Regulácia kúrenia, kotol na tuhé-AKU-plyn.kotol

Zdravím Chcel by som poprosiť o názor, resp. poradenie pri riešení regulácie kúrenia v rodinnom dome o rozlohe cca 170m2. Existujúce kúrenie je vedené v med. trubkách na 2 okruhy (ciže povedzme polovička domu 1 okruh a druhá okruh č.2), tieto okruhy vykurujeme plynovým kotlom 24kW. Chcem tam dorobiť kotol na tuhé palivo + AKU nádrž. Samozrejme všetko bude ovládané reguláciou (servo a pod.) Prikladám aj zhruba obrázok ako si to predstavujem. Otázka znie, či som nenakreslil blbosť :), potom, kde mám osadiť čerpadlá (kotol na tuhé a AKU nádrž). Predstavujem si to tak že keď budem chcieť kúriť v okruhu č.1, termostat dá povel riad.jednotke, tá otvorí 3-cestný ventil okruhu č.1, jednotka zistí, či nemá nahriatu AKU nádrž, poprípade kotol na tuhé a ak nie, zopne plyn.kotol. Bude kúriť dovtedy kým nezakúrime ručne v kotli. Potom automaticky vypne plyn. kotol, otvorí 3-cestak medzi kotlom na tuhé a AKU nádržou tak aby bol prietok z kotla do okruhu č.1 (v prípade že už kuriť nebudem chcieť, 3-cestny ventil okruhu č.1 sa zatvorí, 3-cestny ventil medzi kotlom a AKU nádržou sa prepne do polohy tak aby bol prietok len medzi kotlom a AKU nádržou. V prípade opätovného kurenia v dome, mi riad.jednota zistí že mám nahriatu AKU, prepne 3-cestny ventil do polohy tak aby bol prietok medzi AKU a okruhom č.1 Otázky moje sú hlavne či existuje 3-cestný ventil s 3 polohami (ciže asi ako som to napísal vyššie), potom kde umiestniť čerpadlá (asi 1 čerpadlo by mi to nevyriešilo) poprípade nejaké vylepšenia, alebo zjednodušenie tejto predstavy. Ďakujem ;)
Odpovedať
preco zapajat kotol na tuhe palivo,ked plynovy kotol plne postacuje?
Odpovedať
myslis ze usetris ked das kotol na tuhe palivo? investicia bude taka vysoka ze za to mozes par rokov kurit pekne plynom a bez namahy
Odpovedať
Určite si myslím že ušetrím, nakoľko drevo mám dostupné za výbornú cenu a cena plynu pôjde len a len hore (nebavíme sa o cene komodity, ale o napr. distribučných poplatkoch)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas59 vyhodených 6 tis. €
Odpovedať
@lukas59 radsej zatepli, to co das do tohoto riesenia sa ti bude vracat roky a mozno nikdy + sranie s drevom, skladovanie ... aj keby som mal drevo zaradmo by som to nedal.
Odpovedať
@lukas59 Je to dobré rozhodnutie, ale zbytočne to komplikuješ nezmyselnou automatikou. Ak budeš kúriť drevom nebudeš potrebovať plyn a naopak. Takže prestaviť dva ručné ventile pri zmene kotla by ti nemalo robiť problém, keď uvážime, že kotlu na drevo sa musíš denne fyzicky venovať min 1 hod. Ten trojcestný ventil pred AN a čerpadlo č. 2 je zbytočnosť a pôjde to aj bez nich. Ovšem nepôjde to bez kotlového čerpadla a čerpadiel v okruhoch.
Odpovedať
Nie, takto to nebude fungovať. Čerpadlá na jednotlivých okruhoch ovláda jedna regulácia, tá z plynového kotla. Ak zakúriš do kotla na pevné palivo a pripojíš ho do spiatočky plynového kotla, musí plynový kotol zareagovať na vyššiu teplotu spiatočky tým, že bude točiť iba čerpadlami podľa požiadaviek a nezapáli sa. Schému teraz v hlave nemám a popis by mal byť podstatne zložitejší, tak snáď som ťa neodradil. Zapájal som pár takých schém, kedy okrem plynového kotla to boli aj iné zdroje tepla (solár, tuhé palivo, oba s akumulačkou) a fungujú, len nemám k nim prístup. Hlavný kotol bol Viessman Vitodens 200, ktorý celú túto regulácia zvláda skoro sám. Čaká ma tiež takáto schéma raz "doma", ale to je ešte vo hviezdach... :-)
Odpovedať
@viktor811 Práve týmto pohybom tých ventilov sa chcem vyvarovať :) ide mi o to že v prípade dohorenia kotla na tuhé a žiadnej teplej vody v AKU nádrži, mi automaticky zapne kotol na plyn s tým že ten trojcesťák medzi kotlom a AKU sa zatvorí aby mi zbytočne nevyhrieval AKU nádrž a kotol na tuhé :)
Odpovedať
@dedo758 Už asi chápem čo si myslel, plyn.kotol si zapne sám čerpadlo pokial zisti že mu ide cez kotol horuca voda. Lenže to by mi nevyriešilo problém s tým že tak či tak musím dať čerpadlo aj ku kotlu na tuhé (plyn.kotol a kotol na tuhé budú od seba vzdialené cca 6m). A čo sa týka regulačky, chcem to riešiť cez hlavnú jednotku Loxone, čiže vytvoriť si na to program nebude pre mňa problém (resp. si ho prispôsobiť podľa potrieb) OTAZKA: trebalo by tam podla tej schemy este nieco dorobit? povedzme nejaké spätné klapky? alebo tie sa neodporúčajú...
Odpovedať
A našiel som si chybičku v tej schéme: Čerpadlo č.2 nemalo byť na spiatočke z AKU nádrže, ale na prívode do AKU nádrže :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Ĺudia vzdy budú odhovárať od dobrých nápadov všade vidia len peniaze. V celku dobrý nápad , rozmýšlam nad niečim podobným ale k takémuto systému by som si zavolal odborníka .A hlavne málokto si uvedomuje pri spoliehaní sa na plyn že stačí že nastane situácia ...niekto zavre kohútiky alebo stačí umelo vytvorená kríza väčšieho rozsahu a potom bude v teple domova ten čo sa nespolieha len na zdroje gigantov všetko je pomynuteľné treba mať žolíka pre prípad hlavne tam kde to je možné . Ĺudia dosť spohodlneli a spoliehajú sa ze vsetko bude stale tak ako maju teraz .Omyl
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?