Rekuperacia firma a znacka comair

Pekny den prajem, ma niekto skusenosti s touto firmou? Respektive znackou rekuperacie comair??
Odpovedať
Osobna skusenost - totalne super. Rozpisem: Velmi privetivy, rozumny pristup majitela. Aj ked som pri vyberani uz mal niektore veci vymyslene a o niecom som bol rozhodnuty - dokazal ma bez natlaku len silou argumentou presvedcit a po viac ako roku ostrej prevadzky mozem povedat len -> SUPER. Dodavka - nacas. Cena - porovnatelna s konkurenciou (v tom case), nie vsak najlacnejsia. Montazna partia - absolutna pohoda. Samotna jednotka zatial frci bez jedineho zakopnutia, hlucnost sa nezvysuje, udrzuje sa lahko (pristup k vymene filtrov je jednoduchy, priestranny). Digitalny panel je tiez spolahlivy, jedine co by som vytkol (ako hnidopich) je, ze teplota ktoru zobrazuje na digitalnom panely je takmer o 2 stupne vyssia nez realita - ale kedze toto nie je termostat, tak na tom vobec nezalezi.
Odpovedať
@herrman sli by este raz do rekuperacie?? Neviem sa rozhodnut,ci ju dat alebo nie, aj ked v projekte uz je. Mnozstvo ludi ma od toho odradza, ze to je nenavratna investicia, ze tolko si clovek vyvetra. Ale asi cerstvy vzduch napr. v noci ak si to clovek vie regulovat je super.
Odpovedať
@ann295 rekuperacia urcite ano. Treba hladat firmu, ktora ju zrealizuje v max vybave na kluc do 5000. Najlacnejsia varianta je cca 3000. Ak bude cenova ponuka vyssia, hladat inde.
Odpovedať
@ann295 nie vsetko je o navratnosti. Peknu podlahu alebo pohodlnu sedacku si clovek tiez nedava kvoli navratnosti...
Odpovedať
@ann295 Tuto otazku som si s odstupom casu polozil aj ja (ako aj na ine technologie v dome). Pri rekuperacii bola odpoved jednoznacna - ANO. Tato technologia sa podla mna postupom casu stava standardom pri novostavbach, ale ano - nie je to o navratnosti (ak tam vobec je tak je blizka zivotnosti, cize viacmenej nezaujimava), toto je o extremnom komforte. Ten pocit ked sa rano vratim z toalety do spalne a ... nic, ziaden vydychany vzduch - to je skratka na nezaplatenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@herrman ak môžem zopár otázok: máte centrálnu rekuperáciu? Koľko vás to cca vyšlo? Príp. iné info/odporúčania? Vďaka!!
Odpovedať
Rekuperacia je najlepsia vec, co som si do domu dal. Osobne si myslim, ze o par rokov bude taka samozrejma, ako je dnes kurenie.
Odpovedať
@apple2012 Rad odpoviem, ale skor nez zacnem tak len krvou podpisem to co napisal tuna jarosujo. Stavat dom znova, tak uz ani neuvazujem a rovno montujem ako nevyhnutnu samozrejmost. Mam centralnu od Comair (velmi dobry pristup majitela - ziadne kecy a nezmyselne (nerealne) sluby, len vecny pristup, ochota pocuvat a zmysluplne reagovat a na cokolvek "viac" ma nahovoril tak bolo naozaj len a len dobre - hovorim ako naozaj spokojny zakaznik po 3 rokoch prevadzky) Rozvody su plastove, hviezdicove tiez od nich. Tusim nejaky click system ci ako to volali. Vraj sa s tym dobre robi - netusim, nechal som to na nich. Cena so vsetkym bola okolo 5K. Je to dost a ano navratnost tejto "investicie" je prudko otazna. Ja osobne sa stotoznujem s tymi co hovoria ze mozno zivotnost = navratnost alebo aj nie. Ibaze tato investicia nie je o setreni - je o brutalnom zvyseni komfortu byvania, pretoze takto dobre skratka nevyvetrate, co som si potvrdil aj testami s CO2 monitorom na vlastnej kozi. Negativa - v zime to dost presusuje vzduch. Ono totiz vetrate aj ked je vonku pod nulou a vtedy fyziku neoklamete kedze ten vonkajsi vzduch je v zime suchsi nez na sahare. My sme to vyriesili obrim diskovym zvlhcovacom vzduchu ktory nam denne doplni 6 litrov vody do ovzdusia, takze sme schopni udrzat sa na 40% relativnej vlhkosti. Existuje aj "original" zvlhcovac od Comairu (alebo aj inych vyrobcov rekuperacnych vetracich jednotiek), ktory sa zapaja do rozvodov a funguje plne automaticky ibaze je vacsinou drahsi ako samotna jednotka, cize k sume by ste si museli priratat dalsich cca 2-3K. Ten velky diskovy zvlhcovac co mame stal mozno 6 stoviek... ale to uz je o preferenciach, pohodli a rozpocte.
