Rekuperácia s podlahovým kúrením

o rekuperacii moc neviem dalo by sa mať pohlahové kurenie a rekuperaciau vzduchu aby som nemusel vetreť, počul som že rekuperacia vzduchu je teraz pri novostavbe povinná ta neviem poraďte
Odpovedať
@kubo22 povinná určite nie je, ale pri novostavbách s dobrou izolaciou zvyšuje komfort bývania a znižuje potrebu na vykurovanie.
Odpovedať
@kubo22 povinnost mas dostat sa pod 50kW/m2/rok. Je na tebe, ako to dosiahnes...
Odpovedať
Nieje to povinnosť ak mu dom robí firma ? Platí to aj pre svojpomoc ? Niečo také som začul. Inak od roku 2020 sa ma norma ešte sprísniť takže všetci čo budú kolaudovať po tomto roku asi budú musieť mať ešte menšie hodnoty ako je 50kWm2/rok. Inak neber rekuperáciu, že nemusíš vetrať. Ak neplánuješ mať dom dosť dobre zaizolovaný nedával by som ju do domu. Ak budeš dbať na izoláciu tak daj rekuperáciu. Vtedy to opodstatnenie svoje bude mať a účinnosť bude taká ako má byť. Samozrejme návrh prúdenia vzduchu v dome a všetky potrebné info si musíš dať poriešiť u ľudí čo stym robia. Rekuperácia je investícia ktorá sa ti finnančne nikdy nevráti ale pre zdravie a pohodu v dome sa to zrejme oplati. Samozrejme náklady na výmenu filtrov servis a podobne to určite časom prinesie to nech mi nikto netvrdi, že nie :)To, že dávaš podhlahovku do celého domu je len +. Veľa toho si prečítaš aj tu na MS ohľadom podlahovky.
Odpovedať
@mpfnordy nie. Je to povinnost pri podani ziadosti o SP a rovnako pri kolaudacii. Je jedno, ci svojpomoc, alebo to stavia firma. A ano. Od 2020 sa este sprisnia podmienky. Nie kolaudovat, ale podavat SP. Kolauduje sa podla zakona, ktory bol v platnosti v case vystavenia SP.
Odpovedať
diky
Odpovedať
viete niekto zratat skutocnu usporu rekuperacie? nemyslim tabulkovu. Mame rekuperaciu prvy rok, znacku neviem nemam vobec pocit ze by sme usetrili na kureni. Mam pocit ze sme kurili uplne rovnako ako predtym. Chapem, ze rekuperacia je pohodlne vetranie ale ak je dobra len na to tak je to vyhadzov penazi.
Odpovedať
@simi7788 No, uspora tam urcite je, avsak urcite nie taka velka aby sa vratila investicia do zriadenia v rozumne dlhej dobe, je to hlavne o komforte. Ale poloz si otazku inak, myslis, ze by si kurila rovnako, keby si vetrala oknami tak ako teraz vetras rekuperaciou? Tzn. ze kazdych cca. 3-5 hodin vymenis komplet cely vzduch v dome. Pochybujem, myslim si, ze predtym ste nevetrali tak "dobre" ako teraz. Ak sa na to zacnes pozerat len cez peniaze, ano, je to nerentabilne ale to je aj automaticka pracka (prat sa da aj rucne vo vani), splachovacie WC (da sa chodit na latrinu), umyvacka riadu (uvyvat mozes aj v umyvadle),.... jednoducho aj vsetky tieto veci su len o komforte a kedysi nad nimi tiez ludia krutili hlavou, ze su to zbytocnosti. Holt, doba sa meni.
