Rekuperacia - kondenz na fasade

Ahoj, chcel by som sa poradit ako najlepsie vyriesit kondenz z vyfukovej rury rekuperacky. Spodna rura je nasavanie, horna rura vyfuk. Dnes v noci primrzlo a rano som nasiel takyto stav (vid foto). Rura je vyspadovana smerom do rekuperacky. Tahat vyfuk cez strechu sa mi v pravdupovediac uz velmi nechce, ako ste riesili tento problem tí z vas co mate vyfuk cez fasadu ? Dakujem za rady. @asex @blacksr
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@realistanr fuha. to vyzera zle. my to mame tiez takto riesene. v noci bolo pod nulou. pojdem kuknut von a dam ti vediet. akurat u nas je horna nasavanie a dolna vyfuk
Odpovedať
napadlo mi prehodit tie rury,ale zase potom sa trosku bojim ci nebude horna rura nasavat odpadovy vzduch z dolnej rury...ako to vyzera u teba @silviu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr myslim, ze tu nepomoze nic ine ako ruru vyustit az za strechou. Lebo z domj pojde stale vlhkejsi vzduch a na studenej fasade sa vyzraza.
Odpovedať
@majkoj hmm planujem dat odfuk kolmo hore cez strechu,.ne to asi najlepsie riesenie vsak ked pojde odtah popri komine?
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor neviem presne ako to myslis, ale ak trafi vzduch z odpadu cokolvek s teplotou pod rosnym bodom vyzraza sa to tam.
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr u nas v pohode. akurat na tej spodnej je cencul ladovi. my to nechavame bezat na najnizsie otacky. mozno aj preto. aku mate jednotku?
Odpovedať
@silviu Ale ty to mas urobene spravne, vyfuk dole a mas tam normalne mriezky. On tam ma tie najlacnejsie "zachodove" plastaky.
Odpovedať
sentinel kinetic b....bezi nam to na 35%, ak treba parkrat denne prevetrame pri vyssom vykone...mimochodom mas pekne vyustky, hentie moje plastove stoja za prd. musim pozriet nejake ...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ak sa vo vymeniku stretne suchy studeny vzduch z vonka a teply vlhky z dnu, tam sa to vyzraza a vymeni teplotu. aku teplotu a vlhkost moze mat vzduch ktory je potom vyfukovany? nemal by byt velmi teply. ci?
Odpovedať
@danculd kiezby by bol problem v mriezkach :) ako som pisal vyssie su naprd, netesnie dobre,vymenim ich...zatial som to nemal cas doriesit lebo byvame 2 tyzdne, nevraviac o tom ze na jar ide fasada...skusim asi prehodit vyfuk dole
Odpovedať
Profilova fotka
@realistanr tiez to mame tak na 30 percent nastavene. a este tam bol parameter kolko vzduchu berie z vonku. to mame na 20 percent. my mame komfovent jednotku. ide to sikovne. aj rury sme brali od tej istej spolocnosti. vyustky robili na objednavku, pre 20cm zateplenie. take velke plechove lieviky.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu ak mas von -10 ako dnes, z rekuperacie ti stale pojde daleko teplejsi a vlhkejsi vzduch. A samozrejme vela rekuperacii pod -5C nefunguje, len si to nikto neprecita v navode :) @danculd ked mas vyfuk dole, automaticky nasavas cast odpadoveho vzduchu, lebo je teply a stupa hore.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@danculd chvabohu ze to je dobre. je to kopa roboty cez stenu to zaizolovat. dufam ze to nebudem musiet davat von :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj idem precitat navod. :-| ale komovent ma 1kw spiralu proti namrazovu. len neviem ci ta potom pojde stale alebo sa pusta iba ked to zamrzne. lebo ak ta spirala pojde stale, tak to sa nedoplatime :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu no ak mas predohrev, je pravdepodobne, ze zvladne aj nizsie teploty. Tie ktore ho nemaju zacnu obmedzovat nasavanie a ak nestaci vypnu ho celkom. Samozrejme sa pridruzi dalsi problem, ze zacnu fungovat podtlakovo.
