Výmena radiátora v paneláku

Zdravim, viete mi poradit ako vybrat radiator v panelaku. Mam obyvacku 4,5x5 bol tam doskovy radiátor velkost 600x1600 viem ze musi byt doskovy ale teraz je zatepleny panelak aky vykonny by mal byt radiator aby nebol predimenzovany? Kuchyna je 2x4 povodny doskovy s velkostou 600x1900. Aky velky?
Odpovedať
@lubica201 máte vlastný kotol, alebo má celý panelák spoločné kúrenie?
Odpovedať
@lubica201 ten z kuchyne preložte do obývačky a naopak. Použiť termostatické hlavice a vec je vybavená.
Odpovedať
@lubica201 Pokiaľ viem, NEMOŽEŠ len tak vymeniť radiátor v byte váčší za menší alebo opačne...Môžeš vymeniť len taký aby vyhovoval predošlému...Napr. Môžeš mať kratší ale "širší" alebo dlhší ale "užší" taký aby sedel výkon ako predtým...Na každý byt je tkzv. Bytový pas /uložený na OSBD/ a tam je presne aké radiátory majú isté byty...Mne menili radiátor presne vlani a takto postupovali ako uvádzam... Ten technik /vodár/ prišiel pozrieť aký radiátor idem meniť, vlastne menil ho on a aj priniesol nový a namontoval ho..Tento nový potom nahlásil na OSBD... Je to preto aby sa dali vykurovacie vetvy správne vyregulovať a vykúriť.. :-)
Odpovedať
@lubica201 ako pise ,@technik007 chod za správcom, ten ti da podklady aky radiator si mozes kupit. Principialne mozes menit za rovnaku velkost len s konvektormi. Podla velkosti radiatora sa urcuju koeficienty pri rozuctovani nakladov na vykurovanie, takze ak pojdes na hulvata, moze sa ti stat, ze menej prekuris a budes platit rovnako (normalny smrtelnik to ale nezisti, kedze nema tabulky). Ziadny +/- ´podobne velky radiator nebude predimenzovany, pokial na nom mas funkcnu termostaticku hlavicu a nastavene optimalne teploty. Ale preco ich chces menit? Myslis, ze po zatepleni su predimenzovane? Nie, neboj sa. Tak to nie je. To je len naivna predstava tych co dali panelaky zateplit, ze po zatepleni extremne vela usetria na kureni. Zvycajne neusetria ani tolko aby z usetreneho zaplatili uver na zateplenie
Odpovedať
@technik007 to by sa mi pozdavalo keby to bolo takto ale bytove druzstvo ich vymeni za 165e jeden radiator preto uvazujem ze si radiator kupim sama za 72e/ks. Len neviem aký radiator kupit a coho sa drzať.
Odpovedať
@zita19 meniť to chcem lebo ked mi ich davali stare dole kvoli stierkovani povedali mi že tie povodne radiatory aby som uy nedala naspat lebo budu tiect.
