Rekuperacia + krb

Ahojte, chcem sa opýtať, či sa nebude navzájom "biť" krb so zapnutou rekuperaciou, keď budeme zrovna kúriť krbom, kde sa zvýši teplota v obývačke a následne aj v iných miestnostiach. Podstata je v tom, či nebude rekuperacia zvyšovať výkon, aby udržala nastavenú teplotu a tak isto zvyšovať vlhkosť vzduchu, keď bude krb vzduch vysusovat? Vedeli by ste mi niekto v tomto poradiť? Ci sa vobec oplatí riešiť krb, keď budeme mať peletkovy kotol a rekuperaciu. Ďakujem
Odpovedať
@melmo krb v novostavbe sa neoplatí nikdy, je to len dizajnová vec ktorú si ľudia dávajú len preto že sa im to páči
Odpovedať
Profilova fotka
Ludia, ktorí žijú kúsok od PL a poznajú len kozuby z PL, nevedia, že kozub nemusí vysušovať vzduch, nemusí to byť žrút dreva a môže v pohode spolupracovať s reku... Je to len o dimenzovaní... ;-)
Odpovedať
@reward písal, že bude mať kotol na pelety, preto nevidím žiadny dôvod načo platiť 1000 eur za komín a za krb ďalších cca 3000 eur. Nech je dimenzovaný ako len chce, stále to bude len dizajnovka v ktorej sa bude kúriť možno na vianoce pre atmosféru. Stačí si to spočítať, 2x komín 2000 eur, poriadny kotol na pelety 3000 eur, krb 3000 eur to je hneď 8000 eur len sa tak zapráši, s tým že pelety a drevo treba niekde skladovať, čiže vonkajší sklad, alebo samostatná miestnosť v dome, cenu tohto skladovacieho miesta ťaźko určiť ale určite je vyššia ako 2000 eur, a sme ľahko na 10 000 eurách a každý rok sa starať o dovoz a spracovanie paliva. Za takúto cenu je možné mať tepelné čerpadlo, možno aj zem-voda, podľa potrebného výkonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar otázka znela, či sa nebudú " biť" ... Načo riešiš investície.. Sú ľudia, ktorí na to majú a radi dajú... Mimochodom, to, čo si napočítal, platí zas len na Poľské nepodarky, ktoré sem tlačia.... :-|
Odpovedať
@reward to bola jeho prvá otázka, ale druhá otázka znela či sa mu vôbec oplatí riešiť krb, ja vravím že sa to neoplatí pokiaľ sa jedná o otázku financií a komfortu. Som si vedomý toho že existujú ľudia čo si to dajú, uvedomujem si to keď vidím tie malé domčeky okolo 150m2 obytnej plochy a na domčeku tri komíny, vzbudzuje to zvláštne pocity.
Odpovedať
Profilova fotka
@ragnar súhlasím... či sa oplatí, je ale téma, ktorú tu nevyriešime, lebo do vrecka zadávateľa nevidíme... ;-) Po Slovensku jazdí veľa Mercedesov, no aj veľa Dacií a všetky tie autá majú len štyri kolesá.... Ľudia, ktorí si kupujú bezpečný, funkčný a zdravý oheň do domu vedia, prečo ho chcú.. Odomňa ho už 25 rokov chcú a stále chcú ;-)
Odpovedať
@melmo Bezna pasivna rekuperacia zabezpecuje cerstvy vzduch a vyuziva teply vydychany vzduch z domu na ohrev cerstveho studeneho vzduchu z vonku (bavime sa o zimnom rezime) . Nereguluje teplotu ani vlhkost v dome, ked tak iba nepriamo.
Odpovedať
@jarosujo @reward @ragnar ďakujem vám všetkým za rady...ide mi v prvom rade o to, že krb ako taký sa mi v obývačke viacej páči, aj keď určite by sme ho využívali, avšak @ragnar má celkom pravdu, keď píše že je to dosť veľká investícia a hlavne v prípade, keď budeme riešiť hlavné kúrenie cez peletkový kotol (peletky, biohrášok a drevo)...to radšej investujem do rekuperácie, ktorá dokáže aj vykurovať alebo chladiť...čo poviete na kombináciu peletkový kotol s automatickým zásobníkom, rekuperácia, boiler (možno aj akumulačná nádrž?...chcel by som spraviť predprípravu aj na fotovoltaické články,,,tepelné čerpadlo nechcem riešiť, lebo je to dosť veľká vstupná investícia, neušetrí to až toľko peňazí a hlavne vydrží tak 10 rokov a môžem kupovať ďalší a to nehovorím, že po dvoch rokoch sa začne kaziť...ďakujem za prípadné odporúčania
Odpovedať
@melmo Ak chces rekuperaciu, co bude aj vykurovat aj chladit, tak si nachystaj okolo 10000€ na aktivnu. Lebo dohrev/predohrev a letny bypass sa tazko da povazovat za kurenie/chladenie.
