Problémy s podlahovým kúrením FENIX

Profilova fotka
Ahojte. potrebovala by som názor a skúseností ľudí, ktorí majú elektrické podlahové kúrenie FENIX. Máme ECOFLOOR vodiče, poschodový dom, horné izby sú relatívne v pohode, ale obývčku spojenú s kuchyňou nevieme ani za svet vykúriť... kde je dlažba, je to OK. v obývačke sú parkety, začiatky zimy boli fajn ale teraz keď sa ochladzuje je to hrôza. Nakoľko sa nám nedarilo dlhšie vykúriť, vypeckovali sme to na 30 stupnov na pár dní ale max čo vytiahne je teplota podlahy 20 stupnov a vzduch 21. sme z toho zúfalí, už aj ten čo montoval je zúfalý, že to ešte nevidel.... máte niekto podobné skúsenosti s týmto kúrením? v dome sme prvú zimu. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@minneli27 nemôžem posudzovať Vašu situáciu pre nedostatok info, ale ak ste v dome prvú sezónu, je možné, že betónová alebo iná vrstva ešte nie je vyschnutá a časť tepla je odovzdávaná odparovaniu. Meniť výkon el. kúrenia nie je možné, to, že sú tam parkety spomalí nábeh ale na množstvo dodaného (vyrobeného) tepla nemá vplyv. Bohužiaľ, treba len kúriť a práve kým je teplejšie, aby betón vyschol.
Odpovedať
@minneli27 Aká je tepelná strata obývačky a aký je inštalovaný výkon vodiča? Mal by byť aspoň 2-násobne výkonnejší, ako je TS obývačky. Možno stačí len niečo nastaviť inak. Ak je to však výkonovo poddimenzované, bude treba pridať el. konvektor, el. krb, infrapanel a pod.
Odpovedať
no neviem ci vas lacnejsie nevyjde pridavny olejovy radiator za 50tku:D ako too peckovat...navyse ak je hruba laminatova ta vela zozerie...a taktiez poter by mal byt max 4,5cm aby nebolo velke straty pri elektrickom...
Odpovedať
@radoslavc Straty sú dané izoláciami. Drevená podlaha a hrúbka poteru len spomaľujú nábeh. Nevplývajú na zožranie.
Odpovedať
@blacksr mám iný názor ale už som to písal ... že straty do zeme sú vyššie čím je podlaha nepriepustnejšia a to drevená podlaha určite je. ( platí len pri menšej izolácii pod poterom ) Myslím si ak by namiesto drevenej podlahy tam bola dlažba tak by to bolo citeľne lepšie, ale neviem či dobre. @minneli27 mal som podobný problém v spálni ...mám tam plávačku ináč všade dlažbu. Síce u mňa bol ľahko riešiteľný ... pridať na kúrení , zvýšiť teplotu vody, viac vody pustiť do spálne do podlahovky. Mám bungalov tak som si pridal nad spálňu ďalších 20cm izolácie...aby som nemusel viac plynu viac m3 mínať kôli tejto izbe a dlhšie kotol počúvať ...v dome ... Teraz otázka ako to vyriešiť u teba ? .... klíma s kúrením ? - cez leto môže chladiť .....alebo infrapanel ? To skôr poradia čo majú tieto spotrebiče.
Odpovedať
@radoslavc súhlasím s tou stratou ....lebo ak sa teplo prederie za dlhý čas smerom hore cez tú drevennú podlahu (dlhý nábeh ) tak časť z neho unikne aj do zeme ... nebude na nič a nikoho čakať... čím kratší nábeh tým lepšie .. minimálne straty ... ak je málo izolácie pod poterom Ja som ešte ani o modrej streche ani nevedel a logicky mi to prišlo úplne jasné ...že dám všade dlažbu ...lebo developer mi nehal len miesto na 7cm izolácie... no ale ako som tu začal čítať modrú strechu že dám aspoň do dvoch izieb .. že však to je jedno ... no s pohľadu kúrenia a efektivity je to veľký rozdiel som teraz zistil ..ale už to neriešim
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to nie je tak celkom pravda :), ak je pouzita podlaha s vyssim tepelnym odporom automaticky to znamena, ze pre rovnaku teplotu povrchu podlahy (rovnaky vykon) musi byt vyssia teplota pod nou. Tym padom sa zvysi rozdiel teplot medzi podlahovkou a podlozim, co zakonite znamena vyssie straty. Ci su podstatne, alebo zanedbatelne, zavisi od konkretnej situacie.
Odpovedať
@minneli27 otazka je co budete robit ked pride zima... treba napisat ci je dom izolovany,mozno nemas v podlahe ziadny eps a potom je to ok.
