Rekuperácia a chladenie

Zdravim vsetkych, googlil som, prekopaval modru strechu a ine fora o vzduchotechnike, pisal som do firiem ktore sa zaoberaju vzduchotechnikou a klimatizaciou a vysledok = chaos a dezorientacia na trhu :( tak dovolte aby som sa na vas obratil o pomoc a radu. staviam montovany dom, dvojposchodovy. okna budu tienene externymi zaluziami. chcem dat rekuperaciu - blacksr navrhla rozvody z PE potrubia, priemer 150>125>100 a teraz pomoc prosim - chcel by som vediet ako by som mohol cez tieto existujuce rozvody v lete chladit??? neviem ci je lepsie kupit jednoduchu rekuperacnu jednotku a dat do domu nastene klimatizacie, alebo ci skusit najst RJ ktora aj chladi? neviem ako silno vedia RJ co aj chladia, realne vychladit/ochladit dom v letnych horucavach. len pre info, nechcem robit zemny register. takze ak mi viete poradit budem vam vdacny. pozeral som NIlan, Atera, Paul F, a vsetci nieco ponukaju, ale neviem ci to stoji za to, alebo ci radsej dat zopar nastenych klimatizacii a tak to poriesit cele. idealne by bolo ak by to islo cez RJ, ale neviem ktora by bola najoptimalnejsia, najvhodnejsia a aj cenovo rozumna. kurenie mam riesene podlahovkou a radiatormi na poschodi cez plynovy kotol, takze tie RJ ktore ponukaju aj ohrev TUV mi budu asi zbytocne drahe. ale zas tie ktore ponukaju chladenie tak automaticky maju aj ohrev TUV alebo aj kurenie - tak teraz neviem. poradte mi prosim vas - ak teda rozumiete tomu co som tu napisal :) dost sa bojim toho ze v ked nastanu horucavy v lete a mam montovany dom cize ziadna akumulacna stena na chlad, tak proste nebude toho miesta kde sa schovat pred teplom. a teploty v dome 27-28 a viac je pre mna utrpenie. takze musim to nejak schladit. mozno pockam prvu sezonu ako to bude prebiehat a potom domontujem nastenne klimatizacie, ale ak by to slo cez RJ a cenovy rozdiel oproti beznej a tej co chladi by nebol az taky velky, tak by som to chcel poriesti cez RJ. poradte mi prosim, ktorym smerom sa uberat a ake konkretne jednotky by ste odporucali? dakujem moc pekne za akukolvek radu. JD
Odpovedať
1
2
7
Rekuperacia nie je primarne urcena na chladenie takze aj ked ma bypass tak realne sa s nou chladit neda. Kedze nechces zemny register, kde by sa vzduch chladil tak je to problem. Ked raz nasava zvonku napr 35 stupnovy vzduch, ktory sa vnutri jednotky zmiesa s napr 23 stupnovym z vutra domu, tak co z toho realne dostanes??? 25- 27 stupnov? Cize ak chces ucinne chladit, tak musis dat jedine klimu. Jednoducha odpoved
Odpovedať
@janko22 klasicka rekuperacia ti spravi v lete dole teplotu o cca 2-3 stupne. Ak ju vsak pripojis na kvapalinovy zemny vymenik tak klimu potrebovat nebudes. Tam vsak treba obetovat asi 50m2 na pozemku kde zakopu potrubie. Ja som nasu rekuperaciu riesil cez centrum rekuperacie a zatial ju mam bez zemneho vymenika. Je vsak pripravena tak ze po lete zistim ci ho potrebujem. Investicia bola tusim 2000eur.
