Regulácia otáčok kotlového čerpadla

Ahojte, potreboval by som poradiť. Na reguláciu otáčok čerpadla drevosplyňovacieho kotla som zabudoval automatický regulátor otáčok s termickou sondou za účelom ochrany prehriatia kotla a plnšieho nabitia AN. Jedná sa o regulátor, ktorý je typovo určený pre krbový ventilátor. Funguje to podľa mojich predstáv, len jedna vec mi tam vadí a to, že je to hlučné. Teda moja otázka je: Čím je spôsobené zvýšenie hlučnosti (možno trapézový tvar sínusoidy) a či to bude mať vplyv na životnosť čerpadla.
Odpovedať
Môžu sa tieto vyššie harmonické frekvencie prenášať napr. z ističa, stykača alebo ventilátora a môžu rozklepať celý okruh?
Odpovedať
Profilova fotka
daj tu odkaz na regulator
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den, chcem vas poprosit o radu. Mame uz dlhe roky kotol Protherm Panther 12 KTO (turbo), na radiatory sme dali termohlavice iba asi pred dvomi rokmi. Poslednu dobu vsak sledujem, ze voda, ktora sa vracia z obehu spat do kotla, je len o malicko menej horuca ako ta, co z kotla vychadza. Teplota vody je nastavena na 60C, rychlost otacok cerpadla na II (2000 za min). Pride mi trochu zvlastne, ze sa voda nevracia znacne ochladena. Z toho mi vychadza, ze bud je teplota vody nastavena na prilis vysoku teplotu (60 sa mi ale nezda vela), alebo su otacky cerpadla prilis vysoke? Neviete mi poradit, co s tym? Pomohlo by skusit znizit otacky cerpadla na 1.stupen (1600 za min)? Vdaka
Odpovedať
@ibauer pri nútených obehoch vody sú tapelné spády omnoho nižšie ako pri obehoch bez čerpadla. Ak je v dome dostatočne teplo tak je nízky tepelný spád v poriadku. Treba vyskúšať či tepelnej pohody v dome sa dosiahne aj na prvom stupni čerpadla. Ak áno tak to treba prepnúť na prvý stupeň, čím sa dosiahne tiež šetrenie el. energie. Čo sa týka zníženia teploty vody na výtlačku, tak to treba zrejme ponechať na 60 C, vzhľadom na nízkotepelnú koróziu výmenníka.
Odpovedať
@ibauer však vyskúšaj , na krátku vzdialenosť stačia malé otáčky, už na druhom stupni som počul vibrovanie špirál, nemôžeš regulovať teplotu vody? ja ju mením výkonom,el kotol, teraz je zbytočné kúriť max výkonom , radiátory sú len vlažné.stačí len taká teplota aká je strata, 60 st mám len pod -25st
Odpovedať
@viktor811 a čo ked kúriš do podlahovky? ako môže hrdzavieť v uzavretom systéme bez prístupu kyslíka?
Odpovedať
@duzu ahoj, do podlahovky by malo byť kúrené kondenzačným kotlom, ktorý je na nízke teploty materiálovo stavaný. Pokiaľ je tam použitý starší kotol, tak treba napríklad zmiešovací štorcestný ventil. Tiež na radiátory možno dať termostatické ventily a na nich regulovať teplotu.
Odpovedať
@duzu výmenník má 2 strany , vnutornu a vonkajsiu , vonkajšia sa može zarosit..
Odpovedať
OK, vyskusal som prepnut na 1. stupen, odsledujem. Co sa tyka teploty vody, nam to kedysi instalateri, ktori montovali kotol, nastavili dokonca na 70C, co mi prislo fakt dost...nemali sme vtedy este ani hlavice a roky to takto islo. Otacky mi nechali na II.stupni (2000 / min). Zda sa mi, ze sa nejakym nastavenim vobec ani nezaoberali. Aka je taka optimalna teplota vody v kureni jesen / zima? Ma sa to regulovat podla vonkajsej teploty? Inak vyriesil som tym ciastocne dalsi velky problem, ktoremu sa chcem venovat v samostatnej teme - extremna HLUCNOST vody v obehu. Normalne kvoli tomu ani nespime. Huci to dost, ale co som studoval, tak to bude asi privysokym nasytenim vody vzduchom, odvzdusnene to je, ale to je ze vraj nejaky vzduch viazany vo vode, ktory sa beznym odvzdusnenim neda eliminovat. Vdaka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?