Prirodzená klimatizácia solárnych pasívnych domov

Profilova fotka
DISKUSIA O TOM, ako najlepsie vyuzit svetove strany, tvar domu, zelene plochy a prudenie CERSTVEHO VZDUCHU na PRIRODZENU KLIMATIZACIU BUDOV - kde otvorit okno a vetranie je dovolene. Pretoze trend hovori - NEOTVARATELNE OKNA, NEVETRAT, REKUPEROVAT - KLIMATIZOVAT. Ak je tu nejaky sikovny projektant ktoryzohladnuje PRIRODZENU KLIMATIZACIU BUDOV, tak tu moze prispiet do debaty. Aby ludia vedeli ako vyuzit SVETOVE STRANY, TIENIACU TECHNIKU, CERSTVY VZDUCH, ZIVU ZELENU PLOCHU (travnik, stromy). Ak poznate FREEWARE ktory dokaze navrhnut vhodnu tieniacu techniku, zdielajte informacie TU. Ak poznate firmu ktora to dokaze urobit za stavebnika, referencie davajte TU. "Too much heat absorption can be a problem during the hot summer months. Fortunately, there are many design features that help keep passive solar buildings cool in the summer. For example, overhangs can be designed to shade windows when the sun is high in the summer. Sunspaces can be closed off from the rest of the building; and a building can be designed to use fresh-air ventilation in the summer." volny preklad: Nadmerna absorbcia tepla moze byt problem pocas horucich letnych dni. Nastastie existuje mnozstvo sposobov ktore pomahaju v lete udrziavat SPD chladne. Npar. previsy mozu byt navrhnute tak, aby tienili okna pocas leta. Presklena cast domu moze byt oddelena od zvysku budovy, a budova moze byt navrhnuta s moznostou vyuzivat CERSTVY VZDUCH na ventilaciu v lete . dalsie linky suvisiace s temou: http://ebookbrowsee.com/ce129-reducin... http://www.nabau.din.de/projekte/DIN+... Dakujem Vsetkym za prispevky.
Odpovedať
Profilova fotka
Nas 50r.dom je postaveny v ulicnej zastavbe, okna su situovane na severo vychod a juhozapad. Okna na juznej strane boli zamurovane, alebo je pred nich postavena veranda a susedov dom tiez tieni juznu stranu, zo zapadnej strany su stare ovocne stromy. Zo severnej strany je z casti dom kryty od dalsieho suseda a okna len do komory a kotolne. Tym je zabezpecene, ze v lete, ked maju stromy listy, je dom tieneny aj v najvacsich horucavach a v zime, ked listy na stromoch nie su, je dom presvetleny. My mame v dome prakticky stabilnu teplotu, v zime ho vyhrejeme na 23-25°C a v lete sa v takejto hodnote udrziava sam. Vetrame priebezne podla potreby prirodzene. Dom je z tehal a kvadrov, severna strana, cast postavena z kvadrov a strecha su zateplene.nobasilom.
Odpovedať
Profilova fotka
@madra2 ja som vyrastal a byvam v panelaku. Na forach citam o tom, ako postavit kozmicku lod (super zateplenu, so super zatvorenymi oknami) v ktorej je jedna miestnost - strojovna, autoamaticky riadene vetranie, klimatizacioa, vykurovanie, ...). Chystam sa stavat dom a chce sa mi VERIT ze existuju ine ako lenTRENDY riesenia ako udrziavat klimu v dome. Tiez mam uzky pozemok, podbna situacia ako Vas dom (susedia, orientacia okien). To co ste napisala sa mi paci.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja som vyrastla v panelaku a bolo tam v lete na nevydrzanie, ale byvat v dome s rekuperaciou a klimatizaciou by sa mi urcite nepacilo. Tym ze pri dome mame vysoke stromy a v podstate zahrada je prikryta ich korunami mame zabezpecenu klimatizaciu aj na zahrade. Byvam v horskej dedinke, co je tiez z tohto pohladu vyhoda. Teraz chcu mat vsetci zahradu s krasnym travnikom, ktory musia polievat a pasivny, teda podla nich ekologicky dom,na ktoreho vyrobu sa pouzije mnizstvo umelych hmot, ale ja mam pocit, ze nasi stari rodicia sa spravali ekologickejsie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
permacultura - solarny dom http://www.youtube.com/watch?v=Jnp8Tx...