Odpovedať
@janko22 tiez som sa zaujimal o moznostiach chladenia, lebo neznasam letne horucavy. Povodne som chcel chladenie riesit s vyuzitim tepelneho cerpadla Daikin s moznostou chladenia, pricom by bol studeny vzduch vhanany do rozvodov rekuperacie. Toto riesenie mi vsak odbornici neodporucali kvoli tomu, ze rekuperacia je dimenzovana na ine prietoky vzduchu. Bolo by nutne spravit samostatne rozvody studeneho vzduchu a vyfukovanie cez fancoily. Navyse, spotreba tepelneho cerpadla pri chladeni je dost vysoka (na rozdiel od kurenia), takze prevadzka je dost draha, podobne ako v pripade klasickej klimatizacie. Toto riesenie som teda zamietol. Dalsie moznosti ako chladiace stropy alebo kapilarne rohoze su fajn, maju velmi nizke prevadzkove naklady, ale investicia 30 € / m2 je obrovska. Nakoniec tu ostava spojenie rekuperacie so zemnym vymennikom. Vzduchovemu zemnemu vymenniku som sa chcel vyhnut, nedoverujem mu kvoli hygiene. Kvapalinovy (solankovy) zemny vymennik je fajn, cena 2500 € + zemne prace, to je v konecnom dosledku investicia cca 3500 €. Takze vysledok je taky, ze aktivne chladit nebudem :-(
Odpovedať
no pekne, tak to ste ma moc nepotesili. mna by fakt zaujimalo ci niekto ma priamu skusenost s takou RJ co aj chladi, a ci to teda vie vychladit alebo nie. ci to je len taky nejaky marektingovy tah co stoji dalsich 2.500 navyse, ale realne vyuzitie je nulove. ide o to, ze kedze idem stavat montovany dom, tak dost vela veci musim poriesit na zaciatku lebo potom pocas tzv. hrubej stavby uz moc toho nepomenim kedze oni rovno pridu uz z hotovymi panelmi. takze priprava rozvodov na klimu - ak ju teda chcem dat - by som mal urobit pred tym nez to zacnu cele stavat. takze tu mam dilemu, ci urobit tu pripravu alebo ci urobit len rozvody na rekuperaciu (vzduchove) a potom uvidim ci je treba chladit alebo nie. len aby potom som nemal ten problem ze zistim ze treba chladit a potom budem vymyslat ako a kadial natiahnut rozvody medzi vnutornou a vonkajsiou jednotkou a pod. co myslite? ozaj, a neviete nahodu co moze stat taka predpriprava na rozvody na bezne nastenne klimy? v podstate je to par medenych trubiek a par kablov. Netusite kde sa to moze orientacne pohybovat? diki za rady.
Odpovedať
Co si myslite o tomto : Pouzivam tepelne cerpadlo vzduch-voda, na ohrievanie TUV. Chcel by som vyrobit k cerpadlu lievik ktory by zcasti prekryl vyduch z cerpadla kde je studeny vzduch, ten by sa zbieral a potrubim (mam pripravu na rekuperaciu), by sa rozdistribuoval po dome.. Napada Vas nieco, na co si mam dat pozor ? Sorry ze som sa votrel do temy, no je to napad na chladenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
opatrne s "prídavnými " zariadeniami za typové výrobky. Zvýšením odporu môže klesnúť účinnosť zariadenia. Možno odsávaním tohoto "odpadového" vzduchu a jeho ďaľšou distribúciou, ale to už je iné zariadenie.
Odpovedať
@janko22 Problem prehrievania je vacsi v podkrovnych domoch, nedostatocne izolovanych, s nizkou akumulaciou - predpokladam ze mas podkrovie a drevodom nema akumulacnu schopnost. Nilan VP 18 K - K znamena Kühlung - chladenie. Ide ale o aktivnu rekuperaciu, teda ma tam tepelne cerpadlo, ktora potom zohrieva vodu, takze to teplo neide nazmar. Chladiaci vykon 1 kW. Ale kedze to chces chladit o par stupnov - tak plne vyhovuje. @giorgiogrados ma pasivny dom - a funguje len na tom v lete chladi v zime pridava maly konvertor na dotapanie. Kolega pri Plzni ma tiez drevodom s podkrovim a tiez funguje na NIlan VP18 K bez dalsieho chladenia. Pekny den.
