Rekuperácia EC vs. AC motory, praktický význam? + Ukrajinské jednotky VENTS

Profilova fotka
Ahojte, môžete mi niekto, ako odborníkovi na elektrotechniku vysvetliť, v čom je praktický rozdiel medzi motormi typu AC a EC v rekuperácií? Myslím z toho "vzduchotechnického" hľadiska. Čo som tak pochopil, tak EC motor je v podstate normálny "brushless" DC motor, ako je povedzme v PC ventilátoroch, s točivým magnetickým poľom, vytvoreným pomocou hallovho snímača a postupného spínania cievok, akurát má v sebe ešte aj napájací spínaný zdroj 230V a nejaký ten PWM regulátor s ovládaním buď klasicky priemyselne 0-10V, 4-20mA, digitálne RS485 a pod. AC motory v rekuperáciách sú, predpokladám, typy s kotvou nakrátko, ako je trebárs ventilátor MEZAXIAL a tyristorová regulácia. Otázka znie, v čom spočíva pre mňa praktická výhoda EC motora? Čo je na tom také super, že je tam veľký cenový rozdiel? Ja som bol v tom, že EC motory sú využívané hlavne kvôli tomu, že výrobca rekuperačnej jednotky môže EC motor priamo pripojiť na výstup nejakého toho PLCčka a nemusí vyvíjať žiadny ďalší tyristorový alebo PWM regulátor.... Bod číslo 2: má niekto skúsenosť s rekuperáciami VUT mini od Ukrajinského výrobcu VENTS? Mám na mysli práve typy s krížovým výmenníkom, AC motorom a obyčajnou analógovou redukciou. Nízka účinnosť výmenníka mi až tak nevadí, keďže kúrim drevom, totálne primitívnu tyristorovú reguláciu budem vedieť oveľa jednoduchšie zapracovať do môjho vlastného systému "inteligentného domu", ktorý si sám vyvíjam, len sa pýtam na nejaké praktické veci, hlavne hluk, zanášanie, hrdzavenie skrine a podobné veci, ďakujem...
Odpovedať
Profilova fotka
Chcem sa poprípadne spýtať, ak by som chcel robiť TUNING rekuperácie, čo by ste povedali na náhradu hlučných ventilátorov s vysokou spotrebou nejakým high-end ventilátorom na chladenie PC? Napríklad nejaký typ 140x140mm od NOCTUA, je to na 12V, spotreba v plnej záťaži 1,56W a je schopný dosiahnúť prietok 139,32 m3/h pri 1500 otáčkach, má to PWM, dá sa krásne regulovať... hmmm???
Odpovedať
Co sa tyka rozdielu EC a AC ventilatorov, tak je hlavne v spotrebe, viac tu: http://www.asb-portal.cz/tzb/vetrani-.... Ten "tuning" je sice pekna vec ale ale sam si odpovedz na otazku aky tlak asi vie ten ventilator vyrobit? Je pekne ze do prazdna dava 139m3/h. Musis ale pocitat s tym, ze bezne rozvody v dome maju tlakovu stratu 50-100Pa a to si ten NOCTUA ani neprdne :-D Ja mam na stole v praci ventilator co ma prikon 30W a fuka 1000m3/hod, ale ked sme nan raz pripojili 10 metrov dlhu flexi hadicu o priemere 160mm, chceli sme si ochladit interier fukanim nocneho studensieho vzduchu, tak na konci bolo ledva citit nejaky vanok. A o tom to je. Vsetci vyrobcovia RJ sa snazia minimalizovat prikon, takze keby bolo mozne nahradit drahe ventilatory za nejake 2W lacne vetraciky, myslis ze by to uz davno neurobili?
