Radiátor "načierno"

Dobrý deň, Chystáme sa s manželom kúpiť byt, páči sa nám,všetko ok,až na jednu vec: majiteľ si do kúpeľne nainštaloval načierno radiátor+podlahové kúrenie, nemá na ňom merač a tak si vykuruje v podstate zadarmo.. Keď sme mu povedali že pred kúpou chceme,aby ho zaregistroval (zoficialnil),povedal že to by bol problém ale že sa nemusíme báť že to citujem "v živote nikto nezisti".. Keďže tým nie som si až taká istá a hlavne nechceme kradnúť, pýtam sa čo sa dá v takejto situácii robiť? Dotyčný sa ponúkol že nám ho teda rád odmontuje ale práve že my ho chceme,čo robiť? Ako postupovať, je možné ho nejako nahlásiť nech nám namontuju merač alebo je potrebné ho komplet odmontovat a tváriť sa že ho ideme nainštalovať od začiatku? Poprípade ak majiteľ odmietne, čo nám hrozí ak to zistia počas toho keď tam už budeme bývať my? Ďakujem za každý postreh
Odpovedať
Profilova fotka
neviem oficiálne riešenie, ale byt je v správe nejakej inštitúcie, tam požiadajte o odovzdanie , treba jestvujúci stav nafotiť za prítomnosti zástupcu a zvyšok si musia vysvetliť oni. Ak ho odmontuje majiteľ, môžete spoločenstvo požiadať o súhlas na zabudovanie, aj s meračom.
Odpovedať
@janna187 Ahoj. Je to čistě právní problém. Asi to dopadne tak, že budete bez radiátoru, protože nevidím jediný důvod, který by nutil nynějšího majitele, aby to legalizoval. :-)
Odpovedať
Ak teda naozaj chcete byt papezskejsi ako papez, tak to oznamte spravcovi (vo vlastnom zaujme nehovorte o podlahovke, spomente len radiator), zistite si jeho vykon (kolko ma wattov) a pri najblizsom rozpocitani energii vam to automaticky zohladnia.
Odpovedať
@janna187 Akým spôsobom sa v byte meria spotreba tepla? Na ostatných radiátoroch sú samostatné merače? Ak sa spotreba náhodou meria na prívode vykurovacej vody do bytu tak je to jedno. Nikomu nemusíte nič oznamovať. A predtým tam nebol žiadny obyčajný radiator? Zistite u majiteľa alebo u susedov. Po kúpe bytu si môžete ihneď radiator akože vymeniť - nie je to zásah ktorý vyžaduje stavebné povolenie. Potom nahlásite radiator správcovi.
Odpovedať
Nahlásiť správcovi ale treba počítať že predchádzajúci majiteľ môže byť nemilo prekvapený keď mu príde dodatočná faktúra za odber tepla
Odpovedať
@banjo1 stotoznujem sa
Odpovedať
@neprd na každom radiátore sú merače, normálne tieto byty nemajú radiátory v kupelni takže kontrola tam nechodí, on spravil rozvod z hlavného vedenia kde sa to nemeria
Odpovedať
@banjo1 a tomu sa chce práve majiteľ vyhnúť ;) len neviem podľa čoho by mu poslali faktúru keď tam nemal merač, možno jednorazovú pokutu?
Odpovedať
Profilova fotka
pokial viem tak uplne zadarmo ten radiator nebude... teplo sa rozratava tusim 40% podla meracov a 60% podla rozlohy bytu ale mozem sa samozrejme mylit
Odpovedať
@y2k Nemýliš sa, ale dom od domu sa tento pomer môže líšiť podľa toho, ako si to schvália. U nás je fixná zložka 30% a variabilná (ktorá sa rozúčtováva) 70%.
Odpovedať
@janna187 Ja by som osobne z toho nerobil tragédiu, ak je to jediná vec, ktorá Vám bráni pri kúpe bytu. Byt kúpte, do kúpno predajnej zmluvy vložte ako prílohu fotodokumentáciu z bytu, kde budú jasne pofotené jednotlivé miestnosti čím docielite jasný dôkaz, že radiátor tam už bol namontovaný pri kúpe bytu samotného. Po kúpe, akonáhle sa "zaregistrujete" u správcu bytového domu si chodte ten radiátor zahlásiť, resp. sa urobte "sprostou" a povedzte, že ste zistili, že na jednom radiátore nemáte merač ... Na bývalého majitela nebonzujte, správcovi nehovorte, že ste na túto tému s ním debatovali ... Pochybujem, že správcovská spoločnosť bude natoľko proaktívna, aby naháňala bývalého majitela bytu o doplatok. Tu by bolo otázne, aký by ten doplatok mal byť. Koľko tepla sa do bytového domu odovzdá, toľko majitelia zaplatia. Takže DLH voči teplárniam (resp, neviem, akým spôsobom vykurujete) nie je žiadny a ak by bývalí majitel zaplatil pár desiatok EUR za takýto radiátor aj rok spätne, tak by sa majitelom bytov vrátili tak max nejaké centy :) Určite to kvôli tomuto nikto nebude riešiť, veľmi silno o tom pochybujem ... Preto ako hovorím, zabezpäčte si len dôkaz, že ste to s tým radiátorom už kúpili. Možno ani neni treba to dávať do kúpno predajnej zmluvy, stačí mať znalecký posudok (ktorého súčasťou fotky sú) z obdobia, keď ste ešte byt nevlastnili :)
Odpovedať
@lubk0 vďaka!
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?