Odpovedať
@herrman Aj ja som kupil zvlhcovac vzduchu a tiez diskovy :-) No v zime je vzduch suchy, to je pravda. Ale rovnako bude suchy, ked budete vetrat oknami. Ja mam konkretne tento zvlhcovac http://www.plaston.sk/zariadenia.php?..., v pohode staci na cely dom. Este by som zvazil aj tento https://cisticky-vzduchu-a-zvlhcovace... Ale to som odbehol od temy :-)
Odpovedať
@herrman @jarosujo Ďakujem vám obom veľmi pekne za vaše hodnotenie a postrehy!! Obaja máte Comair? Ako dlho? Trochu sa obávam toho suchého vzduchu... =-) ale keď obaja píšete, že tie zvlhčovače to v zime zvládajú udržať nad 40%, snáď by sme aj my do toho išli... Uvedomujem si výšku investície, aj to, že zrejme ťažko hovoriť o nejakej návratnosti, ale tu ide najmä o komfort a v prípade jednej našej izby priam o nutnosť (http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... )
Odpovedať
Profilova fotka
@ann295 ja mam od comairu HRUC380. bezi cca 2,5 roka. zatial max. spokojnost. blizsie info v mojom blogu http://www.modrastrecha.sk/blog/jozop...
Odpovedať
Profilova fotka
@apple2012 ja mam od comairu HRUC380 a suhlasim s tym co napisal @herrman, len j som si to montoval sam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@herrman dobry prispevok, jedna poznamka - hviezdicovy plastovy system je skor lacny variant na svojpomoc, LEBO sa s nim dobre robi, :-S nie firme, ale domacemu kutilovi. Firma sa mala namahat so spirom. Takze si usetril firme namahu a zaplatil prehnanu cenu, za ktoru mohli byt izolovane spirorozvody.
Odpovedať
@jozopan wooow, ty si neskutočne šikovný!! Som pozerala album a žasnem... takto to vypočítať, navrhnúť,... klobúk dole! My sa budeme musieť obrátiť vo všetkom na firmu, ale je dobré vedieť, že ste viacerí s rekuperáciou ako takou (v tomto prípade comair) spokojní... Vám doma to moc nevysušuje vzduch? Videla som v albume, že ste dávali do domu elektrické podlahové kúrenie (fólie). My by sme chceli dať teplovodné, keďže máme plynový kotol. Len my rekonštruujeme starý byt a nevieme či budeme môcť ísť tak hlboko (10 cm) a možno tiež budeme musieť riešiť elektrické... vy ste s ním spokojní?
Odpovedať
Profilova fotka
@apple2012 dakujem :-) , tak ako pise herrman vysusuje, tiez mame rotacny zvlhcovac. s elektrickym podlahovym kurenim som max. spokojny, jednoducha montaz, jednoducha regulacia, vysoky komfort.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nesuhlasim s tebou, hviezdicovy system od comairu je na vysokej urovni a nie ziadny lacny variant, maju perfektne vyriesene prudenie vzduchu v rozvodoch takze v sumare velky rozdiel voci spiru v tlakovych stratach nebude a ani ziadne zvukove prejavy od prudenia vzduchu. a robi sa s nim podstatne lepsie ako so spirom.
Odpovedať
@jozopan pekne napisane. Ale firma nema rozhodovat o tom, ktore riesenie je pre nu pohodlne. Zapni vetranie na 200 m3, a pocuvaj hluk. Priemer hadice jednoducho nepusti. Plast sa tiez vobec neda izolovat. Ak preda comair hadice za cenu spira, tak dobre zaraba. Ja by som hadice natiahol sam, ak by som potreboval setrit, to bol aj povodny zamer vyrobcov, aby cely system nebol pridrahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nemas pravdu, firma dodava kompletny system ktory je odladeny a od jedneho vyrobcu nevidim dovod preco by mala robit nieco ine, samozrejme pokial chces kup si len rekuperacku a rob si system ako chces nenutia ta aby si bral vsetko. mal som zapnute a nie je problem s hlukom aj pri 200 m3/h. pri vyssich prietokoch ti hluk skor sposobi vyustka ako potrubie. to plastove potrubie ma urcite lepsie izolacne a prevadzkove vlasnosti ako spiro a plast sa da izolovat tak isto ako spiro tak netvrd ze sa vôbec neda izolovat.
Odpovedať
@apple2012 Ja nemam Comair, ale tie rekuperacie su vsetky podobne ako vajce vajcu. Tu som zhrnul postrehy po roku pouzivania: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo urcite nie vsetky su podobne ako vajce vajcu, treba si porovnat hlavne take parametre ako je hlucnost, vybavenost a prevadzkove naklady.
