Prosím názor na kúrenie čerpadlom voda-vzduch

Poprosím o skúsenosti s vykurovaním čerpadlom vzduch -voda. Aké sú náklady cca.140 m2. Poprosím o typ čerpadiel( názov ).
Odpovedať
@darina123 ak nemáte plyn tak jednoznačne smelo do toho. Keď novostavba tak okolo 40 € zhruba aby ste mali ako takú šajnu.
Odpovedať
Tiež má táto téma zaujíma, tak sa sem votriem.
Odpovedať
Profilova fotka
Plocha 120 m2 daikin 6,6 kW vzduch voda, teplota v dome 22 * C , lokalita Liptov dosť zima teraz bývame len mesiac spotreba elektrika komplet 35 kW priemer za mesiac
Odpovedať
@ferron 35 kWh v priemere na den za Januar ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo od polovice decembra do polovice januára
Odpovedať
@ferron kolko ta vyslo TC ?
Odpovedať
@darina123 TC sa nikdy nevyplatí pokiaľ nechcete s ním aj chladiť. Na danú plochu si dajte elektrokotol pokiaľ nie je možnosť plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni ano, da si elektrokotol a pravdepodobne neskolauduje barak :)
Odpovedať
@majkoj z dôvodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni Ze dostane infarkt, ked mu pride faktura za elektriku
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni z dovodu, ze nesplni poziadavku na globalny ukazovatel primarnej energie A1.
Odpovedať
@skleni pýtaš sa vážne, alebo sranduješ? Je to tu asi najdiskutovanejšia téma posledného roka vo viacerých vláknach. http://www.modrastrecha.sk/forum/urad...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Neviem to teraz nájsť, ale mala by byť aj novelizácia. Pre utvorenie obrazu by to hádam malo stačiť. A ešte triedy:
Odpovedať
Len pre uplnost - Skolauduje, ak bude mat dom lepsi ako priemerny NED, pripadne uvedie drevo ako hlavny zdroj tepla. Ale urcite odporucam TC s chladenim. @darina123
Odpovedať
@skleni trepete čo značí že nemáte skúsenosti. Oproti elektromotory ušetríte 2 x toľko keď vyjde COP priemer 3.
Odpovedať
@gkrivanek ja som zabudol pardon. Máte pravdu. Vy máte skúsenosti ale evidentne ste preskocil základnú školu. a rovno do monterok? .. neviem. ale než budete internetovým hrdinom dajte trochu aj dokazov o Vasom tvrdení, niečo ako technické relevantné tvrdenia a vo všeobecnosti inteligentný prístup k problematike. Takže.. Cena zariadení -> TC = 8000€ Elektrokotol = 800€ ROZDIEL 7200€ Náklady na vykurovanie -> TC 80€ Elektrokol 160€ (COP pri -10 ako je teraz je <1) ROZDIEL 80€ 7200/80/12 = 7,5 rokov. Berme kludne 6. -náklady na drahý pravidelný záručný servis TC (150€pre taký viessmann pri elektrokotly je to polovica) - za 6 rokov tu už možno ani nebudeme resp. nevieme čo bude... Ale ano. ak je niekto "zeleny" ,samozrejme TC (i ked chladivo a vyroba kompresorov :-/ ) a urcite ked je plan aj chladit. inac je to úlet asi ako 200 tem na tomto servery ohladom chladenia rekuperaciou :-))) Enjoy life - dont be asshole
Odpovedať
@skleni Vám ked niečo zarobí za 7 rokov 7000Eur je blbosť?? ktorá banka Vám tolko na terminovamon vklade dá? Vy pozerate dopredu len do 5 rokov? to si nekupujete nič čo má vydržať 6 rokov? apropo životnosť TC teda kompresora je 12-15 rokov! ciže po 15 rokoch vám ostane aj na zánovnú Dáciu. takýchto machrov s elektrokotlami tu bolo xy , nakoniec vyplakávali za 2500Eurové nedoplatky. neberme len 3Kw domy , ludia stavaju aj domy s 300m2 a čím sú tepelné straty vyssie tým je navratnosť oproti elektrokotlu kratšia. tie vaše elektrokotly sme demontovali v 2 novostavbách kde boli nahradené TC a namiesto 200Eur mesačne platia 68 Eur to sú moje, nie internetové skusenosti , ale reálne zo života a teraz nezabudnite vytiahnuť moju matematiku lebo čísla nesedia s COP ktorú som uviedol vyššie.
Odpovedať
Zabúda sa ešte na jednu vec. Porovnajte si náklady na život pred 6timi rokmi a teraz (nech nikto nehovorí o nízkej inflácii, všetci vieme o čo viac peňazí treba dnes). Tepelné čerpadlo pri súčasných cenách bez dotácií určite nie je finančne výhodné. Okrem toho je tu ďalší faktor. Kto stavia, najviac potrebuje peniaze práve teraz. O 6-7 rokov to už nebude také horúce, ak dožije :-) , finančne sa pozbiera. Ja napríklad staviam z peňazí ktoré máme, pretože z určitých dôvodov neprichádza pre mňa hypotéka do úvahy. Takže môžem vyskakovať len toľko koľko mám a tepelné čerpadlo je investícia z ktorej by ma skutočne rozbolela hlava. Mohol by som síce si nedať linku a nábytok, ale prepáčte, za dôležitejšie považujem žiť ako človek, nie splňať nejaké predpisy administratívy odtrhnutej od reálneho života.
Odpovedať
@skleni Rozpis blizsie, ako si prisiel k COP <1. Pretoze to je COP elektrokotla, ak mas otvorene okno a nie tep. cerpadla... @somzvedavy Ja som za tu administrativu celkom vdacny.