Odpovedať
@janko22 Ahoj, riesil som obdobnu situaciu ibaze pri murovanom dome, vonkajsie zaluzie (65 m2), rekuperacia. Zatial nemam otestovane, az toto leto. V stadiu hrubej stavby som pre istotu dal natahat do obytnych miestnosti rozvody klimatizacie, ktore momentalne trcia zo steny bez jednotiek, vyslo to na nejakych 1800 €, tusim 20 €/m rozvodov. Urobil som tak z dovodu, ze pre mna uz 24°C v dome je dost a akokolvek bude zaizolovany dom, ak bude vonku 30°C tyzden alebo dva, je jasne ze sa to prejavi aj v interiery. Samozrejme, tienenim (inym ako zaluzie) sa da ciastocne problem eliminovat a je otazne, ci tych par dni stoji za tu investiciu do klimy, resp. aktivnej RJ, ale potom to uz neporiesis. U mna zvitazila istota, preto RJ a klima, napisem po lete. :-)
Odpovedať
Mam Nilan VP18K teda aj s chladenim a mozem povedat ze sme maximalne spokojni co sa tyka chladenia a vyroby TUV. Predstavu o nasom dome ziskas z nasho albumu. Osobne som sa tiez obaval prehrievania domu. A minule leto sa nam chladenie mimoriadne osvedcilo. Ale treba si uvedomit ze pri 38st.horucavach s tym 22-24st.asi nedostanes. My sme mali tusim tak 25-26st. Tazko povedat. Urcite to ale bolo prijemne schladenie. Samozrejme ze aj tak je vonkajsie tienenie nevyhnutne. Tiez aj NED standard.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@vysoketatry tak ako? ako sa existuje v takychto horucavach? mas aj klimu, ale da sa to vydrzat? dajte vediet ako sa vam prezivaju tieto teploty :) jd
Odpovedať
Ja mozem potvrdit moj predchadzajuci prispevok, ze mame pri tychto horucavach vnutri teplotu 26°.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Jedna z najlepších firiem ktoré sa zaoberajú rekuperáciou je Zehnder a majú to všetko riadne premyslené do detailov, od dizajnu cez hygienu a čistenie až po chladenie či dohrev... prečítajte si nasledovné články... tam je to rozpísané podrobnejšie: http://www.technikzv.sk/?p=377&m=0&n=0 alebo http://www.tzb-info.cz/10709-zdravy-v... http://vetrani.tzb-info.cz/rekuperace...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Chcem sa podeliť o výsledok môjho experimentu s využitím studne ako náhradu za zemný register resp. solankový výmenník. Prvú zimu po spustení rekuperácie som mal obrovské problémy so zamŕzaním rekuperátora (zemný register som neriešil kvôli hygiéne). Potom som pred rekuperátor namontoval vodný výmenník - chladič MKW250, cez ktorý čerpám vodu zo studne. Túto zimu pri najväčších mrazoch -12°C bola teplota vody zo studne 11°C, ktorú prívodný vzduch schladil na 6°C. Tzn. chladič má ešte rezervu aj pre väčšie mrazy. Vodu z chladiča vypúšťam do dažďovej kanalizácie. Prietok vody som nastavil na 100 lit/hod. Na vstupe rekuperátora neklesla teplota vzduchu pod 10°C – treba povedať, že vzduch neprihrieva len studničná voda, ale aj meter prívodného vduchového potrubia a vonkajšie steny chladiča, ktoré som nezateploval. Toto riešenie, podobne ako zemný register, má v letných horúčavách bonus – funguje ako jemná klíma "zadarmo". Rekuperátor má otvorený bypass a do izieb prichádza čerstvý vzduch 19°C, čím udrží teplotu v dome na 25°C. "Zadarmo" = cena za elektrinu pre čerpadlo 30W , t.j. približne 3eur mesačne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilhe vidim dva zasadne problemy v tvojom experimente. Prvy, ak nahodou prestane z nejakeho dovodu cirkulovat v zime voda, zamrzne vymenik a moze ho rozthnut. Druhy problem je, ze to co robis s vodou, cerpas zo studne a vypustas do kanalizacie je podla mna nelegalne, alebo nie @jan45 ?. Ale inak zaujimavy napad, ktory by s sekundarnym okruhom vyriesil asi dva spomninane problemy.
