Rekuperácia - áno, či nie?

Profilova fotka
Ideme si nechat postavit montovany bungalov. Je potrebna rekuperacia?
Odpovedať
1
2
28
Profilova fotka
Doporucujem, kvalita vzduchu sa nedá zrovnávať, ráno sa človek necíti ako v chovprodukte :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nieje nad otvorene okno
Odpovedať
@katarinasifrova nie je potrebná...
Odpovedať
@jozefbredainex napis vyhody vetrania oknom pred riadenym vetranim pomocou rekuperacie
Odpovedať
@jozefbredainex @katarinasifrova odporucam si toto precitat - ze vraj vetranie oknami - a rano sa nevie clovek postavt aj tak z postele, zle vyspaty, pre vysoke uhlicitany vo vzduchu... http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...
Odpovedať
Profilova fotka
@katarinasifrova Potrebna nie, Navratna pravdepodobne nie, Komfortna rozhodne ANO.
Odpovedať
v zime rekup. zapnuta stale den/noc no v lete len na noc a cez den chcem vypinat, aj teraz sice bezi na 3 no otvoril som si vetracky na oknach...
Odpovedať
@creator nevypinaj. Nech ide na minimum.
Odpovedať
@janvirostko tiez este zvazujem tuto moznost ze nechat na minimum,nechce sa mi vstat k regulacii a ked okolo nej prejdem tak len kontrolujem ci nieje zvysene sanie tzn pre mna ze niekto nechal zapnute svetlo v kupelni niekde ;-) :-D
Odpovedať
@katarinasifrova "nechat postavit montovany bungalow" ... to to bude predrazena nekvalita ... vetraci system je fajn, al ekolko zanho vypytaju?
Odpovedať
nedavno som cital clanok ohladom pasivnych domov, autor sa dost obuval do konceptu vyvinuteho v darmstadt-e a konkretne k riadenemu vetraniu mal vyhrady tykajuce sa zdravotneho hladiska..bohuzial to nijak blizsie nerozoberal, takze neviem co presne mu vadilo. ale jeho argumentacia bola tiez v style "niet nad otvorene okno" :)
Odpovedať
@benco predpokladam, ze ten pan nie celkom ovladal problematiku rekuperacie. Filtre samozrejme treba pravidelne menit, ale rekuperacia ma prave prispievat k zdravej klime v modernych zateplenych a dobre zaizolovanych domoch. V minulosti to nebol problem, cez stare okna jemne prefukovalo a tym padom sa priebezne menil vzduch v dome, v dnesnej dobe kvalitnych okien a tesneni sa to riesi mikrovetranim, nadstavbovy system je rekuperacia, ktora ma bonus v podobe schopnosti zuzitkovat odpadove teplo, ktore by za normalnych okolnosti vyfuklo von oknom. Ja mam otvorene okno tiez velmi rad, ale verim, ze bude rekuperacia fungovat ako ma a ze rozhodnutie investovat do toho 5t€ nebudem po case lutovat..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stowasser vseobecny problem rekuperacie s protiprudym vymenikom je vlhkost vzduch v zime. Keby sa vetralo rekuperaciou ako predpisuje norma tak klesne rapidne vlhkost vzduchu v dome a to naozaj nie je velmi prijemne. Takze treba robit kompromis.
Odpovedať
@majkoj to uz nove typy rekuperacii maju poriesene zvhlcovacom vzduchu
Odpovedať
@stowasser skor mi to prislo ako marketing od niekoho, kto preferuje ine riesenie vetrania NED a PD. riesil tam nejaky cesky koncept, ktory je vraj lepsi a bla bla bla, zasa bez nejakych konkretnosti.. osobne planujem dat urcite rekuperaciu a okna chcem fixne, takze to urcite bude musiet fungovat :)
Odpovedať
@majkoj PAUL ma riesenie s entalpickym vymennikom, nikdy som to nazivo nevidel, ale vraj to riesi problem s vlhkostou. http://www.vetranie.sk/nase_pdf/ental...
Odpovedať
@majkoj Stačia senzory vlhkosti, vyvetrané bude aj tak a vlhkosť v ideálnych medziach. Pri dýchaní a varení vzniká vlhkosť. Do sušiarne nastaviť senzor na nižšiu hodnotu a prádlo bude vysušené za pár hodín.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco ano ale zase tam je ucinnost a cena niekde inde :)
Odpovedať
@katarinasifrova Vetrací systém s rekuperáciou sa dá svojpomocne postaviť do 1.000 euro, to by už stálo za úvahu. Kupovať čínsky predražený šmejd ktorý sa o pár rokov pokazí je strata peňazí a nervov.
Odpovedať
@benco Dá sa postaviť výmenník s akoukoľvek účinnosťou a/alebo lacno. Videl som už aj veľký ako 1 m kocka s účinnosťou tuším 99 %. Vlhkoť netreba vracať naspäť, stačí vhodne kombinovať CO2 a H2O senzory, prípadne stačia len H2O senzory, lebo pri dýchaní uniká voda.
Odpovedať
@radopp s tym senzorom vlkosti si to myslel tak, ze ked vlhkost poklesne pod stanovenu hodnotu, docasne prerusim vetranie?
Odpovedať
@majkoj to ano, je to priplatkova vybava:)
Odpovedať
@benco Naopak, ked vhlkost stupne nad urcitu hranicu, zapne sa vetranie. :-)
Odpovedať
@benco Po rýchlej výmene vzduchu sa vlhkosť dobije z hrubých vápenných omietok alebo sadrokartónu.
Odpovedať
senzor vlhkosti mam v bazene a ked vlhkost dosiahne 50% asi tak som nastavil tak sa zapne cirkulacia zavisla na senzor vlhkosti a odvlhcuje...inak bezi asi mod cirkulacia vetrania,mrknem neskor su tam asi 4 druhy vetrania...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vymenik, ktory nevracia vlhkost nemoze mat energeticku ucinnost 99 percent :), len tu hrackarsku teplenu, ktoru vyrobcovia tak radi ukazuju. S tou vlhkostou totiz unika dost podstatna cast energie.
Odpovedať
@radopp no neviem, vetrat by som chcel nonstop, akurat vacsiu cast dna na minimalny vykon a ak bude treba, narazovo a kratkodobo vetrat "na plne gule".
Odpovedať
@radopp hm, dobra pripomienka, schopnost omietok regulovat vlhkost som akosi vynechal :)
Odpovedať
@benco Mám doma hrubé omietky a nikdy som nemal v zime suchý vzduch. Vetrám nárazovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@firhang ale je, pretoze v zime ked je to podstatne entalpia odpadoveho vzduchu je vyssia ako nasavaneho (pretoze maju rozdielnu vlhkost). Tym padom aj keby nejakym zazrakom rekuperacia dokazala zohriat vstupny vzuch na hodnotu odpadneho bude energeticka ucinnost daleko pode 100 percentami :), fyzika nepusti. Vyrobcovia udavaju tzv tepelnu ucinost, to je len udaj na oklamanie nepriatela :P
Odpovedať
1
2
28
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?