Rekuperácia so spätným získavaním vlhkosti

Ahojte, chcem sa opýtať, ak si dám rekuperácia s rotačným výmenníkom a samozrejme spätným získavaním vlhkosti, v prípade odsávania s kúpelne, nebude do ostatných priestorov kde bude prívod vzduchu, zbytočne privádzaná nadmerná vlhkosť??
Odpovedať
@dasadavid nebude, u mna je v mrazoch cca 35 %
Odpovedať
Profilova fotka
@dasadavid pekná blbosť, na získanie vlhkosti stačia dva kvetináče. niečo uvariť a usušiť uterák.
Odpovedať
zaujímavý článok: http://www.asex.sk/index.php/zistujem... @dasadavid čo sa týka toho spätného získavania vlhkosti som dosť skeptický, spolu so spätnou vlhkosťou, ak to nie je nejako ošetrené, dnu pôjdu aj pachy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dasadavid Rekuperaci s entalpickým výměníkem (se zpětným ziskem vlhkosti) bych ze zdravotního hlediska určitě nedoporučoval. Nejsem sice odborník na rekuperace, ale jako lékaře mne znepokojuje myšlenka návratu "odpadní" vlhkosti, ve které je rozpuštěna řada látek z provozu domácnosti, které je velmi žádoucí naopak řízeným větráním dostat z domu ven (např. formaldehyd).
Odpovedať
@awakened Ako lekar, kde sa v domacnosti zobere ten formaldehyd?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell starsi nabytok, OSB, vela izolacii, moznosti je celkom dost ... :)
Odpovedať
ešte by som videl cestu použiť tento typ rekuperačného výmenníka v kombinácii s ionizátorom vzduchu tlačeného do budovy. Touto cestou by sa mala zlepšiť celková kvalita vzduchu.
Odpovedať
Ja som po prečítaní všetkého možného a rozhovoroch s ľuďmi čo to montujú aj z jednej a druhej strany došiel k nasledovnemu: Chcel som eliminovať suchý vzduch. Jediné jednotky, ktoré kvázi získavajú spätnú vlhkosť sú s rotačným alebo entalpickym vymennikom (chcel som ho). Upustil som od oboch variant. Veľa dôvodov. Rozhodol som sa pre protiprudovy doskový výmenník. Zostava mi veriť, že vlhkosť udrzim v rozsahu 40 - 60% používaním domu (varenie, kvety, sušenie, kúpeľne). Jediným mnou najdenym zariadením, ktoré som ja našiel čo to vie reálne ustrážit a upraviť je higroplus od comair, len cena je neskutočne vysoká. Prípadne, viete niekto o niečom podobnom za menej peňazí?
Odpovedať
@pistikus Vlhkost ti dopredu tazko niekto urci, zalezi od sposobu pouzivania rodinneho domu. U nas s rekuperaciou bez spatneho ziskavania vlhkosti mame cez zimu medzi 38-45% a minule som bol u suseda, on mal 35% bez rekuperacie. V tom case sme my mali 42%. Takze je to rozne. Ak by bola prilis nizka, vzdy je moznost pouzit zvlhcovac, alebo vetrat menej pocas mrazov.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus nechapem vsetky tie obavy o vlhkost. Ak by to mal byt problem, jednoduchy ultrazvukovy zvlhcovac za par euro to vyriesi.
Odpovedať
@majkoj Suchý vzduch: Ten vysušuje sliznice v nose, ústach i v očiach, ktoré sú potom náchylnejšie na infekcie. Aj na to upozorňuje MUDr. Dana Nováková: „Prejaví sa to bolestivosťou, štípaním, rezaním, škriabaním, pocitmi sucha a následným opuchom slizníc so zvýšenou produkciou hlienov. Dôsledkom je opäť zvýšená chorobnosť, opakované zápaly spojoviek, nosovej sliznice, hrdla a dráždivý kašeľ. K celkovým prejavom patrí únava, bolesti hlavy, hrdla a krčných lymfatických uzlín.“ Reálne to v byte pocitujeme. Jedna sa samozrejme o zimné mesiace. Ak mám zvlhcovac umiestniť do dvoch detských, spálne a obyvacky, tak je podľa mňa jednoduchšie to vyriešiť systémovo pri montáži rekuperácie. Len nájsť cenovo a kvalitatívne prijateľné riešenie. Možno sa to ozaj preceňuje. Len hľadám odpovede.
Odpovedať
Myslim, ze ludia v starych panelakoch s vypeckovanymi prekurenymi radiatormi maju v byte suchsi vzduch ako bude v novostavbe s rekuperaciou. A keby aj, tak riesenie ako pisal @jan45 a hotovo, tento "problem" sa riesi podstatne jednoduchsie nez vysoka vlhkost.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pistikus prepac, ale netusim, preco mi to pises :). Vravim, ze ak by ten problem, ze vlhkost klesne, nastal, ultrazvukovy zvlhcovac to vyriesi. Ja nikde nepisem, ze nizka vlhkost nie je problem, ja tvrdim, ze zvlhcit vzduch nie je problem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
No a tu je práve ten problém, že zvlhčovač vzduchu, varenie, uteráky,... nič nevyriešia. Dôvod ? - Rekuperácia. Čiže jediná vec ktorá by mohla pomôcť je integrovaný prvok v rekuperácií, ktorý by zvlhčoval vháňaný vzduch. O ničom rozumnom som ale nepočul ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@peterb1 to by bola celkom blbosť si pchať vodnú paru do potrubia 😄 krásne fľaky na zemi a strope ako by to pekne tieklo 😄
Odpovedať
@spikerhc či chceš alebo nie pri teplote okolo 0 je v ovzduší vonku najviac vlhkosti , ak je teplejšie viac vody sa odparí do vyšších vrstiev, pri teplote nižšej zas voda zamrzne na predmetoch námraza,hmla 98% je v zime často, no stačí ten vzduch ohriať a je po vlhkosti i po 2. r. od posledného príspevku
Odpovedať
@duzu veď ja netvrdím že nie ale že zvlhcovac vzduch priamo v potrubí ktoré privádza čerstvý vzduch je blbosť lebo by sa to určite zrazalo na stenách potrubia
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?