Odpovedať
@janko22 najlacnejšie riešenie sú klasické klimatizačné jednotky. Nakoľko ty máš kúrenie realizované inak tak kupovať rekuperačku z TC ktorá dokáže aj kúriť aj chladiť je zbytočné a inač taká mašinka je inde cenovo. Z klasickou rekuperačkou nikdy nevyhladíš ani nevykúriš priestor, rekuperčaka je na výmenu vzduchu v priestore a pritom rekuperuje (šetrí energiu) nič via. V bežnom RD sa používa rekuperačka od 150-300 kubíkov na chladenie alebo kúrenie potrebuješ mašinu čo dokáže robiť 800, 1000, 1200 kubíkov na vykurovanie alebo chladenie vzduchom potrebuješ väčšiu výmenu vzduchu ako na samotnú rekuperáciu. Na klasickú rekuperačku sa dá domontovať klasický potrubný chladič/ohrievač ktorý bude napojený na klasickú kondenzačnu jednotku. Ale to zase to len dokúri prípadne dochladí priestor nedokáže ho vychladiť ako celok lebo cez výustky nedostaneš potrebnú výmenu chladného vzduchu aby si priestor vychladil. Takže klasické spliti. Ale tam zase bude dochádzať k vysušovaniu vzduchu a bolo by dosť dobré namontovať zvlhčovač.
Odpovedať
@kamilhe veľmi pekne si sa s tým popasoval :-)
Odpovedať
@palo18 Tak, presne ako pises, vzduch ma velmi malu mernu tepelnu kapacitu. Preto vsetci zabudnite na to, ze pri prietokoch okolo 300m3/hod budete chladit cely dom. To by ste museli ma na vyustkoch 10°C a menej stupnov, co by zase znamenalo problem s kondenzovanim priamo na vyustkoch.
Odpovedať
presne takuto situaciu riesim pre kamarata a bude mat kanalove jednotky, jednu pre kazde poschodoe a do rozvodov z kanaloviek bude vhanany vzduch z rekuperacnej jednotky.Vzhladom k tepelnym ziskom (okno 9x3m) je to asi naj riesenie nakolko naozaj vyuzit rozvody rekuperacie je nemozne nakolko neprenesu dostatocne mnozstvo energie.Tak sme zvolili cestu opacnu ;-D
Odpovedať
@majkoj áno som si vedomý, že toto riešenie nie je 100%né. Voda môže prestať cirkulovať napr. kvôli výpadku elektriky. Toto plánujem zriešiť záložným akumulátorom, keďže čerpadlo má napájanie 12V jsm. (túto zimu boli kratšie výpadky, výmenník to prežil našťastie) Keby sa čerpadlo rozhodlo, že končí, tak vtedy voda stečie sama do studne. Horšie by bolo, keby meter rúry zamrzol v studni. Toto ešte musím poistiť. Voda odteká do dažďovej kanalizácie (nie splaškovej), ktorá ústi dole pod kopcom do potoka. Dúfam že to nie je protizákonné. Nad sekundárnym okruhom som uvažoval, ale tam sa to dosť predražovalo. V studni som uvažoval bazénový výmenník, ale ten nie lacný. Plus by bolo treba ďalšie čerpadlo v studni do výmenníka, čo je spotreba elektriny naviac.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilhe mozno sa mylim, ale ty nemozes len tak odcerpavat spodnu vodu a vypustat to je jedno akej kanalizacie. To je plytvanie pitnou vodou, niekde som to cital, ale ako pisem, vobec som si nie isty....
Odpovedať
@palo18 ďakujem :-) Ešte chcem dodať ku potrebnému chladiacemu výkonu a koľko kubíkov vzduchu treba na chladenie domu (bungalov 130m2, zateplenie 12cm): zo skúseností z posledného leta, ten týždeň, keď boli pekelné horúčavy, studničné chladenie stačilo jemne dochladiť dom do teploty 25st. pri prietoku vzduchu okolo 150m3/h. Všetko závisí, kolko tepla sa dostáva dovnútra domu, prípadne koľko sa varí. Chladenie zo studne stačilo vtedy, keď sme mali zatiahnuté závesy na južných oknách. Varíme iba obedy cez víkend. Klasická klíma vychladí dom za hodinu-dve. Studničné chladenie nemá takú kapacitu, musí ísť non-stop aj v noci. Ale rodina si pochvaluje.
