Prosím o radu aký typ vykurovania je vhodný

Dobrý deň chcem poprosiť o radu aky typ vykurovania a ohrevu TUV je v vhodný do domu bungalow úžitková plocha 117m2,v projekte je uvedena potreba tepla na vykurovanie 10927kWh,Steny tehla porotherm 30,zateplenie 15,izololacia stropna je 40,Okna trosklo.V obývačke bude kachlova pec 10KW s ucinnostou 80perc.Ohrev teplej vody momentálne bývame v 2izbovom byte a máme ročnú spotebu TUV - 30kubikov.Plyn je dostupný mám aj cenovu ponuku na podlahové kurenie s kondenzacnym kotlom ktory ma v sebe 40L zasobnik na teplu vodu, cena 6500eur.Stale spekulujem ak by som kuril pecou ci to nebude zbytocne ci by mi nepostacilo dake elektricke dokurovanie do izieb napr. infrapanely.Vobec stym nemam skusenosti dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@brieskapalo kurit plynom a pec zrusit, alebo kupit neskor
Odpovedať
Profilova fotka
@brieskapalo Kachľová pec, ako hlavný zdroj vykurovania v bungalove...? Bol som v dome, ktorý bol zrekonštruovaným starým mlynom a hlavným zdrojom bola kachľová pec, avšak to bola superšpeciálna kachľová pec, postavená superodborníkom a stála viac, ako 20 tisíc eur. Jej výkon bol viac, ako 20 kW a vykurovala 1 obrovský otvorený priestor, takže prúdenie teplého vzduchu nemalo prekážky v podobe priečok (vrátane podstrešia). Tvoj bungalov s priečkami bude asi o niečom inom, ak sa nemýlim. A pec, možno z baumaxu, takisto. Ani nešpekuluj, že ju budeš mať ako hlavný zdroj kúrenia. To budeš celé dni pri nej sedieť a prikladať? (Do tej, čo ju spomínam, sa dalo naložiť na celý deň.) Choď do toho plynu a pec si daj ako záložný, alebo podporný zdroj, ak po nej tak túžiš...
Odpovedať
Profilova fotka
pec nie je dobré riešenie, kúrenie skúste iného dodavateľa .
Odpovedať
pardon merna plocha je 147m2 potom to vychadza 75kW na m2 hruba stavba bola postavena v 2014
Odpovedať
@brieskapalo Určite by som to riešil kondenzacnym kotlom a podlahovkou.
Odpovedať
Nesuhlasím, že pec neni dobrým riešením. Máme kachlovu salavu pec dom s uz.plochou 96m2 rozmer 7*15 (alfa102wranders). Vzadu dve izby orientovane východ, stred jedna smer sever a druhy koniec obyvacka s kuchynou. Kuríme pecou ktora je umiestnena na stene medzi stredovou izbou a obyvackov. zateplenie multipor 12cm stena lambda 300, strop 40isover, podlaha polystyren 9cm, poloha povazie nm. doplnkove kurenie ele. droty v zemi v celom dome. celu zimu sme mali v obyvacke a v pracovni 22-25c izby na spanie 21-21,5c. minuli sme brikety na 200€(byvame od 1 decembra). nalozenie pece do -5c 1x denne (vecer pred spanim) ziadna omedzujuca cinnost. ked bolo chladnejsie 2x denne. ele islo iba ked sme mali prist po dlhsej dobe domov tak com na dialku rozkuril. Cele to stalo aj s ele podlahovim 7000 vratane zabezpecovacky cez ktoru sa riadi ele.kurenie. diky tomu sme nedavali robyt plyn tajze v klude odratat cenu za plyn pripojku, co je v klude 1000€ (plynari aj majstri na pripojku az do domu) ohrev vody 120l bojler okce drazice. mesacne ele priemerne pre 3 clennu domacnost 40€ vratane elektromeru. a to najviac zere projektor namiesto tv (nechceli sme ju umiestnovat nad pec ci uz kvoly estetike ale aj poskodeniu tv z tepla nemal by sa ale preistotu) buduci rok to bude lepsi kedze sme minuly rok zacali aj dokoncili a vlhkost isto sposobila vacsie straty. A este jedna vec, ked je clovek prechladnuty alebo mi sekne v krizoch neni nic lepsie ako sadnut na pec opret sa o nu a popijat kavicku.
