Radiator z rozvadzaca podlahovky

Otazocka... kurenari mi nachystali vyvod na radiator ktory bude hned nad rozvadzacom, takze je tam zapojena len taka slucka... teraz som na to pozeral s obkladacom a ze ved tam nie je ventil takze akonahle sa to odpoji/rozreze (aby sa to dalo strcit do obkladu) tak mi to zaplavi dom... Uslo mi nieco? Byva v rozdelovaci vstavana na strane prietokomeru nejaka spatna klapka alebo co? Sorry za fotku ale vystrihol som to z nejakej inej ktora nebola fotena kvoli tomuto problemu.
Odpovedať
to mas priamo z rozdelovaca? bez prietokomeru a ventilu? lebo ak hej tak je to riadna sprostost :) to sa ti aj tak nebude dat vyregulovat a budes tam mat "skrat" - nebude ti to dobre kurit do podlahovky a ten rebrik bude horuci a podlahovka studena.
Odpovedať
je tam prietokomer a ventil (v rozdelovaci to vidno ako tu rurku s chranickou, uplne posledna vpravo - ona sa tak toci dole a vracia poza ostatne) ale teraz pozeram na nete a ak to chapem spravne tak privod je vlastne na strane prietokomeru takze ziadny spatny ventil nepripada v uvahu a to ze tam chyba ventil je problem...
Odpovedať
co by som dal za to aby aspon s jednym remeslom na stavbe nebol ziadny problem....
Odpovedať
Profilova fotka
@foobar problem je aj v tebe, mas na to projekt? Nemas.... Ziadny normalny projektant nenaprojektuje radiator zapojeny do rozdelovaca sposobom, akym to mas urobeny ty, lebo je to blbost. Radiator si pripoj extra so spiralou bez pripojenia na podlahovku a zi dalej...
Odpovedať
Zavri guľáky pred rozdelovačom a tá rúrka pre radiátor bude v najvyššom bode uk za tými guľákmi čiže ak ju rozrežeš tak by toho veľa vytiecť nemalo. Nainštaluj radiátor, napoj na systém, otvor guľáky a odvzdušni ho. Alebo urob ako radí mgx. A nestresuj zbytočne. 😉
Odpovedať
@mgx suhlasim, da sa povedat ze problem je aj vo mne, ze som vacsinou naivny a doverujem ludom ze sa zamyslia ked nieco spravia, lebo fakt si neviem nastudovat kompletne vsetko na 100 % aby som bol schopny odkontrolovat do poslednej suvislosti, preto cakam ze ludia ktory to realizuju vyuziju svoje skusenosti a nespravia to stylom "po mne potopa" (pun intended). Takisto ako ja v praci nerobim vsetko tak ako je niekde napisane a nalinkovane... @toky1, vdaka, hej nad niecim takym som aj ja rozmyslal. zavriem gulaky, vypustim pretlak hadicou a z telesa rozdelovaca a odrezem to nech to moze obkladac zapojit. No nic, vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@foobar nesudim ta, je to bezna chyba. Ludia sa spoliehaju na "common sense" zhotovitela a potom riesia taketo blbosti. U teba je to pomerne jednoduduche. Osobne by som radiator k podlahovke nepripajal, nechal radiator v kupelni len na spirale napajanej 230V AC cez shelly a hada pri podlahovke odrezal pri vypustenom systeme. Pre bezneho kurenara praca na 30 minut....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@foobar nesudim ta, je to bezna chyba. Ludia sa s…
@mgx Sa priživím... Čo si mám pod tým predstaviť? Premýšľal som ten radiátor dať iba elektrický.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

Otazocka... kurenari mi nachystali vyvod na radia…
@foobar nechápem, najprv pises ze tam nieje ventil, potom ze tam je ventil, ked je to ta posledna rura vpravo v chranicke tak uzavries prietokomer a dole tu modru " capicku" a si v suchu (doslova), alebo sa mylim? Edit: a ako budes tymi rurkami vychadzat do rebrika? Takto z rozvadzaca? To bude treba zasekat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@foobar nechápem, najprv pises ze tam nieje venti…
@cukrik25 re: ventil - ano, ventil je dole (pod tou modrou ciapockou), o tom som vedel. hovoril som ze nie je ventil na strane prietokomeru lebo som dodnes zil v tom ze prietokomer je "merac prietoku", nie ze sa nim prietok aj nastavuje, tzn. da sa aj uzavriet. Doteraz pocas prvej vykurovacej sezony sa len susi stavba takze cele moje ladenie prietokov tuto sezonu trvalo asi 15 minut dokopy v celom dome "tou modrou ciapockou" (co vlastne nahradza hlavicu na ventile). Ale ako pisem, medzitym som volal s kurenarom a vysvetlil mi ze prietoky sa nastavuju na oboch stranach. 🤓
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca predstavovat si nemusis nic, je to sprostost na papieri. 1) radiator, ktory bude mat rovnako dlhy "privod" a odvod" ako ostatne okruhy bude fungovat rovnako ako podlahovka, jedine deltaT bude 10C. AK mas dobre navrhnutu podlahovku, tak na nom bude 35C, co veduca nemusi chapat ako vyhodu. Od 1.5 do 1.10 radiator mokre ponozky nevysusi, lebo podlahovka bude mimo prevadzky>>>lepsia verzia s elektrospiralou (200-300W). Niekto to riesi 2 zdrojovym ventilom na radiatore, na druhej strane nevyhoda ze radiator sa stava obetovanou anodou.... 2) radiator s kratkym privodom nebude fungovat ako hydraulicky vyrovnavac, ale ako skrat. Fyzika kvapalin na urovni strednej skoly.
Odpovedať