Odpovedať
@lubica201 tak kup rovnako velke, s konvektorom zvycejne byvaju znacene 2K, oznam spravcovi, ze treba presunut merace a vybavene. Alebo dohladaj tu ake by si mohla pouzit, ale v kazdom pripade treba overit na SBD ake oni v tomto maju smernice http://www.usskorad.sk/software.htm
Odpovedať
@lubica201 Mne to menil technik ktorý robí pre OSBD a s NÍM sa dohodni na cene+montáži...Budeš si ho sama montovať??? Vieš plne a bez problému uzavrieť stupačky??? To nie je len o výmene radiátora...Potrebuješ aj vypustiť systém, iné uchytenie radiátora,nasadiť nové ventili /dole+hore/ pripasovať ho na staré potrubie dať hlavicu+utesniť všetky spoje...Zvládneš to sama???? Ak áno tak sa pusť do toho a zistíš veľmi rýchlo ako sa veci majú... Ale veľa šťastia... ;-)
Odpovedať
predimenzovaný -nestači priškrtiť a merač tepla bude nastaveny a funkčný a to je asi spoločny majetok takže prečo svoje naklady ,ked nie spolocne a s tym pretekaním asi vidina kčeftu a niečo prerabať to chce vedieť ako na to ,mať veci to neni len tak a zateplenie len aby sa biznis točil a bol pekny panelak inak strata a keci
Odpovedať
@vrajmantak radiator je sucast bytu a majetok vlastníka bytu, nie je spolocny, takze vymena ide na triko majitela a nie spolocenstva vlastnikov. Spolocne su stupacky Inac s tym kseftovanim na neinformovaných suhlasim
Odpovedať
ja som dal stare radiatory dole a vymenil za nove a vacsie ... iba prisiel a prehodil technik merace a zapisal si presne ake radiatory tam isli ... hotovo ... vymena nieje problem, nic vypustat netreba, pozicaj si zmrazovacku na den za 40e a hotovo, rovno si daj uzatvaratelne ventily pred to a radiator mozes namontovat hockedy potom ked vratis zmrazovacku ... ja som to zmrazoval ked uz sa kurilo a bez problemu ... inak a nemas uz naspodku ventil uzatvarelny a hore hlavicu s polohou 0 ?(nie * ta je len min teplota) tak zalezi co myslis ze radiator za 70e ... tiez som take chcel ale radsej som isiel do overeneho koradu ... zas o tolko drahsie niesu
Odpovedať
Výkon radiátora sa rieši iba sú merače priamo na radiátoroch, a to kvôli tomu aby sa správne rozpočítali náklady na kúrenie. Radiátorový merač totiž meria iba teplotu radiátora a podľa toho sa rozpočítava spotreba, ale on nevie, že reálne z akého veľkého radiátora teplo ide. Vo vyúčtovaní ale bude vidieť koeficient ktorím sa bude násobiť počet jednotiek z merača, a ak sú radiátory rozdielne, tak aj koeficienty budú rozdielne. Čím väčší je radiátor, tým väčší je koeficient a opačne. Takže ak chcete ušetriť na kúrení výmenou radiátora za väčší, musím vás sklamať, bude platiť rovnako, s väčším radiátorom získate akurát rýchlejšie zohriatie miestnosti. Získať môžete iba vtedy keď si dokážete radiátor vymeniť bez vedomia správcu, lenže neviem ako dosiahnete preloženie merača bez toho aby ten nehlásil chybu. Ak máte ale iba jeden bytový merač, je to jedno že aký veľký radiátor máte, lebo sa aj tak meria celkové vstupné teplo do bytu, a merač pozná prietok a teplotu vstupnej vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vždy sa nadáva na montážnika-servizáka , že pýtajú také a také veľké peniaze ...Ale že čo je za tým si nikto neuvedomuje . 165 eur za výmenu radiátora , za 70 eur sa kúpi najlacnejší radiátor z merkury marketu, ale to že ktomu treba aj sadu thermoventilu , záves, nejaké predĺženia, tesniaci materiál, koľkokrát sa musia trubky skracovať treba nato narezať nový zavyt , zapojiť to buď s medou alebo uhlíkom , nato treba mať lisovačku s V- celustami .Keď aj má niekto mrazák za 1000 eur, koľko krát sa nad tým jeduje aj hodinku že sa to nezamrazí, lebo keď starý 25 ročný ventil sa nazatvory celkom a bude aj keď malý prietok cez radiátor cez vykurovaciu sezónu, tak to bude vymývat ľad z trubky a môže sa to zamrazovat aj 3 hodinky .A nehovorím ešte o tom že montaznik si za to drží chrbát 2 roky, lebo je to v záruke , koľko krát sa stane že sa dostane do ventilu nejaká mala spinka, nedá sa zatvoriť celkom na 0 samozrejme montaznik má vyjazd, musí odpustiť vodu , vycistit ventil , alebo vymeniť vnútrajšok ventilu , a nikto sa ho neopýta čo je dlžný . Ale hlavné je že za 70 eur sa kúpi nový radiátor a bude čistučke, biele .
