Rekuperácia Paul Novus 300R - reálne skúsenosti

Ahojte, ma niekto prosim realne skusenosti s rekuperaciou Paul Novu 300R? Myslim, ci ju ma instalovanu v dome. Ako ste s nou spokojni? Co hlucnost, vykon. Vybrali by ste si po case inu? V projekte ju mame navrhnutu, ale uprimne, realne som o nej nenasiel takmer nic. Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka
Zbytocne draha ja som mal Paul svojho casu tiez vo vybere. Doporucujem Comair HRUC 380, rovnako ticha, nizsia spotreba, vyssi vetraci vykon a hlinikovy krizovy vymennik... ;-)
Odpovedať
Ahojte, ja som mala v projekte tiež PAUL ale dala som si vypracovať CP asi všetkým montážnym firmám nakoniec som si vybrala @profirekupracia , ktorý mi ponúkli približne 10 výrobcov a poradili s výberom . Mám Onyx 400 vyše roka a som s ním spokojná.
Odpovedať
@abobo ahoj. Tiež rozmýšľam o Comair. Skutočne je funkčná aj pri mínus.teplotach bez predohrevu? Riešil si aj dohrev? Ako si na tom s vlhkosťou a aké filtre používaš original,alebo si ich nejako nahradil? A posledná otázka aká bola cena? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Tiež ma zaujima cena dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matkos ano je funkcna aj pri minusivych teplotach, protimrazovu ochranu riesi znizenim objemu privadzaneho vzduchu. Dohrev riesit je kravina. Vlhkost mi to zrazilo k 30 percentam asi budem musiet v zime znizit vetraci vykon alebo riesit zvlhcovac. Filtre nepouzivam urobil som si velky filtracny box v ktorom mam vrecovy filter g4 a za nim priemyselny uhlikovy filter. Cena je irelevantna kupoval som pred 4 rokmi..
Odpovedať
@abobo Tym dohrevom si predpokladam myslel predohrev. Kazda rekuperacia ma nejaku formu odmrazovania, cize funguje aj v mrazoch. A preco by predohrev mal byt horsi, ako tvoje vytvaranie podtlaku ? Pri podtlaku sa ti sparami nasava studeny vzduch z vonku, ktory potom tak ci tak ohrievas kurenim, takze to mas +- to iste. Trochu usetris, ak kuris niecim lacnejsim, ako je priama elektrika, ale zas slabsie vetras, takze mas horsi vzduch. Do mrazov je najlepsi rotacny vymennik.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo nie, dohrev je kravina. Predhrev ci uz solankovym vymennikom alebo zemnym registrom neni na skodu veci, ale neni nutny. Podtlak je logicky nasledok rozneho prietoku privodneho a odtahoveho vzduchu, prisavanie sparami je teda jasne. Samozrejme to nemas sancu citit na komforte. Rotacny vymennik je skvela protimrazova ochrana ale vracia do privodneho vzduchu formaldehyd takze nie nechcem... ;-)
Odpovedať
@abobo A preco je dohrev kravina ? Ja mam zapnuty dohrev na 15°C, aktivuje sa priblizne od -5°C. Hlavny dovod - rozvody do izieb nie su izolovane, pri silnych mrazoch by sa mohla na nich zrazat vnutorna vlhkost. Takze az taka blbost to nie je.
Odpovedať
@abobo Ahoj ďakujem za odpoveď. Môžeš prosím urobiť foto boxu na filtre. Pre inšpiráciu Ďakujem
Odpovedať
@monikahin a kolko to stalo na komplet vratane prace?
Odpovedať
@badimeria @matkos Comair ma cennik na stranke. Koncove ceny su jednotne pre celu EU - potvrdil konatel + skusal som oslovit distributora z PL, ktory poslal identicky cennik. Zlavy necakajte, maximalne par drobnych.
Odpovedať
@zefe ďakujem za info.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@abobo ahoj ešte by ma zaujímalo či si doriešil predohrev solankovym vymenikom alebo si to nechal tak? Neroby to podtlak.rozmrazovanie rekuperatora aj naďalej problémy?
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne odporucam Dantherm jednotku. Priatelsky pristup, kvalitne jednotky a materialy a instalacia na "kluc".
Odpovedať
Ahojte, dakujem velmi pekne za vase info a cenne rady. Z diskusie pre mna vyplynulo, ze Paul Novus rekuperacia je ako taky biely jednorozec, kazdy o nej pocul, ale realne skusenosti nenapisal zatial nikto (az na vysoku cenu).
Odpovedať
@dzios nie je to az taky jednorozec :) poznam dvoch ludi co ju maju , len nie su na ms a su spokojny, ja mam Paul Focus a som tiez spokojny ..a inu by som si nevybral
Odpovedať
@gorgar ahoj, mal som to napisat hned :) Vies mi prosim dat na nich aspon nejaky emailovy kontakt do IP? Vopred dakujem velmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo dohrev je kravina, lebo vzduch je energeticky riedke medium a teda nema logiku vyhadzovat peniaze za dalsi zdroj tepla, ked jeho prinos bude 0-0 prd. Z kvalitnej rekuperacie aj bez predhrevu ide vzduch o teplote min 17 stupnov...
