Protherm Tiger - náhrada

Ahojte. Naši majú na byte staručký plynový kotol Protherm Tiger 12 KTZ mal by byť 12kW z roku 2002-3 nevime presne. Stále sa im kazí, a vypadáva, opravár tam je každú chvíľku. Chceli by ho vymeniť. Akú vhodnú náhradu zaň by ste odporučili? Predpokladám že dnešné kotle už väčšina je len kondenzačných. Môže sa použiť kondenzačný kotol na pôvodnom type komína? Tiež aj tento starý je turbo, alebo ako sa to označuje. Ďakujem.
Odpovedať
@kajo873 z pôvodného komína stačí vytiahnut hlinikovu vnútornú ruru dn 60 a nahradiť ju plastovou. v prípade že je už poškodené aj sitko na konci nahradiť novým.
Odpovedať
A treba myslieť aj na odvod kondenzu.
Odpovedať
@jaro313 hej kondenz nie je problém, je to na jednom mieste aj odpad. @gkrivanek super to ma potešilo, lebo to boli staré inštalácie na bytovke, komín šiel do boku cez stenu a je spravená fasáda nová, neradi by sme to rúcali.
Odpovedať
@kajo873 all in one.. napr. viessman 111w alebo 222w , alebo baxi nuvola platinum, geminox, alebo protherm : )) etc.vsetko sa to hybe cca okolo 1600,- z vinimkou 222w :-) ja mam Baxi a spokojnost, odporucam.
Odpovedať
Profilova fotka
Uz kupis len kondenzacny. Stare zasoby su uz vypredane a plynove sa predavaju kondenzacne. My sme menili a aj komin je iny. Tiez koncovka na komine je ina. Ak bol dom koladovany pred 1999, tak je povolene pouzit predchadzajuci vyvod cez fasadu. Ak je kolaudovany neskor, musi byt komin a dodrzane rozptylove podmienky
Odpovedať
@sissik Kolaudovaná bytovka bola dávno nejak 1989. Ale plyn sa dorábal 2002-3.Dali z každého bytu komín bokom von cez stenu. Snáď teraz keď sa bude meniť kotol nebudú chcieť aby šiel komín hore. Či? Kto na to vlastne dohliada? Alebo plynár nezrealizuje výmenu kotla keď sa nedá komín hore?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ak komin cez stenu urobili v 2002-2003 a robili kurenie, tak uz bola platna vyhlaska o rozptylovych podmienkach. Tam museli dodrzat rozostupy od okien. Teraz pri vymene kotla by v takomto pripade mal stacit vyvod cez stenu - legislativa nechava taku moznost. Ak by sa robilo komplet nove kurenie, napr. by sa odpajali od ustredneho a mali vlastny kotol, tak by museli komin tahat az hore. Ked EU zakazala vyrabat nekondenzacne kotly, tak nechali v legislative vetu, ze sa mozu pouzit existujuce vyvody ces fasadu pri vymene kotla. Ale iba pri vymene. Otazne je, ci sa vtedy davno dodrzali rozptylove podmienky. Ak nie, tak spaliny z kondenzacneho kotla su nebezpecnejsie ako z toho povodneho kotla, viac smrdia a treba pocitat s tym,z e ludom budu vadit. A bude sa musiet riesit nejaky komin aj ked podla legislativy nie je nutny
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?