Prosím o radu pri bilancii tepelných strát

Zdravim modrostrechaci. Chcela by som sa poradit o vypocet tepelnej straty rodinneho domu. Dostali sme vypocet ale akosi sa nam to nezda. Dom ma pultovu strechu, plocha prizemia 68,33m2, poschodie 68,98m2, ob.priestor priyemia 177,67m3, poschodie 165,37m3. Je tento vypocet v poriadku.
Odpovedať
@katuch Je, ak ide o starý dom, bez izolácií. Nie je, ak ide o nový dom. Ale ak neriešim, o aký dom ide: vidím obrovský nesúlad medzi tep. stratou 5,9 kW a potrebu tepla na vykurovanie 29 000 kWh. Toto nemôže byť - je to jasné už voľným okom, ani nemusím robiť žiadny prepočet. Potreba tepla na vykurovanie bude okolo 11 000 kWh. Čiže tretina a tým pádom úvahy o tom, koľko TČ ušetrí, sú úplne mimo. TS môže zhruba súhlasiť. Čo sa týka spotreby TUV: to je silne individuálna položka... Najlepšie je odsledovať si teraz doma počas 1 týždňa, 1 mesiaca. Aspoň z vodomeru na studenom prívode do domu. Alebo nech vodár osadí na prívod vody do bojlera ešte jeden vodomer. My sme 4-členná rodina a na TUV ročne minieme 1330 kWh.
Odpovedať
@katuch Zaujímalo by ma, ako projektant dospel k číslu 29 000 kWh ročne. On to iste nerátal. Iba objem domu vynásobil nejakým koeficientom spred 25 rokov. Vtedy to na také domy sedelo.
Odpovedať
@blacksr dakujem za odpoved, tiez sa nam to nezda. sme v stadiu projektovania a riesime system vykurovania. (plyn nie je).Obvodove murivo chceme dat 30 + 15 zateplenie. ani my nevieme odkial prisiel k tymto cislam. mame pocit akoby predavalten pan TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuch Keď vidíme od oka bez prepočtov, že hodnoty spotreby energie sú scestné, je ťažko povedať či sú aj tepelné straty OK. Samozrejme k novému výpočtu je potrebné poznať viacero faktorov, resp. detailov o dome. Každopádne celková spotreba (tá vypočítaná) je podľa mňa cca raz tak vyššia. I keď ako vraví @blacksr spotreba TUV je individuálna záležitosť. Ja som mal obdobný problém v príprave na stavebné konanie, kde mi človek, ktorý robil teplotechnický posudok (s obdobnými bludmi) povedal, že čo chcem za dve stovky. Vraj keby to mal počítať zodpovedne vypýtal by si 700€.
Odpovedať
@pysnyp nam ho dohodili projektanti.Pri stretnuti rozpraval vyhody, nevyhody ale boli sme dohodnuti, ze nam poradi do akeho kurenia ist, ci nespravit lepsiu izolaciu. Pripada nam akoby predaval TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@katuch skôr tomu nerozumie. Keby tomu rozumel, tlačil by na dobrú izoláciu a nízke TS aby sa TČ oplatilo.
Odpovedať
@jan45 Pravdepodobne ste chceli napisat cosi ine ako sa vam podarilo... Prave do domu z nizkymi TS sa TC z pohladu navratnosti neoplati...
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro_v návratnosť nie je jediné kritérium pri návrhu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@katuch Zdravím... 8-) Prešiel rok. Ako to pokračovalo? A ako to nakoniec dopadlo s tými tepelnými stratami?
Odpovedať
Je to sice starsi prispevok, ale neda mi nereagovat. Evidentne to ratal predavac TC, kde samozrejme vyhodnost je tym lepsia, cim su vyssie naklady na energie. Pri rozumne postavenom dome budu naklady na kurenie niekolkonasobne nizsie a aj na TUV to je 2-3 x premrstene (teda neviem na kolko osob to bolo ratane). A este aj tie COP treba brat s rezervou, 4 je utopia, 3 mozno tak cez leto. A vtedy sa nekuri :-) Kamarat ma Daikin Altherma a realne celorocne COP mu vyslo 2,1. Cize usetril polovicu nakladov. Ked sa to vsetko potom prerata opat, zrazu nie je navratnost napriklad 5 rokov, ale 15. A to sa ziadne TC nedozije.