Odpovedať
@jarosujo super, vdaka, prestudujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 to čo tu píšeš sú absolútne hlúposti. Výrobcovia nechcú predať drahú plastovú rúru. Výrobcovia predávajú ucelený systém, ktorý je vyladený na maximálnu mieru. Hviezdicový systém rekuperácie je jednak tichý rozvod vzduchu a za ďalšie je dostupný každý vývod vzduchu od vstupu až po výstup. Takže aj po rokoch prevádzky dobre čistiteľný. Totižto tá rúra ktorá ako píšeš je predražená nieje len obyčajná plastová rúra. Je to špeciálny plast, ktorý sa požíva aj na výrobu kvalitných cyklofliaš. Je antibakteriálna a antistatická. Je to veľmi dôležité, lebo zabezpečuje hlavne to aby ten rozvádzaný vzduch bol nezávadný. Vieš mi povedať ako vyčistíš T-čkový rozvod so spira? A to nehovorím o hluku, ktorý sa prenáša z jednej miestnosti do druhej. Nechcel by si vidieť takýto rozvod po 5 rokoch prevádzky čo všetko tam je a je dôležite, aby sa to pri čistení odstránilo. A pre užívateľku apple2012 skús pozrieť aj zn. Zehnder. Sú to švajčiari, ktorí majú tiež vymakané jednotky a aj celý systém. A hlavne systém rozvodov ktorý je hermeticky tesný a to je to najdôležitejšie čo musí rekuperácia mať. A čo sa týka vlhkosti v zime. Zehnder to rieši entalpyckým výmenníkom, ktorý vracia časť odvetranej vlhkosti späť do prisávaného vzduchu.
Odpovedať
@nadro Poznas prosim rekuperacie zn. Wolf? Zaujima ma ci nevies ako maju vyrieseny system. Dik
Odpovedať
@nadro hm, vyrobcovia nepotrebuju predavat plastove vysavacove hadice, ale drahe rekuperacne jednotky - preto ponukaju blbuvzdorny plastovy system na svojpomoc. Kedze ich ponukaju zapadne firmy, setri sa hlavne na praci monterov, ktora je na zapade nasobne drahsia ako u nas. Preto svojpomoc, aby zostalo na drahu jednotku. "Totižto tá rúra ktorá ako píšeš je predražená nieje len obyčajná plastová rúra. Je to špeciálny plast, ktorý sa požíva aj na výrobu kvalitných cyklofliaš. Je antibakteriálna a antistatická. Je to veľmi dôležité, lebo zabezpečuje hlavne to aby ten rozvádzaný vzduch bol nezávadný" To je pravda, kedze plast je na rozvod vzduchu nevhodny material /na rozdiel od desatrocia pouzivaneho zinkovaneho plechu/, musi sa upravovat, aby staticka energia nezadrzala v uzkych hadiciach spinu. Prirodzenym obavam tak treba nejako predist, urobia sa tedas upravy, aby im ludia verili, ze ponukaju vynimocnu kvalitu. Ale hlavny umysel je popri hadiciach na samoinstalaciu predat drahu jednotku s velkym ziskom. U nas pride marketing na plasty vhod instalaterom, krori sa velmi nepotrebuju vyznat vo vzduchotechnike, a rozvody su urobene rychlo a bez namahy. A tiez maju zisk z predaja RJ. "Vieš mi povedať ako vyčistíš T-čkový rozvod so spira?" Jednoducho. K rozvodom mam pristup zhora a rozobratie je otazka niekolkych minut. Ale minule bol otvoreny po 3 rokoch, nic som tam nenasiel. Jednotka bezi nonstop 3 roky. "A to nehovorím o hluku, ktorý sa prenáša z jednej miestnosti do druhej". To je nezmysel. Viac hluku prejde zavretymi dvermi. A hluk je podstatny pri prevadzke. A ten robi iny 70tka hadica krat dva, ako 125ka rura. A v systeme su 4 tlmice. "Nechcel by si vidieť takýto rozvod po 5 rokoch prevádzky čo všetko tam je a je dôležite, aby sa to pri čistení odstránilo. Uz som pisal, ze to netreba cistit. A ty ako cistis uzke hadice? Si si isty, ze po 5 rokoch budu krasne zvnutra? " Zehnder to rieši entalpyckým výmenníkom, ktorý vracia časť odvetranej vlhkosti späť do prisávaného vzduchu". Entalpicke vymenniky sa neosvedcili. je lepsie pouzivat diskovy zvlhcovac. Rotacne mozu vysusat menej, ale u mna je dost sucho.
Odpovedať
U mna to vyriesil airby maximum :)
Odpovedať
@peto99 ja som osobne o spire nechcel ani pocut z dovodu: 1. Buduce cistenia 2. Prestup hluku medzi miestnostami (byt zanedbatelny) 3. Vyska podhladu v ktorom to je vedene (cim vlastne aj naznacujem, ze nejaka extra izolacia toho potrubia mi bola u zadnice) Tolko moje dovody - do svatych vojen spiro vs. plast sa nemienim zapajat pretoze tu evidentne funguje viac viera, nez fakty, co si neprizna ani jedna strana.
Odpovedať
@apple2012 Bezi uz 3,5 roka zhruba. Plna spokojnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez Comair HRUC380 na zaklade osobnej skusenosti a moznosti vidiet u jedneho clena tu z MS, a som rad za toto rozhodnutie... Max spokojnost ... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola nie prepáč
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 jedna otázka ako zabezpečíš vzduchotesnosť pri spire? Napríklad také t-čko? Poprosím aj fotku ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?