Prívod vzduchu do rekuperácie

Idem stavať základy a chcem sa opýtať či je potrebné prívod vzduchu do rekuperácie riešiť už teraz, ako napríklad prívod vzduchu do krbu, ktorý budem tiež robiť, alebo sa prívod robí cez obvodové múry? Ak áno, rúra akého priemeru a z akého materiálu je na to vhodná? Ďakujem za odbornú radu, lebo všade som našiel iba prívod vzduchu do krbu, ale do rekuperácie nie.
Odpovedať
Privod vzduchu robit urcite zo severnej steny. Kedze nepisete nic o pouzitej jednotke, velkosti domu, pocte osob,.....tak vam tazko niekto poradi. Pokial chcete univerzalnu odpoved tak rura o priemere 160mm by mala postacovat. Plus pripocitajte izolaciu rury, ktorej hrubka bude zalezat od toho kadial bude vedena. Jo a urcite nezabudnite na dalsiu ruru pre odvod vzduchu. Ta by mala byt vyvedena na inej strane domu, pripadne cez strechu (aj ked to neodporucam) co najdalej od nasavania.
Odpovedať
@erikson03 Môžeš dať do steny, neviem či ten zemný výmenník nebude nakoniec na parádu. Priemer sa prispôsobuje rekuperácii aby si tam nemal nejaké redukcie. Čo hovorí projekt?
Odpovedať
@slavoslav Hmmm asi som slepy ale kde hovori o zemnom vymenniku?
Odpovedať
@danculd slepý nie si, cez základy sa zvyčajne robí ak je aj výmenník, tak aby ho to nenapadlo (nemusíš si to vôbec všímať, ja som si to hneď spojil), ale iná informácia bola podstatná v tom príspevku. Ale myslím si že @erikson03 je inteligentný a pochopí.
Odpovedať
Zemny vymennik neplanujem. Vymennik funguje pokial sa cez zimu neochladi a cez leto neohreje.Takze ako hovoris Slavoslav cez zaklady iba v pripade vymennika?Mam projekt domu kde je pocitane s rekuperaciou a pod stropom je naprojektovany priestor pre rozvody ale projekt na rekup. chcem priamo od firmy, ktora sa tym zaobera, ale este ani netusim od ktorej. Ide mi len o to aby som hned pri zakladoch neurobil nejaku podstatnu chybu.Dom je bungalov s rovnou strechou 160m2. S rekuperaciou NED, bez rekup.iba energeticky usporny.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ahoj, prosim ta je to nutne aby rury pre privod a odvod vzduchu boli na roznych stranach domu? dost to komplikuje montaz. my planujeme dat rekuperaciu do technickej miestnosti, a aj odvod/privod by isiel z tech. miestni von v jednej stene, vzdialene od seba co najviac mozne, ale tak nejaky 1m dakujem
Odpovedať
@silviu Je to velmi odporucane ale ak to moc komplikuje montaz, tak je mozne urobit to aj na jednej strane domu. Vacsinou sa potom vyfukova rura predlzi o 30-50cm (tolko trci z fasady - ano je to trochu skarede) aby sa docielilo co najlepse "odfuknutie" odsavaneho vzduchu do co najväcsej vzdialenosti od nasavania. Kazdopadne treba ratat s okolnym prostredim (blizkost suseda - aby ste mu to nefukali rovno do okna) atd. a urcite s tym, ze k malemu premiesaniu s nasavanym vzduchom tam asi dochadzat bude. PS: Ale urcite nasavanie robit len a len na severnej strane - to je alfa-omega.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd dakujem za vyvsetlenie. technicku miestnost mame na servernej strane, takze tam budu aj rekuperacia aj vyvody. a potom sa budeme musiet s tym pohrat aby sa to co najmenej miesalo. vyfukovat hore pod strechou, nasavat dole nad zemou?
Odpovedať
@silviu Pre zjednodusenie sa vyfuk robi dole aby sa dalo vyspadovat vyfukove potrubie smerom von od jednotky, pretoze v nom vznika urcity kondenz. Ak by si ho dal hore (nad uroven jednotky) tak musis spadovat smerom do jednotky a pred nou potom tento kondenz zachytavat a odvadzat do odpadu. V prvom pripade ti odteka samovolne z rury, v druhom pripade tiez ale zlou stranou :-), tak si vyber. Z pohladu miesania vzduchu je to takmer jedno.
Odpovedať
@danculd Preco nasavanie na severnej strane? Ja mam v projekte na zapadnej a na severnej mam vyfuk
Odpovedať
@danculd Ja by som sa chcel opytat, preco nedoporucujete davat vyfuk na strechu? Ja som mal v plane nasavanie na severnej stene a vyfuk nad strechu. Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@dom2013 mne to vychadza ze preco nie prave kvoli tomu kondenzu takto by ti rovno stekal do rekuperacky
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dom2013 ano, presne ako pise psychx, je to kvoli kondenzu. Samozrejme, vyfuk mozete dat aj na strechu ale potom musite urcite riesit odvod kondenzu!!! Su na to take medzikusy na potrubie, ktore zachytavaju stekajuci kondenz. Inak by vam kondenz stekal priamo na ventilator RJ a to by bol jeho rychly koniec. @rillwen Urcite sa nemylite? Nasavanie musi byt na najchladnejsej strane, co zapad urcite nesplnuje. Oslnena zapadna fasada bude mat v lete kludne 60 stupnov, naozaj si chcete takyto teply vzduch nasavat dnu? Odpoviete si urcite sam. PS: To musi byt fakt "dobry" projektant, co to takto navrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ale kondenz musis riesit tak ci tak, hadam ho nenechas stekat dole fasadou alebo ?