Odpovedať
Rekuperacia a krb vedia dobre spolupracovat. Pozor vsak na prieduchy, tie ti s rekuperaciou fungovat nebudu, lebo rekuperacia pretlakuje miestnosti a tym padom ti vzduch cez prieduchy prudit nebude. Su dva sposoby ako vyuzit rekuperaciu a krb/krbovu piecku na maximum. 1. Ak mas externy privod vzduchu - mozes dat jedno nasavanie vzduchu do oblasti krbu/krbovej piecky a to ti bude odsavat prebytocne teplo z oblasti krbu a cez rekuperaciu aspon ciastocne rozdelovat do celeho domu. 2. Ak nemas externy privod vzduchu - davaj ku krbu z rekuperacie LEN privody vzduchu, ktore to teplo budu "rozfukovat" po miestnosti a nebudu vytahovat dym z vnutra krbu. A ludi ako ragnar si nevsimaj. On ked bol maly, tak na neho spadla samotova tehla a od vtedy sa pomocoval a vypestoval si silny protikrbovy blok vo svojej hlave ;)
Odpovedať
@melmo myslim si, že tvoje kúrenie ideš dosť prekombinovat. Aké máš tepelné straty? To je základ od ktorého sa treba odraziť
Odpovedať
@jarosujo Nilan VPL 15 cca 3500€ po zlave
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ragnar ešte sme len vo fáze projektu, ale zisťujem si veci dopredu, aby sme to vedeli všetko prispôsobiť
Odpovedať
@harec tiež som pozeral značku Nilan, páčia sa mi ich riešenia, ale asi budeme nakoniec riešiť Zehnder... ešte to však budem hodnotiť z hľadiska výkonu, ceny a kvality
Odpovedať
@ivantausk to znie celkom rozumne, mohlo by sa to dat nejako prepojiť cez prieduchy a rozvádzať teplo aj do iných izieb... dostalo by sa tam rýchlejšie a bolo by to aj efektívnejšie 👍
Odpovedať
@melmo vyrobcovia zariadeni to vyslovene zakazuju, aby si sa neudusil. Takze ist by to slo, ale je zo zbytocne vysoke riziko.
Odpovedať
Profilova fotka
@melmo existuje možnosť kombinácie rekuperácie s krbom tak, že v miestnosti budeš mať nasávania aj výduch. Nasávaním nasaješ do RJ teplý vzduch z miestnosti kde máš krb a ten Ti ohreje výmenník a cez výmenník sa Ti čerstvý vzduch dostane späť do domu a to nielen tam kde je krb, ale aj do iných miestností. Toto isté funguje aj v lete pri klíme.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim, ja tiez prave rozmyslam na RJ (kurenie/chladenie) ale v kombinacii so samostatne stojacimi kachlami, vodna podlahovka, predpriprava na solarne trubice, v dome len elektrika, bungalov 170m2, nebude to prekombinovane systemovo aj financne? dakujem
Odpovedať
@branio684 bude, vsetci sme si tym presli :-) Daj si TC a pre obcasne chvilky krbove kachle vsetko ostatne su vyhodene nenavratne peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, skus si to este premysliet. Niekto tu spominal prekombinovanie.....kotol na ekohrasok, krb, rekuperacia....Nemyslis ze to je zbytocne? Kotol na ekohrasok to je nieco ako kedysi palenie uhlia. Vsade neporiadok, prach. Manipulacia s tym. Je pravda ze to je v sackoch a ten kotol je celkom cista prevadzka, ale prachu sa nevyhnes. Ak si chces zajednat kotolnika, ktory ti bude kurit v kotli a krbe zaroven tak OK. Pozri ja mam plyn a krb. Krb mi celkom pomaha pri dokurovani. Mam sice podla niekoho kotolnu v obyvacke, ale ja si popracem. Za plyn platim 40E mesacne a mam to bezudrzbove. Manipulovat stale s peletkami, ekohraskom, drevom do krbu.....myslim ze ti to zozerie dost vela volneho casu. Radsej si daj plyn ak mas taku moznost a krb kde si vies zakurit vtedy kedy budes chciet. Rekuperacia je dobra vec. Pri dnesnych hrubkach zateplenia kedy je v dome potrebne caste vetranie je to super vec. Neriesil by som nic zlozite ohladne tej rekuperacie. Skor nieco jednoduchsie co splni ucel.....Riadim sa pravidlom, cim zlozitejsie a prekombinovanejsie tym vacsia pravdepodobnost ze sa nieco na tom pokazi. Ja troska lutujem ze rekuperaciu nemam, ale da sa bez toho zit.
