Radiator v kupelni na centralne kurenie s prepinanim na elektriku?

Do kupelky uvazujem nad zapojenim radiatora podla potreby na centralne kurenie - vyvod plasthlinika je...len uvazujem tam dat aj elektricke - ked sa nebude pouzivat centralne, resp. ked sa nebude kurit...popripade aj s casovam co zapinat len pred kupanim/sprchovanim. Ako by sa to dalo poriesit?
Odpovedať
1
2
@radoslavc chces to zapajat sam? Ak sa take pytas tak to nerob. Zavolaj kurenara. Ako mas umiestnene vyvody? Mas v dosahu zastrcku? Su na to potrebne prechodky podla typu potrubia a zmiesavaci ventil. Spiral mas xy typov ci uz s termostatom, pripDne casovym termostatom. Zalezi podla penazenky. Obyc. biely rebrik ja cca 1/3 ceny. Ten zvysok tvori 2/3.
Odpovedať
@radoslavc normalne. Ja mam na podlahovku dopojeny rebrik + som tam dal 1200W spiralu na prechodne obdobia. Termostat do zasuvky Tellus. Ziadny zmiesavaci ventil tam nieje potrebny.
Odpovedať
@radoslavc je to klasicka kombinácia s termostaticky ventil a špirála. Pri kureni špirálou zatvoríš termostaticky ventil, aby nebol prietok do centrálneho kúrenia.
Odpovedať
@megdesign ako mas napojeny radiator?
Odpovedať
@pistikus normalne. Do okruhu podlahovky kupelne.
Odpovedať
@megdesign neviem najst ten tellus, vie niekto poslat odkaz?
Odpovedať
@megdesign teda mas dvojbodove napojenie, a teda predpokladam spiralu na privode. Pri kureni spiralou teda zatvaras hlavicu? Musi mat teda zadavatel jasno ako umiestni vyvody.
Odpovedať
@radoslavc https://www.atria.sk/el-tyc-s-termost... https://www.atria.sk/t-kus-1-2-f-x-1-...
Odpovedať
Pre upresnenie - Ak sa budú iba ťahať rozvody, tak napr. prívod bude dopojený cez termostatický ventil tak, že vývod plastohliníkového potrubia bude v osi vývodu radiátora. Na spiatočke sa na rebrík namontuje T-kus, čo spomína @robo28w a nasmeruje stredným vývodom nie dozadu, ale pod radiátor. Zospodu príde špirála a na bočný vývod rohový spiatočkový ventil. V tomto prípade bude vývod plastohliníkového potrubia cca 5 cm (treba dopredu kúpiť spiatočkový ventil a T-kus a presne odmerať) vedľa vývodu radiátora (radšej pod radiátor ako mimo, vyzerá to krajšie...
Odpovedať
Na prívod wua armatúr, a na druhy koniec špirálu s termostatom a je to.
Odpovedať
@pistikus tento radiator, ale v bielom. Vsetko som napojil odspodu. Ako okruh podlahovky, tak aj spiralu.
Odpovedať
@radoslavc napriklad: https://ema-elektro.sk/elektromateria... Ale su aj spiraly s integrovanym termostatom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tie spiraly, je to dostatocne 150W?
Odpovedať
@radoslavc ved pisem, ze mam 1200W. 150W je podla mna malo.
Odpovedať
Este to olutujes. Samotna podlahovka je pre taky tadiator malo tepla, sak to je sotva 30°. Par krat zabudnes zavriet ventil pred pustenim spiraly, potom ho budes mat radsej zatvoreny stale :-D Skoda casu sa s tym takto babrat pri montáži. Viem čo píšem :-D
Odpovedať
@kejsix ty to mas ako? nevedel by si to cvaknut, nech si to lepsie predstavim? vdaka
Odpovedať
@radoslavc a co takto dat pod dlazbu (pokial este nieje polozena) elektricku rohoz a na stenu termostat s vypinacom? Budes mat podlahovku aj v obdobi, ked nebudes kurit teplovodnu podlahovku...takto o tom uvazujem ja, akurat nebude v kupelni teply rebrik na mokry uterak..
