Rekonštrukcia "kotolne" - áno či nie?

Ahoj. Ideme prerabat dom a stojim pred otazkou, ci vymenit aj system kurenia a ohrevu vody. Aktualne je to riesenie, vid. obrazok. Viem ze idealne je to vsetko urobit "nanovo" a mat pokoj na najblizsie roky, ale ak je kurenie v poriadku a nejaky ten rok posluzi, skor sa priklanam za tie peniaze radsej dom zateplit a kurenie poriesit neskor. Moja otazka je - co poviete na tento aktualny stav? ohrievac s kotlom vyzeraju v pohode. Radiatory ideme menit urcite, rozvody chceme nechat povodne (na druhej foto je detail pripojenia). Dakujem za rady a odporucania (ide o 2-podlazny dom v tvare kocky s plochou strechou 2x70m2+podpivnicenie pod celym domom)
Odpovedať
Cele zle! Ratajte ze pri vymene toho protermu za kondenzacny kotol s externym 100l zasobnikom usetrite na plyne 500€ rocne. Casto prerabame taketo kotolne a ked niesu peniaze nazvys nechajte tie rozvody a radiatory zaklad je kotol a hlavne ten plynovy bojler.
Odpovedať
Dakujem za info. Problemom je, (z pohladu mna ako laika) ze sa ohrieva zvlast voda na kurenie a zvlast TUV?
Odpovedať
Profilova fotka
@pietro1785 Problém je v tom, že všetko so všetkým súvisí a pokiaľ zateplíš fasádu a vymeníš okná, zmenia sa pomery tepelných strát a potreby tepla. Čiže bude treba nanovo zadefinovať, aká bude tepelná strata objektu a tým pádom aj čím skôr rekonštruovať vykurovaciu sústavu. Celú. Aj kotol, aj radiátory.
Odpovedať
@pietro1785 Samostatný ohrev teplej vody je skôr výhoda, hlavne v lete... :-) Ak kotlu nič vážne nie je, zatepli, došetri a potom sa pusť do kotla. V radiátoroch je akurát väčšie množstvo vody, oproti plecháčom, ináč ťa spokojne prežijú... :-)
Odpovedať
@pietro1785 tak ako sa už vyjadrili páni nadomnou, najprv zatepli a potom rieš kondenzačný kotol s nižším výkonom a externým zásobníkom. Výmena radiatorov ti žiadnu úsporu neprinesie
Odpovedať
Ďakujem za rady. Inak je lepšie keď to mám takto nezávisle ohrev TUV a kúrenie alebo ak je jeden kotol?
Odpovedať
Jednoduchý kotol so zásobníkom buď kúri, alebo ohrieva teplú vodu. Takže ak naraz "vybabreš" celý zásobník, môže sa ti stať, že by si bol aj vyše hodiny bez kúrenia. Ono, nič strašné, ale stretol som sa s pár ľudmi, ktorí bývali ešte v nezateplených domoch a cez tuhšiu zimu im to vadilo, keď zostali radiátory bez prísunu tepla, lebo sa ohrievala teplá voda... :-)
Odpovedať
@pietro1785 samozrejme ze je lepsie 2 v jednom.
Odpovedať
@gkrivanek ak mozem, este tuto temu o kusok posuniem. Chystame sa o par tyzdnov menit kotol + prerobit kupelnu, pri tej prilezitosti vymenime prevdepodobne komplet aj rozvody vody (takmer 50 rocne, nevidim do steny, ale asi pozinkovana ocel sa pouzivala v tej dobe) Planujeme na to pouzit PEXALPEX, ale to by nemal byt problem. (vyrobca Unidelta, 16/2) Problem su rozvody pre kurenie. Su to stare rozvody, ake sa robili v 70-tych rokoch, asi nieco podobne ako na fotke hore. Cize poriadne hrube potrubia, hlavne hned pri kotli. Neviem, ake trubky mozu ist do kotla / z kotla, je pravda, ze sa tam davaju zasadne 3/4"? Cize by malo zmysel menit vsetky rozvody na 3/4 a menej? Neviem, ako dimenzovat tieto rozvody. Navyse niekedy relativne hruba trubka ide az priamo do radiatora, a ventily boli menene pred 4 rokmi. Neviem, ci by ventily mohli ostat, ale to T-cko na ktorom su namontovane asi nie, predpokladam. Radiatory chceme nechat liatinove (dvojgeneracny poschodovy RD, mame v systeme cca 250 radiatorovych clankov) PS: jasne, ze to treba hlavne ukazat vodarovi nazivo, ale chcem si utvorit nejaku predstavu, kedze s majstrami nemam len dobre skusenosti. dakujem za radu :)
Odpovedať
@kilmie vase rozvody boli vyhotovene na kurenie typu samotiaz cize bezcerpadlove a preto mate hrube rozvody pri kotli. Treba tam len redukcie na 3/4 a prepojit to s kotlom . Obehove cerpadlo sa uz postara o zvysok. PS treba pouzit magneticky odkalovaci filter. Ja pouzivam Total filter cca 140€
Odpovedať
@gkrivanek dakujem. ano, mame samotiaz, expanzna nadrz pojde prec. aj tak sme tam ale mali obehove cerpadlo. neviem presne, ale mozno pribudlo po vymene venilov, ked obeh "spomalil" cerpadlo je ale tiez 20 rocny model a pojde prec. nove by malo byt priamo v kotli (pravdepodobne dame buderus) k filtrom, planujeme tri: - na necistoty, asi magnet + mechanicky (sitko 100 mikronov)... pozriem aj na ten vas model - na tvrdu vodu, mame tvrdost 36. asi polyfosfat.logicky mi vychadza dat to na privod vody do kotla, donekonecna zmakcovat vodu v kureni je blbost... - na kondenzat, kvoli neutralizacii. mame prastary odpad z liatiny a menit ho by znamenalo rozbit krizom celu pivnicu + este kus prekopat vonku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?