Odpovedať
Profilova fotka
@matkos nie predohrev som neriesil, da sa zit aj bez neho. Podtlak mierne citit pri otvarani dveri, nakolko mam brutalne tesny dom ale ziadne problemy to nerobi. Dokonca dodavatel okien mi povedal, ze podtlak je u drevenych okien ziaduci, lebo podtlak prisava suchy vzduch z vonku a tak je chraneny dreveny ram okien a dveri pred pripadnym vznikom kondenzu oproti situacii ak by bol v dome pretlak...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo z rekuperacie aj bez dohrevu mi snad este nikdy neliezlo menej ako 16 stupnov. V zime vsak vetram nizkym vykonom aby som nepresusoval vzuch. Rozvody privodneho vzduchu som ja samozrejme izoloval... :-)
Odpovedať
@abobo ahoj pri výbere RJ si rozmýšľal oj o inej značke? Osobne už v nich mám chaos. Podľa čoho si sa rozhodol? Rozprával som sa s viacerými predajcami,no väčšinou je to tak že svoje chválim a to druhé... Čo ťa presvedčilo práve pre Comair ? Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@matkos na dnoch pasivnych domov som navstivil asi 5 domov a videl a pocul som Paul Novus, nejaku Atrea a Sentinel Kinetic a na jednej navsteve cloveka z MS som videl a pocul Comair a bolo rozhodnute... Presvedcila ma extremna tichost, spracovanie, ucinnost, spotreba, hlinikovy vymennik....
Odpovedať
@abobo 👍. Ďakujem za všetky odpovede a info.Pomohol si mi. Veľa šťastia prajem.
Odpovedať
Profilova fotka
@matkos rado sa stalo... ;-)
Odpovedať
@abobo Ak niekto kuri priamou elektrikou (konvektory, elektricka podlahovka, elektrokotol) tak kludne moze mat zapnuty dohrev - efektivita ta ista, spotreba ta ista. V tvojom pripade by bol dohrev asi zbytocny, lebo si specificky pripad, to ale neznamena, ze je to hlupost pre kazdeho. Si prvy clovek, co poznam, ze by mal izolovane rozvody z RJ do izieb. Ak tvrdis, ze ti nikdy neklesne teplota za vymennikom pod 16C, tak potom nechapem, naco to mas izolovane. Snad len ak mas aktivnu RJ a aj nou chladis. Ale to je zas specificky pripad, co ma 1% ludi. Aj ked sa mi nechce verit tej teplote 16C, ja mam v technickom liste uvedene ze pri -23C mam za vymennikom 11,6C. A to uz sme tu mali aj -29C, vtedy mohlo byt za vymennikom odhadom 10C a to uz realne hrozi, ze sa bude zrazat vnutorna vlhkost. Pri dohreve na 15C, ako to mam ja nastavene, ma stal ten dohrev za cely Januar 2019 tri eura, co nie je nic strasne a za ten klud mi to stoji.
Odpovedať
@jarosujo "Pri dohreve na 15C, ako to mam ja nastavene, ma stal ten dohrev za cely Januar 2019 tri eura, co nie je nic strasne a za ten klud mi to stoji." tak asi korektnejsie by bolo do toho zaratat aj nadobudaciu cenu (povedzme strelim e300 rozlozenych na 10 rokov), teda ta to stalo e33, co je dost rozdiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall Myslím že@ jarosujo píše skôr o komforte ako o obstarávacej cene. Nie pre každého je komfortné ak fúka do izieb 15°C. Sú dokonca jednotky ktoré majú namiesto predohrevu už zabudovaný dohrev. Všetko závisí od konkrétneho človeka. Či mu vadí nafukovaný chladnejší vzduch (mne osobne nie) a od miesta stavby (von. teplôt hlavne v zime) . Výhoda je tá, že dohrev sa môže vo väčšine jednotiek doplniť aj neskôr, ak je potrebný.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo rozvody som izoloval lebo mozno niekedy o 20 rokov bude treba mozno chladit nie len stropmi ale aj VZT a tak by som do rozvodov zakomponoval klimatizacku. Potom to uz logiku dava vsakze.. ;-) Z tvojej RJ ti lezie zrejme preto tak nizka teplota, lebo ty vracias vlhkost do privadzaneho vzduchu a ta pri vyparovani odobera teplo privadzanemu vzduchu. A zrejme vetras aj velkym objemom co znizuje ucinnost rekluperacie. ;-)
Odpovedať
@ultrarecall @abobo Teraz mi dochadza, ze asi piseme o trochu rozdielnych veciach. Moja jednotka ma uz dohrev zabudovany, myslim ze vsetky RJ Komfovent to tak maju. Ak zapnem zimny rezim, ani sa dohrev neda vypnut, da sa nastavit od 15-30C. Dalo by sa to oklamat, ze zapnem letny rezim, vtedy sa spirala vypne. Vy asi pisete o tom, ze by som mal dohrev dokupovat zvlast - ja som to bral z toho pohladu, ci ho pouzivat, ked uz tam je. No zvlast by som ho nekupoval ani ja, iba ak by som spozoroval problem s kondenzom, o ktorom som pisal vyssie. @profirekupracia Mne ide jednotka skoro stale na minimum, cize studensi vzduch z vyduchov vobec necitim. Ale u mna to nikdy vdaka dohrevu nejde pod 15C. Ale ako pises, urcite su ludia, ktorym to moze vadit. Aj tu na fore uz par takych prispevkov bolo.
Odpovedať
@abobo "Z tvojej RJ ti lezie zrejme preto tak nizka teplota, lebo ty vracias vlhkost do privadzaneho vzduchu a ta pri vyparovani odobera teplo privadzanemu vzduchu." Nieco na tom asi bude, ale zas vlhkejsi vzduch ma vacsiu tepelnu kapacitu, takze sa to kompenzuje a vysledny efekt bude +- podobny.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?