Rekuperacia a vedenie potrubia

Dobry den, rad by som sa poradil este pred tym ako navstivim firmu resp. oslovim projektanta ohladom moznosti vybudovania jednoduchej rekuperacie. Mam uz projekt, ktory rekuperaciu nema a zvazujem, ci ju predsa len nedat. Chcel by som to ale co najjednoduchsie. Jedna sa o podpivniceny dom a dve poschodia, kazde cca 120m stvorcovych. Co urcite nechcem, je znizovanie stropov, robenie podhladov a podobne (s vynimkou garaze, kde by mi potrubie pod stropom nevadilo). Preto moja otazka smeruje k tomu, ci je mozne jednoducho dvoma sachtami napriec domom vyviest vyduchy z pivnice do prveho a druheho poschodia cez zvisle kontrukcie do oboch miestnosti po stranach? Posielam jednoduchy nacrt pre lepsiu predstavu, kde 1. je miestnost na prvom poschodi a 2 je na druhom. Alebo si to predstavujem prilis jednoducho? Je moznost dat jednotku aj na povalu namiesto pivnice, priestoru tam bude dost, len myslim, ze by to bolo komplikovanejsie riesenie kvoli tomu, ze povala nebude zateplena. Co myslite? Dakujem za rady skusenych.
Odpovedať
@zetak Odsávanie vydýchaného vzduchu je dobré dať dole k podlahe, fúkanie čerstvého vzduchu hore k stropu. Ak budú zvislé rúry zamaskované v rohu miestností, napríklad sádrokartónom alebo obmurované, tak by vadili? V princípe je to dobrý nápad, len by som priamo nerobil diery na do rúry na obe strany, aby nebolo počuť medzi miestnosťami. Ale potiahol ešte nejaký meter rúry.
Odpovedať
odsávanie aj fúkanie by som dal do každej dvojice izieb, alebo len fúkanie do každej izby a spoločné odsávanie popod dvere z chodby
Odpovedať
@zetak rekuperaciu urcite ano, mam kontakt na dobru firmu z PK, sam sa do toho nepustaj, pozri album
Odpovedať
@zetak rozhodoval som sa rok a pol a nedal som ju aj ked mam tepelnu stratu domu 3kW, naklady na vykurovanie rocne mam do 4000 kW/h co je cca 280 € v plyne na vykurovanie v mojom pripade, ale rozhodol som sa ze budem vetrat predsa len oknami... ale nikdy rekuperaciou nevyvetras tak ako oknom... tod moj nazor...
Odpovedať
@danifedor rekuperaciou urcite nevyvetras tak rychlo ako dosiroka otvorenym oknom, no ja vzdy ked pridem domov po praci a otvorim dvere, vzduch v dome je cerstvy a je vyvetrane. rekuperacia vie vyvetrat dom ak je spravne nastaveny jej vykon. hovorim z vlastnych skusenosti, kedze rekup mame.
Odpovedať
@danifedor a bol si vôbec v dome s rekuperácinu? Vyskúšal si v takom bývať pár dní??? Práveže riadené vetranie je o tom že je to 100krát lepšie ako vetrať oknom. Pretože riadenné ti vetrá neustále 24h denne tak nemáš ani pocit ani nutkanie vôbec oknom vetrať a komfort máš v tom že si taktiež nepúštaš dnu prach, pel a špinu a hluk z vonku. Takže nezavrhuj to čo nepoznáš
Odpovedať
@cvoky8 bol som pozret v troch domoch... nezavrhujem ale ocakaval som od toho nieco ine...
Odpovedať
@zetak Odporucam ti rekuperaciu je to super ivesticia. Kontaktuj tuto firmu: www.asex.sk Vedia ti dodat rekuperaciu za minimalnu cenu. Urcite nechci rotacny vymennik pretoze si vratis do domu to co nechces ako su bakterie ak mas v dome niekoho choreho a tesnenie sa dost opotrebuva. Oni ti navrhnu aj rozvody a aj ti to cele zrealizuju. :-) :-)
Odpovedať
@zetak www.asex.sk vrelo odporúčam aj ja .Cenu majú najlepšiu na trhu , super komunikácia a následná montáž. Takto by mala fungovať firma. RJ musí byť umiestnená v priestore kde neklesá teplota pod bod mrazu -takže nezateplená povala určite nie. Ale ASEX poradí a nájde riešenie aj pre teba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?