Rekuperácia s krbom bez externého prívodu vzduchu

Zdravim vsetci. Planujeme kupit dom kde bude rekuperacia a priprava na krb. No externy privod vzduchu este nieje pripraveny do krbu a podlahy uz su zaliate poterom. Citam, ze ak je rekuperacia tak by mal byt aj externy privod vzduchu. Rozmyslam ako to vyriesit. Da sa to takto? 1. externy privod vzduchu natiahnut rurou priamo z pod strechy. Rura by bola vedena v obmurovke krbu aby nebola vidiet. 2. externy privod vzduchu by bol vedeny popri stene za obyvackovou prizemnou skrynkou(aby to nebolo vidiet) z vonku cez stenu 3. alebo externy privod neriesit a rekuperaciu urobit tak aby vytvarala skor pretlak ako podtlak. Napriklad jednym vyduchom navyse co privadza cerstvy vzduch. Logicky mi to pride tak, ze ak by vytvarala skor pretlak ako podtlak tak nehrozi, ze by rekuperacia natahovala dym do obytneho priestoru. A ten pretlak by sa stracal kominom aj s dymom. Najradsej by som bol keby sa to vyriesilo bodom 3. Co si o tom myslite? Ma niekto rekuperaciu s krbom bez externeho privodu vzduchu?
Odpovedať
nikto nic prosim? :)
Odpovedať
Ohen velmi rychlo spaluje kyslik a bude ti stupat CO2 ako besne. Budes musiet tak ci tak otvarat okna a vtedy tvoje pretlakove riesenenie prestane fungovat. Samozrejme zalezi od toho, aku vykonnu rekuperacku budes mat, ale mne moja (300m3/h) dokaze "utiahnut" obycajny biokrb len tak tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot Všetky tri riešenia sú priechodné a teoreticky možné. Zámerne píšem teoreticky, lebo sa bavíme iba v teoretickej rovine a nepoznám žiadne parametre...
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot Prvé dve možnosti, každopádne nejak dotiahnuť externý prívod, ale veľmi dbať na jeho odizolovanie. Tretia možnosť určite nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot bod 3 nie je dobry napad a urcite to neporiesis vyduchom navyse. V teorii by si to vedel poriesit nastavenim rekuperacie, ale to nastavis pre konkretne podmienky (kedze maloktora rekuperacia bude sledovat skutocny tlak). Ak sa niekde zanesie filter , vsetko sa zmeni. V tom lepsom pripade bude vznikat vyssi pretlak, cim vlastne tlacis do krbu vzduch, v tom horsom vznike podtlak a moze ti natiahnut spaliny z krbu.
Odpovedať
Jednoznacke moznost 1 alebo 2. Dokonca uz aj mate premyslene ako by sa to dalo, cize hura do toho a nespekulovat s moznostou 3, ktora aj tak nebude fungovat. 1 a 2 su teraz mozno narocnejsie ale urcite sa oplatia.
Odpovedať
Profilova fotka
Niektoré RJ majú aj tlakové senzory a dokážu sa s tým vysporiadať. Ale krb odoberá veľa vzduchu a tým pádom by RJ nemala z čoho odovzdať teplo do prívodu a ten by bol veľmi podchladený, resp by mohol pri nižších vonkajších teplotách zamrznúť rekuperátor.
Odpovedať
Dakujem za nazory. Uzitkova plocha domu bude cca 105m2, vykurovanie bude elektricke kablami v podlahe. Okres Pezinok. A krb ci piecka bude co najnizsieho vykonu kedze 105m2 nieje vela a aj tak bude dost tepla z hocijakeho krbu. Kurenie krbom bude prilezitostne podla nalady pocas mrazov alebo pocas hnusnej vlhkej mokrej zimy/jesene. Niekde som cital, ze niektore rekuperacie maju funkciu pre krb a zvysia prijem vzduchu. Lenze tam potom hrozi zamrznutie rekuperatoru pri minusovych teplotach myslim. S predohrevom by sa to vyriesilo ale zase finance neoplatilo. + mozne problemy co spomenul majkoj. Cize ozaj sa to asi bude musiet vyriesit bodom 1 ci 2. Isli by ste cez strop alebo pri podlahe za TV skrinkou? (aby privod nebol vidiet a tam by sa aj zaizoloval)
Odpovedať
@turbot Aký tam má komín? značka typ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Sice s oneskorenim ale predsa:) . Som aj zabudol na temu kedze sa nam kupa domu zdrzala. Na komine pod strechou vidim napis - Schiedel Uni+18 20. Co tak laicky citam tak to vyzera tak, ze tento typ komina nieje vhodny k rekuperacie z dovodu odvetravacej mriezky. Asi to vyzera tak, ze ten externy privod vzduchu budem musiet poriesit a zaroven strpiet tepelne straty cez odvetravaciu priezku. Aky mate nazor?
Odpovedať
Profilova fotka
@turbot Funkcia krb pri rekuperaciach neznamena, že môže mať krb sanie z intrieru, ale že na krátky časový úsek keď prikladáte môžte za pomoci riadeneho vetrania urobiť v dome pretlak. To isté aj pri digestoroch (funkcia sa vola napriklad pri jednotkách Onyx kitchen hood a zapája sa na beznapäťový kontakt).Pozor, nemá to každý výrobca. Ale na druhú stranu ,digestor je lepšie použiť s vnútorným obehom a podľa majstrov krbárov, krb ktorý dymí pri rovnotlaku je zle urobený.
Odpovedať
@turbot mriežku zapchaj a vyved popri komíne z nej 63mm rurov nasávanie z povaly. Externý pozrieš tiež hranatymi rozvodmi po komíne na povalu
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?