Problem s teplovodnym krbom v suvislosti s akumulacnou nadobou

Profilova fotka
Dobry den. Chcela by som sa poradit ohladom jednej veci v rodinnom dome - novostavba. Vyskytol sa nam problem s teplovodnym krbom. V kratkosti ide o to, ze v dome mame podlahove kurenie spolu s teplovodnym krbom od polskeho vyrobcu Kratki - typ Zuzia Din 15 kw /7 kw do vody/. Podla projektu kurenia bol dokonca navrhovany iba krb s vykonom 5 kw do vody. No a my teraz mame problem s tym, ze tento teplovodny krb pri normalnom fungovani nie je schopny nahriat vodu v akumulacnej nadobe na viac ako 42 stupnov celzia. Rozloha domu je cca 130 m2. Projektantka tvrdi, ze to ten krb musi zvladnut. Taktiez tu boli nezavisle od seba aj dvaja kurenari a skusali rozne moznosti a dospeli k nazoru, ze chyba musi byt pravdepodobne v krbe. Chcela som sa opytat, ci sa uz niekto z Vas nestretol s podobnym problemom? Sme rozhodnuti napisat reklamaciu cez slovenskeho predajcu polskemu vyrobcovi. Len sa trochu bojime toho, ze by mohol byt problem este niekde ide - ako laici to nevieme urcit, potom by reklamacia nebola opravnena, vznikli by dalsie vedlajsie naklady a aj tak by sme neuspeli. Neviete nam, prosim Vas, niekto poradit ako postupovat? Dom je zatepleny polystyrenom s hrubkou 12 cm. Akumulacna nadoba ma objem 500 litrov. Moze byt aj taka situacia, ze krb v skutocnosti nema taky vykon ako udava vyrobca? Dakujem velmi krasne za kazdy nazor. Piseme to spolu s manzelom, takze kludne sa mozete vyjadrovat aj odbornejsie. DAKUJEM :-) :-) :-)
Odpovedať
@zuzi212 DObry den Nemyslim ze na vine je krbova vlozka. Aj keby nemala deklarovany vykon tak tu aku nadrz musi nahriat. Vykon je jedna z velicin ktora urci za aky cas tu nadrz nahreje (priklad: 1L vody viete zohriat ci uz na malom plameni plyn. sporaka, tak aj na velkom plameni). Ako dlho kurite kym vam nahreje aku nadrz aspon na tych 40st? Ako mate riesene vypinanie cerpadla medzi aku nadrzou a krb. vlozkou? Ak tam nemate splaminovy termostat ktory sleduje teplotu spalin s krb vlozky (ak klesne vypne cerpadlo) , ale klasicky termostat ktory sleduje teplotu vody, tak jednoducho po vyhasnuti v krbe toci vodu nadalej az kym ju cez komin o5 neshladi. Skusil by som: Odstavit tlacenie teplej vody do podlahovky (vypnut cerpadlo pre podlahovku). Zakurit v krb. vlozke a odsledovat co sa deje. Ak z aku nic neodoberate mali by ste ju mat za 5-6hodin nabitu na 90st.
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s quako2, nemôžete súčasne kúriť do podlahy aj do nádrže, kúrite v krbe, je odstavená podlahovka, zvyšok tepla ide do nádrže, prestanete kúriť, kúri nádrž. Ešte treba pozrieť aby nádrž nevykurovala kozub.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za odpovede. Ako som spomínala, boli tu kurenari a ti to skusali tak, ze bolo odstavene cerpadlo na TUV, na podlahovku a aj na dva radiátory ,ktore mame. Krb teda vyhrieval priamo iba aku nadobu a za TRI hodiny nebol schopny nahriat aku nadobu na viac ako 42 stupnov a tam ostala teplota stat. Aj predtým, ked sme kurili aj deň a pol v kuse, tak teplota nevystupila na viac ako 52 stupnov. Moze byť teda v takom prípade problem v krbovej vlozke? Dakujem.
Odpovedať
@zuzi212 suhlasim s tym co je tu napisane...vyregulovat sposob a system akumulacie a kurenia je asi podstatnesie ako riesit vlozku....i ked zas moznosti je teda viac...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?