Odpovedať
@realistanr Ahoj. V mřížkách není a ani nemůže být problém. Problém je v té zbytkové vlhkosti, která nestačila zkondenzovat v potrubí a následně vytéci do rekuperace a z ní do odpadu. Přehozením výfukového a nasávacího otvoru se to nevyřeší. Jakou máte nyní vlhkost v domě ? Pokud je tam vysoká vlhkost ( píšete, že barák je nový ) tak by se to mělo vyřešit po vysušení samo. Jinak momentálně bude nejlepší vyhodit tu horní mřížku a výfukové potrubí prodloužit až za podhled. Ideální řešení na věčné časy je výfukové potrubí vyvést nad střechu. :-)
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Pokud je nasávaný vzduch opravdu velice studený, tak zamrzne rekuperační výměník a to v kanálcích, kudy proudí teplý a vlhký interiérový vzduch. Čili, čím nižší teplota nasávaného vzduchu, tím menší množství vodní páry se dostane do výfukového potrubí. Při správné funkci by to všechno mělo zkondenzovat ve výměníku. Pokud to nezkondenzovalo, tak je možné, že realista má zapojený bypass , kterým to obejde výměník. To by ale z rozvodu fučel studený venkovní vzduch. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech nie :), vacsina jednotiek obmedzi nasavanie, aby odpadnym vzduchom ohrialo vymenik, tym padom ide von este vlhkejsi vzduch. @silviu ak dobre vidim tvoja jednotka ma doohrev, nie predohrev, cize pokukaj v navode co robi jednotka proti zamrznutiu vymenika.
Odpovedať
@majkoj Ahoj, jestli to umí většina jednotek nevím. Sentinel to umí a moje Atrea Duplex také. Čili jednak souhlasím s tím co jsi napsal a také trvám na tom, že obecně platí to co jsem napsal já ( pro případy, kdy to jednotky neumí ) :-)
Odpovedať
@majkoj Samozrejme, idealny stav je taky, ze vyfuk a nasavenie su navzajom na inych svetovych stranach. Ale ked su uz na jednej strane tak je prave kvoli kondenzu vyhodnejsie umiestnit nasavanie hore a vyfuk dole, pricom je vhodne aby neboli priamo nad sebou. Kazdopadne aj ked su takto pod sebou, tak z nasavania "odpadneho" vzduchu by som si az take starosti nerobil. Su to radovo percenta, ktore nemate sancu poznat. Potvrdia vam to vsetci co to takto maju.
Odpovedať
Profilova fotka
s namrzanim vymenika to nemože suvisieť. jednotka musi byť inštalovana v miestnosti kde nie je nikdy bod mrazu a ked výmenník namrzne respektýve vznikne rosný bod kondenz musi byť z jednotky odvadzyný. potrubia musia byť izolovane a takťiež na výfukovu streanu potrubia spatnu klapku a na sanie protidaždovu mriežku
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu a rury su izolovane vsetky...:?
Odpovedať
Profilova fotka
@drobec2622 myslim, ze pricina je uz kazdemu jasna, kondenz urcite nebude tiect hore stenou :)
Odpovedať
vodné pary môžu stúpať hore stenou
Odpovedať
Profilova fotka
@drobec2622 ano je to izolovane. v strope to ide v izolacii. a takisto aj v technickej miestnosti. hoci okolo krajoch nasavania to este netesni a kondenzuje. budem musiet preizolovat
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu ups, dobre vidim, ze na nasavani pri stene trci vata ?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nie to je len papierova paska, som to tam stierkoval, nechcel som to zababrat
Odpovedať
@praoteccech vlhkost sa nam hybe okolo 60%, predtym ako sme sa nastahovali sme nechali cca 2 tyzdne ist rekuperacku, celkom sa to vysusilo, aj ked to este to nie je idealne..
Odpovedať
Profilova fotka
Chyba v mriežke určite nie je, to je len pohľadová záležitosť. To množstvo vody vyzerá na zapnutý letný bypass. Ak to v tom nebolo, tak by som na noc nastavil slabší výkon rekuperácie aby sa zvýšila účinnosť. Prípadne by som rozobral jednotku, či všetky tesnenia doliehajú a nenasáva falošný vzduch v rámci vnútorného priestoru. Alebo by som trochu zmenil pomery vo výkone nasávacieho a odťahového ventilátora. Chce to hľadať logické vysvetlenie.... štandardná situácia to ale rozhodne nieje. Vnútorná vlhkosť nemá vplyv na vlhkosť odsávaného vzduchu, nakoľko ten je vždy nasýtený na 100%.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu komfovent nemá predohrev ale dohrev. Odmrazovanie si reguluje bypassom na odmrazenie...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?