Prívod vzduchu-nasavanie do krbu.

Ahojte. Potreboval by som radu ohľadom nasávania vzduchu do krbu. Neviem či by mala byť takáto vec obsiahnutá v projekte.. Ak áno ,môj projektant nepovažoval za potrebné to do projektu uviesť. Väčšinou je to riešené potrubim v podlahe, čo ja už urobiť nemôžem. Moja otázka je, či je možné vyviesť nasavanie popri komíne cez strop na povalu... Aké potrubie,priemer,materiál sa zvycajne pouziva? Sused nedal nasavanie žiadne a teraz rieši problém, že ak zapne digestor , tak ma problém s návalom dymu z krbu do miestnosti.... Chcel by som sa takému niečomu vyhnúť. Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
5
http://www.encerti.eu/kominy/p256/n47
Odpovedať
Profilova fotka
@stando11 pri dnešnom štandarde tesnosti novostavieb je už externý vzduch nevyhnutnosťou. Nasávanie vzduchu z povalového priestoru nie je problém, pokiaľ kanál prívodu vzduchu bude dokonale odizolovaný, aby nebol kozubom prehrievaný. Ak sa prehreje, vznikne opačný ťah, ktorý kozub nemusí prekonať. Tiež upozorňujem na prierez privádzaného vzduchu daný typom kozubovej vložky.
Odpovedať
To v podstate znamená,že je to predom zavrhnuté,lebo nasavnie pri komine asi ťažko dostatočne odizolujem. Alebo existuje možnosť ,ako by som dosiahol dostatočnú izoláciu,aby som zabránil prehrievaniu nasavaného vzduchu? Existuje možnosť použiť plocheho potrubia? Som v štádiu , že mám namontované podlahove kúrenie bez poteru. Teoreticky by sa dalo dodatočne potrubie osadiť aj do podlahy.Problém však je,že skladba podlahy je 150mm to znamená,že tam nedostanem ani nasavanie v priemere 100mm. A neviem či menší priemer potrubia dostatočne splní funkciu...
Odpovedať
Zaujímavé že mne pri zapnutom digestore do miestnosti dym neťahalo.
Odpovedať
Neviem či máš externý prívod vzduchu,alebo nie... Ale stáva sa to aj keď je dosť výkonný digestor a či máš kuchyňu a obývačku,ako jeden celok. Plánujem dať silnejší digestor a chcem sa vyvarovať tomuto nechcenemu javu,pokiaľ je ešte cas. Mám teda dve možnosti.. pokiaľ je možné dať ploché potrubie do podlahy,alebo popri komine na povalu. len neviem,či v tom druhom prípade je vôbec možné dostatočne izolovať prívod vzduchu od menovej vložky,aby nedochádzalo k prehriatiu nasavaneho vzduchu ... Ak by existovala ešte nejaká varianta,budem vďačný za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stando11 ja som realizoval v niektorých prípadoch externý vzduch z povaly a aj cez komoru krbu a problém tam nie je... čo sa týka hrúbky skladby podlahy ,existujú aj kanále v rozmeroch 50x150mm čo by malo vojsť aj s izoláciou .
Odpovedať
@radopp mozno preto, ze mas riadene vetranie? Mas? Moze to mat taky vplyv, ze vtedy externy privod nie je potrebny? Viem si to predstavit, lebo vtedy digestorom podtlak nespravis. Tiez to budem onedlho riesit.
Odpovedať
@stando11 Shiedell Absolut ti vyriesi tento problém nakolko nemáš inu možnosť. Sice to nieco stojí ale za kvalitu sa platí. Kukni sa na tento komin a ver ci never nenajdes lepsie riesenie.
Odpovedať
@blackomt- ja už ale komín mám, takze toto už neriešim. @flamaecol- ako si izoloval nasavacie potrubie v komore krbu? Aký priemer potrubia treba zvoliť aby to bolo kompatibilné s krbovou vlozkou, mám na mysli aby to nebol nejaký atypický rozmer...
Odpovedať
@siriki Mám externý, asi som nepochopil o čom je reč. Mám vysoký komín a slabší ventilátor, možno to nejak súvisí.
Odpovedať
Profilova fotka
@stando11 nebol izolovaný vôbec.... pokiaľ ide o priemer ,ten závisí od konkrétnej krbovej vložky ,najčastejšie ide o priemer 125mm
Odpovedať
@flamaecol: z akeho materialu bolo to nasavacie potrubie?Bude stacit priemer 125mm ? Osadza sa az po potere,alebo pred nim? Mam na mysli variantu, ak to vyvediem popri komine na povalu. Som laik v tomto smere,preto je kazda rada pre mna cenna. Dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stando11 orientačne priemer potrubia - výkon krbu 8 cm ... 20 kW 10 cm ... 30 kW 12 cm ... 45 kW
Odpovedať
Profilova fotka
@stando11 nasávacie potrubie bolo z hliníkovej flexibilnej rúry ,treba vybrať spotrebič a na základe jeho parametrov nasávacie potrubie ...
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp moje tech. listy hovoria od 125mm viac, pri nominálnom výkone cca 8-10 kW. Menej ako 125mm je skôr zriedkavosť...
