Privelka spotreba plynu

Dobry vecer kupili sme dom zo 68 roku.nakomplet sme ho prerobili okrem zateplenia.dom je suchy,tehlovy.od novembra mame novy plynovy kondenzacny kotol.do konca roka 2016 sme len temperovali na 45 stupn.od januara byvame,teplota kotla je na 50 stupnov.termostat 21 stupnov.zistili sme ze od novembra mame spotrebu 1400 kubikov co sa mi zda neuveritelne vela.kde moze byt problem
Odpovedať
Nepíšeš žiadne detaily, prečo? Veľkosť domu, typ kúrenia, tepelné straty atď atď
Odpovedať
@atak77 obytna 180.kotol tento https://kotly.heureka.sk/protherm-gep... Radiatory..
Odpovedať
matematicky, nov 30 dni, dec 31 dni, jan do dnes 28dni, dokopy 89 dní, denna spotreba niečo cez 15kubíkov... pri starých domoch možné, dôležité sú tepelné straty, tie neviete?
Odpovedať
@janulikk nie bohuzial neviem
Odpovedať
Este sa chcem opytat.na aku teplotu ma byt nastaveny kondenz kotol aby to bolo najefektivnejsie?
Odpovedať
@sherynkamalinka Veľmi málo info. No hej prerobili starý dom ...nová kuchyňa , podlahy , nová kúpelka, svietidlá , nová sedačka , bodovky v strope ... :) ........ To neznamená že tým ste znížili energetické straty starého domu :-D Mňa by asi prekotilo ak by som to uvidel také číslo na plynomere.
Odpovedať
@leilak1 vas posmesny ton si odpustite.na prizemi sa akurat zateplila podlaha.steny su povodne okna plastove.
Odpovedať
@sherynkamalinka to mas este malu spotrebu. Pri hentakych starych domoch je bezne denna spotreba cca 50m3 plynu.
Odpovedať
My v poschodovom byte mame tiez spotrebu 14.5 na den 40cm 0bvod stara palena techla plast okna dvere 110m2
Odpovedať
@sherynkamalinka prepáč, ale nebol by posmešný ak by si napísala rovno k veci aké prerábky ste urobili čo sa týka zníženia energetickej potreby stavby. ... m2 vykurovanej plochy , výška izieb , počet obyvateľov , oblasť v ktorej bývaš ... alebo nadmorská výška, teplota na ktorú vykurujete ... to čo hlavne vplýva na spotrebu plynu...
Odpovedať
Mi tiež starý dom z 64teho nezatepleny dvojplazny ale vykuruje sa len prízemie cca 110m2 tepelné straty veľké drevené okná hore sa prerába čiže na chodbe zima, kotol nejaký protherm 12rocny bez zásobníka, spotreba 20kubikov denne
Odpovedať
@sherynkamalinka my mame v 28 rocnom spotrebu v tejto kose od 10 do 15m3. Strecha 20cm vata, okna plast a nezatwplene. Plocha cca 160m2
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem vam velmi pekne za odpovede
Odpovedať
@sherynkamalinka Tak podla mna mate nejaky problem, lebo ja mam 500 rocny kamenny dom mury o hrubke cca 80 cm, co je velky zrac tepla. Dom nezatepleny (ani neplanujem to by som ho pochoval), ma akurat vymenene vsetky okna a dvere 3- sklo. Stropy v dvoch miestnostach len dosky do povaly este nezateplene to je dalsi velky unik tepla, strecha plechova krytina stara ziadna foliia ani zateplenie. Dom o vymere cca 170 az 190 m stvorcovych. Kotol 18 rocny plynovy kurim radiatormy na 21 stupnov plus zasobnik na TUV samostatny s vecnym plamenom a plynovy sporak v kuchyni. Spotreba plynu za minuly rok 3300 kubikov plynu. To je nejakych 9 denne v priemere. Tak skuste porovnat. Vela zdaru.
Odpovedať
Profilova fotka
@chalimoli no ono minulá a táto zima sa velmi nemôžu porovnávať..
Odpovedať
@colliers To je pravda, ale moj dom ma raz taku tepelnu stratu, ako u zakladatelky temy.
Odpovedať
my máme dom z roku 60. Bez zateplenia. Rozloha cca 100m. Kúpili sme ho v 9/2013. Spotreba za rok 2014-1645m3, za rok 2015- 2074m3, za 2016-1771m3. V prechodnom období kúrime krbovkami. Ale v zime plyn "nešetríme" pretože ja mám rada dosť teplo. Za tri mesiace 1400 kubikov je teda podla mna vela.
