Proces kúrenia

Ahojte, Mohol by mi niekto vysvetliť ako funguje (približne) kúrenie v rodinnom dome - podlahovka + radiátory? Kúrenár nám povedal, že aspoň jeden radiátor musí byť otvorený-kúriť, len podlahovka nemôže ísť sama. 1. Ak zapnem podlahovku a najmenší radiátor (rebríkový v kúpeľni), je tam nejaký rozdiel spotreby plynu (percentá) ako keď zapnem podlahovku a radiátor klasický v izbe? 2. Ak zapnem podlahovku a 1 radiátor, alebo podlahovku a 2 radiátory - je to stále rovnaký pomer spotreby, alebo tie 2 radiátory spotrebujú o niečo menej/viac plynu (teoreticky, ak sú rovnako vzdialené od kotla, majú rovnaký výkon atď.)? 3. Je lepšie pre kotol, ak vypnem kúrenie od 7:00-15:00 (nie sme doma), alebo ak priebežne kúri? (spotrebu som približne odmeral obidvoma spôsobmi a vyšla veľmi podobne, takže je to naozaj otázka len čisto čo je lepšie pre kotol samotný, aby vydržal dlhšie bez poruchy.) Ďakujem.
Odpovedať
Aký máš kotol a aké zapojenie okruhov podlahovka/radiátory pri kotli...?
Odpovedať
@dedo758 Tak to naozaj neviem... kotol je IMMERGAS Victrix 12 kW + 120l zásobník
Odpovedať
Foto povie veľa. Aj rozdeľovačov, hlavne toho pre podlahovku, lebo niektoré sa dajú nastaviť tak, že nemusí byť ani radiátor zapnutý...
Odpovedať
@peter1172 Toto by chcelo vysvetlenie " Kúrenár nám povedal, že aspoň jeden radiátor musí byť otvorený-kúriť, len podlahovka nemôže ísť sama"- neviem nájsť logické zdôvodnenie pre toto tvrdenie. :-(
Odpovedať
@vrajoz logické vysvetlenie je,že ak je kombinácia s podlahovkou urobená cez rozdeľovač s čerpadlom kde sa do podlahovky primiešava voda s vysokoteplotneho spádu.preto kurenar doporučil jeden radiator kúriť. :-)
Odpovedať
Hej, len ak radiátormi kúriť netreba, dá sa rovno nízkou teplotou ohrievať podlahovka. Ak to podlahovkový rozdeľovač umožňuje...
Odpovedať
@robo28w myslím že @dedo758 to vysvetlil, preto si myslím, že Tvoje zdôvodnenie nie je správne. Nejde totiž o vysokoteplotný spád, nakoľko zdrojom tepla je plynový kotol, kde teplota výstupu ide nastaviť.
Odpovedať
@vrajoz Nebudem oponovat ,vsetko zaleží na zhotovení kúrenia,robim to uz 20 rokov.Toto je rozdelovac ,ktorý si berie s vyskoteplotného spadu teplejsiu vodu a tú primiešava do okruhu podlahovky. ;-)
Odpovedať
Však áno, ale keď ide nízka teplota neprimieša nič...
Odpovedať
@robo28w Problém je len v tom že obaja hovoríme o rôznych veciach. V Tvojom prípade o regulácii vysokoteplotného spádu do podlahového kúrenia a ja v tomto smere Tvoje riešenie vôbec nespochybňujem (napr. vykurovanie krbom s vodníkom, kotlom na pelety a pod.), pričom ja tvrdím, že uvedená regulácia nie je potrebná, pokiaľ viem teplotu vody do podlahového systému nastaviť priamo na zdroji tepla, čo v prípade plynového kotla ide.
Odpovedať
@vrajoz Jasné,ako hovorím,tažké je zodpovedat otázky,ked nevieme schému zapojenia.Mna to napadlo len tým ako im kurenar hovoril,že dobré by bolo aspon jedným radiatorom kúrit.Vsetko by ozrejmilo foto daneho zapojenia. :-) Je tu vela príspevkou,kde chcú ludia pomoct,ale popíšu málo imformácií,hlavne o zapojení.Potom sa stane že sa téma zvrtne o 100 percent. :-)
Odpovedať
@peter1172 musi byt aspon jeden radiator otvoreny, aby nebol uzavrety vykurovaci okruh. kotol potrebuje nieco kurit. Standardne sa to riesi tak, ze rebrikovy radiator v kupelni nema termostaticku hlavicu, ergo je stale otvoreny. Podlahovka si berie teplu vodu podla potreby, cize kurenar radil, aby sa nestalo to, ze podlahovka nepozaduje teplu vodu, ani ziadny radiator a kotol nema kam posielat vodu....existuju sofistikovanejsie riesenia v podobe anuloidu, cerpadlovych skupin, ale je tam nepriama umera v zmysle, ze vynalozene naklady neprinesu adekvatnu pridanu hodnotu. co sa casovych okien tyka, pre podlahovku je najlepsie mat konstantne podmienky. zmeny v teplotách prinasaju ovela viac diskomfortu a nepohody, nez uspory nakladov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo28w Skúsim to cez víkend pofotiť a hodím to sem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?