Regulácia podlahového kúrenia v bungalove

Dom je vo faze hrubej stavby a potrebujem naplanovat cim sa bude regulovat kurenie. Nieco je v projekte ale koncova zonova regulacia nie je navrhnuta iba celkova. Projekt rata s plynovym kotlom VAILLANT eco TEC plus VU INT 146/5-5 (obehove cerpladlo sucast dodavky kotla), zásobniku TUV Vaillant VIH SN 250/3 a 2 slnecne kolektory Vaillant auroTHERM VFK 135 D (VD). Rozdelovac Rehau HKVD SX-AG Easyflow s automatickým vyvažovaním (14) okruhov a regulaciu plynoveho kotla zabezpeci ekvitermicky regulátor calorMATIC 470f. V obyvacke bude aj doplnkovy krb na drevo skor ako zalozny zdroj ohrevu a pre atmosferu. Podlaha + radiatory (2x kupelne + garaz) su rozdelene do 14 zon. Moja predstava je ze hlavny regulator bude v obyvacke a na jeho zaklade (plus cidlo z vonku) sa bude regulovat cele vykurovanie s tym ze v dvoch hostovskych izbach a spalni sa da vyregulovat nizsia teplota podla nastavenia na stene. Vyssia sa podla toho ako to chapem neda kedze hlavny reglator vypne cele kurenie ked je dosiahnuta zvolena teplota. Nizsia teplota by bola zabezpecena priskrtenim hlavic na elektricky pohon na danom okruhu. Otazky/ciele: - chcel by som mat moznost vidiet teploty (grafy) a chod aj mimo domu cez nejaku apku (v horsom pripade iba doma). Ide o to aby som nemusel behat z teplomerom a zapisovat teploty na papierik ked budem chciet vidiet ako to cele funguje po zmene ejakeho nastavenia - bolo by fajn mat moznost tie izby vykurit aj na vyssiu teplotu (zimomriva navsteva). Otazka je ci sa to da. - da sa nahradit ten calorMATIC 470f s ohladom na to ze su tam slnecne kolektory ? - nerozhodi priskrtenie okruhov cely system ? Cital som tu zopar krat ze kotol zblbne lebo zvysok nema potom dostatocny prietok. - bolo by fajn aby sa snimace teploty dali calibrovat doma tak aby vsetky ukazovali rovnaku teplotu a nie ze jeden bude merat o 2C menej - nechem aby si system sam menil teplotu v noci ako bolo pisane pri Evohome - pri ekvitermickej regulacii je nutna moznost zmeny (posun) kriviek Zatial ma viacej nenapada.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak časom zistíte, že jednoduchšie riešenie je lepšie. 14 okruhov je dom nad 300m2 , to je dvakrát drahší rozdelovač, viac montáže. Regulácia na malej ploche je zložitá, všetko sa tam navzájom ovplyvňuje. Správne uvažujete, že po zvolení kontrolného miesta sa ostatný priestor nedá vykurovať na vyššiu teplotu, preto sa za kontrolné miesto volí najchladnejší priestor (chodba) a ostatné sa regulujú prietokmi, na zvyšok sú tu lepší, možno poradia
Odpovedať
Podlahova plocha bez garaze je 140m2 (z garazou 170m2). Tak je to naprojektovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak takže je to zbytočne kompllikované a aj drahé.
Odpovedať
@jan45 prečo by malo byť 14 okruhov na takej ploche veľa ? Ja mám dom 125m2 a mám tam 13 okruhov, navrhol to tak projektant a je to podľa mňa dobre.Menej okruhov by bolo málo.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_83 jeden okruh 100-120 m dobre izolovaný dom rozpon trubiek 20 cm, 5m/m2, 125x5=625/100 6 okruhov, miestnosť do 20m2 jeden okruh, nepredpokladám, že máte viac ako 5 obývaných miestností. Čo navrhol projektant je iná vec, on to neplatí. A že je to dobre podľa Vás, to je Váš pocit. Ale asi ste myslel funkčné, ale to je rozdiel.
Odpovedať
@jan45 ako teória je dobrá ale realita je asi iná vec :) chcel by som vidieť funkčnosť vami navrhovaného systému, resp chcel by som vidieť ten boj pri regulovaní :) nie vždy je menej viac :)
Odpovedať
@peter_83 no pokiaľ na fotke v tvojom albume je tvoj rozdeľovač podlahovky, tak ak dobre vidím, máš tam okruhov osem...