Odpovedať
@simi7788 uspora tam nie je. vyplíva to z logického uvažovania že dom sa neustále vychladzuje vetraním. úspora sa dá vypočítať iba vtedy ak by sa bralo vetranie otvorením okna a porovnalo by sa to vetrnaím s rekuperáciou. Tu zas ale dochádza k tomu, že vetrať oknom nie je 24 hodinový proces :-) Takže rekuperácia je vždy zvýšenie nákladov na energie, ako vykurovanie tak + elektrina (ale to je malá suma). ide o komfort a samozrejme o predaj!! :-)
Odpovedať
a presne pre toto som manzelovi vravela, ze je to hlupost. Komfort pri vetrani sice je ale podla mna je to malo za to kolko ten komfort stoji. Ale som rada, ze to co som si myslela a vravela sa aj potvrdilo. namiesto usetrenia zaplatime viac a to este nevravim o vstupnej investicii.
Odpovedať
@simi7788 rekuperácia je jedna z vecí v dome ktorú by som určite nemenil... neviem si už predstaviť život bez nej... v lete chladí, v prechodnom období vykuruje a zimnom prikuruje... ten pocit z čerstvého vzduchu je pre nás z manželkou k nezaplateniu... určite tú investíciu (a nebola malá) neľutujem...
Odpovedať
@simi7788 áno v niečom máš pravdu, ale zober si náš dom, bez rekuperácie TS 3,2 s reku TS 2, vieš ísť do lacnejšieho zdroja vykurovania náš príklad kúrime TC Elíz za 1150€ a nie 6kW Daikinom za cca 4000€ , ušetrených okolo 2800€, reku vyšla 2600€, takže ešte niečo ušetrené a máme komfortné vetranie takže musíš zvážiť vždy viac vecí
Odpovedať
@simi7788 "a presne pre toto som manzelovi vravela" tato veta je krááááásna to ako, keď Galileo Galilei povedal: "A predsa sa točí!" Pravdu máte, ale nechajte manžela nech urobí tú hlúposť, budete spokojná potom aj vy a aj manžel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skleni To čo si napisal je buď nevedomosť,(nie každy padol učený z neba), alebo úmyselne zavádzaš.
Odpovedať
@praktikman Ako chladíš a kúriš rekuperáciou? Máš tam nejaký predohrev vzduchu? Alebo nejakú chladiacu jednotku v lete?
Odpovedať
@pali1711 ta cena za reku je aj s rozvodmi a montazou?
Odpovedať
@dgerzo za všetko, ale rozvody som si ťahal sám, firma len zapojila, reku Komfovent Rego 200
Odpovedať
@fural o com tocite?
Odpovedať
@chrobak7 chladím vonkajšou kondenzačnou jednotkou (v reverze i kúrim) v RJ je výparník... pod - 2 St. prikuruje PTC článok v jednotke...
Odpovedať
@praktikman Ešte otázka - ako to máš vyriešené, keď rekuperáciou chladíš? Máš tam nejaký bypass, aby sa ten chladný vzduch vo výmenníku zase nezohrial od odsávaného vzduchu? A keď kúriš, tak sa ten teplý vzduch neochladí odsávaným vzduchom?
Odpovedať
@chrobak7 jednotka má bypass. ale hlavne cirkulačný okruh, čiže ochladzuje sa cirkulačný vzduch (rovnako pri kúrení)
Odpovedať
@praktikman Čiže v takom prípade vzduch neprechádza výmenníkom?
Odpovedať
@chrobak7 podľa zvoleného režimu... v režime automat jednotka podľa potreby cirkulačný vzduch chladí, alebo zohrieva (vzduch neprechádza cez výmenník) v režime cirkulačné vetranie jednotka primiešava aj čerstvý vzduch ktorý prechádza cez výmenník)
Odpovedať
ja si myslim, ze rekuperacia je o komforte na strane byvajuceho a na strane druhej o biznise pre... preto sa tlaci aby bola potrebna.
Odpovedať
@simi7788 Ak máte jednotku, ktorá má predohrev, aby nezamrzala, trebars s elektrickou špirálou napr. 1000W, tak veľa neusporíte. Mali ste dať rekuperáciu bez predohrevuu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?