Odpovedať
Profilova fotka
EC alebo ECM motor je v podstate BLDC motor pre AC. Oproti AC motoru s kotvou nakratko je 2-3x drahsi, pre konecneho pouzivatela komfortnejsi (lebo ma vsetko integrovane) a menej sa hreje nielen pri nominalnych otackach, ale aj pri ciastocnom zatazeni, kde je ucinnost vyssia ako pri inych typoch = nizsia spotreba. Ja osobne by som sa AC motora rozhodne nebal, hlavne ak tvoj ciel je kutit s nim. Sam sice pouzivam US motory Bodine, pretoze maju na rozdiel od Siemensov lepsie riadenie, ale ci dat 2-3nasobok ceny klasickeho AC motora? To si radsej spravim/kupim funkcnu regulaciu (ktoru budes musiet tak ci tak potrebovat). Tuning rekuperacie mozes spravit jedinym sposobom - nahradit zabudove lowcosty kvalitnymi ventilatormi (pozorn na tlakovu stratu) alebo zvacsit priemer ventilatora a znizit otacky (ale to uz je presun ventilatora do off-site boxu).
Odpovedať
Z Ukrajiny by som nekúpil ani kefku na zuby, určite by bola rádioaktívna.
Odpovedať
Profilova fotka
@amater365 Tak to potom ľutujem všetkých majiteľov áut značky Mazda, keďže tie sa vyrábajú priamo v Hirošime... @mgx Vďaka, to som potreboval počuť ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vapno92 - firma ma vlastnu vyrobu a na ukrajine sa vyrabaju aj raketove komponenty a lietadla Antonov, co amater zjavne este nepochopil. k VENTS MINI - je to dost lowcost, pretoze AC motor aj jednoduchy krizovy vymenik su naozaj zaklad. Ak ti to staci a regulaciu chces stavat svoju, tak OK. Ja by som skor isiel mozno do EC motora a protiprudoveho vymenika, plast alebo hlinik. http://www.airforum.cz/viewtopic.php?...
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx Trebárs Sentinel je údajne UK made, čo teda znamená, že výmenník je z číny, ventilátory z poľska a niekde v UK to montujú Poľskí a Tureckí robotníci, čo pri práci žerú a fajčia :-D Ono pozri, kúrenie je drevom, čiže ja práve budem potrebovať intenzívne vetrať s väčšou stratou, aby sa dom neprekuroval, keď to fičí naplno.
Odpovedať
Profilova fotka
ak bude motor ficat naplno, (80% nominalneho vykonu a viac), tak EC/ECM motor neries - pocas zivotnosti sa nezaplati. Skladackari su dnes vsade, ale je rozdiel, kto si vsetko vyrobi/vyduma inhouse, alebo len objedna komponenty a v UK zlozi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tak z toho clanku mi vyslo ze EC motory su uspornejsie ale ta uspora na energii je radovo par desiatok €, t.j. zvysena investicia do EC rekuperacie sa vrati mozno po 10 rokoch ak odhliadnem od ostatnych vlastnosti (hlucnost a plynulost regulacie).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ak mozem obnovil by som temu nebudem zakladat novu. Ak niekto ma rekuperaciu s AC motormi, ma s tou jednotkou nejaky problem (hlucnost, poruchovost ci ine starosti). Jednotky s tymi motormi co som pozeral maju z vyroby prednastavene tri stupne pre regulaciu otacok pri EC motoro sa tieto urovne daju uzivatelsky nastavit co VRAJ pri AC motoroch nejde. Ale ten cenovy rozdiel.... Apropo ma niekto skusenosti so znackou VENUS, vyzera to cenovo velmi zaujimavo. DAkujem vsetkym za komentare.
Odpovedať
Rekuperačná jednotka VENTS VUT 300 mini EC https://www.iventilatory.sk/centralna... 95% ucinnost, hlucnost 28/47dB, cena s dopravopu 1035e, EC motor, podla obrazku ovladac v cene. Nevidim v tom chybu. Je tu niekto kto sa do toho vyzna a pozrie sa na to?
Odpovedať
Ked tak pozeram na tie importovane cinske rekuperacie, tak si asi jednu v plnke objednam z ciny :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?