Regulácia kúrenia KK Buderus gb172 s RC35

Ahojte, chcel by som sa spýtať na reguláciu kúrenia KK Buderus gb172-14 s RC35. Mám problém s nastavením (prekurovanie - nastavené na 22 reálne 25) a čítal som už všetky diskusie na túto tému, ale v žiadnej som nenašiel dostatočnú odpoveď. V prvom rade ma zaujíma čo je teplotný spád (vykurovaná voda/spiatočka?) a ako ho nastaviť na RC35. Ako nastaviť hysteréziu na RC35? Ako nastaviť modulačné čerpadlo(ide stále na 100%)? V návode som sa dozvedel, že ho môžem nastaviť od 0 do 5. Čo tieto čísla znamenajú? Máme dom s 110m2 a podlahovku v celom dome, TS 8kW a 10 okruhov. Kotol nám zapína 2x denne vždy asi na 2 hod. a medzitým čerpadlo točí vodu bez zapnutia jej ohrevu. Kúrime prvú sezónu a servisný technik nám nechal fabrické nastavenia. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
robim viessman,ale teplotny spad je rozdiel medzi privodom a spiatockou napr 50/40,na RC nastavujes max teplotu do kurenia -pri podlahovke 50 st,Modulacne cerpadlo je asi cirkulacne-ak mas cirkulaciu TUV-nastavenie kolko krat ma za hodinu zapnut.0-5 krat,aspon tak tomu chapem po precitani navodu.Prekurovanie ti moze robit vela aspektov,nenapisal si ako je nadstavena regulacia-podla vonkajsej teploty,podla vnutornej, alebo podla vonkajsej s korekciou vnutornej.Kotlove cerpadlo ti ide ,lebo je aktivovany vykurovaci rezim,a neico ti tu vodu do podlahovky musi nahanat,sama cirkulovat nebude. Zapnutie kotla denne asi na dve hodiny niej zle,je lepsie kurit dlhsie na nizku teplotu,ako kratko a casto na vysoku /cyklovanie kotla/ Dalsia vec pri podlahovke -ked nieco zmenis v nadstaveni,necakajte hned teplotnu zmenu-podlaha je naakumulovana a moze to trvat dlhsie.POZOR NA MAX VYSTUPNU TEPLOTU Z KOTLA do podlahovky podla vyrobcu max 50,doporucejem aj domontovanie havarijneho termostatu ak ho tam uz nemas.Dnes idem jednmu panovi co ma BUDERUS a podlahovku,tak sa ho spytam ake ma skusenosti a dam ti vediet.
Odpovedať
@robo28w regulácia je čisto podľa vonkajšej teploty a pokles je podľa vnútornej. Len ako nastaviť tú reguláciu podľa vonkajšej teploty? Ako som pochopil z návodu tak ekvitermická krivka sa nastavuje podľa teploty vody ku vonkajšej "referenčnej" teplote - u mňa 45°C/-11°C podľa projektu kúrenia. Týmto nastavením sa to prehrievalo. Momentálne mám nastavené 40/-11 plus posun krivky -2,5K. Kotol beží dlhšie (zníženie teploty vody plus offset), ale aj tak po dosiahnutí teploty vody aj domu, kúri ďalej a prehrieva vodu aj dom (ale už len na 23,5°C) a čerpadlo ide stále na 100%.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlak17 mám Buderus Logamax plus GB 162 s RC 35 a tiež mi po spustení prekuroval aj o 4 stupne,nejake parametre som zmenil,používam ekvitermiku,vyreguloval som aby sedela nameraná teplota s vykurovanu už si nepamätám kde presne,niečo v servisnom menu musimpozriet manual,nie som totiž dlhodobo na SK,ale postupnym znižovaním hodnoty K sa to upravilo.Čo sa obehoveho čerpadla tyka,tak to má príkon od 28W do 56W podla otáčok,ktore si sám reguluje podla potreby a pri zvolenom podlahom kureni v nastaveniach ho nieje možné manualne nastavit a pojde ti non-stop aj ked horak nebeží,čiže to tvoje nastavenie kolko krát sa má zapat nebude brat do úvahy,vypne sa až pri zmene na letnú prevádzku.Cerpadlo je na to stavané aby išlo stále,nieje ho ani počut.Mali ste spustene aj susenie poteru pri spustani?Kolko startov horáka to urobilo pocas vysusania vám?Teraz mám kotol dva roky ale iba temperujem dom na 13 noc 14 den.Vyrobne nastavenia je potrebne prisposobit podla tepelnej strate domu,ciže u kazdeho inak,ale TS 8kW sa mi zdá pri novostavbe dost.