Odpovedať
@jarosujo pan sa vyzna :) tu si pozri realny stav tepelneho cerpadla, ktore bezi roky.... mas tam aj hodnoty COP.... http://mujelektromer.cz/2
Odpovedať
@ivantausk Tie spotreby su tam nejake divne. Zabudnime teda na vyraz COP, ale berme, kolko TC realne usetri. To je predsa to podstatne. Za November je tam spotreba na kurenie 458 kWh, plocha 110m2. Aktualna teplota je tam 7°C, u mna 4°C, takze je to asi v teplejsej oblasti. Ja mam rovnaku plochu, spotrebu za November na kurenie som mal cca. 550 kWh, kurim elektrickymi konvektormi. Podla toho to TC usetrilo 20%, cize COP 1,2. Bud je ten dom velmi zle zatepleny, alebo neviem. Ja osobne neverim, ze ti TC v priemere zredukuje naklady 3,5 nasobne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jarosujo nuz ja TC mam, tak sa pobavme o tej utopii :). Mam sice zem voda, ale celorocny COP pre kurenie u mna cez 4. Ja ho totiz viem merat. Na zaciatku vykurovacej sezony je COP skoro 7, kedeze je kolektor vyhriaty. Aj dlhodobe nezavisle, slepe studie Fraunhoferovskeho institutu udavaju pre zem voda priemer 3.88. Pre vzduch voda to bolo 2,89. To su udaje z realnej prevadzky desiatok TC za 4 roky.
Odpovedať
Tych 2,1 COP mi povedal kamarat, ktory to po roku odcital priamo z displeja TC. Ja nemam proti TC nic, mozno som to trochu prehnal :-) Sam som velmi zvazoval TC na ohrev TUV. Trochu ma "nastartoval" ten vypocet hore a aj to, ze takych vypoctov som videl uz viacero - totalne skreslene udaje, v ktorych sa investicia do TC vrati za 3 roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo a nenamontoval mu to TC nejaky odbornik do nejakeho skladu ? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Aby sa dal posudit SCOP musite tu dat viac udajov o podmienkach za akych pracovalo TC, lokalita, do podlahy alebo radiatorov, teplota TUV, vykon TC a TS domu. Mozno mal poddimenzovane cerpadlo a casto sa mu zapinala bivalencia alebo to ma zle nastavene pri ohreve TUV, Daikin potrebuje predavat, zaplatis a podpora konci. Nikdo Vam nebude nastavovat TC aby bezalo v najlepsom rezime, to si musite odsledovat sam.
Odpovedať
Profilova fotka
Dam tu este jeden odkaz na online sledovanie TC. Tento pan to ma urobene presnejsie ako na divamse. ma tam zaratane aj rozmrazovanie. http://141.170.141.19/
Odpovedať
@yuri66 No ale tam to trochu zkresluje veta "Nižší spotřeby v mrazech jsou díky přitápění dřevem. "
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Ja som myslel aktualny, denny a mesacny COP
Odpovedať
Co vy na nieco taketo? http://m.made-in-china.com/product/Ho... Ak tomu spravne rozumiem, tak uz potrebujem iba zasobnik TUV, nie?
Odpovedať
@ivantausk ano, ale ked to stoji v cine 3000€ tak predajna cena na SK by bola v cene Daikinu :-( Zatial najlepsia alternativa je ten Sinclair.
Odpovedať
@rkorba jop... Ale toto si.mozes objednat rovno z ciny. Dopojis zasobnik za 400€ a mas to cela za 4000, co vidim ja ako max sumu, co som ochotny do toho dat ;)
Odpovedať
@ivantausk nejaky si pomyleny. Skus si pozriet daku spedicku, za kolko ti to dovezu lodou v kontajnery a nasledne nakladnou dopravou z pristavu na Slovensko. Potom si na to supni 19% dph a dajme tomu 4% clo. Ked prides na cielovu sumu daj mi vediet o kolko som sa sekol ;-)
Odpovedať
@rkorba naaah, detaily ;)
Odpovedať
@rkorba len taky detail, najprv sa plati clo a to zo sumy, kde priratas aj dopravu. Dph platis potom zo suctu tohoto celeho :-D
Odpovedať
@ivantausk Keby to bolo take jednoduche a nepokutoval by nas za to stat, tak si vsetci vozia cerpadla sami :-) Ti vravim postav toho Sinclaira (s nasou pomocou) a ja sa pridem o rok k tebe inspirovat ;-)
Odpovedať
@rkorba :D super ;) Uz som mu pisal, ze co by mi odporucil a idem do toho... Len este musim zistit na stavebnom urade, ci to tety uznaju ... Aby som skolaudoval...
Odpovedať
@ivantausk no to je tiez otazka, ale pochybujem, ze ti budu tak do detailov kontrolovat instalacie. Daj vediet co ti odpisu a poladime to ku spokojnosti.
Odpovedať
@katuch plne súhlasím s backsr. Tie výpočty sú uletené a naozaj slúžia len na predaj TC. Investuj radšej do zateplenia a zníž tepelnú stratu objektu. Pri tak malom dome to veľa nestojí. Osobne si myslím , že pri tejto skladbe múrov je výpočítana TS domu nezmyslom. Dal by som to prepočítať. Predpokladám, že okná sú už s trojsklom. Osobne vykurujem 233 m2 a celkové náklady na energie (všetko v dome) mám pod 80€ mesačne. (plyn nemám).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?