Odpovedať
ja by som vam chcela poskytnut iny pohlad na vec. So susedom mame identicke domy. My kurime a TUV pomocou TC a sused elektrokotol. Mesacne platby su TC 50 EUR a EK 120 EUR. Podla prepoctu mesacnych platieb pri sucasnej cene elektriny sa nase celkove naklady vyrovnaju v 11 rok. My zaplatime 15 600 EUR a sused 15 840 EUR uplne vsetko aj rocna zarucna kontrola TC je v tom. Kedze kazdemu ide o setrenie tak aby sme boli uplne ferovi tak by som doplnila este cenu krbu. My krb nemame a sused ma. Priemerna cena krbu aj s kominom tak cca 4000 EUR. Cize v takomto pripade sa stretnu nase celkove platby v 6ty rok.
Odpovedať
to všetci: skúsim to aj ja prerátať kvalitné tep.čerpadlo vzduch / voda sa dá kúpiť za cca 4000euro(česká firma). elektrokotol 1000euro rozdiel 3000e ak je spotreba TC50euro / EK 120euro ročne, ročná úspora v prospech tč je 840euro. teda návratnosť tč je 3,5 roka, samozrejme treba mať na mysli údržbu tč... ak sa jedná o tč renomovanej firmy tak sú čísla samozrejme inde,,,,, APROPO, "SKLADANÉ TČ" SA DÁ JEDNODUCHO OPRAVIŤ VÝMENOU KAŽDÉHO DIELA. A TAK JE TO INVESTíCIA MOŽNO AJ NA CELý žIVOT.... NEVIEM AKO JE TO U ELEKTROKOTLOCH - MYSLÍM ŽIVOTNOSŤOU.... JEDNOZNAČNE TČ...
Odpovedať
@jojo2jojo Klucove je vediet, ci ma ten krb na okrasu, alebo aj na kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@skleni Tu mas studiu, ktora sa nerobila v labaku ale v realnych podmienkach a to niekolko rokov http://wp-effizienz.ise.fraunhofer.de... . http://wp-effizienz.ise.fraunhofer.de... TC vzduch v nej doshaju priemerne celorocny COP 2,9 (tie najlepsie cez 3,4 ). Tvrdenie ze TC ma COP mensi ako jedna napoveda, ze nevies ako TC funguje alebo co COP znamena :)
Odpovedať
@matorado krb je vyhrevne teleso ci uz ako backup alebo na obcasne kurenie, stale je to vyhrevne teleso. Ak je to fakt brane ako "na paradu" tak nema zmysel vobec riesit ci slovek plati 120 alebo 50, kedze 4000 EUR investovanych na paradu sa vylucuje. Cize ked chcem setrit tak si nieco nekuoim za tolko penazi, a ked tak spravim tak ma fakt netrapi kolko platim mesacne za elektrinu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2jojo to vsetko je pekne, ale tym padom, je cele porovnanie zbytocne :)
Odpovedať
@jojo2jojo To bola ale salamunska odpoved :-) Ja by som ti vedel namodelovat priklad, kedy ma niekto naozaj kvalitny kozub, lacne drevo a s navratnostou TC sa mozno nikdy nestretnete.
Odpovedať
@majkoj Tak ja by som mal kozub či mám elektrokotol, či tepelné čerpadlo. Za prvé mi nerobí problém trošku sa rozhýbať pri prikladaní, za druhé väčšinou robím z domu, za tretie lesníkov poznám, za štvrté poznám nezamestnaných ktorým rád dám trošku zarobiť nech to pripravia. Otázkou je či ho používa, vstupná investícia zarátaná má zmysel ak ho využíva signifikantne. Čo sa týka financií, som presvedčený že tepelné čerpadlo bude mať proporcionálne drahšie opravy ako elektrokotol a vydrží menej, jednoducho z tej príčiny ako sa kazia rakety s najkvalitnejšími súčiastkami, majú ich priveľa. A som presvedčený že životnosť tepelných čerpadiel nebude viac ako 10rokov pretože ak za 10 rokov budeš potrebovať generálku možno bude drahšia ako nové ktoré parametrami bude inde. Ak si nakreslím graf finančného zaťaženia v priebehu času a ako sa mi ťažko tie financie zháňajú tak tepelné čerpado nebude finančne výhodná investícia, to len žijú jeho noví majitelia v ružovom opare. To len ak by teraz zohnali peniaze ľahšie ako potom, napr firemný manager ktorý ale za chvíľku už bude na dlažbe.
Odpovedať
@majkoj podla mna ani nie. Celkom to pomoze pri rozhodovani inym. Trosku sa zamysliet a uvedomit si co vlastne chcu a ake maju priority
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy problem je v tom, ze vsetci co TC NEMATE len dookola teoretizujete, o tom ako nefunguje, ake ma naprd parametre ako je nenavratne , ako coskoro odide. TC je len velka chadnicka, novy kompresor stoji do 800€, novy regulator cca 200€. Mam znameho v Nemecku, ktoremu TC bezi vyse 20 rokov. Ano veci sa pokazit mozu, ale zivotnost auta tiez nekonci prvou vymenou capu na naprave. TC je investicia, dom s TC ma vyssiu hodnotu ako rovnaky s elektrokotlom. Nikto ta nenuti TC kupovat a nikto ti to nebude vycitat, ale neobhajuj svoje rozhodnutia somarinami.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2jojo ja chapem co bol ciel, ale niekto by si mohol tvoje cisla vysvetlit tak, ze elektrokotol sa mu pri tom rozdiele vyplati. Ale to moze byt znacne skresleny udaj vzhladom na ten krb. Minule tu tiez niekto spominal ako malo dava na kurenie, myslim s infra panelmi. A potom napise, ze rocne popritom potrebuje dalsich 10 kubikov dreva :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?