Rekonstrukcia stareho domu r. 59, elektricke alebo plynove kurenie

zdravím, chceli by sme kúpiť dom z roku 59, pálená tehla, poschoďák, plocha zhruba 150m2. Pri rekonštrukcii chceme meniť strechu a dať ju zatepliť, taktiež z vonkajšej strany zatepliť dom. V pivnici je asi 3 roky starý kotol na tuhé palivo, no ten by sme radšej nevyužívali. Vymeníme všetky staré aj liatinové radiátory za nové, nové trojsklo okná, atď..., no nevieme, ako riešiť kúrenie. Plynová prípojka je totiž len pred domom, tým pádom by sme museli riešiť prípojku a poplatky s tým spojené, čo pri elektrike by bolo cenovo menej náročné. Čo sa týka ďalšej spotreby elektriny, máme nejaké terária(2-4 beži v nich výhrev pomocou žiaroviek podľa potreby + UVB zhruba 300W 12h. denne), dosť často bežia PC a taktiež sa budú používať cca 2 TV viac menej súčastne, riešilo by sa aj elektrické varenie, pečenie, ohrev vody atď. Zhrniem Počet osôb: 3 rozloha: 150m2 - dom je poschoďák so sedlovou strechou, čiže vrchná časť je vlastne zobitnené podkrovie - v celom dome sú prieduchy a rozmýšľal som aj nad tým, že tam dám elektrický kŕb(vhodné?) elektrinou sa bude vlastne robiť takmer všetko, kúrenie, ohrev vody, varenie, pečenie, PC, TV, atď... Zaujíma ma teda, či je to v takom starom dome po rekonštrukcii vôbec dobrý nápad riešiť elektrinu skôr ako plyn. (Prešiel som si už viacero tém, no vo všetkých polovica prikuruje všeličím, polovica nezateplí a ma nedoplatky a ďalší zasa neuvádzajú ani rozmery domu, či počet osôb v domácnosti.) Čo sa týka dokurovania, tak to nechcem riešiť, pretože my bolo už povedané aj také, že pán napríklad k plynu dokuroval drevom, za drevo na zimu dal 400€ a na plyne mu preto vrátili 200€ a on sa z toho vytešoval, pritom bol aj tak 200€ v mínuse....no to nie je jediný dôvod, mám ich viac, ide len o to, že nechcem dokurovať tuhým palivom. Ak by sa našiel aj niekto taký, čo to takto má, budem rád za jeho postrehy, poprípade odporúčania, alebo odhovárania.
Odpovedať
V NZ by som kupil TC vzduch-voda a velkoplosne nizkoteplotne radiatory. Ohrieva lacno Tuv, cca 6000.
Odpovedať
vsetko zalezi od tepelnej straty domu mate ju vypocitanu ? ak mate TZ domu vysoku do elektriny by som nesiel a mozno aj TC by malo problem pokit taku vysoku stratu a ktomu ujkovy ste si to zle spocital ak by nekurtil drevom tak by urcite doplacal este 600€ (kurenie drevom je minimalne o 50% lacnejsie ako plynom )
Odpovedať
@stibliq Na rekonstrukciu takehoto rozsahu potrebujes stavebne povolenie. K SP potrebujes projekt. V projekte budes mat napocitanu tepelnu stratu aj spotrebu tepla. Kym to nemas, len strielas od pasa.
Odpovedať
@stibliq jednoduche Stary dom na pozemku plyn volba je jasna plynovy kotol s kvalitnou regulaciou a mate vystarane
Odpovedať
ako už spomenul @matorado , ešte si musíme prerátať tepelné straty atď. toto sú všetko zatiaľ len predbežné zisťovačky. Napriek všetkému dúfam, že aj keď tam nejaké tepelné straty budú(a oni budú nemalé zrejme) tak sa budú dať aj odstrániť poriadnym zateplením. Tak ako spomenul aj @gkrivanek , asi budeme riešiť koniec koncov plyn, no všetko záleží na tepelných stratách, nechceme sa unáhliť a mať nedoplatky či už plynu, alebo elektriny. Osobne by som elektrifikoval radšej, no pasívny dom to nebude zrejme nikdy, podlahovku tam nechceme tiež, čiže len klasika nejaké tie panely alebo radiátory, ale elektrika, tak to je asi mesačne náročnejšie tak či tak ak ten dom nie je pasívny/nízkoeneg.. :-S
Odpovedať
Urcite neelektrizujte elektrokotlom na panelove radiatory! v starom dome
Odpovedať
pri velkom dome budu aj velke straty a ak budu radiatory urcite len plyn popipade je este mnoznost pelety alebo hrasok je to lacnejsie ako plyn najme ak sa pelety nakupia vo velkom naraz a cez leto kej je cena nizka ( ja viem nie je to pohodlie ako s plynom a trosku vetcia investycia) ja mam stratu 17kw zateplenie najlacnejsia ponuka na komplet je 13700 kde straty klesnu na 1/2 pri kurenim drevom cena na jednu zimu 550€ uspora po zatepleni 275€ rocne varatnost cca 49 rokov treba si aj toto spocitat
Odpovedať
@jaster64 Mohol by si mi povedať aký dom máš, rozloha, hrúbka stien, materiál atď.? Pod slovom komplet zateplenie myslíš fasádu, podlahy, stropy, strechu?
Odpovedať
kocka 9,5x9 plus chodba ako keby pristavba 2x5x6m poschodovy a celopodpivniceny steny kvader 40cm zateplenie steny a strecha (rovna)
Odpovedať
@jaster64 No príde mi to dosť veľa za to zateplenie a nemáš tam ani stropy, ani pivnicu a ani podlahy. Ja rátam tiež len so strechou a vonkajškom, bol by to dom so sedlovou strechou, čiže prízemie + obývateľná manzatka dajme tomu a rátal som, že ma to víde do 5000€ vonkajšok + 1000 na vlnu na strechu (teda, to by bola pre mňa prijateľná suma zrejme)
Odpovedať
naco stopy ked by sa zateplila rovna strecha ? pivnica sa neda lebo dom uz stoji podlahy su zbytocne nakolko pod celim domom je pivnica staci si vypocitat plochu stien domu pri vyske domu 6,5m aka je tam spotreba materialu
Odpovedať
@jaster64 jasné, máš pravde, pardón
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jaster64: aspon zateplit stropy pivnic,ci? :-)
Odpovedať
pri vyske pivnice 200cm racej nie nechcem si drat hlavu o plafon :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?