Odpovedať
@smrlak my tiež ideme čisto podľa ekvitermiky. Dúfam teda, že máš pravdu čo sa týka toho obehového čerpadla, pretože sa bojím aby neodišlo skoro. Sušenie podlahy sme mali spustené ešte na začiatku tohoto roka, ale nesledoval som počet štartov horáka. Čo sa týka tej TS nemal som to naštudované keď sme robili projekt, nevedel som na čo si mám dávať pozor a som teraz z toho aj trocha nešťastný, ale už nič s tým neurobím. Čakal som, že nás v tomto usmerní projektant, ale nie. Myslím, že nám nakoniec TS vyjde lepšie, pretože sme nejaké veci v priebehu stavby pomenili. Uvidím, keď budem mať energetický certifikát.
Odpovedať
@vlak17 to modulacne cerpadlo ide nafurt, pokial je <= 5 stupnov vonkajsia teplota - ochrana proti mrazu. Zial, nenasiel som moznost, ako to nastavit podla vnutornej teploty, to by sa mi zdalo logickejsie.
Odpovedať
Ja mam nastavene kurenie podla vnutornej teploty a je tam tolko kolko nastavim a viac neprekuruje-aj napriek tomu by to chcelo odbornika, ktory by mi to vysvetlil (nastavil) podrobnejsie ci je lepsie sa riadit vonkajsou alebo vnutornou teplotou. Montazna firma nechala fabricke hodnoty.
Odpovedať
@gashtaan ochranu proti mrazu som vypol. Myslím si, že ak máme stále zapnuté kúrenie tak to nemá význam.
Odpovedať
Stale viac a viac sa presviedcam, ze je najlepsie vykaslat sa na cely ekvimeter a ku kotlu kupit len vnutorny termostat. Zmizne prekurovanie, kurenie rychlo zareaguje na svietenie slnka do miestnosti a nekuri podla cidla ktore je niekde vonku v tieni. A pokial mam nizku TS, tak ide kotol aj tak stale na minimalnom vykone, ci je -15 alebo 10 nad nulou, takze nejaka regulacia teploty vykurovacej vody mi moze byt ukradnuta.
Odpovedať
Napisem asi toto,Ekvitermicka regulacia je ako vsetci viete že podla vonkjsej teploty Vam ohreje privod /vykurovaciu vodu /na urcitu teplotu.Nadstvenie krivky nespravite za jeden den a hlavne ked je vonku teplo,dalej krivka by sa mala pri nadstavovani menit len jeden krat za den a odsledovat ako reaguje.Kurenie podla vonkajsej teploty a aj vnutornej funguje asi takto-napriklad zvolim si danu krivku,kde pri 0 stupnoch mi ohreje vodu na 30 stupnov,pozadovanu v miestnosti mam 20 st,akonahle zmenim pozadovanu napriklad na 22,dochadza k paralernemu posunu krivky,to znamena ze sa mi krivka posunie nahor,to znaci ze vykurovacia voda bude napr 34 st.K posuvu krivky dochadza aj pri znizeni pozadovanej teploty v miestnosti,len smerom nadol-to znaci ze vykur. voda bude napr 28 st.Vsetko samozrejme pri tych 0 st vonku. Takze pri dosiahnuti pozadovanej teploty v miestnosti nedochadza k odstaveniu kurenia,ale len k znizeni teploty vykur vody. Vsetko je len na nadstaveni-lebo vonkajsie cidlo kaze kurit,vnutorne len upravi teplotu vody,preto moze dojst prekureniu miestnosti.Skuste posunut krivku este nizsie,ako pisem skusat aspon 24 hodin, Dalsia vec -pri zapnuti kotla nabeh vykurovacej teploty vody je vyssi a az potom pride k znizeniu vykonu kotlaa udrziavani teploty vykur vody podla krivky. Spravne nadstavena krivka je vtedy,ak mate nadsatvenu teplotu v miestnosti napr 22 a kotol Vam tych 22 aj udrzuje.Pri nadstaveni krivky nedvajte v noci utlm kurenia,lebo to nenadstavite nikdy-bude Vam to ovplyvnovat vykur vodu/Posun krivky/.
Odpovedať
Ahojte, vedel by mi niekto pomoct s nastavenim kotla bg172-24, nemam podlahove kurenie, kotol po i stalacii bol nastaveny mechanikom a vobec nereaguje na nastavania. Po vcerajsom ochladeni kuril nepretrzite dva dni vkuse bez prestavky na 24,5 pricom nastaveny je na 22 a pocas vikendov len na 20. Pocas tyzdna ma pauzu medzi 7mou a 15tou ale isiel absolutne na doraz. Menil som aj charakteristiku krivky z 5 na 3 aj nulu ale nepomohlo. Technik mi radil znizit dennu aj nocnu telotu o 2 stupne ale nepomohlo, kotol meklesal pod 24,5, jedine co mi zostavalo bolo prehodenie na kurenie podla teploty miestnosti a nie podla vonkajsej teploty. Myslite si ze zohrava ulohu aj osadenie cidla na tienovej strane za barakom. Ak by ste mohli pisnite do mailu jozo.hertel@gmail.com, dakujem vopred
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?