odtahom. V zime sice moze byt malinko ochladzovana, ale v lete zase naopak ohrievana. Horsie je, ze pri privode by sa mohli zo spajze sirit po dome rozne pachy. @calimero zaregulovanim som myslel presne to, co myslis ty, ale projektant ti navrhne presne objemy pre jednotlive miestnosti. Na zaregulovanie budes potrebovat anemometer, prip. minimalne velke vrece a stopky.
Odpovedať
Inak ak poznáte projektanta, ktorý by mi navrhol rozvody, resp. by sa mi pozrel na mnou navrhnuté riešenie, môžete sem hodiť kontakt. Pre mňa je dôležité, aby ma netlačil do riešení, ktoré si neviem spraviť sám, resp. ktoré by systém vzduchotechniky zbytočne predražili. Bohužiaľ takú mám zatiaľ skúsenosť s firmami, ktoré rozvody zároveň aj montujú - teda aspoň podľa toho, čo som videl, nechcem hádzať všetkých do jedného vreca.
Odpovedať
@supiiik chápem, v každej miestnosti bude podľa potreby nastavený iný prietok, napriek použitým rovnakým rozvodom.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero mas to ok, aj tak ti pojde väcsinou RJ na minimum, este exituje jeden vyrobca-predajca http://www.elektrodesign.sk/web/sk/pr..., skus pozriet, pripadne im posli podorys nech ti urobia cp na rozvody.
Odpovedať
@lubosu diky. K tomu trojzilaku je aky vhodny spinac? Rozmyslam, ze by som to dal niekde na kuch. linku.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero no vies ze neviem :-D , kabel tam dal elektrikar, mozno mohol byt aj iny. Urcite @blacksr pomoze so spinacom
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero no principialne to máš dobre, len ten prietok 30 m3/h ber ako strop. Cez 20 m3/h by som tym hnal len pri intenzivnejsom prevetrani (inac bude vysoka tlakova strata a budes pocut svistanie vzduchu). Ak priskrtis niektory nemometer moc moze to dokonca pískať... :-)
Odpovedať
@lubosu Ja sa v elektrine nevyznám... čiže o to väčší rešpekt pred ňou mám. :-) Takže spínač poradiť neviem. Kábel odporúčam dať hoci aj 5-žilový - keby sa náhodou menila RJ a jej ovládanie po rokoch, tak aby sa mohla kúpiť hocijaká RJ. Teraz sa nezapoja všetky. My máme dvojlinku len :-) .
Odpovedať
@lubosu @blacksr Dakujem. Tiez nie som elektrikar :) Ide mi len o to, ze ci staci nejaky obycajny maly spinac, ktory sa dajme tomu iba prichyti niekde na kuchynsku linku. Teda nie ako klasicky vypinac na svetlo, na ktory treba do steny vyfrezovat otvor. To narazove odsavanie funguje ako? Zapne sa po stlaceni spinaca a vypne sa samo, alebo ho treba vypnut manualne opat spinacom?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?