Odpovedať
@loki7982 @brieskapalo akurat, ze kachlova pec neohreje lacno TUV, a nie kazdy ma cas denne kurit drevom. Kurenie ma byt pohodlne a lacne, vratane ohrevu TUV. Luxus ako kachlova pec prichadza na rad az potom. Takyto projekt kurenia sa uz neda neskor zmenit, co moze byt v buducnosti problem. Netvrdim, ze kachlova pec je zbytocnost, ale nema byt na ukor investicie do usporneho a pohodlneho kurenia a ohrevu TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@brieskapalo http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve... ...tu mám pec, ktorá kúri bungalov podobných parametrov a je to jediný zdroj kúrenia. Prikladací interval 12 hod.
Odpovedať
@peto99 preto je aj podlaha ele keby sa neda kvoli chorobe alebo keby sa mi nechce. A tuv mam vyriesenu bojlerom za 100e
Odpovedať
@brieskapalo Tiez kurime pecou, dokurenie len el. konvektory za 500€. Vsetko mam popisane v albumoch. Mesacne naklady na elektrinu 52€ + drevo. Toto riesenie v zasade odporucam, ale dost podstatny je aj podorys. 10kW je prilis silny vykon
Odpovedať
@loki7982 nemas dovod byt nespokojny, ale plyn ohrieva vodu za polovicne naklady oproti elektrine. Okrem toho, na zaciatku nie kazdy vie, kolko sa mu bude chciet kurit, lebo kazdy sme iny. Mne sa napriklad nechce kurit vobec. Ked sa po roku - dvoch vyjasni, ze nechcem robit rodine kurica, a nemam iny usporny zdroj, tak bude pruser. Tisice Eur utopene v peci, a na krku vysoke ucty za kurenie a TUV.
Odpovedať
@peto99 Treba dom postavit tak, aby kurenie elektrinou nebolelo, ale kurit v peci. Ja to mam v hlave (aj v dome) takto nastavene. Potom je to prijemne ;-) @loki7982 Mame velmi podobne riesenie. Len nekupujem tie drahe brikety, z ktorych je este aj viac spiny. 3 kubiky dreva na zimu.. A nemame podlahovku, len radiatory.. Ako sa to da zregulovat s podlahovkou, neprekurujete, ked je podlaha tepla?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado nemame este plot tak sa nam drevo neda rozumne skladovat a treba ho nechat aj vyschnut. Isto to vide lepsie ale okolnosti nas donutili to riesit takto. Ale bude tak ako u vas :) a podlahovku pouzivame len ked nie sme doma ze predkurim a potom je nabeh tepla rychlejsi ked zakurim v peci.
Odpovedať
@peto99 samozrejme sa nevadim. Ono to zavisi od strat v dome ci vyde ele drahsie. Napr v mojom pripade keby platime za plynomer a tu sumu rozpocitam na kW spotrebovanej ele na kurenie tak ten rozdiel uz neni taky velky.
Odpovedať
@loki7982 sory za y :)
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 to s tymi spotrebami nesedi :) Sice je pravda, ze plati max B a coskoro max A1, ale to sa nejedna o udaj potreby tepla na vykurovanie, ale o globalny parameter primarna energia :)
Odpovedať
Profilova fotka
Kúriť v peci má oproti kúreniu s plynom plus aj v estetike. To očaruje každého a nehovoriac o tom ako to už pred omnou hovorili, keď ste prechladnutý, sadnete si pri nej a prehreje Vám aj kosti. Toto vie len ten, kdo už to vyskúšal. :) Takéto s plynom v živote nedosiahnete. Šamotová pec s vodým výmenníkom a s akumulačným nádžrom po naložení Vám dokáže vyhriať celý dom aj na jeden deň a nestojí Vám 20.000Euro, ale len zlomok tejto ceny. Samozrejme toto tiež nedosiahnete ak budete trvať natom, aby postavenie peci bola najlacnejšia, lebo potom práve pridaná hodnta sa stráca.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?