Odpovedať
@sherynkamalinka Pri radiatoroch je kondenzačný kotol menej efektívny ako pri podlahovke. Ďalej pri kúrení radiátormi je asi najdôležitejšie sa zamerať na zateplenie stropu lebo teplo z radiátorov najskôr stúpa hore ... Videl som, že často to tak riešia v takých domoch ako máš aj ty ...aj v našom rodičovskom sme prilepili na strop 10cm polystyrénu ... dali sieťku , lepidlo , omietku. Veľmi výrazne sa tak znížila potreba tepla, jasná citeľná zmena. Aj starší jednopodlažný dom sa dá správnymi rozhodnutiami poriešiť tak aby mal spotrebu plynu niekde na konci tarify D2 - ročná potreba 1500 -1700m3 pri tepelnej pohode 22stupňov.
Odpovedať
Ide dost aj obdobie za ktore pozeras spotrebu. Ty ho pozeras za tri najchladnejsie mesiace v roku. Preto taka velke cislo. Keby si pozerala jun az august, tak budes mat 100m3 za 3 mesiace.... Ale ano, je to dost velka spotreba, kedze normalne by bolo okolo 1200-1300m3....
Odpovedať
@sherynkamalinka Je to príliš veľká spotreba, oplatí sa zatepliť dom. Nové domy, napríklad so stratou 100 W/K, v súčaných januárových mrazoch spotrebujú povedzme 200 m3 za mesiac, od novembra by to bolo 500 m3. Starý dom z roku 1968 dobre neizoluje, pretože vtedy sa nepoužívali tak dobré izolačné materiály ako dnes.
Odpovedať
Dnes pride kurenar co montoval kotol,aby sa na to pozrel
Odpovedať
Kúrenár nezistí nič. Jedoducho na takýto dom je to normálna spotreba. Ale stretol som sa aj s vyššou spotrebou...
Odpovedať
Ano najdolezitejsie je zateplit podlahu a strop, to sa zanedbava. Najma strop aspon 30cm vaty, podlahu 10cm. Avsak je jasne, ze vsetky alternativne riesenia ako plyn, elektrika, tepelne cerpadlo v tychto mrazoch budu mat obrovske spotreby. V tychto mrazoch sa oplati kurit jedine drevom ak chce niekto usetrit, kedze nic nema taku vyhrevnost s pomer vykon/cena. Preto mnohi maju vzdy dva druhy kurenia a jednym z neho je vzdy drevo alebo uhlie..
Odpovedať
@radoslavc Do podlahy treba 20 cm izolácie. Pri 10 cm je podlaha trochu chladná a pri vypnutí kúrenia rýchlejšie vychladne. Pri 5 cm je nepríjemne chladná. Uhlie nepropaguj, inak s tebou súhlasím.
Odpovedať
@vyhodnar preco nepropagovat uhlie? Vraj nie je velky rozdiel medzi 10 a 20cm izolacie v podlahe a viac sa oplati radsej pridat tych 10cm do stropu... Autorka temy: Aku hrubku izolacie mate v strope a podlahe?
Odpovedať
@radoslavc Zájdi si niekdy do domov kde je 10 a kde 20 cm izolácie v podlahe, naboso pocítiš rozdiel, samozrejme na rovnakom type krytiny. Cez podlahu odchádza asi 80% tepla oproti strechce. Percento závisí od toho aká je chlaná zima. Zateplené základy sú chladné stále, aj na jar keď je už strecha v teple. Izoláciu po dome treba rozložiť ekonomicky, teda nie viac na strechu a podstatne menej na podlahu. Dom funguje ako deravý hrnček, teplo odtečie cez najväčšiu dieru. Čo mám v strope a podlahe nie je podstatné, spravil som veľa chýb.
Odpovedať
@radoslavc Pri plyne je ekonomické 20-30 cm izolácie, mínus izolačná schopnosť konštrukcie (steny).
Odpovedať
to zateplenie som myslel pri  @sherynkamalinka
Odpovedať
Profilova fotka
@sherynkamalinka - ak ste prerabali stary dom a pouzivali mokre procesy (omietky, podlahy, stierky), ta spotreba je uplne normalna. Hlavne preto, ze dom nemate zatepleny a teplo co do neho dodate rychlo odchadza prec cez obalku domu. V podstate mozete urobit len nasledovne: - ked je vonku teplota ako teraz (-15c), zaplatit niekomu nech pride s infrakamerou a nafoti vam cely dom, z toho urcite najvacsie tepelne mosty (max 100e) - zacnete zateplovat (poradie stropy, podlaha, steny z vonku), idealne nechat si urobit dobry TZB vypocet (max 200e). Ak ste nedavno robili podlahu ci omietky, tak zistite, ze postup rekonstrukcie mal byt uplne iny dovtedy znizit teplotu v domacnosti na 19-20c a chodit viac obleceny alebo vypnut nejake miestnosti, co vsak v pripade ze ste nedavno robili stierky alebo ine mokre procesy nedoporucujem
Odpovedať
@vyhodnar odkial mas tie cisla o percentualnych podieloch unikov tepla?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?