Rekuperácia & elektrický predohrev vzduchu

Zdravím, po skúsenosti z minulej zimy, keď nám zamŕzal výmenník v rekuperácii pri nízkych teplotách, rozmýšľam o inštalácii elektrického predohrevu vzduchu. (áno, áno, viem o zemnom registri, na to je, holt, už prineskoro:) Keďže som tak trochu kutil, rozmýšľam o riešení DIY. Môj návrh riešenia je zatiaľ takýto: - namontovať na nasávaní z vonku kus plechovej spiro rúry - do vnútra rúry nalepiť ohrevnú foliu, niečo ako toto: (zvonku rúru samozrejme zatepliť) http://www.conradshop.sk/conrad.php?n... - regulácia by bola na začiatku úplne manuálna (systém on/off:), neskôr by som chcel pridať teplotné čidlo. Prípadne to pridať ovládanie cez domáci server, aktuálna teplote by bola braná z externého teplotného čidla (osobná meteorologická stanica:) Otázky: 1. Fungovalo by takéto niečo? 2. Aký výkon by približne mal mať takýto predohrev? (rekuperačná jednotka Sentinel Kinetic) Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si dobre spominam, Sentinel spina protimrazovu ochranu na zaklade teploty (5C ?, nerobi to tlakovo ako niektore ine), cize riesenim by bolo predohrievat vzduch tak, aby na vystupe bola tato teplota. DIY by som asi neriesil. Videl som hotove riesenie do spiro potrubia aj s termostatom, ale lacne to nebolo. Akurat teraz si neviem za toho joba spomenut kde. Vykon vies spocita orientacne sam. Potrebujes vediet tepelnu kapacitu vzduchu (najlepsie v kWh/m3/K), mnozstvo, ktore chces ohrievat (npr 300m3/h) a o kolko chces vzduch ohriat (z -15 na 5, cize npr 20K (C)). Z toho spocitas priblizny vykon.
Odpovedať
Profilova fotka
@vedko Nasiel som http://www.multivac.sk/produkty/eoko :) V navode http://www.multivac.sk/download.php?g... mas aj graf z ktoreho mozes odvodit vykon.
Odpovedať
@majkoj - diky moc! Uz mi napadlo, ze robit to svojpomocne by bol beh na dlhu trat ;) este jedna otazka: v tom subore, co si poslal je na strane 8 graf potrebneho vykonu. Sentinel Kinetic ma max. vykon 270m3/hod., pricom vacsinou ide na cca. 20% vykon. Podla toho grafu by teda s velkou rezervou mal stacit vykon predohrevu 0.4kW, aj keby som chcel zvysit teplotu vzduchu o 10°C - pozeram spravne? Plus, prave som si vsimol, ze ohrievace s priemerom 125mm robia s min. vykonom 0.5kW, takze by tam este bola dalsia rezerva.
Odpovedať
Profilova fotka
Sice ano, ale osobne by som asi zvoli 1,2kW variantu. Treba napisat vyrobcovi na co to potrebujes, on by mal poradit. Ak ten regulator funguje poriadne, tak by je jedno ci ams 0,5 alebo 1,2kW. Idealne je ked to spina sama rekuperacia, ale mam dojem, ze pri sentineli som sa pytal dodavatela a tvrdil, ze to nevie.
Odpovedať
Akurat cenovka je pri verzii s regulatorom uz trochu inde :-)
Odpovedať
@vedko Dobrý den. Předehřev nasávaného vzduchu je ošidná záležitost, protože se tím celkem hodně snižuje účinnost rekuperace. Pro představu - když nasávaný vzduch předehřejete na teplotu vzduchu vyfukovaného, tak se nemá co rekuperovat a účinnost je nulová. Asi nejlepší je tento problém nechat řešit samotnou jednotku, která omezí výkon sacího ventilátoru a vyfukovaný vzduch ji rozmrazí. Já jako větší problém vnímám studený vzduch, který ve velkých mrazech proudí z rekuperace do bytu. Ono , když je v bytě +23°C a z rekuperace fičí +18°C, tak je to prostě studené. Čili, já uvažuji o dohřevu vzduchu za jednotkou. A tam se už s výkonem 1 - 1,5 kW dá uvažovat. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Nooo, v podstate mate pravdu, ale... mne ide vyslovene iba o to, aby som zohrial vonkajsi vzduch na teplotu, pri ktorej by vymennik nezamrzol. To, ze v zime z rekuperacie moze ist 18 st. je tiez fakt - lenze 18 st. je lepsie, ako vetrat vonkajsim vzduchom s teplotou -10 st. Rekuperacia u nas ide stale na 17%, a pri takom vykone nie je sanca, aby bolo citit prudiaci vzduch (samozrejme, ak nedate ruku priamo k "vyfuku".
Odpovedať
@majkoj Sentinel je v podstate primitivna rekuperacia, minimum elektroniky (v nasom pripade to bol zamer). Ani nemam zaujem o nejake napajanie predohrevu na rekup. jednotku. Ide mi o to, aby sa prichadzajuci vzduch zohrial na teplotu, pri ktorej vymennik nezamrzne. Jedine, co by som chcel, je nejake teplotne cidlo, ktore predohrev vypne, ak teplota vzduchu dosiahne urcitu teplotu (a zapol, ked teplota klesne). A to myslim ten EOKO zvladne. Este raz dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva ale to podtlakove vetranie je teoreticky nebezpecne ak ma clovek krb a okrem toho je ucinnost rekuperacie rovnako v haji ako s predohrevom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@ladajaskva dobrý deň pán Láďa, riešili ste nejako ten ohrev vzduchu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?