Odpovedať
Profilova fotka
@reward k mojemu 7kW krbu bolo originalne nerezove potrubie cca 5cm :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hovorím.... zriedkavosť
Odpovedať
@reward Uviedol som priemery pre hladké (odpadové) potrubie, nie pre flexi harmoniku, tam treba väčší priemer. Čo tým chceli technické listy povedať? Mám ti spočítať tlakové straty pre jedotlivé priemery a výkony?
Odpovedať
Profilova fotka
Najčastejšie výrobcovia, ako aj my používame prívod vzduchu s priemerom 125mm. Napája sa to flexi hadicou. Pri tejto priemere ak sa pri stavbe flexi hadica náhodou trošku stlačí nič sa nedeje, priemer je dosť veľký k tomu aby dostatok vzduchu priviedol do ohniska. Pri menšom priemere hrozí, že po stlačení sa nedostane dostatok kyslíka do ohniska počas horenia. Pri dnešných domoch k najčastejšie žiadaným výkonom krbových vložiek tento priemer stačí. Ak by sa jednalo o výrazne vyšší výkon, vtedy sa zvykne používať väčší priemer.
Odpovedať
@reward @stando11 Pre hladkú (dopadovú) rúru sú tlakové straty (vzduch 15 C°): 10 kW ... 15 m3/h ... ϕ 5 - 2,6 Pa/m, ϕ 8 - 0,24 Pa/m, ϕ 10 - 0,08 Pa/m, ϕ 12,5 - 0,03 Pa/m 20 kW ... 30 m3/h ... ϕ 5 - 9,6 Pa/m, ϕ 8 - 0,83 Pa/m, ϕ 10 - 0,26 Pa/m, ϕ 12,5 - 0,09 Pa/m Zdroj: http://www.qpro.cz/Ztraty-trenim-ve-v... . Záver: ϕ 5 - nevhodné ϕ 8 - na hranici pre menšie vložky ϕ 10 - určite bude stačiť ϕ 12,5 - stačí aj s rezervou, vhodné do technických listov
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp technické listy chceli povedať, že treba na horenie oveľa viac vzduchu, ako uvádzaš! Často sa s tým stretávam, že množstvo privedeného vzduchu sa podceňuje. Nemusíš nič počítať, pre mňa je tech. list konkrétneho výrobcu a konkrétneho modelu je "písmo sväté". Tak napr: 13,5 kW Hoxter potrebuje 150mm prierez. http://www.hoxter.eu/files/ke-stazeni...
Odpovedať
@reward Koľko vzduchu treba na horenie dreva 10 kW a 20 kW?
Odpovedať
@reward Ako je potom možné že drevo horí aj na menších prierezoch potrubia ako uvádzam?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp toľko, koľko uvádza výrobca. Už som robil aj 2 x 150mm ;-) Možno horí, možno nie. O dve hodiny budem pripájať vzduch na vložku a bude tam priemer presne, ako uvádza výrobca.
Odpovedať
@reward Asi som to trochu podcenil. Výpočet min množstva vzduchu pre horenie dreva 10 kW: C6H12O6 + 6 O2 --> 6 CO2 + 6 H2O molové hmotnosti: - C6H12O6: 96 - O2: 16 - CO2: 22 - H2O: 10 Pomer O2 ku C6H12O6: 16 : 96 = 1 : 6 Pomer vzduchu ku C6H12O6: 1 : 30 Rýchlosť horenia dreva pri 10 kW: 0,007 mol/s Potreba vzduchu: 0,007 mol/s . 30 = 0,21 mol/s 1 mol = 22,4 litrov 0,21 mol/s . 22,4 litrov = 4,7 litrov/s = 17 m3/h
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vidíš, ja nič nepočítam, len prečítam :-D Musím bežať, lebo toto ma neuživí 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Každopádne treba používať ten priemer ktorý uvádza výrobca. Výrobca to má preskúšané a bere za to garanciu, že s uvedeným priemerom krb bude fungovať bezchybne. Ak tam dáš menší priemer, môže sa stáť, že krb nebude fungovať tak, ako očakávaš. Na takéto chyby bezplatná garancia od výrobcu sa nevzťahuje.
Odpovedať
@reward Určite by to fungovalo aj so 4 rúrami priemeru 15 cm, ale zaujíma ma minimálny priemer pri ktorom to dobre funguje. Skúšal si to? Počítal som to len kôli tebe, inak mi to počíta program a nie som odkázaný na to čo tvrdí výrobca. To že niečo vypočíta počítač neznamená že to neviem vypočítať aj ja.
Odpovedať
@deltako Jasne, dajte to podľa odporúčania výrobcu. Rozdiel v cene trochu širšej rúry je zanedbateľný. Ak nemáte technické listy, bude to fungovať aj na to čo sa tu uviedlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Presne tak, ako hovoríte. Cenový rozdiel je zanedbatelný, ale na druhej strane nepríjemnosti vznyknuté kvôli menšieho priemeru prívodu vzduchu sú viac nepríjemné. Poctivý dodavatel chce, aby jeho odberatel bol spokojný s jeho prácou a aby dielo fungovalo vždy a v každej okolností :-)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?