Odpovedať
@madra2 tak tak :-) ludia maju extra super na mm koseny travnik, lebo nemaju vraj CAS na zahradku, a pritom to zalievanie, hnojenie, kosenie, nahananie spravneho substratu a pod stoji viac casu ako zasadenie viniciek a nasledne ich zber raz rocne :D
Odpovedať
@katka888 Ty asi nemas moc predstavu co vsetko obnasa starostlivost o vinohrad, ak si myslis ze staci raz rocne obrat to sa velmi mylis.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 Predpokladam, ze tie vinicky, t.j. ribezle @katka888 uviedla ako priklad...nie je reč o vinohrade :-), ale o záhradke.
Odpovedať
@hop377 ja nepisem o vinohrade , alebo ano? jeden krik viniciek nie je vinohrad, ci hej? teraz neiem , kto koho nepochopil :D
Odpovedať
Profilova fotka
slovensky preklad knihy ENERGIA S CHLADNOU HLAVOU (388stran) informacie o energiach spojenych s uzivanim domu (spotreba aj zisky energii). http://www.siea.sk/materials/files/po...
Odpovedať
Profilova fotka
skusala som ten link, pise, ze je nedostupny alebo neexistuje, skoda, skus to prosim este raz dik
Odpovedať
o tom vsetkom pojednavaju dve knihy prof. Halahyju a to Solarna energia a jej vyuzitie a kniha Stavebná tepelná technika, osvetlenie a akustika. Tam najdete vsetko, osobne odporucam. Knihy viete za lacny peniaz zohnat cez antikvariat ci v el. podobe stiahnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius nasiel som DALSIE ODKAZY NA KNIHU: O energiach v dome je na strane 140-154 (kapitola 21 - Skutocnost a zmena/ podkapitola - Vykurovanie) http://www.siea.sk/vzdelavania_a_skus... https://is.muni.cz/www/384/30618506/E... http://www.slideshare.net/Oikosbratis... @niless dk, za tip
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@niless tu je kniha na stiahnutie, kniha je vydana v roku 1970!!: http://www.ulozto.sk/xSWm8X4/stavebna... prikladam aj PrtScn (aby ste videli aky je obsah - ci sa oplati stahnut si knihu)
Odpovedať
Profilova fotka
a nasiel som este dalsiu knihu, Budova a energia - Bielek (vydane v roku 1995, v naklade 800 vytlackov). Urcena pre vsetky urovne odbornikov v oblasti stavebnictva a architektury, ktori sa zaoberaju pripravou, projekciou, realizaciou a VYUZITIM :-D obytnych budov. http://www.ulozto.cz/x53qk7s/budova-a...
Odpovedať
@balamar Osobne by som nesiril odkazy na piratske kopie, myslim ze urcite staci nazov co maju hladat a Dr.Gogol Googolovic to urcite najde.
Odpovedať
@madra2 koľko dní do roka máte u vás také 30-ky ako teraz?u mňa v Nízkych Tatrách max 30 dní nad 30, ale viac ako pol roka sa vykuruje a vtedy sú okná na juh vynikajúce, teraz je slnko vysoko a nesvieti do miestností pre presah strechy skôr západná strana sa viac prehrieva ked je slnko nižšie a tam okná nemám
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu take 30 aku su u Vas su v BA bezne. Vase 30 su nase 37 v tieni (akoze vikend 27/28.7 bolo 38°C v Malackach). Na Liptove mozete byt radi, ze konecne raz dorazilo leto aj na liptov ;-) . Byvat na Liútove, tiez by som sa tesil ze je teplo. Okna na juh su super vec aj tu (juzne kraje), ale iba v zime. Nadmerne solarne zisky neriesia v Norsku, vo Svedksu. problem je to v oblastiach, kde je vela letnych snecnych dni a hlavne kde je teplo. medzi Liptovom a Podunajskou Nizinou/Zahorskou Nizinou je rozdiel iba iba cca. 0,5km :) Poprad, 672 m n. m., Malacky 159 m n. m. Do Malych Karpat sa chodim v extremnych letnych teplach schladit, je tam o 2-4°C menej ako v nizine resp. o 6-10°C menej ako v meste MA, BA (najvyssi vrch Malych Karpat 767 m.n.m.).
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za linky
Odpovedať
@balamar ked je hic tak i tu je na horehroní i 33 práve teraz, no ani jedna tropická noc ako tu žijem pre ihličnaté lesy, ale v zime zas i -33 ako v lajferovej pesničke
Odpovedať
@balamar to je čo za krpec to aj voláte vrch????ja tam nemám kam oči opreť ak nestretneš peknú babu
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu to volame NAJVYSSI VRCH, ale su tu aj dalsie VELKE VRCHY (... a je ich CELA HORA!!!!) :-p . Tu je kde zrak opriet, ale aj ty by si mohol (ci medvet, za buckom nesedi). Treba davat pozor ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?