Pripojenie teplovodného sporáka

Zdravím, chcem poprosiť o radu či je správne zapojenie na teplovodnom sporáku, bojler mám v pláne pripojiť na samoťah kvôli tomu, že keby vypadlo čerpadlo aby to dochladzovalo len či mi to bude fungovať bojler má len 1/2 cólové pripojenia pre bezpečnosť je tam ešte dochladzovací ventil. Ďalšia vec expanzná nádrž je pripojená za čerpadlom nikde som sa tu dočítal že má byť pred čerpadlom nebude to problém? Zatiaľ to skladám na sucho za rady vopred ďakujem.
Odpovedať
Expanzná nádoba, tak ako poistný ventil, majú chrániť kotol, sporák, krbovú vložku.... Preto majú byť umiestnené na potrubí od zdroja tepla BEZ uzatvátacej armatúry - čiže je to dobre navrhnuté. K ostatnému zapojeniu sa ostatní odborníci vyjadria, ja len k dimeziám prechodov na plastohliník - nevidno to poriadne, ale dúfam, že je tam dimenzia aspoň 25... Z poistného ventila potom cólové koleno smerom dolu a kus rúry, končiaci 10 cm nad podlahou - toľko predpisy... :-) Ideálnejšie by bolo otočiť to biele jedničkové trojštvrtné koleno vodorovne, potom by bol vodorovne aj poistný ventil (nebolo by treba doňho koleno) a tlakomer zasa pekne zvislo... :-)
Odpovedať
@janko30 Myslím, že samospád bude prinášať malý úžitok. Špirála bojlera a tenké potrubie budú asi vytvárať príliš veľký odpor. Potom daj vedieť ako to skončilo.
Odpovedať
Profilova fotka
je to pekné až na tie pozink kontra mosadzné fitingy. Použite len čierne a mosadzné. Ak je ten bojler v konečnej polohe, bez čerpadla to bude fungovať slabo, Ak nebude iný odber zo sporáku, je riziko, že ochladzovaciu smyčku bude spúšťať často.
Odpovedať
Presne ako pise Jan,ak nebude odber tepla smycka bude casto dochladzovat
Odpovedať
@jan45 Dakujem zatiaľ za rady pozink som použil lebo nikde na vôkol nemali čierne kríže bojler je na začiatku hlavný odber budu mat radiátory ale myslel som pri výpadku čerpadla keď tam nebudem že to trocha pomôže, ale asi dám spiatočku bojlera pred čerpadlo nech to lepšie cirkuluje keď to dopojím pošlem foto na zhodnotenie či to bude v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@janko30 nevyrobis si tam tou kombinaciou pozinku a mosadze elektrochemicku koroziu ?
Odpovedať
Zdravím, poobede som to skúsil prerobiť podla rád čerpadlo som posunul k výmenníku, spiatočku bojlera som dal pred čerpadlo aj pripoj expanznej nádrže tak isto som presunul dochladzovací ventil a na miesto neho som dal poistný ventil posúďte či to bude takto dobre. Pozink vymením za čierne fitingi.
Odpovedať
Ešte by som sa chcel spýtať či je potrebný ventil medzi stupačkou a regulačným ventilom vratnej vody lebo v niektorých schémach je a píšu že je vyvažovací a v niektorých nieje vôbec je teda potrebný?
Odpovedať
@janko30 podla mna by si mal mat dochladzovaci ventil na privode hned pri kachliach,dalsia vec ,mas tam regulacny ventil spiatocky ,ktory sluzi ako ochrana proti vzniku kondenzu v kachliach na spiatocke pri zakureni,myslim si ze az za nim by si mal napojit vsetky spotrebice(zasobnik a kurenie).Pred cerpadlo si daj aj filter,dalej aj ventile,pri poruche nemusis vypustat cely system.Samozrejme nezabudni si dat na najvyssi bod automaticky odvzdusnovak.
Odpovedať
zdravím, vie mi niekto poradiť či je potrebný ventil medzi stupačkou a regulačným ventilom vratnej vody ?
Odpovedať
Určite by nebol odveci - hlavne v lete, keď netreba kúriť do radiátorov, ale teplá voda sa nahrievať môže.
Odpovedať
Zdravím, ja myslím ventil medzi stupačkou a regulačným ventilom vratnej vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janko30 nemusi tam byt,ale aj tak to zapojenie sa mi nepaci.
Odpovedať
prečo?
Odpovedať
@janko30 Dochlazovaci ventil by som si dal hned na zaciatok,aby snimal realnu teplotu vystupu a nie az za zasobnik,kde ta teplota uz nie je skutocna vystupna.Zasobnik a ostatne pripojenia by som dal az za regulacny ventil.Pozri si schemy na regulus aninovane schemy,tam uvidis na co sluzi.Dalej vsetko ti to klesa dole,musis tam dat odvzdusnovak,lebo neodvzdusnis vymennik,ja by so si dal jeden pri zasobnik hore a druhy pri vystupe s kachiel.Fliter daj pred cerpadlo.Poistak a expanzomat na spiaatocku este pred cerpadlom,netrpi tak na teploty s vystupu.Hadam je to vsetko,urcite ti poradi a niekto iny,popripade ma opravi,je skoro rano.Urcite by si sa mal poradit s kurenarom,alebo krbarom v okoli.
Odpovedať
zdravím,práve tu niekde na nejakom staršom probléme na fore som sa dočítal že expanzomat má byť na strane vstupu do čerpadla a poisťovací ventil by mal byť na stupačke hneď na výstupe ostatné pripomienky beriem dochladzovací ventil dám dopredu na stúpačku a vstup z bojlera vymením namiesto filtra pred čerpadlo
Odpovedať
@janko30 na spiatočke mám čerpadlo,poistný ventil je pred exp.je tam nižšia teplota a funguje to tak už viac ako 20r, aj ked na el. kotli ,tam je tých ochrán viac , kotlový termostat i kontrola tlaku
Odpovedať
@janko30 expanzomat a poistny ventil mozes kludne dat na spiatocku hned pred cerpadlo .
Odpovedať
Zdravím, dnes som to prerobil jedine čo sa mne nepáči je ,že expanzná nádrž bude na stupačke, ale na spiatočke sa nevošla som obmedzený dĺžkovo lebo je to v stene za sporákom. Poprosím o zhodnotenie či to takto môže byť.
Odpovedať

Odpovedať
@janko30 privod na zasobnik by so dal za redukcny ventil spiatočky.On funguje vlastne tak,ze pokial nema spiatocka 55 stupnov tak to toci vodu len od privodu spät cez ten t kus cez cerpadlo do kachli,vlastne robi takzvany maly okruh Pri dosiahnuti 55st otvara spiatočku a zacne to tlacit cez privody ,ale inak mas to nakratko,tak spiatočka dosiahne rychlo 55st.inak je to ok
Odpovedať
@robo28w Na začiatku kúrenia bojler bude odstavený trojcestným ventilom.
Odpovedať
@viktor811 v podstate ano,kúrit bude az pri dosiahnuti 55st spiatočky
Odpovedať
Zdravím, kúrenie sa podarilo dokončiť, už týždeň kúrim, zatiaľ všetko v poriadku všetko funguje. Všetkým, čo prispeli radou ďakujem. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?