Odpovedať
@servismadmont zase z toho robíš vedu. Rozmyslieť, nachystať vercajg, dve diery, hmoždinky, zavesiť, odstaviť, pripojiť, odvzdušniť - hotovo. Aký je rozdiel medzi pripojením najlacnejšieho a zlatého radiatora?
Odpovedať
a už je to tu. Moja kričí, že sa jej netočí vrtula na teplovzdušnej rúre. Čo ja teraz? Zavolám nejakého odborníka? Posťažujem sa na Modrej streche? Alebo zdvihnem riť a za 20min je po probléme? Už idem moja!
Odpovedať
21 min starnem :-|
Odpovedať
@foox Nieje žiadny rozdiel medzi pripojením drahého a lacného radiátora , aj keď som už videl nekvalitný radiátor na ktorom vývody s ventilmi stali tak že mi ztoho bolo na grc. A podľa mňa keď to je nejaký 600x1200 21K radiátor tak s materiálom a zo všetkým 165 eur nieje veľa. Ja nehovorím o tom že sa to nedá, aj ja si doma opravím práčku alebo čokoľvek . Ale sú ľudia ktorým technické veci nehovoria nič, alebo radšej si ide zarobiť peniaze vo svojom fachu , tak si musia zaplatiť odborníka . Murár, maliar si nahadže vercajg do kýbla a ide robiť , ale kúrenárstvo je trošku o inom . Práve pred 2 týždňami sme mali prípad s otcom ktorý má 35 rokov prax v obore , išli sme vyminienat 2 radiátory na 4 poschodí na jednej stupačke, hneď ráno bol problém lebo dole v pivnici sú ventily na stupackach, a bol problém nájsť človeka ktorý mal kľúč od tej komory .Našlo sa, zavreli sa ventily , samozrejme neuzatvarali ventily , museli sme zmraziť trubky a to trvalo 2 hod.Výmena 2 radiátorov, čo trvá hodinku sme tam boli pol dňa .
Odpovedať
@servismadmont to si ešte neopravoval elektroniku, niekedy nenájdeš chybu ani za deň a premeriaš všetko OK , no o chvíľu či o týždeň úplne ináč, dnes sa už veľa vecí ani neoplatí opravovať cena za opravu je vyššia ,ako za nové, iba ak to máš svoje
Odpovedať
@duzu V kotloch vymieňame elektroniku za novú , výrobcovia ani nedovolia opravovať .
Odpovedať
@servismadmont konzumná spoločnosť. Načo vymienať odporík za 5 centov, dáme novú dosku za 300€ ]-(
Odpovedať
@foox Videl som už kotol v ktorom opravovali elektroniku , kotol napustiil veľa plynu do komory potom zaiskrilo a jeb. Sám sa zvesil dole zo steny ...Takže tak Radšej si vymením elektroniku za 120 eur... Veľa krát sa spálí aj plošný spoj , a to preletovat je cigánska robota.
Odpovedať
Nech sa opravuje elektronika v telkách, alebo v prehravacoch ale nie v plynovom zariadení .
Odpovedať
@servismadmont keď otvoríš ešte funkčnú vec, jeden by sa za hlavu chytal, skoro všade sú "vývojové" vady. Alebo je to naschvál. Poddimenzované, slabé , náchylné na prehriatie vedľa zdroja tepla, chyby už v návrhu,... Je to zrelé na utratenie, ešte než to zíde z linky.
Odpovedať
@servismadmont dá sa opraviť i kvalitne mne ide už viac ako 25r. so svojím sa viac pohráš, dnes je to spotrebný tovar schválne sa dáva "kurvítko" ináč by výroba stagnovala, TV skôr starne morálne, nové vychytávky na starom nejdú, tak sa vyhadzjú ešte funkčné, tie moje nechceli ani cigoši hodili rovno do zberného auta
Odpovedať
@servismadmont ja som to mrazil ked boli uz rury teple, a pri plnom prietoku a pohodicka ale verim ze moze nastat problem skor stym ze trubky su natrete alebo staci minimalne zle osadenie tej zmrazovacej hlavice a nechce uz mrazit :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?