Odpovedať
@megdesign rozdelovače mám 2, jeden v technickej a jeden v šatníku pri spálni.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_83 no určite nie som teoretik, mám už problémy aj s diferenciálnymi rovnicami aj integrálmi, zostalo mi ešte trochu sedliackeho rozumu. Ale ovládam princípy fyziky, a tá nepustí. Na RD moc nenaregulujete, bolo tu zopár príspevkov typu : prvý rok sa s tým pohraj a viac nič, " s ktorými sa stotožňujem, ale viem že ak je v systéme viac prvkov, je aj viac možností porúch. No a som vyučený vodár, robil som od olova po plasthliník, takže...
Odpovedať
@jan45 ok tak inak, vami navrhovaný model by fungoval, ale dobrý určite nie je. A kedže ste vodár tak by ste mali vedieť prečo. Viac prvkov znamená viac okruhov ? A áno tiež som zástancom toho že treba sa s tým prvý rok a potom to nechať tak nech to žije svoj život. Ale musí to byť dobre navrhnuté a nie len tak zbrucha že to stačí takto, to by bolo také moc na náhodu a to ja nemám rád :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_83 nuz ja mam zastavanu plochu 136m2, 8 okruhov a vsetko funguje. Pri planovani som mal velke sny ako budem vsetko jednotlivo regulovat, ale na zaciatok som to spravil jednoducho, aby sme sa co najskor nastahovali. Prvy rok som sa hral s ventilmy a nastavenim TC, ostatne 4 roky som sa toho asi ani nedotkol. Mozno tam raz tu jednotlivu regulaciu dam, ale iba zo zvedavosti.
Odpovedať
@panak @jan45 ja som riesil tu istu otazku ze regulacia podlahoveho kurenia. Podla odbornych udajov ti usetri regulacia 6%-10% na kureni tj. investicia do regulacie (u mna by to vyslo 800 EUR) je nezmysel pokial mas dobre izolovany dom. Som nazoru ze jednoduche veci su najlepsie a v zivote sa mi to niekolkokrat potvrdilo tj. mame pustene podlahove kurenie BEZ REGULACIE a termostat mam v najchladnejsej miestnosti. Navratnost regulacie vysla na 15 rokov. Jednoducho kurime na 22 ci 23 C a vobec to neriesim ci sme alebo nie sme doma. Uvedomil som si ze jednoduchy system je lacny, spolahlivy a zivot je prilis kratky nato aby som od rana do vecera riesil kurenie - asi starnem. Pozri mi mame v dome len plynovy kotol + podlahovka a vobec neriesim solar alebo nieco ine, proste dom vysiel pasivny ale casom sa mozno ukaze ze aj ta rekuperacia je blbost ale co uz s tym narobim. Casto mam pocit ze ludia su prilis posadnuti perfecionalizmom, lepsie by bolo keby radsej pozivali zdravy sedliacky rozum
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Neviem si predstaviť model aký navrhol @jan45 u mňa doma. V obývačke ako mám tie 2 portály tak by tých 20cm bola utópia pretože by to tam jednoducho nevládalo vykúriť, hlavne teraz v zime je tam cítiť ráno chlad. Ja som nemal sny o tom ako budem niečo regulovať, prípravu na zónovku mám aj keď paradoxne v nej zmysel nevidím , ale tých pár metrov kábla som fianančne necítil tak som ho tam natiahol. Na druhej strane ma ale teší že si viem odstaviť resp upraviť jednotlivé miestnosti bez toho aby som rozhádzal teplotu niekde inde.
Odpovedať
Tiez to riesim, ale chcem tak max. 4 oblasti regulacie. Chcem to riesit cez tech, len este sa uvidi po dohodach s kurenarom... http://tech-reg.sk/kategorie/sterowni...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_83 ale ja mam tiez portal :), viac okruhov predsa neznamena vyssi vykon...
Odpovedať
My máme bungalov 122m2 a máme 15 okruhov. Ono to není zbytočne na škodu . Každý sa sťažuje že neskorý nábeh má podlahovka a to píšu zrovna ti čo majú 6 okruhov.Izba 15,4m 2 má 2 okruhy a obývačka má 4 okruhy 29m2.Po ďalšie tam má význam aj to že čerpadlo v kotli nemusí tlačiť takým tlakom a ide z ľahká,voda mu kladie menší odpor. A keď sa bavíme o zbytočnostiach a drahých riešeniach tak tam patria iba systémové dosky.Tie sú zbytočne a oberate sa o izolaciu v podlahe a vašu peňaženku. Do podlahovky netreba moc rýpať,stačí raz nastavit a potom si už len regulovať termostatom.Ani systém noc a deň netreba aplikovať,lebo nič neušetríte, ba ešte predplatíte a uberate sa o komfort.
Odpovedať
@silvia2891 aky mate system regulacie? centralne, bezdrotovo s lokalnymi termostatmi? kolko obehovych cerpadiel?