Odpovedať
My mame fenix kable uz roky a funguju ok... Aka je tam izolacia? Aky mas vykon kablov v tej miestnosti? Nemas na termostate nastavnu max. teplotu podlahy?
Odpovedať
@minneli27 Relatívne v pohode neznie dobre ani na dlažbu. Slaby výkon vodičov+malo izolácie sa rovná problémy. Skúste ešte prestaviť termostat iba na teplotu podlahy a nie priestorovú a pozrite sa na koľko Máte zohriaty poter. Ja mam teplotu poteru cca.25stupňov a teplotu v miestnosti cca.21stupňov. Nám práve takáto teplota vyhovuje pretože nikdy sme nemali radi prekurene miestnosti.
Odpovedať
@majkoj @leilak1 @radoslavc Mate vobec predstavu o velkosti tepelneho odporu 1,5cm drevenej podlahy oproti 5 alebo 10, nebodaj 15cm podlahoveho izolantu? @minneli27 s najvyssou pravdepodobnostou to bude problem s nadimenzovanim kurenia. Niekedy staci zabudnut jednu velicinu (vetranie, podcenit vyplne otvorov, nespravne určit teplovymennu plochu ...) Ak nebola dostatocna rezerva (co pri setreni nie je nic výnimočne) aj vysychanie konstrukcii ako pise @jan45 moze spravit svoje.
Odpovedať
@slavoslav asi aj ten majster čo robil jej to podlahové kúrenie FENIX má takú predstavu veľkosti tepelného odporu ako ty. Započítaj si tam aj rozdiel teploty poteru pri kúrení a teplotu betonu základnej dosky . Teplo sa šíri ľahšie kde je chlad a nie naopak kde je teplo ... už som tu kládol otázku ak by bolo pod poterom 5cm izolácia aj nad poterom 5 cm izolácie kam prejde viac tepla ? jasné že do zeme...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leilak1 lenže nikto nemá nad vykurovacim telesom ani pod nim rovnakú izoláciu, takže s dokazovaním termodynamickej vety choď niekde kde viac ohúriš. Tu je rozhodujúcejšie to, že aj keď je tepelný tok smerom pod dom dvojnásobne väčší (v závislosti od uvažovanej teploty vykurovacieho telesa) tak narazí na 6 až 16 násobne väčší odpor (v závislosti od hrúbky a druhu izolácie) ako pri prechode cez drevenú podlahu. A len tak mimochodom, to že teplo prechádza pod dom je zohľadnené v posúdení tepelných strát miestnosti. Takže moje predstavy o veľkosti tepelného odporu nechaj láskavo na pokoji :-) celé je to o niečom inom.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav co konkretne nie je pravda z toho co som napisal ?
Odpovedať
@minneli27 je dom podpivniceny? Aka je hrubka tep. izolacie podlahy?
Odpovedať
@majkoj teoreticky ano. Tepelnoiz. Parametrami podlahy menis pomer tepla, ktore prechadza do podlozia a tepla, ktore prechadza do domu. Pomer zavisi predovsetkym od hrubky tep. Izolacie pod podlahovkou, teploty interieru a teploty pod domom. Pokial je podlaha zaizolovana aspon 10 cm EPS, tak nepoznam podlahu, ktora by ovplyvnila vykurovanie. Rozdiel v nakladoch na vykurovanie v zavislosti od type podlahy je tak maly, ze by ho bolo tazko vycislit. ☺
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky nie, vycislit ho nie je problem, ci je to voci ostatnym stratam podstatne, je o inom. Ale prosim pani, zoberte do ruk kalkulacku a spocitajte to :). PS ak nikto mieni oponovat, ze to mam spravit, ja som to tu na fore uz raz pocital :)
Odpovedať
@majkoj Ak by si sa nebodaj na to dal, zarátaj tam aj ten 3,5 m2 madrac ako vrchný izolant čo tam majú v tej obyvačke na drevenej podlahe s psíkovým lehárom. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
fiha, riadna diskusia sa tu rozpútala :) izolácia podlahy je 10 cm EPS. dom je tiež izolovaný, 15cm , a nie je podpivničený. poter už asi vyschol, teda už je to vyše 2 rokov čo máme vyliaty poter. máme všade pozapínané aj teplotu podlahy a vzduchu. v tej obývačke je to cca narovnako. podlaha 19-20, vzduch do 21....