Odpovedať
@radoslavc Niesom doma, ale tak ako pise @megdesign... A ventil natrvalo zatvoreny, aby som nan nezabudal. Kurim len spiralou cez casovac chvilku rano a potom vecer v case, ked sa cca umyvame, aby susilo uteraky. Skoda casu a materialu na to napojenie podlahovky. V hornej kupelni mam tiez na to slucku zo steny, ale som rozhodnuty ju pred obkladanim zasekat do steny a rebrik dat cisto elektricky.
Odpovedať
@kejsix spodne uzatvaracie ventily som dal aj ja, ale vobec ich nezatvaram. Ked zapnem spiralu /sprchovanie/ tak kym vyhreje vrchna cast radiatora kupelnu z 22 na 24, spodna cast je vlazna. Sledoval som aj tlak v systeme podlahoveho kurenia, ale ten stupol len o 0,1, cize pohoda. Vyska rebrika je 180cm, sirka 80 cm. Prioritne nejde ani tak o teplo v kupelni, ako o to, ze je kde dat ususit uterak.
Odpovedať
@megdesign kde si kupil 80 cm siroky rebrik? Alebo aspon, ak vies, prezrat aky to je. Dik :-)
Odpovedať
@megdesign To je maly objem, tam Ti nema preco cvicit s tlakom. Ale ked nezatvoris ventil a kuris podlahou, obehove cerpadlo kurenia Ti predsa musi brat teplo zo spiraly do okruhu. Ci sa nechapeme? Uzatvaraci ventil by si mal mat len jeden, aby sa mala kam rozpinat voda, ked kuris spiralou.
Odpovedať
Idem robit kurenie-vodnu podlahovku a rozmyslam dat rebrikovy radiator na podlahovku a aj na elektriku, lenze eletrikari mi zabudli tam namontovat zasuvku a uz mam omietky. Otazka je ci je treba napojit rebrik aj na elektriku, alebo to staci len na podlahovku? Alebo dorobit zasuvku? Pouzivate ho casto na elektriku?
Odpovedať
@originalx Na podlahovku je to o nicom.
Odpovedať
@kejsix ano, teoreticky ked mi kuri radiator spiralou a bezi aj podlahovka, berie to obehovka. To sa myslim u mna ani este nestalo. Ale ako pises. Je to maly objem, cize aj ked to roztoci obehovka, dodava sa teplo do vratky do rozdelovaca podlahovky, nasledne do kotla a tym padom mu pomaha, ked sa mu vracia tepla voda, ci?
Odpovedať
@megdesign Ty kuris elektrinou, tak to je svojim sposobom jedno. Ak mas na rebrik prietok do litra za minutu, tak cast tepla co Ti strhne spiatocka Ti vlastne velmi nechyba, rebrik je teply tak ci tak.
Odpovedať
@zita19 sorry. Meral som ho a ma len 77 :-S Manzelka niekde na nete nasla... Tomterm.sk radiator Oziris. Sirka 77 vyska 180
Odpovedať
@originalx podla mna podlahovka nestaci, radiator v kupelni na elektrinu ne nevyhnutny... rohoze v kupelni zmysel az tak nemaju - v lete je teplo a netreba kurit...treba to len v zime..a teplota podlahovky je malo a a na rohoziach nic nevysusis...navyse nabeh je podla mna dlhsi ako na elektrickom radiatore...cize kym to vyhrejes rohozami - cca 1-2h, a sala to dalsie 2-3h, radiator ak by mal dobru spiralu je to za par minut a salanie nie je tak dlho...
Odpovedať
@radoslavc tak mam dat domontovat zasuvku, alebo ho tam vobec nedat? Bude chybat, ak tam nebude?
Odpovedať
@originalx ja tam elektricku spiralu za kazdych okolnosti dam. Mam moznost prevrtat stenu do vedlajsej technickej miestnosti a zasuvku dam pravdepodobne tam. Lutujem, ze som zasuvku nedal hned vedla radiatora...
Odpovedať
@megdesign vdaka. 77 cm je predsa len viac ako 60, tam sa da vysusit aj osuska. Idem hladat :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?