Odpovedať
@majkoj ja tam mám 2, jeden má cca 5,5m a druhý vedla neho má cca 2,5m, keď sa tam ráno postavím tak je tam cítiť chlad tam jednoducho musí byť ten had tesnejšie ako 20cm. A ja netvrdím že viac okruhov viac výkonu :) (to platí len v prípade čím viac pásikov tým viacej adidas :DD ) ale zo života v dome vyplynula požiadavka na mierne korekcie v teplotách v miestnostiach a to jednoducho s pár okruhmi ktoré prechádzajú cez viacero miestností jednoducho nedosiahneš.
Odpovedať
@radoslavc Čerpadlo je iba v kotli. Máme iba termostat umiestnený v strede domu pevne na kabel na chodbe.A prípravu na ekvitermiku,zatiaľ iba kábel vonku. A ani ho asi nebudeme riešiť zatiaľ. Máme aj kachle v obyvacke,na atmosféru keď sa ochladí po vyhasnuté tak podlahovka pokračuje.Ostava v podstate naakumulovana niekoľko hodín.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_83 ale ved tu nikto nepise o okruhoch co prechadzaju cez viacero miestnosti. Mam 8m francuzkych okien vedla seba. Sucastou toho je aj ten portal :) @silvia2891 pocet okruhov nema nic spolocne s rychlostou nabehu.
Odpovedať
@majkoj narazala asi na hustotu trubiek pri rozlozeni...
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc tak predpokadam, ze to je dane potrebnym vykonom a o tom nediskutujeme. Ja nemam menej okruhov preto, ze mam velky rozostup...
Odpovedať
@majkoj ok čiže 8 okruhov 136m2, mne to projektant narátal na priamo na dom, rátal aj straty v phpp a potom na to nadimenzoval kúrenie. Otázka znie ktoré riešenie je lepšie (resp ktoré riešenie by dobre fungovalo u zadávateľa nakoľko nie je dom ako dom :) ale to sa asi nedozvieme. Ako som písal vyššie funkčné sú všetky navrhované varianty.
Odpovedať
Skoda ze sa debata zasekla na pocte okruhov co nebola otazka. Ide mi skor o moznost regulacie teplot v troch izbach plus obyvakokuchyna ako hlavna miestnost regulacie a zaroven moznost sledovat priebeh teplot v nejakom grafickom rozhrani (mobil, web ?). Dovod na regulaciu tych 3 miestnosti je umoznit ludom co v nich budu si teplotu menit podla potreby bez vplyvu na hlavnu vykurovanu cast. Neide o navratnost co ale neznamena ze tam dam to najdrahsie riesenie mozne. Moznost prezerania grafov je len extra zbytocnost pre niekoho. Ako pre mna je zbytocnost riesit design vypinacov (pre ilustraciu). :-D
Odpovedať
@peter_83 ja mám na 117 m2 osem okruhov. Odregulovane, chlad necítim. Všetko ide ako má.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@megdesign ale veď OK, už som to písal vyššie že fungovať to bude. Ale nie je riešenie ako riešenie :) ale to je v podstate jedno, hlavne že sme všetci spokojní :)
Odpovedať
Prosim neriesme uz pocet okruhov ale regulaciu. Dakujem za pochopenie :-S
Odpovedať
@panak na to čo chceš existuje nespočetne veľa možností riešenia, od jednoduchých až po zložité od lacných až po drahé :) Sledovanie teploty a kreslenie nejakých grafov sa teoreticky dá zbastliť cez nejaké raspberry v tom by mohol poradiť @majkoj robil niečo podobné na svojom TČ takže určite bude vedieť poradiť, alebo kúpiš niečo hotové tu by mohol poradiť @smartcomfort niečo na spôsob TapHome to by mohlo byť niečo celkom lacné a jednoduché na obsluhu alebo môžeš skúsiť riešenie ako som čítal v jednej diskusii že im poradili KNX riešenie čo je síce fajn a funkčné ale patrične k tomu aj stojí :) alebo oslov miestneho experta @megdesign nech ti poradí niečo z jeho plc portfólia. Alebo ma napadla ešte jedna bláznivá myšlienka skús sa opýtať tvojho dodávateľa kúrenia že čo na to povie on. Držím palce pri správnom výbere.
Odpovedať
@panak to co chces je v kazdej izbe teplomer a ovladanie vetilov s pohonmi na rozdelovacoch - predpokladam ze taka sranda bude stat aj par litrov, kludne si to daj ked mas uz traku zbytocnost ako solar asi s tym nemas problem. Daj si google zonova regulacia podlahove kurenia mmas na vyber vela firiem napis im ci ti vedia aj take cacane s grafikmi na telefone.. Pripadne aj kurenar co to realizuje by mohol vediet pokial neni nejaky uplne obycajny.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?