Odpovedať
@rkorba ty mas TC? ak ano ake? rozmyslal som nad vzduch-voda len ten "hluk" ma odradza. Myslis RJ su vyhodene peniaze?
Odpovedať
@branio684 mam predpripravu na voda voda a aktivna rekuperacia je na ceste.
Odpovedať
Aka je to aktivna?
Odpovedať
@stefan222 rekuperuje, chladi ohrieva s tepelnym cerpadlom
Odpovedať
Profilova fotka
@melmo A elektrický, prípadne liehový krb kvôli dizajnu ste nerozmýšľal? Niečo tepla to vyprodukuje a odpadá investícia na komín. A vyzerá to tiež dobre. Keď krb + rekuperácia jednoznačne ale musí byť externý prívod vzduchu. Interierové sanie do krbu neriešte ani s ani bez rekuperácie...dôvody nebudem rozpisovať o tom sa už popísalo dosť... Aktívna rekuperácia....ako bolo spomenuté za 3500€. Ale je potrebné izolovať aj interierové potrubia (cca300 €) čiže spolu 3700 €. Obyčajná rekuperačná jednotka vo vyššej kvalite s doskovým rekuperátorom a predohrevom cca 2000€ + 1000€ splitová klimatizácia (aj z montážou). Ušetríte 700€ a máte nie 1 KW chaldenia, ale napríklad 4, 5 , 6 ...9KW, alebo mutisplit..., jednoduchšia údržba a keď sa Vám pokazí jedno, druhé ide stále...A prechodné obdobia môžte riešiť buď klimatizáciou, alebo krbom. Sálavé teplo má ale lepší efekt.
Odpovedať
@rokan Aktivna rekuperacia z ciny za 2000E, vnutorne rozvody budu ulozene v izolacii stropu, takze zhrnute podciarknute ma to vide lacnejsie ako pasivna so sluzbami na slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Kondenzácia a rosný bod vzniká na povrchu materiálu, takže ak izolácia úplne tesne nedolieha k materiálu rozvodov vzduchu, tak je pravdepodobnosť že vznikne. Ideálne je mať izoláciu nalepenú priamo na povrchu rozvodu bez vzduchových medzier a bublín. Ak to zaizolujete napríklad minerálnou vatou, trochu by som sa obával tej netesnosti. Ak napríklad fúkanou , alebo striekanou izoláciou, tak by to mohlo byť OK. O tej aktívne RJ z Číny som už čo to čítal, ale naživo som ju ešte nevidel. Ak je v takej dobrej cene, tak prečo nie...ale možno by som sa trochu obával poruchovosti a dostupnosti servisu a náhradných dielov. Predsa je len rozdiel mať ventilátor EBM, alebo nejaký čínsky ktorý možno vydrží o polovicu menej cyklov. Ja by som ju určite najprv aspoň testoval, kým by som ju montoval a odporúčal. Ale budem rád ak sa aj napríklad tu na fóre zdôveríte zo skúsenosťami ak ju idete montovať.
Odpovedať
@rokan dakujem za podnetne rady. pol roka ju budem testovat na zahradnom domceku pred samotnou instalaciou do baraku. Mozes sa prist pozriet, ked to bude nahodone, lebo nema sa tam co "pokazit". Keby odislo cokolvek na aktivnej casti, a bolo by to neopravitelne, tak by sla ako hlupe zariadenie na pasivny mod ;-) do opravy, lebo opravit sa da vsetko 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Veľmi rád, určite sa ozvem keď budem v okolí .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?