Odpovedať
@kamilhe No neviem, rodicia mali v tych pekelnych horucavach tiez "iba" 26 a to bez pouzitia akehokolvek chladenia a maju dom situovany na juh. Ja som v byte s velkym preklenim v obyvacke a kuchyni na JZ nemal viac ako 27. Kolko stupnov by si mal ty bez toho chladenia?
Odpovedať
@danculd počas horúčav vadí jednak teplota ale tiež dusno - vysoká vlhkosť vzduchu. Velkou výhodou chladenia (a je jedno či je to klasická klíma, solankovový výmenník,...) je zníženie vlhkosti. Vlhkosť kondenzuje na chladiči - a toho kondenzu je dosť. Takže 150m3/h 19°ového "odvhčeného" vzduchu síce nie je ferrari chladenie, ale poteší. Pred spustením chladenia zo studne pri zapnutej rekuperácii, aj keď bol bypass rekuperátora zatvorený, teplota v dome pomaly stúpala až ku 29°C. Z mojej skúsenosti, rekuperácia v noci s otvoreným bypassom, nestíha vychladiť dom. Priemerná teplota domu stúpala každým dňom o pol stupňa - tehla má svoju tepelnú zotrvačnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilhe urcite lepsie ako nic, tiez planujem nieco podobne ako ty, akurat, na chladenie asi pouzijem primar TC. Ten uz chladi sice strop, ale ako pises, pri velkej vlhkosti je to problem, lebo TC automaticky zvysuje teplotu chladiacej vody podla vlhkosti. Cim vyssia vlhkost tym mensi chladiaci vykon.
Odpovedať
@kamilhe Tak to je velmi slusne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
ak si chcete podebatiť o solanke a pod. tak mám zopár nápadov... napíšte mi do mailu
Odpovedať
@kamilhe @majkoj Ja som rozmyslal nad niecim podobnym, akurat ze cez chladic v RJ by som chcel pustat vodu, ktoru domacnost spotrebuvava denno denne. Nebolo by toho "chladu" nejako vela, cca 250 litrov studenej vody denne, no prevadzka upne zadarmo, zriadovacie naklady minimalne (1x chladic, 2 ventil, par metrov vodovodnej rury). Vychadzal som z predpokladu, ze vode, ktoru domacnost spotrebuvava nevadi, ba v mnohych pripadoch tomu pomaha, ked ju schladime o par stupnov. Ide uz len o volbu vhodneho chladica (s velkou vymennou plochou). Co vy na to, ma zmysel nad tym dalej uvazovat, alebo vykon tohto riesenia nevykryje ani tie minimalne naklady na instalaciu? J.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v to zial nema ako fungovat. Pri ohreve (tu vodu praveze ohrejes nie schladis :) ) 250l z 15C na 20C bolo 1,45kWh denne co je zanedbatelne. Zriadovacie naklady minimalne nebudu, pretoze potrebujes este dalsi vymenik na okruh s nemznucou zmesov, inak by Ti voda vo vymeniku zmrzla.
Odpovedať
@majkoj Ako mi moze voda vo vymenniku zmrznut? Moja predstava bola ihned za vyfuk z RJ umiestnit chladic, cez ktory by pretekala studena voda. Chladila by vzduch v podstate len vtedy, keby niekto spotrebovaval vodu (SV a aj TUV), umyvadlo, WC, pracka, umyvacka,... Neviem ako si to myslel ty s tym dalsim vymennikom, ale v mojom pripade by stacil len jeden... A pokial by som z toho ziskal 1,5kW chladiaceho vykonu denne, myslim ze by to vykrilo tepelne zisky z varenia a oslnenia z vonku aj tak tienenych presklenych ploch, a to by stacilo...
Odpovedať
@majkoj a samozrejme ze vodu tym ohrejeme; vzduch schladime... ospravedlnujem sa za preklep ;-)
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?