Odpovedať
@minneli27 neviem ako toej zapojene ale skor by som riessil ci to kurenie vobec ide, ci tam neni cast mrtva a pod. Neviem ako to vyzra ani neviem ako je to regulovane a zapojene ale skus mozno aspon vypnut ostatne veci a zapni kurenie dole a kukni spotrebu kolko to zere. Vies asi aky vykon tam mas nainstalovany tak si to mozes porovnat. Keby to hrialo vkuse na max musi to by teple.
Odpovedať
@majkoj kde konkretne uvadzam ze pises nepravdu? Ak tvrdis ze si to pocital a pocital si to spravne tak urcite vies ze toto nebude problem s nizkou povrchovou teplotou.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav prepac, ale absolutne nechapem na co narazas. Mozno by bolo dobre keby si si najskor precital na co som reagoval a co som napisal, kym ma oslovis "Mate vobec predstavu ..."
Odpovedať
@majkoj, tak skusil som to vedecky prepocitat =D. Vstupne data: T int [C] 21 T pod domom [C] 5 T vyk. Voda [C] 30 λ EPS 0,036, hr. 100mm λ ker. Dlazba 1,01, hr. 10mm λ laminatovapodlaha 0,16, hr. 8mm λ Mirelon 0,038, hr. 2mm Podlahova plocha [m2] 100 pri dome s potrebou tepla na vykurovanie 50 kWh/m2 za rok rocne vysiel rozdiel straty podlahou pri laminatovej podlahe s mirelonom 2mm voci keramickej dlazbe 30 kWh co je pri najdrahsej elektrine 3,5 eur rocne. To je vsak len pri vykurovani podlahovkou. Zasa cosi by sa malo odratat kedze v pripadoch ak je vykurovanie vypnute podlaha lepsie izoluje :). Ak by som uvazoval s potrebou tepla na vykurovanie 30 kWh/m2 za rok a EPS v podlahe v hr. 20 cm rozdiel je 5kWh/rok co je pri cene el. energie 0.6 eur / rok. Taktiez vplyv podlahovej krytiny na vykon podlahoveho vykurovania je zanedbatelny.
Odpovedať
Profilova fotka
naozaj ďakujem za rady, ale nehádajte sa tu :)
Odpovedať
@dominik_boksansky zaujimave vypocty..cize minimalny rozdiel medzi 20cm a 10cm eps?
Odpovedať
@radoslavc Pozor jedna sa iba o pouzitu podlahovu krytinu a vplyv na stratu. Napr. o kolko bude vyssia strata a naklady s tym suvisiace ak sa pouzije na podlahovku dlazba, alebo plavacka. Nejedna sa o urcovanie hrubky izolacie podlahy.
Odpovedať
@majkoj reagoval som presne na to co si napisal a to ze na nedostatocnu teplotu podlahoveho vykurovania ma vplyv druh podlahovej krytiny. O jeho vplyve je vyssie uvedene toho dost. Myslis ze je najvhodnejsie zacat hlada nie problemu cez faktor s najmensim (ak nie zanedbatelnym) vplyvom? Tam bude skor problem s nastavenim,zaregulovanim alebo navrhom ako s odporom krytiny. Ale neobavaj sa uz ta neoslovim.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav nuz asi mas problem s porozumenim textu, ja som nic takeho nenapisal :). Ja som reagoval na tvrdenie, ze vacsi tepelny odpor naslapnej vrstvy nema vplyv na vyssie straty a to definitivne mat musi.
Odpovedať
@minneli27 No a tie číselné údaje by bolo dobré uviesť: TS obývačky (prípadne aj s kuchyňou) a inštalovaný výkon vodiča / vodičov. Kúrenie ide v kuse a napriek tomu nevykúri?
Odpovedať
Profilova fotka
@minneli27 problem moze byt(ak nie je to kurenie naozaj poddimenzovane) ze podlahovy senzor termostatu sa pri instalacii alebo naslednom poterovani dostal prilis blizko vyhrievaciemu elementu(odporovemu kablu) a termostat teraz cyklicky predcasne vypina kurenie(z dovodu ochrany podlahoviny) aj ked mate navolenu vysoku priestorovu teplotu,obdobny problem nastava ked je podlahove cidlo umiestnene spravne ale je ,,zadusene,,(zakryte) nejakym izolantom(psi pelech,koza z ovce,naskladane pradlo,deky..)...skuste ho(podlahove cidlo) softverovo vyradit,ak to model termostatu dovoluje....pri pokrocilych(zlozitych) programovatelnych termostatoch byva problem ze uzivatel sice navoli na displeji nejaku hodnotu ale zaroven spusti nevedomky nejaky program(fabricky nastaveny) ktory nekoreluje s jeho poziadavkami na tepelny komfort...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?