@cukrik25 re: ventil - ano, ventil je dole (pod t…
@foobar tak ked ti toto povedal kurenar tak ho kopni do riti a hladaj noveho. Prietok sa nastavuje vzdy prietokomerom. Povedz mi ako by si nastavil prietok tym modrym ventilom v pripade, ze mas osadene servohlavice? Tie iba otvárajú a zatvaraju okruh.
Odpovedať

@frantisekca predstavovat si nemusis nic, je to s…
@mgx ad 2) ten skrat sa dá eliminovať škrtením pomocou regulačného ventilu, či? Ale hej, najlepšie asi je dať pripájacie rúrky k nemu dlhšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 radiator, cez ktory nepreteka voda ma vyznam soliteru. tzn. ziadny.
Odpovedať

@toky1 radiator, cez ktory nepreteka voda ma vyzn…
@mgx Regulačným ventilom sa nedá dosiahnuť to aby cez takto nepojený radiátor bol cca rovnaký prietok vykurovacej vody ako cez okruh podlahovky?
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 samozrejme da, ale co dalej? radiator 1.3mx0.5m, teplota privodu 35C,spiatocka 25C, Tmiestnosti 23C, vykon 48W. Na osusenie uteraka asi staci, ale ci na vyhriatie kupelne kde ti treba aspon 100W/m2 silne pochybujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Napra. ja to tam mam vyslovene myslene na uteraky. Na kurenie je podlahovka. Ale sak ano, dalo sa to riesit cisto elektrikou (a v druhej kupelni to tak aj budem mat), ale prislo mi to take ze preco to nezapojit na vodu ked je to hned pri rozvadzaci
Odpovedať

@toky1 samozrejme da, ale co dalej? radiator 1.3m…
@mgx Tak to hej. Ja by som ten kúpelňový rebrík zapojil z jednej strany rúrkami na rozdelovač cez regulačný ventil na sušenie osušiek, z druhej strany by som dal do rebríka elektrickú vykurovaciu tyč. Podlahovka by bola tak či tak ale v kúpelniach obvykle je tej plochy na vykurovanie koľko - 4m2? Možno 250W? To tiež nieje práve supervýkon. Topnú tyč v rebríku by som zapol polhoďku pred sprchovaním, čapkaním decák a podobne. To by mohlo nahriať kúpelňu viac aj pre zimomravých. Po očapkaní by som ju vypol. Podlahovku v kúpelni by som asi urobil zo spiatočky od rebríka ak by to mala byť tak malá plocha. Len môj názor, možno stojí za prd. Niesom od fachu.
Odpovedať
Len na okraj - takmer denne ručne periem oblečenie do fitka alebo na sálovku. Po vypraní ich dám na kúpelňový rebrík sušiť a ráno ich mám k dispozícii opäť. Sušičku nemáme a perieme tak 2x do týždňa a na klasickom sušiaku za noc obvykle veci nevyschnú. Preto by som chcel mať kúpelňový radiátor aj kebyže som mal v baráku všade podlahovku.
Odpovedať

Napra. ja to tam mam vyslovene myslene na uteraky…
@foobar mam to tak ako ty, mam tam tiez vsunute tie elektricke ohrievace, nikdy som ich nepouzil. Mam to presne na to, na vysusenie uterakov. Myslim ze mam samostane privody z rozvadzaca do rebrika - ale su dlhsie ako toto tvoje a aj trubka je uzsia - prave pre to, aby tam nevznikol skrat.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 obe moznosti funguju, dokonca mozes kombinovat aj ako hovoris spiralu + podlahovku (len tam musis v lete oba ventily uzavriet, aby si 300W spiralou nevykuroval 100L v podlahovke.... Doma mam sice podlahovku, ale radiator som do podlahovky nezapajal. Je tam myslim 300W spirala zapojena cez shelly. Kurit mozes ako chces, ci podla teploty, ci podla "rozpisu". Spirala radiator vykuri cca za 2h, potom to dalsie aspon 1-2h chladne. Pre beznu prevadzku mimo leta staci kurenie v radiatori cca 05.00-07.00 a vecer 16.00-18.00.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?