Protherm Raja 9K

Zdravim. Chcem sa opytat na nazor kombinacie kurenia konkretne elektricky protherm K9 + akumulacna nadrz 750 l + vodna podlahovka + kachle s vymennikom ...kurenie elektrika a dokurovanie tuhym ktoreho by som sa nerad vzdal...dakujem za nazor
Odpovedať
@pado92 Ak to dom potrebuje, tak je to dobré riešenie.
Odpovedať
No chceme si dat postavit nizkoenergeticky dom z veloxu. V zaklade maju elektricke podlahove kurenie + bojler no nepaci sa mi ze elektricke podlahove kurenie je elektricke cize nieje mozne ho okrem fotovoltaiky vyhrievat inym pridavnym zdrojom. Nemam s tymto skusenosti preto sa pytam ci to nieje zbytocne vyhodenie financii...moznost kurit plynom tam nieje
Odpovedať
@pado92 Teplovodný zdroj na drevo + EK, môže byť. Alebo tepelné čerpadlo. Alebo malé krbové kachle neteplovodné + EK. Tých možností je viac. Vždy to závisí od toho, aký veľký je dom a ako veľmi je nízkoenergetický - čiže od ročnej potreby tepla na vykurovanie. My napríklad kúrime len elektrinou a ročne to stojí len 160 €. Peniaze sme miesto do krbu a komína vrazili do rekuperácie a hrubších izolácií. Takže rôzne sa dá. ;-)
Odpovedať
@pado92 Nájdite si v projekte - ročná potreba tepla na vykurovanie.
Odpovedať
Projekt nemame zhotoveny no pri najblizsej navsteve projektanta taketo veci isto budeme zistovat. Momentalne mame za sebou len uvodne stretnutia s odbornikom z firmy a zajtra nas caka financny poradca.160 sa mi zda uz trochu vela. Ale na to ze je to bez starosti prikladat nieje vazne zle.Aky velky dom vykurujes?
Odpovedať
@pado92 160 € ročne, nie mesačne :-) dom má 120 m2
Odpovedať
Znova dalsi, ktory si mysli, ze potrebuje teplovodnu elektraren. Netreba. Staci elektrokotol, krbove kachle a/alebo klima. Pri malej spotrebe TUV obycajny bojler 160l. Akumulacne nadoby a ostatne ozdoby patria do velkeho, stareho alebo nezatepleneho domu, nie do veloxu.
Odpovedať
@blacksr aha 😁 a to je prosimpekne ako.mozne? 😁
Odpovedať
@pado92 je to tak navrhnuté - izolácie, rekuperácia, jednoduchý tvar, využitie slnka cez južné okná
Odpovedať
@peto99 som v tomto novacik a neviem co by bolo do veloxu najvyhodnejsie. Vravis elektrokotol aj bojler? Som nepochopil :-)
Odpovedať
@pado92 ahoj takto som to mal pôvodne aj ja ale teplovodne kachel a spol prekuria miestnosť. Veľký výkon. Plus znáročňuješ systém prepojenie a pod. Ja som dal nakoniec teplovzdušné kachle Salerno a elektrokotol protherm raja - priamo do podlahovky bez akumulačky - mám rekuperačku a dom zateplený 25 cm EPS. Podľa mňa je zbytočne riešiť akumulačku pretože neuvažujem o dvojtarife.
Odpovedať
@pado92 ak bude mat dom velmi nizku potrebu tepla na vykurovanie nie je potrebne riesit niekolko tisicove investicie v podobe komina, kotla na tuhe palivo, aku nadrze a komplikovat system :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pado92 tiez som mal naplanovane vsetko, ale do noveho domu su to zbytocnosti. Elektrokotol je NAJLEPSIA moznost, co vsak neznamena, ze kuri lacno. Preto je treba nieco usetrit kachlami alebo klimou. V mojom pripade by som prekuril EK rocne cca 1000 E, usetrim 300 az 400. Bojler potrebuje rocne cca 300 az 400 E, usporny s TC sa oplati az pri vysokej spotrebe TUV. Ak bude dom velky, od 150 m2, oplati sa normalne TC na kurenie. Vodnik a AKU je blbost, to uz je lepsie kurit kotlom na drevo.
Odpovedať
@dominik_boksansky moznosti dokurovania tuhym sa nechcem vzdat pretoze drevo mam takmer zadarmo
Odpovedať
@peto99 dom bude mat 110 m cize relativne maly. V takom pripade by si co navrhoval?
Odpovedať
@pado92 ak mas drevo takmer zadarmo, tak ho predaj a zostane na iny bezproblemovy zdroj bez velkych investicii ;).
Odpovedať
@pado92 elektrokotol a kachle bez vymennika
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?