Odpovedať
@majkoj preco dole fasadou? Mozes pouzit odkvapovu listu alebo ako som pisal v pripade nasavania a vyfuku na jednej strane je vyfukova rura vysunuta 30 az 50cm a z nej to moze bezstarostne prirodzene odtekat.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd no dik :) odkvapova rura na fasade, alebo zacakana fasada z vody co kvapka na chodnik. Pritom, vyriesit odvod kondenzatu (aj pri vyfuku nad strechou) nie je vobec ziaden problem...
Odpovedať
@majkoj A pisal som niekde, ze je to problem? Len som upozornil na to, ze ak je potrubie spadovane ku jednotke, tak urcite treba riesit kondenz. Vsetko ostatne je len estetika a to nech si riesi kazdy po svojom. Pri odvode cez strechu by som sa viac bal prochodu cez zamrzny priestor a nasledny prechod studeneho vzduchu do jednotky ale o tom sa tu netoci. Zbytocne vyrabas z komara somara, keby si napisal nieco konkretne a poradil ostatnym, urcite by ti boli vdacnejsi ako neustale zhadzovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd ale vsak to prave robim, kedze nie je problem urobit esteticke riesenie (hoci cez strechu) nieviem preco robit neesteticke. PS: neviem kde bolo nejake zhadzovanie.
Odpovedať
Caute ja mam v plane dávať do bungalovu 110 obyt, taktiež rekuperaciu a nepremýšľal som nad tým že by bola bez zemného vymenika... chcel vymenik robiť z odpadovych rúr priemer asi 100 mm asi 45 metrov pôjdu 3 x po 15m nad sebou vedľa domu... kondenz zvediem buď do vodomernej šachty alebo do trativodu, ktorý mam v pláne robiť pred domom.... vymenik dám asi v hĺbke 3-3,5 m pod zemou...čo vy na to môže to tak byť?
Odpovedať
Profilova fotka
@gaspo - 3,5m je prilis vela, ten vymenik nevyuziva geotermalnu energiu, ale slnecnu, ktora sa naakumuluje v lete do hornej casti zeme. - profesional by asi protestoval proti vyberu rury, oficialne sa na take pouzivaju specialnena to urcene, samozrejme neskutocne drahe. - IMHO ak si spocitas navratnost, dojdes k tomu, ze asi neexistuje :)
Odpovedať
@gaspo pri tej dlzke a priemeroch pozor na tlakove straty, samozrejme okrem inych detailov, na ktore si treba dat pozor pri zemnom vymenniku! Mna by zaujimalo, ci su tu taky, ktory pri vyfuku na strechu pouzili original prechodku, ktoru ponukaju vyrobcovia krytin. Mam strechu bramac a tento vyrobca ma v ponuke plastove prechodky na odvetravanie kanalizacie ale nazivo som ich nevidel, iba v katalogu a nie som si isty, ci su vhodne aj na rekuperaciu. Ide mi o to, ze je to kus, ktory presne zapasuje na krytinu a ani velmi netrci do priestoru, takze designovo rusi iba minimalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ja mam na bramacu 2 originalne priechodky
Odpovedať
@majkoj kanaliacia + rekuperacia? Aky je to priemer? To navrchu je nejaka protidazdova strieska, alebo to funguje ako spatna klapka? Inac super fotky, vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik obidvoje na rekuperaciu, je to 2x110, ale da sa objednat aj 2x 125, rekuperacia co som chcel mala 160mm. Hore je len proti dazdu.
Odpovedať
@majkoj Ja budem mat tiez vystup z rekuperacie 160 (resp. 200, ale vsetky 4 vystupy su hned redukovane na 160). Je nutne davat 2x110? Ta 125 podla mna nemoze mat na takom kusku az take tlakove straty. Ved aj niektore original dyzi su len take tenucke, aby bol "dostrel" co najdlhsi. Vidim, ze su tam PVC trubky, takze zrejme ides robit aj rozvody z PVC a v PVC su len "T" tvarovky, o ziadnych "Y" tvarovkach neviem, cize to rozbocenie na 2 vetvy asi nebude tiez celkom idealne. Alebo to mas inac naplanovane?
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik po vyriesenie kondenzu bude PVC a potom do 160 rury a stade klasika spiro. Y existuje :). Treba 2x pretoze aj ta strieska spravi svoju tlakovu stratu.Koli 50E nebudem predsa riskovat nefunkcnost a potom rozoberanie strechy :). Na co si treba dat ale sakra pozor, je napojenie rur na parozabranu !
Odpovedať
@majkoj Mohol by si mi hodit nejaky link na ten Y kus? Lebo co som nasiel, tak to boli iba 45°/90° odbocky, ale to nie je Y kus, ktory by rozdelil prud vzduchu 1:1. Ta gumena manzeta na napojenie potrubia cez parozabranu nebola sucastou tej prechodky? Ta strieska urcite nejaku tlakovu stratu ma, bal som sa, ze to je nejaka spätna klapka, ta by mala väcsiu stratu, ale urcite si ma tymi 2mi kusmi inspiroval, budem nad tym uvazovat, uz len doriesit, ako to rozbocit plastom tou Y tvarovkou. Rozvody budem robit PP-HT potrubim, ale na vyfuku muze byt kludne aj PVC.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?